Bæredygtighed

Drømmer du om jord under neglene, træ mellem hænderne og et forrådskammer fyldt med naturens gaver, fremavlet og forarbejdet af dig selv? I Brandbjerg Højskoles fag ’Bæredygtighed i praksis’ tager vi hul på den fremtid, vi holder i vores hænder – med vores hænder! Vi følger årstidens sæsoner. Du introduceres til regenerativt jordbrug, bæredygtigt byggeri,permakultur, fermentering, mv. og vi tager på besøg hos ildsjæle og virksomheder, der går nye veje med et mere bæredygtigt samfund for at blive klogere på, hvordan vi sammen kan skabe en grøn fremtid. 

Årets gang på Bæredygtighed i praksis  

I Sensommeren og Vinteren eksperimenterer vi med bæredygtigt byggeri og undersøger hvordan fremtidens bæredygtige livsformer kan se ud. Vi smøger ærmerne op og bygger drivhusdomer til Brandbjergs haver og arbejder på værksted til byggerifaget med bæredygtige materialer, så du både sætter aftryk på højskolen og får værktøj i hånden. Du kommer til at snuse til forskellige håndværket, og vi skal kigge på, hvordan man egentlig laver et godt design for en bolig, hvordan vi kan understøtte fællesskaber og hvad vores materialevalg betyder for de rum, vi skaber sammen. 

Vi skal på besøg hos ildsjæle, organisationer og virksomheder, som har truffet stærke livsvalg og diskutere med dem, hvordan vi finder frem til en måde at indrette vores samfund på, der holder sig indenfor planetens grænser. Vi kigger på Tiny Houses og tager til Århus for at besøge arkitekter og iværksættere, og vi besøger Energiøen Samsø, hvor fællesskabet omkring den grønne omstilling er noget helt særligt.  

Vi skal sammen tage fat på nogle af de store spørgsmål, som mange af os tumler med i disse år. Det kunne være om vi skal ud af byerne for at komme naturen nærmere eller er byernes tætte boligformer faktisk en del af løsningen? Eller hvad vores måde at bygge på betyder for klimaet, for vores helbred og for vores fællesskaber? Du har helt sikkert flere spørgsmål og vi håber du vil tage dem med, så vi sammen kan blive klogere på den fremtid vi gerne vil skabe.  

I Efteråret og Foråret stikker vi fingrene i den gode muld i Brandbjergs nye køkkenhave og går op opdagelse i hvordan man kan drive et regenerativt jordbrug, der både giver mad på bordet, mere biodiversitet og løser klimaproblemerne. De praktiske opgaver varierer med sæsonen, men uanset om du er med i efteråret eller foråret, så lærer du om permakulturelle dyrkningsprincipper, jordens økologi, plantebiologi og -formering, kompost, mv. så du kan gå hjem og anlægge din egen have.  

Vi tager også høsten fra haven med i køkkenet og arbejder med de gamle konserverings- og fermenteringshåndværk, mens vi overvejer, hvordan en madkultur med mindre kød og flere grøntsager kan bidrage til den grønne omstilling.  

Vi skal besøge ildsjæle, bønder og virksomheder, der arbejder med at skabe fremtidens fødevaresystem, og diskutere, hvordan vi skal brødføde mere end 10 mia. mennesker og samtidig få plads til mere natur? Vi tager til økolandsbyen Friland for at kigge på skovlandbrug og besøger landmænd, der arbejder konventionelt eller regenerativt, m.fl.  Skal vi til at spise insekter, dyrke kød i laboratoriet og grøntsager i fabrikker på flydende gødning i kunstigt UV-lys? Skal vi være selvforsynende permakulturbønder eller udvikle robotter, der kan stå for fremtidens jordbrug? Vi har ikke svaret – men vi glæder os til at finde det sammen med dig!   

