Bedste sendetid

– fjernsyn der samlede danskerne

Mandag 24. – fredag 28. januar 2022

TILMELD DIG HER

Du kan trygt tilmelde dig dette kursus i fht. corona:

Afbestillingspolitik for tilmeldinger indgivet efter pressemødet d. 17. december 2021 
Hvis kurser aflyses grundet Corona får alle kursister pengene retur. Dette gælder også hvis højskolen af anden årsag aflyser kurset.   
Ved tilmelding efter d. 17. december 2021 til kurser i januar og februar 2022 kan du framelde dig kurserne indtil 1 uge før kursusstart, uden særlig begrundelse. Du kan enten flytte din tilmelding til en anden kursusuge eller få pengene retur.  
Ved framelding indenfor den sidste uge op til kursusstart, kræves bevis for smitte med Corona ellers gælder normal afbestillingspolitik.    

Fjernsynet, som vi kender det, er i opløsning. Med streaming fra f.eks. Netflix kan vi se præcis, hvad vi vil, når vi vil. Over 50% af al underholdning ses på mobiltelefoner, så det er i høj grad en privat ting at se tv i dag. Men sådan har det ikke altid været. I 80´erne samledes vi omkring store serier som Matador og sad sammen med børnene og så “Børnetime”, men også underholdning som “Kvit eller dobbelt” eller “Eleva2eren” på den nye kanal TV2 kunne samle familien Danmark, når op til 1,8 millioner seere så med. I denne højskoleuge vil vi huske tilbage på dengang, hvor TV kunne samle os, og programmerne blev det store samtaleemne mandag morgen. Vi skal møde nogle af de personer, der har fulgt os igennem de sidste 30 års dansk fjernsyn. Således vil Mikael Jarnvig, som er den vejrvært, der har været længst på TV, fortælle om, hvordan det var at lave tv-vejrudsigter i ”gamle dage” i forhold til nu, hvordan værktøjerne og prognoserne har forandret sig, og hvordan klimaet har ændret sig. Stemmen, vi alle husker fra “Sørøver Sally” og “Pippi”, Gunvor Bjerre kommer og fortæller om sine erfaringer fra børne-tv og radio, hvor hun om nogen var med til at danne børn og unge i 80’erne og 90’erne med fantastisk børne-tv og ungdomsradio som “Tværs” med Tine Bryld. Og sidst men ikke mindst kommer folkekære Nis Boesdal kendt fra bl.a. Danmarksmester og en lang række tv-programmer i 80´erne.

Vi skal også besøge Søren Ryge i hans have på Djursland og høre om 30 års have-tv og alle de andre folkekære fortællinger, han har holdt. TV-emnerne suppleres med dejlige højskole-elementer som morgensamling med højskolesang, sangformiddag med en dygtig pianist, vandretur i højskolens egen urørte naturskov samt besøg i økosamfundet Friland. I en lang årrække i starten af nullerne fulgte vi DR’s tv serie om Friland –  og senere Frilandshaven. Her vil højskolelærer Nikolaj Hygebjerg fortælle om, hvordan man også kan bo i et spændende fællesskab med fokus på bæredygtig livsstil både for mennesker og miljø.

Medvirkende:

