Arven efter 68

Et dejligt tilbageblik med et kritisk blink med øjet til 68’erne
Mandag d. 18-22. oktober 2021

Vi nyder en dejlig uge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, gode snakke samt bevægende og tankevækkende foredrag – alt sammen med fokus på at leve det skønne liv.   

TILMELD DIG HER

På dette kursus skal vi med tidsmaskinen tilbage til 1968 og årtiet, der fulgte. Køkkenet byder på mad fra 60-70´erne hele ugen, og programmet er spækket med foredrag og oplevelser, som tager os med på tidsrejsen tilbage. Rødstrømper, bollerum og kvindefrigørelse, men også et kig på hvordan 68´erne blev dem, der satte dagsordenen for Danmarks udvikling i mange årtier derefter. Vi skal på en dejlig heldagstur til Den gamle by i Aarhus, hvor vi får en rundvisning i 1974´er kvarteret, og vi skal desuden  blandt andet besøge kollektivet og jazzbaren Bent J. Vi skal spise en nostalgisk og lækker frokost, hvor der selvfølgelig bydes på klassikeren ”Stjerneskud”. Der kommer spændende foredragsholdere som f.eks. en af stifterne af Rødstrømpebevægelsen, Drude Dahlerup, protestsangeren Arne Würgler og Bjarne Lundis, der sætter 68´erne ind i et politisk og kønspolitisk perspektiv. Han vil også tage os med i en snak om, hvordan man kan fortælle sin egen historie til glæde for de næste generationer. Bernt Stubbe Østergaard, som selv boede i kollektiv på Djursland op igennem 70´erne og 80´erne, vil fortælle om blomsterbørn og se på, hvordan de unge i dag kan bruge de erfaringer de oprindelige blomsterbørn drog.  Sidst kommer sangeren Tobias Trier (søn af Troels Trier og Dea Trier Mørch) og skriver protestsange med os.

 

Medvirkende:

 · Drude Dahlerup: Drude Dahlerup er professor i statskundskab, først ved Stockholms Universitet og nu som adj. professor ved RUC. Har arbejdet som international rådgiver for FN o.a. med udvikling af kvoteringssystemer for at øge kvinders politiske repræsentation, bl.a. i Bhutan, Egypten og Kenya. Seneste bøger: Demokrati uden kvinder? U Press 2018; Double-Edged Politics on Women’s Rights in the MENA Region, Palgrave Macmillan, 2019 (red. med Hanane Darhour); Konflikt og konsensus. Det danske ligestillingspolitiske regime. Frydenlund Academics 2020 (red. med Anette Borchorst). www.drudedahlerup.com

 · Bernt Stubbe Østergaard: Forfatter, samfundsdebattør og uddannet cand.Scient.Pol, født 1950. Bernt Stubbe Østergaard boede i sine studieår i 70’erne i landkollektiv på Djursland, hvor han blandt andet deltog i det landsdækkende kollektive samarbejde i KoKoo og var med til at grundlægge det internationale samarbejde i International Communes Network.

 · Bjarne Henrik Lundis: Journalist og forfatter til 30 bøger. Blandt andet “Den røde tråd – Om arbejderbevægelsens historie”, “Den Danske Model” og “Må jeg være fri” hvor Lise Nørgaard fortæller om sin barndom. Underviser i AOF i livshistorie og byvandringer om historiske emner og personer.

 · Arne Würgler: I sin tid medlem  af adskillige af datidens beat- og rockorkestre. I begyndelsen af 1970’erne fandt han sammen med sangeren Benny Holst og forfatteren Jesper Jensen i et mangeårigt samarbejde med teater og musik. Samtidig har Arne Würgler været aktiv på musik-, kultur- og politikscenen, både som hitsangens rebel, Røde Wilfred, og som mangeårig talsmand for musikkens folk. Nok den musiker, der i tidens løb har spillet allerflest gange til demonstration foran Christiansborg slot. Arne Würgler er pt aktuel med soloalbummet “Huset Brænder”, sange fra isolation til en verden og en natur i oprør.

· Tobias Trier er en dansk sanger og søn af Troels Trier og Dea Trier Mørch (begge kendt fra Røde Mor-kollektivet). Tobias Triers tekster handler ofte om hverdagens finurligheder og er på dansk. Han har medvirket i DR-radiotegneserien” Ruben – drengen der kan tale med ting” og lavet musik til dokumentarfilm. Har desuden indspillet cd’en “Hr. Bohm & Silden”, der ikke fås i almen handel og desuden skrevet børnebogen “Min zebra stak af”.

