Kurset henvender sig til alle, der har lyst til at prøve kræfter med moderne broderi, og som samtidig gerne vil lave konkrete produkter i form af tasker, smykker mm.
I de første workshops vil jeg introducere til korssting, der er den perfekte broderiform til grafiske mønstre, og til enkelte ”frie sting” som er bedre egnede til tekst- og billedmotiver. Du vil også blive præsenteret for metoder til at overføre dine egne ideer til stof, tøj eller andet, som du derefter kan brodere. På kurset vil du få mulighed for at lave mindre projekter som f.eks. badges, brocher, smykker, køleskabsmagneter eller kuffertmærker. Og endelig vil du få mulighed for at arbejde med et lidt større broderiprojekt i form af en mindre taske. Måske har du selv en ide til et mobil- eller tabletcover, et penalhus eller andet. Eller du kan upcycle tøj og andet med et broderi. Hvis du har egne ideer til projekter, vil jeg efter bedste evne være behjælpelig med at føre dem ud i livet.
Medbring selv: Saks og nåle med og uden spids. Men også blyant, viskelæder, lineal og evt. tøj, der skal pimpes op med et broderi. Da vi skal arbejde med små sting, kan det være en fordel at medbringe læsebriller eller en form for broderilup.
Der skal beregnes 200 kr til materialer. Derudover vil det være muligt at købe broderigarn, forsvindingstuscher, vandopløselig stramaj, aida og hørstof mm.
Værkstedsansvarlig: Tonja Rosenblad (Protestbrodøsen): Tonja er livslang håndarbejds-entusiast og autodidakt krea(k)tivist. Af formel uddannelse er hun cand.mag. i spansk og kunsthistorie, og denne baggrund kommer tydeligt til udtryk i hendes tilgang til “protestbroderiet”, som hun introducerede i forbindelse med sin første udstilling i 2017: et stærkt fokus på det sproglige indhold på den ene side og komposition, teknik og æstetik på den anden. Protestbroderierne på både papir og tekstil vidner om en social indignation, som Tonja med sin spidse nål giver et satirisk og skarpt udtryk. Det ses også, når hun tager fat i mere traditionelle broderiformer som f.eks. klokkestrengen eller juletræstæppet: hvad der på afstand ligner tidligere generationers idyliserede udtryk, rummer ved nærmere eftersyn en ironisk kommentar til den aktuelle virkelighed. En helt anden tilgang til håndarbejdet er design med henblik på, at produktet skal bruges til noget konkret. Stadig med et stærkt fokus på det æstetisk udtryk arbejder Tonja med mindre brugsting som tasker, covers, thehætter, smykker, æsker mm. i tekstil og/eller papir. Tonja har deltaget i flere udstillinger, afholdt workshops og foredrag.
Tjek gerne Tonjas arbejde på instagram: protestbrodererske.
Medvirkende:
· Mathilde Teglgaard Nielsen: Cand.mag. i medievidenskab og kunsthistorie. Mathilde er kunsthistoriker og har undervist og holdt foredrag om kunst, arkitektur og design i mere end 10 år
Prisen inkluderer:
· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
· Mathilde Teglgaard Nielsen:præsentation Danske kunstskandaler – Take the Money and Run
· Tonja Rosenblad: Protestbrodøsen
Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· OutdoorBIO
· Sangaften
· Festaften






KURSUSPROGRAM
Mandag 31/7:
14.00: Ankomst
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30-21:00: Musikalsk ryste–sammen: Vi lærer hinanden at kende og kommer godt i gang med en herlig sommeruge.
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.
Tirsdag d. 1/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Korssting: Tonja præsenterer sin måde at arbejde med broderi og tekstiler mm. og viser eksempler på både brugsting og kunstneriske værker. Vi vil desuden se på forskellen mellem korssting og ”frie sting”, og hvad de hver især kan bruges til, ligesom vi vil se på forskellige stoffer til at brodere på. Deltagerne vil få udleveret materialer (dog uden broderigarn) til at fremstille korsstingsbroderede cirkler, der kan bruges til fx smykker, brocher mm. Der vil derfor også være en kort introduktion til korsstingsteknikken, som sys på fint aida-stof, der fyldes ud med sting. Teknikken er særlig velegnet til grafiske udtryk.
16.00-17.30: Sæt i gang: Vi bliver klogere på verden og os selv.
19.30-21.00: Mathilde Teglgaard Nielsen: Danske kunstskandaler – Take the Money and Run: En kunstner bryder en kontrakt og løber med en halv million kroner. Tyveri? En fed joke? Genial kunst? En relevant kommentar til kunstnernes arbejdsbetingelser? Jens Haanings Take the Money and Run har fået massiv medieomtale. Denne lørdag stiller vi skarpt på en række kunstværker i dansk kunsthistorie, som har skabt forargelse og skandale i medierne, f.eks. Willumsens Frugtbarhed, Lundstrøms papkassebilleder, Freddies realiteter, Nørgaards Hesteofringen, Lemmerz’ døde grise og Haanings Take the Money and Run.
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.