Mikael Jarnvig: Meteorolog: Født i 1954, uddannet meteorolog og har arbejdet på DMI i 25 år og tv-vært på vejret på DR, TV3, TV2-vejret og fra 2013 igen DR. Mikael er således den vejrvært, der har været længst på tv i Danmark.
Søren Ryge: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. Redaktør af Det Danske Haveselskabs blad “Haven” i årene 1978-1990. Han lavede sine første tv-programmer i 1977 og har endvidere siden 1988 haft udsendelsen “Søren Ryge” på DR1, der er en direkte udsendelse sendt fra hans egen have på Djursland med kun ét kamera, hvilket siden har været betegnet som dogme-tv.
Gunvor Bjerre: Journalist. Har arbejdet i Danmarks Radios børne- og ungdomsafdeling i en menneskealder. Gunvors speciale har været børn og unge fra helt små til 20-års alderen, men der var også plads til at lave programmer for voksne. Gunvor har produceret radioprogrammer som f.eks. P4 i P1, Tværs (sammen med Tine Bryld) og Børneradio samt været vært og præsenteret programmer som Mellem Himmel og jord, Ungdomsredaktionen og mange mange flere.
Nis Boesdal: Nis Boesdal er uddannet journalist og indledte sin karriere som DR-medarbejder i 1977. Fire år senere blev han tilknyttet tv-programmerne i det, der dengang hed Provinsafdelingen. Her startede han bl.a. det faste program “Børn og børn imellem”. I 1985 var han endvidere med til at starte Østjyllands Radios børneprogram “Koks i Komakassen”. Siden blev han vært i “Giro 413”, “Go’ Danmark”, “Musikalske eventyr”, “Hvem, hvad og hvor i Danmark”, “P4 panelet”, “Danmarksmester” og “Formiddag på 4’eren”. I 2008 var Nis Boesdal desuden også tv-vært i DR1-programmet “Formiddag med Nis Boesdal”.
· Kurt Leth: Kurt har arbejdet med TV i mange år samt en fortid som skrivende journalist – først på Skive Venstreblad – senere Dagbladet. Han var skrivende journalist på Jyllands-Posten. 4 år på TV-Sporten under DR. og 25 år på TV 2 Østjylland ved siden af og 32 år på TV SYD.

NIkolaj Hygebjerg: Højskolelærer på Brandbjerg. Nikolaj bor i økosamfundet Friland, hvor han er ved at bygge sit eget øko-hus af halm og ler. Han udgiver podcasten “Jagten på et bæredygtigt liv” og arbejder med undervisning og foredrag indenfor især bæredygtighed.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
· Gunvor Bjerre: Børnetime for voksne
· Mikael Jarnvig: Hej, er du ikke ham fra vejrudsigten?

· Nis Boesdal: Den gode historie

Besøg hos:
· Sørens Ryges have
· Økosamfundet Friland

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Istidslandskaber og naturskov v. Naturvejleder
· Terningfortællinger
· Tv fra dengang
· Hvorfor er Svante så (U)lykkelig og andre klassiske sange

KURSUSPROGRAM

Mandag 24/1:
10.30-11.15: Ankomst og indkvartering
11.30: Frokost
13.00-14.45: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie: Vi skal møde hinanden, høre om programmet, og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30-17.00: Gunvor Bjerre: Børnetime for voksne: Stemmen, vi alle husker fra “Sørøver Sally” og “Pippi”, Gunvor Bjerre kommer og fortæller om sine erfaringer fra børne-tv og radio, hvor hun om nogen var med til at danne børn og unge i 80’erne og 90’erne med fantastisk børne-tv og ungdomsradio som “Tværs” med Tine Bryld, men også hvordan det var at arbejde under konflikterne med Erhard Jacobsen.
19.30: Terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv.

Tirsdag 25/1:
8.30: Morgensamling
9.15-11.00: Nis Boesdal: Den gode historie: Med udgangspunkt i sin lange karriere indenfor tv og radio vil Nis fortælle om den gode historie. Vi er konstant på jagt efter den gode historie. I radioen, i tv’et, i bøgerne og sågar i supermarkederne. Nis Boesdal fortæller i dette foredrag, hvilke kriterier en god historie har, hvordan den bygges op, hvordan vi kan skelne den gode historie fra alle de andre og giver samtidig tips til, hvordan vi selv fortæller den gode historie.

13.30-15.30:  Istidslandskaber og naturskov v. Naturvejleder: Naturvandring i Brandbjerg Sønderskov. I selskab med Brandbjergs veloplagte naturvejleder tager vi en frisk gåtur i den velholdte park med mulighed for at fortsætte ned til starten af Grejsdalen og opleve det dramatiske istidslandskab, som tager sin begyndelse kun få hundrede meter fra Herregårdens terrasse.
19.30 – 20.30: Tv fra dengang: Kursusværten tager os med på en nostalgisk tour de force i det tv, vi husker og mindes. Vi skal se klip fra nogle af vores foredragsholderes karriere sammen med andre mindeværdige øjeblikke i dansk tv-historie.