 

 

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Drude Dahlerup: Kvindeoprør som forandringskraft – fra rødstrømperne til #MeToo
· Arne Würgler: Det begynder med hinanden
· Bjarne Lundis: De byggede det moderne Danmark
· Bernt Stubbe Østergaard: Blomsterbørnene – boomere eller inspirationskilder?
· Bjarne Lundis: Fortæl din historie

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Heldagstur til Den gamle by i Aarhus
· Skriv vores egne protestsange til festaftenen med Tobias Trier
· Sangaften: Skipper Klement og andre revolutionære sange
· Fællessamling med rundkreds og urtete (eller hvis vi dropper klichéerne: Aftenkaffe, hygge og en sang fra højskolesangbogen).
· Terningfortællinger
· Filmaften: Fagre voksne verden

KURSUSPROGRAM

Mandag 18/10:
10.30-11.15: Ankomst og indkvartering 
11.30: Frokost 
12.45: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs historie: Vi skal møde hinanden, høre om programmet og bagefter gå en tur på skolen, i parken og kigge ned i herregården, hvor vi i nedslag hører Brandbjergs 500-årige historie
15.30-17.30: Arne Würgler: Det begynder med hinanden: Oplev en musikalsk peptalk af en sand legende fra dengang, hvor drømmen om en bedre og sjovere verden hørte tiden til. Hør ham fortælle og synge, om dengang unge drømte om at lave verden om, og om hvordan det siden gik. Genoplev de gamle sange og vor vores fælles historie fra den sorte skole i 50´erne, 60’ernes og 70’ernes oprør med pandebånd, kollektiv og fri kærlighed. Et foredrag om krig, klassekamp og kærlighed op til i dag med klimakrise. Oplev en musikalsk peptalk med masser af musik og humor, hvor der lægges vægt på publikums aktive medvirken. Nyd et stemningsfuldt og anderledes foredrag. Superrelevant i en splittet og svær samtid med folk på flugt og en klode, der bare bliver varmere og varmere. Oplev et bud på mangfoldighed, den fælles historie og ikke mindst – den gode fest.
19.00-20.30: Skipper Klement og andre revolutionære sange:
Vi synger fra højskolesangbogen omkring et tema om revolutionssange og tiden omkring 68. Vi hører om historiske, kulturelle og underfundige beretninger om sangene, deres forfattere og samtid.
21.00: Fællessamling med rundkreds og urtete:
Eller hvis vi dropper klichéerne: Aftenkaffe, hygge og en sang fra højskolesangbogen.

 

Tirsdag 19/10:
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Bjarne Lundis: De byggede det moderne Danmark: Med udgangspunkt i de tre tidligere statsministre Thorvald Stauning, Jens Otto Krag og Anker Jørgensen fortæller forfatter Bjarne Henrik Lundis både om udviklingen i den socialdemokratiske arbejderbevægelse og om opbygningen og udviklingen af det moderne Danmark. Hvad kom 1968-generationen og ungdomsoprøret til at betyde for det velfærdssamfund, som vi kender i dag? Og hvordan påvirkede det fx Krag og Anker? Men historie handler ikke kun om store begivenheder i samfundet, og om når store mænd skriver deres historie. Hvad sker der for eksempel, når kvinderne begynder at blande sig i historieskrivningen. Hvad er det så, der er vigtigt for dem? Fx hvad med den frie abort?
14.00-16.00: Bjarne Lundis: Fortæl din historie: Det, der sker i samfundet, har indflydelse på vores liv og vores historie. Det samme har de begivenheder, store som  små der er i vores eget liv. Vi er alle historie, og selv om vi måske oplever nogle af de samme ting, så har de ofte hver  deres egen betydning for hver af os. Noget er vigtigt for nogle, og noget andet er vigtigt for andre. Det er ikke længere kun forbeholdt kendte eller rige mennesker at fortælle deres historie. Flere og flere fortæller deres livshistorie til glæde for dem selv og deres nærmeste, børn og børnebørn, og vi har allehver dag travlt med at iscenesætte os selv på de sociale medier. Hvorfor gør vi det, og hvad det betyder  for vores fælles historieskrivning, kommer vi ind på.  Du får lov til selv at prøve erfaring med at fortælle en bid af din historie, og du får tips til, hvordan du kommer videre med at fortælle din historie.
19.00: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.
21.00: Fællessamling med rundkreds og urte-te: Eller hvis vi dropper klichéerne: Aftenkaffe, hygge og en sang fra højskolesangbogen.

