12 timers live-højskole

Mandag 16. marts: 8.00-20.00
Nu flytter højskolen hjem i stuen til alle danskere. De danske højskoler har sendt eleverne hjem midlertidigt for at beskytte mod smittespredning, men på Brandbjerg Højskole arbejder de ansatte på højtryk for at skabe mulighed for, at alle kan deltage i højskole-fællesskabet uden at være fysisk til stede. På mandag er Brandbjerg Højskole klar med 12 timers gratis live-højskole til alle danskere, som nu inviteres til sang, fortælling og spændende foredrag. 

Se med her

TRYK HER FOR AT SE MED

HØJSKOLEBEVIS: Til dig der har fulgt dagens foredrag

”I en krisetid som denne er det vigtigere end nogensinde, at højskolen varetager sin rolle som det sted, der skaber samfundssind og sammenhørighed – også selvom det foregår online. Det handler om, at vi som folk rykker tættere sammen under denne på mange måder tragiske undtagelsestilstand, hvor vi er fysisk adskilt, for at styrke vores sammenhængskraft. Det gør vi ved at sprænge rammerne for, hvad højskole kan være og gøre Danmark til én stor højskoleHøjskolen er ikke bare en bygning, den er en levende idé og et fællesskabsom nu kan omfatte mange flere,” siger forstander Simon Lægsgaard. 

Brandbjerg Højskole sender live fra kl. 08.00 og frem til kl. 20.00 mandagDagen starter med morgensamling af forstander Simon Lægsgaardfortsætter med sang, fortælling og foredrag i bedste højskole-tradition, og den slutter med højskolesang for alle, hvor højskolens to musiklærere vil sende god karma og glæden ved at synge ud gennem skærmene i de små hjem 

Se programmet for dagen her (eller rul længere ned på siden)

Læs mere om den krise Corona-situationen har bragt os ud i her

Alle foredrag er gratis.
Men hvis du vil støtte os i en svær tid, kan du donere et beløb her

 

Prisen inkluderer:

Alle foredrag er gratis. Men hvis du vil støtte os i en svær tid, kan du donere et beløb her

Foredrag:
Forstander Simon Lægsgaard: Morgensamling
Asser Amdisen:
Demokratiet er truet
Gunvor Bjerre: Et causeri om at arbejde i B&U
Klaus Rothstein: Danske forfatteres krisebevidsthed
Steffen Gram: Verden går videre under Corona
Steffen Tofthøj: Dans dig glad
Frederik Svinth: Venskab og ensomhed
Mette Øyås: Køn, krop og seksualitet
Georg Metz: Gudløs og forholdsvis glad
Jens Horstman: Hvad man må og ikke må. Mest det sidste
Thomas Ubbesen og Anne Haubek: Møde med østeuropæere
Højskolesang for alle

Dagens program (se med gratis hele dagen)

8.00-9.00: Forstander Simon Lægsgaard: Morgensamling med sang og fortælling

9-10: Asser Amdisen: Demokratiet er truet – ikke udefra, men indefra: Har demokratiet en fremtid? I de seneste år er der blevet snakket meget om, hvordan demokrati og ytringsfrihed er under angreb fra terrorister og andre udefra kommende kræfter. I dette foredrag fortælles det vestlige demokratis historie, og det problematiseres, om det egentlig overhovedet er udefra faren kommer. Vi vil også snakke en del om andre demokratiformer – både det direkte demokrati og lodtrækningsdemokrati mv. Foredraget er bygget på Asser Amdissens bog “Nu vi taler om demokrati” fra 2018.
Asser Amdissen er Cand.mag. i historie. En fortid som ansat på en lang række museer, højskoleforstandere på Ryslinge Højskole og direktør for den stiftelse, som driver skoleskibet Georg Stage. Fast hushistoriker på P3. Asser vil forandre verden. Efter at ville stoppe sulten i Afrika i midten af 80erne gik han ind i politik. I slutningen af 80erne røg han ud på røv og albuer, fordi han nægtede at acceptere, at det var vigtigere at være populær end at have ret. Asser er stadig et politisk menneske der mener, at det væsentligste problem lige nu er, at vi er ved at formøble vores demokrati, fordi vi er bange. Det har han skrevet debatbogen “Nu vi taler om demokrati” om. Bogen tager læseren med på en tur gennem historien, hvor vi samler de elementer op, som til sidst skaber grundlaget for demokratiet. Dermed skabes også en fornemmelse for, hvorfor vores vestlige demokrati er blevet, som det er.