Onsdag 26/1:
8.30: Morgensamling
9.15: Heldagstur til Djursland:
I haven med Søren Ryge: Vi starter med at køre op til Søren Ryges have, som vi alle har fulgt gennem 30 års haveudsendelser. Her vil Søren tage imod os og fortælle om sine oplevelser som tv-vært og havemenneske. Søren er en gudbenådet fortæller, og vi lover, det ikke bliver kedeligt. 

Besøg i økosamfundet Friland: Efter besøget hos Søren Ryge tager vi videre til Økosamfundet Friland, som ligger lige ved siden af Sørens have. Fra 2002 og frem fulgte vi først en række selvbyggere i deres jagt på et bæredygtigt liv, og senere sendte DR i en årrække programmet Frilandshaven fra Friland. Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg, som både arbejder på Brandbjerg og bor på Friland, vil fortælle om, hvordan man kan bo anderledes i et spændende fællesskab med fokus på bæredygtig livsstil både for mennesker og miljø.
19.30: Friaften. Efter en lang dag er der tid til at tage den med ro og snakke med de andre kursister.

Torsdag 27/1:
8.30: Morgensamling
9.30-11.15: Hvorfor er Svante så (U)lykkelig og andre klassiske sange: Sangformiddag om figurerne i vores sange. Vores pianist tager os med på en dejlig rejse i højskolesangbogen med fokus på historiefortællingerne.
13.30-15.30:Kurt Leth:Kaffe med Kurt/Kurt kom forbi:Tv-journalisten spiller op med forunderlige historier fra sit journalist-liv. Kurt causerer om: “Typerne, originalerne, fantasterne og skæbnerne”. Kurts speciale er at lave udsendelser med almindelige mennesker og deres ualmindelige historier. I 22 år producerede Kurt programmet ”Kurt kom forbi”. Det blev til et par tusinde udsendelser. Samtidig lavede han programmet ”Kaffe med Kurt” på TV-syd. Foredraget/causeriet er en medrivende rejse gennem Kurts liv som reporter. Spækket med anekdoter, billeder og tv-klip/video med nogle af de mennesker, som han kom forbi i sine 50 år som journalist. En dag fyldt med humor og  sjove og forunderlige oplevelser. Kurt har arbejdet med tv i mange år og har en fortid som skrivende journalist – først på Skive venstreblad – senere dagbladet. Han var skrivende journalist på Jyllands-Posten, 4 år på Tv-sporten under DR og 25 år på TV2 Østjylland ved siden af og 32 år på TV-syd.
16.30: Festforberedelser
18.30: Festmiddag og hygge

Fredag 28/1:
7.45 -08.30: Morgenmad
9.30-11.00: Mikael Jarnvig: Hej, er du ikke ham fra vejrudsigten?: Jeg har arbejdet som vejrvært i over 25 år. I den tid er der sket utrolig meget med både tv og vejrformidlingen. Både teknikken, indholdet og udtrykket er ændret drastisk. Dertil kommer hele klimaproblematikken, der har været med til at aktualisere vejret yderligere i de senere år. Jeg vil fortælle om, hvordan det var at lave tv-vejrudsigter i ”gamle dage” i forhold til nu, hvordan vores værktøjer- prognoserne har forandret sig, og hvordan klimaet har ændret sig. Storm Ps gamle ord om vejret kan nu om dage omskrives til: Alle snakker om klimaet, og alle gør noget ved det. Men hvad gør vi ved det?

11.30-12.00: Opsamling og evaluering: Ugen rundes af, vi siger farvel og tak til hinanden.
12-12.30 Frokost

Afrejse – farvel og tak for denne gang 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
Mandag 24. – fredag 28. januar 2022

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.800 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.