 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

 

Onsdag 20/10:
8.30: Morgensamling
9.15: Heldagstur til Den gamle by i Aarhus: Der bliver både en rundvisning i 74´er bydelen med blandt andet kollektivet og jazzbaren Bent J. samt fri tid til at udforske bydelens mange charmerende detaljer på knallertværkstedet og mange af de andre fine lejligheder. Den gamle by byder også på en lækker frokost, hvor vi selvfølgelig skal have det nye hit ”Stjerneskuddet”, som kom fra USA til Danmark i midten af 60- erne.
19.00-20.30: Filmaften: Fagre voksne verden: Vi skal selvfølgelig se en af de største filmsucceser fra 68 ”The Graduate”, som den hedder på engelsk. Fagre voksne verden er et romantisk drama instrueret af Mike Nichols baseret på en roman af samme navn af Charles Webb. Filmen beretter om Ben Braddock, spillet af Dustin Hoffman, der netop er dimitteret fra college, men ikke rigtig kan finde ud af, hvad han skal med livet. Han forføres af den ældre Mrs. Robinson, spillet af Anne Bancroft, og forelsker sig i hendes datter Elaine, spillet af Katharine Ross.
21.00: Fællessamling med rundkreds og urte-te: Eller hvis vi dropper klichéerne: Aftenkaffe, hygge og en sang fra højskolesangbogen.

 

Torsdag 21/10:
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Bernt Stubbe Østergaard: Blomsterbørnene – boomere eller inspirationskilder? Var vi bare nogle selvfede unge i vilde opgangstider, der kastede os ud i selvrealiseringog så bagefter glemte det hele igen i hashtågerne? Jeg boede selv i 1970’erne og ’80’erne i kollektiver først på Djursland, senere på Christiania og til sidst i Ryvangen. I kollektivet Justesminde på Djursland opbyggede vi et trykkeri og forlag og udgav bøger og tidsskrifter om alternative levemåder. Vi var med til at oprette en fælles indkøbsforening, der skaffede rene madvarer til de 400 medlemmer på 120 adresser. Overskuddet og sammenholdet brugte vi til at lave musik, fredsteater, anti-atomkraft energicirkus, den dansende græsrods ulandsforening Utamaduni, Bondehærssolidaritet med Christiania, kvindekamp og meget mere. Vi var for de allerflestes vedkommende glade amatører, men de aktiviteter, vi kastede os ud i, er blevet med os resten af livet. Kollektiverne holdt ikke, når de stødte mod parforhold/skilsmisser, børn, kreditforeningslån, ansvarsfulde jobs o.l., men venskaberne er der stadig. Dem hylder jeg i bogen Blomsterbørn – livet i landkollektiverne. Men der er også et budskab til dagens ungdom – grib chancen for at gøre dit til at redde miljøet og biodiversiteten – bo sammen på landet under din uddannelse! Det er bogens afsluttende budskab.
14.00-16.00: Skriv vores egne protestsange til festaftenen med Tobias Trier: Vi har inviteret Tobias, som nogen er vokset op med alle de muligheder og udfordringer, der kom med forældre fra 68´er generationen. Tobias er nemlig en dansk sanger og sangskriver og ikke mindst søn af Troels Trier og Dea Trier Mørch (begge kendt fra Røde Mor-kollektivet). Tobias vil lave en workshop, hvor vi skal skrive klassiske protestsange, som vi kan optræde med til festaftenen.
18.30: Festmiddag 

 

Fredag 22/10:
8.30: Morgensamling
8.30: Udtjekning fra værelser 
9.30-11.15: Drude Dahlerup: Kvindeoprør som forandringskraft – fra rødstrømperne til #MeToo: Mens rødstrømperne tilhørte den anden bølge i kvindebevægelsens lange historie, kan #MeToo ses som den tredje globale bølge. Men hvad kan et kvindeoprør forandre, og hvorfor er modstanden så stor og myterne så mange?
11.30: Frokost 
12.45: Farvel og tak for denne gang 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.  

 

Kursusperioder og priser

5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4950 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 18-22. oktober 2021

 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst. 

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.