PEOPLES FUTURE LAB
Bæredygtighed er den del af Peoples Future Lab, der gennem lokale og globale samarbejder vil skabe en bevægelse mellem højskoler om den bæredygtige udvikling. Det handler i høj grad om Community Building og Borgerinddragelse. I det globale perspektiv arbejder Brandbjerg Højskole sammen med Highlander Research and Education i Tennessee, USA.  Samarbejdet med Highlander skal hjælpe med at styrke hvordan man får mennesker på tværs af køn, alder, holdning, kultur osv. til at arbejde sammen? Highlander har mange års erfaring med netop dette og har været samlingssted for de helt store Community-tænkere herunder Martin Luther King. På Bæredygtighed på Brandbjerg bliver du en del af projektet Peoples Future Lab. 

Læs mere om Peoples Future Lab

Følg bæredygtighedsfagene på Facebook og Instagram her!

Fagmiljøet Bæredygtighed

Brandbjerg Højskole har en markant bæredygtig profil. Vi ønsker at være en af landets mest bæredygtige højskoler og det forsøger vi at udleve på mange planer. I fht undervisning udmønter det sig i dette fagmiljø, som indeholder en række fag indenfor det bæredygtige felt. Vi arbejder især med bæredygtighed i praksis - så du får jord under neglene, bygger bæredygtigt og i det hele taget får værktøjer du kan bruge i resten af dit liv. 

Underviser

Rane Baadsgaard Lange

Rane Baadsgaard Lange

Rane er viceforstander for lange kurser. Ranes hjertebarn er ’bæredygtig dannelse’. At fremelske et bæredygtigt samfund er på en gang en kreativ, etisk og eksistentiel udfordring for os mennesker: Hvordan kan jeg bringe mine evner i spil på en måde, som giver mig næring og livsglæde – samtidig med at jeg bidrager til at skabe en bedre verden for alle andre og alt andet levende på jorden?

Lone Kau

Lone Kau

Lone er født på Grønland, men har levet det meste af sit unge liv i nærheden af Hobro/Mariager Fjord, hvor hun også mødte sin mand Simon (Forstander på Brandbjerg).

Lone elsker naturen, sport og at lave mad over bål. Hun er leder af “Hvejselkoret”, en fantastisk sanger og en habil trompetist.

Emil Skrædderdal

Emil Skrædderdal

Emil elsker at være i processer, hvor man sammen skaber noget, der vil komme fællesskabet til gode, og er dybt interesseret i, hvordan dette gøres på den bedste og mest miljøvenlige måde. Fællesskaber er helt centralt for Emils værdier. Alting bliver sjovere når vi gør det sammen. 

Han øver sig i at kaste sig ud i projekter, han ikke har prøvet før. Dét er en ting, vi skal lære. Prøve os frem, gøre vores egne erfaringer og ikke være bange for at det går galt. Med denne indstilling møder han også eleverne på Brandbjerg, så de sammen med ham kan lære, hvordan vi sammen skaber en bedre verden. 

Nikolaj Hygebjerg

Nikolaj Hygebjerg

Højskolelærer

Derudover er Nikolaj entusiastisk selvbygger indenfor bæredygtigt byggeri på Friland hvor han bygger og laver workshops i bæredygtighed.

Se halmhuset på www.facebook.com/groups/theflowerfriland Eller på instagram.com/theflower_friland

Kristoffer Korshøj Nielsen

Kristoffer Korshøj Nielsen

Højskolelærer og gartner

Plantenørd med baggrund som selvstænding gartner. Har leveret grønsager til forskellige restauranter blandt andet Ti Trin Ned. Kristoffer nørder på Brandbjerg med at omdanne dele af vores store udeareal til regenerativt jordbrug.

Det er et meget meningsfuldt fag!

{

Hvad er ikke mere meningsfuldt end at være i forum hvor der er plads til snak og læring om vores jord og klima? Jeg er vild med den praktiske del af faget, man får jord under neglene og er ude i den friske luft. For mig har det betydet meget at få indsigt i metoder og ting vi som små personer kan gøre i denne klimakrise situation.

Laura

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

 

Jeg vil gerne hjælpe dig:)

Hvor mange bliver vi?
Hvad er kønsfordelingen?
Hvad skal jeg pakke?
Spørgsmålene kan være mange...
- chat i højre hjørne
sms/ring (29 88 10 73)
eller send dine oplysninger til mig
så vender jeg tilbage
Birgitte

Vi sender den til dig snarest!