Onsdag d. 2/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Frie sting: Deltagerne vil få udleveret materialer (uden broderigarn) til at fremstille kuffertmærke eller motiv, der kan bruges til bogomslag el.lign., broderet med ”frie sting”. De ”frie sting” er en fællesnævner for en lang række sting i alle mulige udformninger. Vi vil fokusere på få, men uundværlige stingtyper, der kan bruges, når man syr på almindelige stoffer (altså ikke broderistof som f.eks. aida). Vi vil gennemgå forskellige teknikker til at overføre motiver til stof, som man derefter broderer. Deltagerne kan få hjælp til at omsætte egne ideer til broderimønster.
19.30-21.00: Gi´ os lyset tilbage – højskolesang under åben himmel: Vi flytter klaveret ud i atriumgården og holder en stemningsfuld sangaften under åben himmel. Sangene vil kredse om frihed og sommer!
21.00: Outdoor bio: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig.
Torsdag 3/8:
9.30-16.00: Heldagsudflugt til Kolding: Vi skal på en pragtfuld heldagstur til Kolding med en række spændende oplevelser. Vi kører med bus til Kolding og deler os i forskellige grupper (du får selv mulighed for at vælge dine aktiviteter i løbet af dagen).
Gruppe 1 vil besøge Kulturhuset Nicolai: Et fantastisk kulturhus i centrum af Kolding. Komplekset består af et charmerende gårdmiljø omkranset af en række bygninger med forskellige funktioner. I Nicolai Bio og café har man lavet en art-cinema biograf, som viser anderledes og smalle film til et kræsent publikum. Nicolai for børn er et spændende børnehus med fantastisk indretning for børn og barnlige sjæle – virkelig inspirerende. Nicolai kunst og design har skiftende udstillinger, og vi vil besøge den aktuelle udstilling.
Gruppe 2 går til det nærliggende Koldinghus hvor to guider står klar. Koldinghus er et kongeslot i Kolding, som blev grundlagt midt i 1200-tallet. Det brændte i 1808 og stod længe som en ruin, inden en langvaring restaurering blev igangsat. Både slottet, selve restaureringen og museet på Koldinghus er i dag seværdigheder. Guiderne vil de vise rundt med to forskellige rundvisninger: “Flora Danica – verdens vildeste stel” og “Koldinghus´ historie”.
Gruppe 3 kører med bussen til Geografisk have i Kolding. Geografisk Haves plantesamling er stor, gammel og helt unik, med specielle træer, skulpturerede buske og en mangfoldighed af stauder og urter. her skal vi have en rundvisning på højt fagligt niveau. Det er en god måde at komme rundt i haven på, både hvis du bare er nysgerrig, botanik-nørd eller interesseret i at vide mere om f.eks. Havens grundlægger Aksel Olsen, som var en spændende pioner, med mange talenter.
Vi spiser frokost i den charmerende gård ved kulturhuset Nicolai og deler os igen om eftermiddagen. Halvdelen besøger Kulturhuset Nicolai og Georgrafisk have imens den anden halvdel skal til: Ginsmagning hos Trolden Destilleri: Gin har en kompleks smag og de mange urter, der bruges for at lave en god gin, hvirvler rundt i munden og efterlader et både skarpt og blødt smagsindtryk. Det er netop smagen af urterne, og de mange muligheder ginen giver i forhold til kombinationer, der gør, at gin er blevet så populært – både on the rocks eller i mødet med tonics. Hvordan du foretrækker at drikke din gin, bliver du klogere på til ginsmagningen.
19.30-21.00: Dilemmacafé: I grupper vil vi blive udfordret med spændende dilemmaer indenfor mange genrer: “Den kvindelige chef der forelsker sig i en ansat”, “Petras mor bliver krænket over, at skolen spiller spasserbold i idræt” og mange andre sjove dilemmaer. Hver gruppe er sit eget lille monopol, og debatten kan blive heftig!
Fredag d. 5/8:
8.30: Morgensamling
9.30-11.15: Tonja Rosenblad (Protestbrodøsen): Jeg bruger broderiet som et middel til at kommentere magthavernes ordbrug og andre mere eller mindre politiske forhold i det omgivende samfund. Broderiet har givet mig en stemme, og jeg oplever, at det er nemmere for mig at have en spids nål end en skarp tunge. For mig er det imidlertid vigtigt, at der en balance mellem form og indhold, og derfor bestræber jeg mig på at arbejde med et sikkert æstetisk udtryk.
13.30-17.00: Taskebroderi: Deltagerne vil få udleveret mønster og vejledning til en mindre taske/pung i hørstof (til frie sting) og aida (til korssting).
19.00-21.00: Vi arbejder videre med taskebroderiet.
Lørdag d. 6/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Afslutning: Vi samler op på løse ender, afslutter (forhåbentlig) hængepartier, og vi vil arbejde med montering af det færdige broderi. Deltagerne kan desuden forberede nye projekter enten efter inspiration fra Tonjas forlæg eller ud fra egne ideer.
16.00: Vi gør klar til festaften.
19.00: Festaften
Søndag d. 7/8
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
10.00 Farvel og tak for denne gang
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.
Kursusperioder og priser
7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.150 ,-
Tillæg for enkeltværelse*: kr. 1000 ,-
Kurset foregår i dagene
Mandag 31. juli – søndag 6. august 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du