10-11: Gunvor Bjerre: ”Bedste sendetid” – et causeri om at arbejde i B&U: Gunvor Bjerre er journalist. Har arbejdet i Danmarks Radios børne- og ungdomsafdeling i en menneskealder. Gunvors speciale har været børn og unge fra helt små til 20-års alderen, men der var også plads til at lave programmer for voksne. Gunvor har produceret radioprogrammer som f.eks. P4 i P1, Tværs (sammen med Tine Bryld) og Børneradio samt været vært og præsenteret programmer som Mellem Himmel og jord, Ungdomsredaktionen og mange mange flere.
Stemmen, vi alle husker fra “Sørøver Sally” og “Pippi”, Gunvor Bjerre kommer og fortæller om sine erfaringer fra børne-tv og radio, hvor hun om nogen var med til at danne børn og unge i 80’erne og 90’erne med fantastisk børne-tv og ungdomsradio som “Tværs” med Tine Bryld.

11-12: Klaus Rothstein: Danske forfatteres krisebevidsthed: Foredraget giver fokus på flygtningekrisen – men også med aktuelle refleksioner over litteraturens rolle i krisetider.
Klaus Rothstein er litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og tidligere redaktør og studievært på DR‘s litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1. Udover sin anmelder- og debattørvirksomhed har han udgivet otte bøger og hans nye bog, Den druknede dreng. Flygtningekrisen i litteratur og kunst, udkommer senere i år.

12-13: Korrespondent for DR Steffen Gram: Verden går videre under Corona
– hvad sker der med valg i USA, kriser, krige mm i en tid hvor Corona fylder alt i mediebilledet og folks opmærksomhed?
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet Verden ifølge Gram på DR P1.

13-14:Mette Øyås: Køn, krop og seksualitet: Ifølge Sex & samfund er vores forhold til køn, krop og seksualitet tæt forbundet med livskvalitet og trivsel i alle livets faser. Alligevel oplever mange, at det er svært både at tale om og at være i. Her på Brandbjerg får du et trygt rum, hvor intet er tabu, og hvor du sammen med andre kommer til at skabe forandring for dig selv og for dine omgivelser. Ulig den seksualundervisning du måske kender fra folkeskolen, inddrager vi også krop og følelser, så undervisningen slår rødder flere steder end blot i intellektet og fornuften.
Mette Øyås er højskolelærer på Brandbjerg Højskole.
Hun føler sig dagligt opløftet over at undervise i det, hun brænder allermest for, at gøre en forskel i elevernes liv og at dele arbejdsplads med de mest inspirerede og dygtige kollegaer, man kan forestille sig. Hun har været med til at sætte seksuel dannelse på højskolernes dagsorden og er af og til at finde udenfor Brandbjergs matrikel, hvor hun afholder oplæg og workshops om netop seksuel dannelse.

