Bæredygtig omstilling

Kraftcenter for bæredygtig omstilling

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Sharing Brandbjerg

I 2013 tog vi på Brandbjerg Højskole de første spadestik til den proces vi kalder for: Sharing Brandbjerg. Sharing Brandbjerg handler om bæredygtig omstilling. Det er en proces, hvor vi på alle mulige måder undersøger vejene fra en – i et bæredygtighedsperspektiv – ”almindelig” skole til et bæredygtigt minisamfund. Og vi vil have det hele med: bygninger, køkken, udeområder, adfærd, undervisning osv.

Det gode eksempel

Vi undersøger vejene mod et mere bæredygtigt samfund ved selv at gå hvert et skridt et efter et. Vores mål er selvfølgelig med tiden at blive et bæredygtigt minisamfund. Men det endnu vigtigere bagvedliggende mål, er at dele Brandbjergs (om)dannelsesproces med verden. Vi vil vise verden, hvordan man kan gøre, når man som institution eller husstand uden særlige økonomiske forudsætninger, vil ændre sin daglige drift til bæredygtig levevis. Vi vil gøre det gennem holdnings- og adfærdsændring, ved at måle og veje vores aftryk på verden, ved at tænke ud af boksen, ved at opdyrke partnerskaber og ved at bruge det gode eksempels magt.

Inviterer netværket ind

Men vi vil ikke blot dele ud, vi vil også lære af andre. I et levende og mangfoldigt hus, som Brandbjerg, har vi en meget stor berøringsflade med samfundet omkring os. Vi inviterer hele dette netværk af nuværende og tidligere elever, personale, kursister, lokalbefolkning og samarbejdspartnere, i ind- og udland, indenfor, for at deltage i processen. Alle er velkommen til at komme med ideer, og alle kan kvit og frit tage vores viden, vore erfaringer og vores ideer med sig herfra og lade dem spire og vokse andre steder.

Sharing

Vi mener, at ”sharing” er kernen i hele den bæredygtige omstilling, og vores mål er, som det passer sig for en højskole, først og fremmest at udbrede læring, viden og dannelse til gavn og god udvikling for verden omkring os. Vi har valgt at lade bæredygtig omstilling fylde så meget på Brandbjerg, fordi det på mange måder ligger i umiddelbar forlængelse af mange af de værdier, vi gerne vil fremme som skole: Udvikling af vores sans for det fællesmenneskelige, dannelse til aktivt verdensborgerskab, fremme af virkelyst og samfundsansvar, opbyggelse af et kærligt forhold til naturen, samt interaktion med både nære og fjerne omgivelser.

På Brandbjerg Højskole vil vi, kort sagt, inspirere mennesker til at tage føring i en bæredygtig omstilling – og vi begynder med os selv.

Indsatsområder

Undervisningen

På Brandbjerg Højskole sigter vores undervisning på både at bidrage til ’bæredygtighed’ og ’væredygtighed’ for de elever og kursister, der vælger et tage et ophold hos os. Man kan vælge at fordybe sig i fag og kurser, hvor den bæredygtige omstilling er på dagsordenen, hvad en det vedrører den personlige livsførelse, det praktisk håndværk eller den og politiske aktivisme. Fra efteråret 2019 udbyder vi 15 forskellige fag, der direkte har kærligheden til naturen og omstillingsprocessen som omdrejningspunkt. Og ’væredygtighed’, vores evne til at navigere i det til tider kaotiske univers af krav, dystopier og utopier, som vi er omgivet af, er et vigtigt emne i mange af højskolens fag og kurser.

Bygningsmassen

Bygningsmassen er et vigtigt indsatsområde. Entreprenører har siden 2013 delt tanker om, hvordan højskolens bygninger kan energirenoveres på en bæredygtig måde med os. Vi implementerer bæredygtige løsninger skridt for skridt, hver gang noget skal restaureres og i det tempo, vi kan finansiere forbedringerne. Vi drømmer nemlig både om et mere bæredygtigt varmesystem, solceller på taget, bedre isolering og energieffektive vinduer – ligesom mange andre ’husejere’ rundt omkring i Danmark og resten af verden.

Park og skov

Vi søger i stigende grad at inddrage omverdenen i brugen huset og omgivelserne, så de mange ”medfødte” muligheder for natur, friluftsliv og produktion vi har på Brandbjerg Højskole kommer i spil, til glæde for så mange som muligt. Vi deler bl.a. gerne vores smukke park, bålhytte, shelters og skov med enhver, der trænger til smukke naturlige omgivelser. Og vi arbejder målrettet på at øge biodiversiteten på højskolens arealer, så naturen får plads til at boltre sig. Det sidste skud på stammen er, at vi er gået i gang med at anlægge køkkenhave, skovhave, frugthave og nøddelund på højskolens jord, så vi på sigt kan høste mere af vores mad lige udenfor døren.

Køkkenet

Køkkenet er en anden vigtig og meget synlig arena for bæredygtig omstilling: Med vores fantastiske køkkenchef i spidsen har vi nu så mange økologiske råvarer i maden, at vi har fået sølvmærket i økologi for både mad- og drikkevarer, og vi er udnævnt til Fair-Trade-højskole. Vi har flere ’grønne’ kokke i køkkenet, der forstår at forvandle gode grøntsager til lækker vegetar- og vegansk mad (men vi spiser også kød). Desuden bliver vi stadig dygtigere til at begrænse madspild samt emballageforbrug. Vi bruger i stigende grad råvarer fra lokale leverandører, hvis vi da ikke selv høster det fra vores egne haver, mark eller skov på højskole. (Se mere her)

Hverdagen

Ændring af vores vaner i hverdagen, er det allervigtigste middel til at præge omstillingsprocessen, da det er noget enhver frit kan tage med herfra. Vi øver os konstant i at tage bedre vare på ressourcerne (vand, el, materialer, fødevarer, tid mm.). Der arbejdes på flere måder målrettet med ”nudging”, så både medarbejdere, elever, kursister og husets øvrige gæster motiveres til mere bæredygtige vaner.

Sharing Brandbjerg weekend

Hvert år i efteråret samles gamle og nye elever sammen med en flok medarbejdere til ’Sharing Brandbjerg’ – weekend. Det er en weekend hvor der sammen arbejdes på at vedligeholde højskolen og gøre den mere bæredygtig – både på længere og kortere sigt.

Her ses videoen fra sidste Sharing Brandbjerg Weekend i oktober

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.