Brandbjergs køkken

Økologi og bæredygtighed i centrum

Brandbjergs køkken kort

På Brandbjerg Højskole går vi meget op i, hvad vi spiser, og køkkenet arbejder hver dag på at overraske og inspirere. Det betyder noget for os, at maden er lavet af friske økologiske råvarer, at smagen, farverne og anretningen udfordrer vores sanser, og at vi er kreative med at få alle råvarer brugt, så vi sammen passer på vores ressourcer og minimerer spild.
Der arbejdes med sæsonens råvarer, og det prioriteres at handle lokalt og gerne direkte fra producenterne. Der er fokus på at anvende meget grønt og mindre kød, og graden af selvforsyning øges år for år. Andelen af økologiske produkter er stadigt stigende, og der er fokus på at nedbringe madspild på mange måder.

NYHED: Brandbjergs Køkken har indgået samarbejde med To Good To Go – læs mere HER

Fra ukrudt til krudt

Flere og flere ingredienser hentes direkte fra Brandbjergs egen jord. Det er både vildtvoksende ramsløg, brændenælder, pileurt og skvalderkål – samt urter, bær og frugt fra egne haver. Vi har de seneste 3 år anlagt både skovhaver, urtehaver, køkkenhave og frugthave samt bygget et drivhus. I løbet af 2019 dyrkes der som noget nyt salat i voldgraven – i stedet for andemad!

Sølvmærke i økologi
og Fairtrade produkter

I 2018 fik Brandbjergs køkken sølvmærket i økologi – dvs at mellem 60 og 90 % af alle råvarer er økologiske året rundt. Økologiske varer fravælges af og til, hvis varerne skal transporteres for langt, her er det hensynet til bæredygtighed i en bredere forståelse, der vejer tungest. Kaffe, te, rørsukker og bananer er året rundt desuden altid fairtrade produkter.

Lokale leverandører

Køkkenet på Brandbjerg Højskole er hele tiden under udvikling, og der tænkes bæredygtighed på mange måder. Det betyder også, at der er blevet indledt nye samarbejder med spændende leverandører af blandt andet fritgående krondyr fra Rørbæk Hovedgård og lokale økogrise og æg.
Siden 2016 har køkkenet haft et helt særligt samarbejde med Spillinggard ved Egtved om levering af en lang række produkter til skolens storkøkken. Det giver mange fordele for begge parter. Spillingaard kan dyrke lige præcis de ting, vi skal bruge og levere dem efter aftale. Det giver gode priser, gode produkter og sikrer, at alt det, der dyrkes, bliver brugt.

Vegetar og vegansk

Brandbjergs køkken er frontløber blandt storkøkkener, når det gælder vegansk og vegetarisk mad. Du kan vælge vegansk eller vegetarisk ved tilmeldingen og du kan se frem til spændende smagsoplevelser. Køkkenet står bag køkkenkurser for kolleger fra andre storkøkkener, der gerne vil i en grønnere retning.

Køkkenet som læringsrum

Udover at bidrage med skøn mad er køkkenet også et rum for masser af læring, når højskolens elever inddrages året rundt – bl.a. i den ugentlige aktivitet ”Kloge hænder” og i faget ”Mad med Mod”. I dagligdagen hjælper Brandbjergs elever til i køkkenet, så alle får en tilknytning hertil og en god oplevelse af, at der er brug for en. Nogle af skolens fag har også dyrkning af afgrøder som omdrejningspunkt. På den årlige arbejdsweekend hvert efterår, som også tiltrækker mange tidligere elever, bliver der syltet, henkogt og fermenteret i lange baner til hele vintersæsonen.

Mindre madspild

På Brandbjerg bruger vi små frokosttallerkener på buffeterne – undersøgelser viser, at det mindsker madspild med op til 20 %.  Råvarerne bruges også med stor omtanke – f.eks bruges rodfrugternes toppe til skønne fonds, og gulerodsskralderne ristes og bliver til lækre snacks.

Brandbjerg har Elite Smiley

Vi går meget op i hygiejne og gode råvarer. Derfor har vi selvfølgeligt Elite Smiley:
https://www.findsmiley.dk/71224

To good to go

Køkkenet på Brandbjerg Højskole tager nu endnu et skridt i sin indsats inden for bæredygtighed med et nyt samarbejde med Too Good To Go. Så nu behøver du ikke være højskoleelev for at få glæde af den lækre mad fra højskolens køkken.
”Vi er meget glade for det nye samarbejde, hvor vi både kan reducere madspild og samtidig tilbyde flere mulighed for at smage den gode mad fra højskolens køkken. Det betyder meget for os, at vi sammen passer på vores ressourcer og reducerer spild, og derfor vil vi gerne støtte dette initiativ,” siger Finn Mørcke, der er køkkenchef på Brandbjerg Højskole.
I 2018 fik Brandbjergs køkken sølvmærket i økologi. Det betyder, at mellem 60 og 90 pct. af alle råvarer er økologiske året rundt. Der arbejdes med sæsonens råvarer, og det prioriteres at handle lokalt og gerne direkte fra producenterne. Der er fokus på at anvende meget grønt og mindre kød, og graden af selvforsyning øges år for år.
For at bestille overskudsmad fra Brandbjerg Højskole skal du bruge appen fra Too Good To Go. Der kan bestilles madposer fra højskolens varme frokost på de fleste dage indtil kl. 13.45 og afhentes i køkkenet mellem 14 og 17. Måltidet har en værdi på 120 kr., mens det kun koster 38 kr. i appen.

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.