14-15: Frederik Svinth: Venskab og ensomhed: Frederik holder et jordnært og personligt foredrag, der rummer tanker om det gode venskab og forståelse for den ensomhed, vi alle kan opleve i vores liv. Vi skal passe på vores nære venskaber, da de er noget det af mest værdiskabende for os mennesker. Gode kvalitets-relationer imellem mennesker er altafgørende, når man ønsker at komme ensomhed og isolation til livs – og det er følelser, som alle mennesker oplever på et eller andet tidspunkt deres liv. Alle møder ensomheden igennem tilværelsen –men er det den forbigående ensomhed, ‘Gæsten’, eller den mere vedvarende, ‘Indflytteren’? Og kunne vi forestille os, at der findes en ting som smuk ensomhed? Foredraget tager et kig på ensomheds mange ansigter og hvad vi kan gøre for at bekæmpe den, når den fortjener sparket. De gode venskaber kommer ikke bare af sig selv, og for nogle er det sværere end for andre. Det er godt at få flere ord for netop det gode venskab, så man kan få dem sat på benene og styrket dem, man har.
Frederik Svinth har udviklet kortspillet SNAK, solgt i 7000 eksemplarer. I de sidste 6 år har Frederik arbejdet sammen med mange store organisationer i kampen mod ensomhed. Han har holdt foredrag over 250 gange på mange af landets højskoler, i kirker, virksomheder mm. for at sætte fokus på vigtigheden af gode, nære relationer som en kurs væk fra den stigende ensomhed.

 

15-16: Georg Metz:National identitet i en krisetid. Tidligere ansvarshavende redaktør på Information Georg Metz giver sine tanker om national identitet i tider som disse. 
Georg Metz er en dansk journalist, redaktør, kommentator, forfatter og foredragsholder. Han arbejdede i perioden 1969–1988 på Danmarks Radio, bl.a. på Radioavisen og som både studievært og redaktør på TV-Avisen. I 1994–1996 var han chefredaktør på Dagbladet Information, hvor han nu er lederskribent, anmelder og kolumnist. Han anmelder især bøger om historie og opera. Siden dens grundlæggelse i maj 2008 har han været tilknyttet netradioen Den2Radio. Georg Metz fik i 1989 tildelt Døssing-Prisen.

16-17: Jung: Højskolevenner bliver til band med succes: Efter at Sigurd og Michael havde delt et år på højskole – fandt de sammen med Jonas og dannede Jung – som sidenhen har fået massiv succes. Sigurd og Michael fortæller om historien og svarer på spørgsmål fra chatten. 

17-18: Tidligere højskolelærer Jens Horstman:Det skal nok gå – hvad man egentligt lærer på en højskole: Jens Horstman var med til at genstarte Rødding Højskole i 2007, og var i 12 år derefter højskolens dygtige og engagerede politiklærer. Jens er uddannet jurist og har gjort det til sit varemærke at fortælle om jura, politik og andre tunge emner så alle kan være og alle er underholdt! Det bliver gode råd i en krisetid – baseret på erfaringer og anekdoter fra 12 år i højskolekrydsilden.

18-19: Journalist Thomas Ubbesen og journalist Anne Haubek: Vi var folket – møde med østeuropæere 30 år efter Murens fald: Om vores rejse sidste vinter gennem 15 post-kommunistiske lande i 30 året for Berlin Murens fald .
Thomas Ubbesen har været udsendt for DR til konflikter, terrorsituationer og naturkatastrofer over det meste af kloden.Igennem det sidste par år arbejdet primært på Orientering på P1, hvor han har leveret ekspert-analyser blandt andet på udviklinger i Mellemøsten og militære forhold. Han har i samme periode dækket den eskalerende flygtninge-krise i Danmark, Europa og Mellemøsten intenst og har foretaget en række lange rejser sammen med flygtningene hele vejen fra krigsskuepladserne i Syrien til asylcentrene i Europa.
Anne Haubek er journalist og har i knap 25 år arbejdet i DR – bl.a. i næsten 15 år som redaktør og vært på P1s ugentlige magasin ‘Europa lige nu’ og som vært på P1 Orientering. Har rapporteret fra de fleste europæiske lande og fra EU. Anne har modtaget flere priser. Hun arbejder nu som freelancejournalist og foredragsholder.

19-20: Højskolesang for alle: Højskolens to fantastiske musiklærere vil forsøge at sende god karma og glæden ved at synge ud igennem skærmen. Vi vil forsøge at få hele Danmark til at synge med fra den blå højskolesangbog.
Syng med. – det bliver godt!

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.