COSTA RICA (EFTERÅR 2023)

– bæredygtighed og eventyrlig natur

Costa Rica
Rejsetidspunkt: Uge 47, november 2023.
Pris: 14.999 kr.

Den rige kyst
Costa Rica betyder den rige kyst. Naturmæssigt er Costa Rica både til lands og til vands et rigt land med en enorm biodiversitet. Mere end 5% af alle jordens arter findes således i dette lille land, blot en anelse større end Danmark. Fra nord mod syd løber en bjergkæde med vulkaner omgivet af tropisk regnskov afgrænset af Stillehavet i vest og det Caribiske Hav i øst. Op mod en tredjedel af landets samlede areal er udlagt til nationalpark og beskyttet naturområde, hvilket gør Costa Rica til det land i verden, der har den største procentvise andel af naturbeskyttelsesområder. Derfor er naturen og landskabet en helt naturlig ledetråd i vores rejse til Costa Rica. Det bliver en rejse ud i ukendt land og ind i naturen.

På eventyr i naturen
Costa Rica er nok, uden at overdrive, et af verdens smukkeste lande og et paradis for eventyrere. Med sin ekstraordniære biodiversitet og imponerende landskaber er det et fantastisk rejseland, når det gælder om at udforske naturens vidundere. Med rygsæk, nysgerrighed og trekkingsko vil vi udforske landet. Vi vil tage på eventyr i regnskovens magiske univers med dens farvestrålende flora og fauna, vi vil opleve bjerge og vulkaner, svømme i smukke laguner, bølgesurfe og snorkle fra tropiske strande, vandre ad flodlejer til brusende vandfald og opleve landets kultur og mangfoldighed fra kyst til kyst.

Bæredygtighed og fremtidsvisioner
På hele rejsen har vi et tæt samarbejde med Universidad EARTH, som den ene af rejselederne, Jesper Saxgren, er ambassadør for. Vi vil bl.a. arbejde med “environmental leadership” gennem deltagelse i frivilligt arbejde sammen med lokalbefolkningen. Samarbejdet med EARTH betyder også, at du får god mulighed for at møde unge fra hele Syd- og Mellemamerika, der er optaget af at finde veje mod et samfund, hvor velstand er baseret på tanker om bæredygtighed og fællesskab. Visioner der i øvrigt leder tanken hen på den danske højskole. Brandbjerg Højskole har desuden gennem årene haft flere elever fra Costa Rica, som vi også vil mødes med undervejs for at få landet helt ind under huden. Modige beslutninger i forhold til klima og omfordeling har givet Costa Rica titlen ”et fyrtårn for fremtiden”. Det betyder at Costa Rica ligger nr. 1 i det bæredygtige udviklingsindeks ‘Happy planet index’.

Det højere formål
Rejserne på Brandbjerg Højskole har alle et højere formål end blot at se nye himmelstrøg og få nye billeder på harddisken. Rejserne er i høj grad til for at vi, elever som undervisere, gennem oplevelse og indlevelse kommer ud af vores comfortzone og ind under huden på de steder, vi besøger. Den udvikling, der flytter os mest, er ofte den, hvor uvisheden er medspiller i mødet med det ukendte. Rejsen til Costa Rica har til formål at undersøge, hvad naturen gør ved os, og hvad vi gør ved naturen – ud fra et ønske om at få mennesker til at tage føring i forhold til et mere bæredygtigt samfund, hvor vi begynder med os selv. Og så handler det selvfølgelig om at dele en masse mindeværdige oplevelser med dine venner. Dertil er det en unik mulighed for at komme i dialog og samarbejde med lokalbefolkningen. Rejsen til Costa Rica er for alle elever på Brandbjerg og er ikke knyttet til bestemte hovedfag.

Rejsen i detaljer
Straks efter landing i hovedstaden San José kører vi i en lejet minibus mod den caribiske kyst og Universidad EARTH nær Limón, hvor vi vil have base på turens første del. Vi bor på det utroligt smukke campus, og mødes med studerende fra hele verden.

På EARTH arbejde man meget projektorienteret, og vi vil komme til at opleve nogle af de studerendes projekter på nært hold. Et af de projekter er 
Las Homas – et landbosamfund dybt inde i regnskoven i. Her ligger, skjult for det almindelige øje, naturperlen: La Cuna de Aves (“Fuglenes vugge”). La Cuna de Aves er et naturreservat, der udgør en lille, men vigtig del af den biologiske korridor, der løber ned gennem Costa Rica. En passage som dyr, som f.eks. jaguaren, traditionelt har brugt for at rejse fra Mexico hele vejen til Amazonas. Denne “livskorri-dor” har været truet af ulovlig skovfældning og jagt. En række miljøgrupper har arbejdet i området for at afhjælpe disse skadelige aktiviteter. I 2011 engagerede studerende fra EARTH sig i dette projekt, og på blot tre år har de sammen med frivillige arbejdet sammen med den lokale befolkning om at gøre La Cuna de Aves til en øko-turisme destination. Den tilbyder nu vandreture i regnskoven, vandfaldsture, frokost i Soda El Jaguar (en lille primitiv restaurant) og uddannelses-mæssige ture for turister. Man genererer derved en meget iltrængt indkomst for lokalsamfundets beboere og styrker en bevidsthed om værdien af at bevare naturen.

I nærheden af EARTH ligger også den berømte Tortuguero Nationalpark, som vi vil besøge. Parken har en af de vigtiste fugtige tropiske skove i verden fyldt med floder, kanaler og laguner. I parken kan man opleve et storslået og varieret dyreliv med dovendyr og brøleaber i trætopperne, farve-strålende frøer og grønne leguaner. Parken blev grundlagt i 1975 med den hensigt at beskytte de fire arter af havskildpadder, som holder til netop her, hvor de kommer op i det sorte sand for at lægge deres æg. Tortuguero er også en charmerende caribisk jungleby.

Når vi forlader EARTH kører vi op i bjergene til Parque Nacional Volcán Arenal. Midtpunktet for denne nationalpark er den aktive og flot konisk formede vulkan, Arenal. Efter 400 års dvale vågnede vulkanen pludseligt i 1968, og lige siden har den næsten dagligt og ofte flere gange om dagen produceret store mængder af askeskyer, lava og kæmpeeksplosioner.
Efter opholdet her kører vi mod Stillehavskysten og de hvide sandstrande, hvor vi, inden turen går tilbage til San José og hjemad, kan bade, snorkle og komme tæt på den marine flora samt surfe på Stillehavets bølger.

Det bliver 14 intense og oplevelsesfyldte dage med indlagt fordybelse og indlevelse i den lokale kultur

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.