Brandbjergs køkken

Økologi og bæredygtighed i centrum

Brandbjergs køkken – kort fortalt

På Brandbjerg Højskole går vi meget op i, hvad vi spiser, og køkkenet arbejder hver dag på at overraske og inspirere. Det betyder meget for os, at maden er lavet af friske økologiske råvarer, at smagen, farverne og anretningen udfordrer vores sanser, og at vi er kreative med at få alle råvarer brugt, så vi sammen passer på klodens ressourcer og minimerer spild.

Vores køkken arbejder med sæsonens råvarer og prioriterer at købe lokalt. Der er fokus på at anvende meget grønt og mindre kød, og graden af selvforsyning øges år for år. Andelen af økologiske produkter ligger over 60%, og der er fokus på at minimere madspild.

Kosttyper på Brandbjerg

I løbet af en uge på Brandbjerg vil du støde på måltider, der er en blanding af plantekost og kød – og måltider baseret 100% på plantekost. Som en afspejling af Brandbjergs bæredygtige ambitioner, bestræber køkkenet sig hver dag på at inspirere og udfordre alle til at spise mere grønt. 

Når du tilmelder dig et højskoleophold, kursus eller arrangement vælger du samtidig kosttype, så vores køkken kan tilberede passende mængder.

Køkkenet har ikke mulighed for at opfylde ønsker til selvvalgte diæter, som f.eks. keto, stenalderkost, antiinflammatorisk, osv. 

Elevkøkken
Selvom vores køkken leverer en fuld dagskost, har elever på de lange højskoleophold (ikke kursister) adgang til et elevkøkken, hvor der faciliteter til at opbevare og tilberede mad og drikke.

Allergi og diabetes
Når man er på Brandbjerg, kan man altid spørge køkkenpersonalet, hvilke ingredienser der er i maden.

Har du en lægeligt diagnosticeret allergi overfor bestemte fødevarer, skal du oplyse det i forbindelse med din tilmelding til et højskoleophold, kursus eller arrangement. Du vil modtage et spørgeskema, hvor du skal uddybe dine behov, så vi kan vurdere, om – og i så fald hvordan – vi kan tage hensyn til din allergi.

Vi har mulighed for at tage hensyn til en række allergener, såfremt det kan håndteres i højskolekøkkenet sideløbende med den øvrige tilberedning af mad. I hvert enkelt tilfælde, vurderer vi, om hensynet til en allergi medfører et merarbejde for køkkenet samt indkøb af særlige råvarer. I sådanne tilfælde opkræver vi ekstra 125,- kr./uge

Har du diabetes og brug for en særlig kost, opkræves ligeledes ekstra 125,- kr./uge.

Sølvmærke i økologi
og Fairtrade-produkter

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi – dvs. at mellem 60 og 90 procent af alle råvarer er økologiske året rundt. Økologiske varer fravælges af og til, hvis varerne skal transporteres for langt. Her er det hensynet til bæredygtighed i en bredere forståelse, der vejer tungest. Kaffe, te, rørsukker og bananer er året rundt desuden altid Fairtrade-produkter.

Fra ukrudt til krudt

På Brandbjerg råder vi over 50 hektar jord som er udlagt til, natur, regenerativ undervisningshave, skovhave, tunneldrivhus, frugtlund med høns, græsningssavanne til får, blomsterhave etc. Vi bringer alle naturens smage og farver ind i både fagene og køkkenet. Vi høster vilde ramsløg, skvalderkål, brændenælder, pileurt, mirabeller, ribs og æbler fra de vilde områder og masser af friske grøntsager fra haven. Vi har en ambition om på sigt at blive så selvforsynende med grøntsager, frugt og bær som muligt.

Når du er her, er du velkommen til at besøge vores skovhaver, urtehaver, køkkenhave, frugthave og polytunnel (kæmpedrivehus).

Plantebaseret kost

Til alle måltider er muligt at vælge vegansk eller vegetarisk på Brandbjerg Højskole. Vores køkkenpersonale har en ambition om at præsentere plantebaseret kost rig på velsmag og smagsudfordringer. Og vi elsker, når vores elever, gæster og kursister møder det med åbent sind. 

Lokale leverandører

Køkkenet på Brandbjerg Højskole er hele tiden under udvikling, og der tænkes bæredygtighed på mange måder. Vi samarbejder fx med Tinnetgård 20 km nord for Brandbjerg, der leverer kartofler, æg og gris.

Mindre madspild

På Brandbjerg bruger vi små frokosttallerkener på buffeterne. Undersøgelser viser, at det mindsker madspild med op til 20 procent. Råvarerne bruges også med stor omtanke – f.eks bruges rodfrugternes toppe til skønne fonds, og gulerodsskralderne ristes og bliver til lækre snacks.

Køkkenet er højskolens hjerte

På Brandbjerg samles vi alle om maden, og køkkenet er husets hjerte. Døren er altid åben til inspiration og snak. I dagligdagen hjælper Brandbjergs elever til i køkkenet, så alle får en tilknytning hertil og en god oplevelse af, at der er brug for en. Nogle af skolens fag har også dyrkning af afgrøder som omdrejningspunkt. På den årlige arbejdsweekend hvert efterår, som også tiltrækker mange tidligere elever, bliver der syltet, henkogt og fermenteret i lange baner til hele vintersæsonen.

Brandbjerg har Glad Smiley

Vi går meget op i hygiejne og gode råvarer. Derfor har vi selvfølgeligt Glad Smiley:
https://www.findsmiley.dk/71224

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

[wd_asp id=2]

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook