De store spørgsmål om eksistens

Mandag d. 30. januar – fredag 3. februar 2023
En dejlig klassisk højskoleuge hvor vi skal dykke ned i de store spørgsmål om eksistens

Tilmeld dig her

Kurset er udsolgt – tilmeld dig for at komme på venteliste 🙂

Kan man på én gang diskutere etik, eksistens og filosofi på et højt niveau og samtidig gøre det spændende for alle uanset baggrund og alder? Det vil foredragsholderne og kursusleder Marie Aarkrog bevise i denne uge, hvor vi tager fat i de store spørgsmål om eksistens. Ugen igennem vil vi møde en række vidende mennesker, som samtidig er formidable formidlere. Vincent F. Henricks vil tage fat i de klassiske dyder og se på, om de har relevans i den moderne, digitale verden. Vi skal diskutere etik og retfærdighed med filosof og konfliktmægler Rasmus Grosell. Jørn Henrik Olsen vender centrale temaer hos Kierkegaard, og spejler dem i Dostojevskijs forfatterskab. Tidligere formand for etisk råd Jacob Birkler vil lade menneskesynet få et eftersyn. Og så vil ugens kursusleder, højskolelærer Marie Aarkrog, invitere ind i en samtale om kvantefysikkens implikationer for vores adgang til og forholden os til den verden, der ligger uden for vores egen eksistens. 

Unge og voksne mødes om de spørgsmål

Som noget helt særligt vil der på netop dette kursus deltage klassiske ugekursister i den voksne ende af skalaen samt en gruppe af vores unge højskoleelever, som alle har en fælles interesse i etik, eksistens og filosofi. Vi glæder os på den måde til nogle særligt spændende debatter om de store spørgsmål i livet på tværs af generationer.

Der bliver selvfølgelig også tid til at synge sange fra Højskolesangbogen, der fortæller os om eksistensen, og vi skal opleve det smukke herregårdslandskab omkring højskolen samt nyde de klassiske morgensamlinger hver morgen. 

Glæd dig til en uge på højskole.

Kursusleder:

Højskolelærer Marie Aarkrog

Foredragsholdere mm.

Vincent F. Hendricks: Dr.phil, ph.d. er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier samme sted. Hendricks er forfatter til en række bøger: “Infostorms”, “Spræng Boblen”, “Fake News”, “Reality Lost” og “Kæmp for kloden”. Han har vundet en række priser for sin forskning herunder Videnskabsministeriets Eliteforskerpris, Roskilde Festivalens Eliteforskerpris og Choice Magazine Outstanding Title Award. ”Han er utrættelig. Og fuld af overskud har han gjort filosofien relevant”. Det var blot nogle af ordene, som kanalchefen for P1 kom med i 2016, da Hendricks modtog P1’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen. Som foredragsholder er han ikke kun enormt vidende og oplysende, men også humoristisk.

Jacob Birkler: Dansk filosof, forfatter, debattør og foredragsholder. Han har været medlem af Det Etiske Råd siden 2010 samt formand for rådet fra 2011 til 2016. Birkler er cand.mag. i filosofi og psykologi og en blændende formidler om etik.

Anne Marie Pahuus: Filosof og prodekan på Aarhus universitet. Forfatter til bøger om bl.a. Hannah Arendts filosofi og om kærlighed. Har desuden skrevet bogen om kærlighed i den populære serie “Tænkepauser” fra Aarhus universitetsforlag.

Jørn Henrik Olsen: Uddannet cand.theol., ph.d. (Københavns Universitet) og ordineret præst i Folkekirken. Brænder lidenskabeligt for at formidle indsigter i menneskelivet på en populærvidenskabelig og vedkommende måde.

Solopianist Kristine Thorup: Studerede på Vestysk Musikkonservatorium og Det Kgl. danske Musikkonservatorium hos hhv. Jørgen Hald Nielsen og Tove Lønskov.
Studier i Paris og Rom – med støtte fra bla. Augustinusfonden – hos hhv. professor Brigitte Engerer og professor Mirta Herrera. Studier i Oslo hos Professor Jiri Hlinka. Debuterede i 2007 i Odd Fellow Palæet med fine anmelderroser.

Rasmus Grosell: Cand.Mag i filosofi og psykologi fra Roskilde Universitet.
Master i konflikthåndtering fra​ Københavns Universitet. ​Musikalske uddannelser i New York og Ghana mm. Ansat som konfliktmægler ved Rigspolitiets konfliktråd. ​Professionel musiker. Tidligere ekstern lektor på Syddansk Universitet i faget ‘Konfliktmægling og forhandling’. Tidligere leder af Holbæk Kulturskole. Tidligere højskolelærer og viceforstander.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Vincent F. Hendricks: Klassiske dyder
· Filosof og konfliktmægler Rasmus
Grosell: Etik og retfærdighed
· Jørn Henrik Olsen: Mennesket er en gåde
· Livet i ord og toner: Foredrag og koncert
· Marie Aarkrog: Det sandsynliges eksistens
· Jacob Birkler: Menneskesyn til eftersyn

Andre oplevelser:
· “Sorrig og glæde de vandre til hobe” og andre sange om livet og eksistensen.
· Samtalesalon om eksistensen
· Vandring og filosofi
· Kongernes Jelling, Café Sejd inkl Sejdmandens fortællinger og Jelling bryghus med smagsprøver og vikingefortællinger.

KURSUSPROGRAM

Mandag 30/1:
10.30-11.15: Ankomst
11.15: Velkomst
12.00: Frokost
13.15-15.00: Rundvisning: Vi ser skolen og hører Brandbjergs historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30-17.45: Filosof og konfliktmægler Rasmus Grosell: Etik og retfærdighed: Etik handler om, hvordan vi som mennesker bør handle. Når de regler, vi som samfund har opstillet, brydes, står vi med spørgsmålet: Hvad er en retfærdig konsekvens af de overtrædende handlinger? Den strafferetslige praksis stiller spørgsmål som: Hvilke regler er blevet overtrådt, hvem har overtrådt dem, og hvad fortjener overtræderne? Politisk tales der meget om begrebet retsfølelse, men hvad betyder det egentlig, og kan vi basere etiske beslutningsprocesser på denne retsfølelse? Det er blandt andet disse spørgsmål, deltagerne på denne workshop bliver inviteret til at forholde sig til.
18.00-19.00: Aftensmad
19.00-21.00: “Sorrig og glæde de vandre til hobe” og andre sange om livet og eksistensen: En dejlig højskolesangaften med forskellige sange og historierne bag.

Tirsdag 31/1
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-11.45: Vincent F. Hendricks: Klassiske dyder: Gode klassiske dyder som at gribe dagen (carpe diem), vov at vide (sapere aude), værdien af hårdt arbejde (semper ardens) og at skynde sig langsomt (festina lente). Det er gode gammeldags latinske deviser – uden udløbsdato. På grund af deres ordlyd, opfattes de dog ofte som lidt forældede, og vi kan derfor være varsomme med at udbrede dem i dag. Det skal vi dog ikke være. Slet ikke nu, hvor vi befinder os i en digital tidsalder og måske mere end nogensinde før har brug for disse klassiske dyder.
I dette tankevækkende foredrag giver Vincent nogle bud på, hvad der er værd at tage fra fortiden med ind i fremtiden.
14.00-16.00: Vandring og filosofi
19.30-21.00: Marie Aarkrog: Samtalesalon om eksistensen: Hvad betyder begreber som næstekærlighed, velsignelse og tilgivelse? Hvad betyder begreberne for dig? Og hvad har kristendommen at sige om dem? Ved samtalesalonen taler vi om begreber, som de færreste drøfter sammen i deres dagligdag. Samtalesalonerne henvender sig til alle, der er nysgerrige efter at tale om kristendommens værdier og grundbegreber. Det betyder ikke noget, om du er nybegynder eller om du på forhånd er fortrolig med kristendommens og kirkens sprog. Du skal blot have lyst til at udforske nogle af livets store spørgsmål sammen med andre mennesker, som du møder med åbenhed og venlighed. Samtalerne er strukturerede, så vi kan holde os til emnet. 

Onsdag 1/2:
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-14.00: Kongernes Jelling, Café Sejd inkl Sejdmandens fortællinger og Jelling bryghus med smagsprøver og vikingefortællinger: Vi vandrer 5 km ad Grejsdalsstien til Jelling. Her besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling, spiser en dejlig frokost hos Sejdmanden og hører hans medrivende fortællinger. Vi runder dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg og ølsmagning.
15.00-17.15: Jørn Henrik Olsen: Mennesket er en gåde: Centrale temaer hos Kierkegaard spejles i Dostojevskijs forfatterskab, liv og tænkning. Søren Kierkegaards tænkning kredsede om, hvad det vil sige at være menneske, og hvordan man bliver sig selv. Det er målet, at den enkelte bliver sig selv. Enhver anden er taget. Netop menneskets – selvets – dannelse er det dybtgående problem hos Kierkegaard, og hans analyse er velegnet i et helt dannelseskursus. Han giver også megen inspiration til modbilleder i vores egen samtids udviklingskultur. “Selvet maa brydes for at blive Selv”, fremhæves det i Sygdommen til Døden. Hvordan sker det, og hvad indebærer det i for eksempel Fjodor Dostojevskij liv og tænkning? Det vil foredraget forsøge at svare på. Allerede som 18-årig skrev Dostojevskij til sin bror: “Mennesket – det er selve gåden. Den må tydes, og bruger du dit liv på at tyde den, kan det ikke siges, at du har forspildt tiden. Med denne gåde vil jeg beskæftige mig, for jeg vil selv være menneske.” – I sit liv blev han selv ofte ført derhen, hvor dybet råber til dybet. Det er i skarnet, at man skal finde perlen, skriver Dostojevskij i sin måske mest personlige bog roman, Det døde hus, baseret på hans ti år i fangelejr og landflygtighed i Siberien.

19.30: Livet i ord og toner: Foredrag og koncert v/ forfatter Jørn Henrik Olsen og solopianist Kristine Thorup: Der lukkes op til en fortryllende klarhed og rigdom, når forfatteren og foredragsholderen Jørn Henrik Olsen og koncert- og solopianisten Kristine Thorup, begge bosiddende i Gilleleje, sammen griber ud efter menneskelivets vigtigste følelser og klange. I deres unikke samarbejde er de optaget af at få ordmagien og klaverets virtuose magi til at lyse op i det tavse mørke – og svare på længslen efter hjemhørighed i det uroramte liv. På forunderlig måde får de et helt tonerige – med overtoner, undertoner og helt andre toner – til at tjene den dybe efterklang og stilhed midt i støjens tid. Både ord og musik løfter, styrker og inspirerer tilhørerne, så det vigtigste i livet bliver spejlet og finder nedslag i den personlige resonanskasse. Fra musikkens verden dukker der f.eks. værker af Schubert, Mendelssohn, Chopin og Grieg op, og kærlighedens spændingsfyldte liv og smerteblandede glæde og skønhed bliver iklædt uimodståelige ord. Foredrag + klaverkoncert er en helt særlig mulighed for fordybelse i den menneskelige eksistens. Man skal turde stoppe op for ikke at gå i stå.
  

Torsdag 2/2:
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-11.45: Marie Aarkrog: Det sandsynliges eksistens: En rejse gennem kvantefysikkens implikationer for vores adgang til og forholden os til den verden der ligger uden for vores egen eksistens. Meget få fysiske teorier har skabt så megen filosofisk debat som kvantemekanikken. Samtidig har ingen fysisk teori vist sig mere succesrig end netop denne. Kan atomer “føle” hinanden over store afstande? Hvordan ser verden ud udenfor det observerede? Og hvad skal vi egentlig bruge det til?
14-16.00: Anne Marie Pahuus: Kærlighedens filosofi: Kærlighed er blandt de største filosofiske temaer, men langt fra forbeholdt filosoffer. I foredraget undersøger vi de moderne forventninger til kærligheden gennem eksempler fra både film, bøger og dagligdag og ser på de måder, vi i vores kultur tillader andre mennesker at komme helt tæt på –  i både familiebånd, i venskab og i parforholdet. Kærlighed er livet, når det er størst – og med filosofien kaster vi os ud at oplyse kærligheden og undervejs også forsøge at aflaste den ved at løfte lidt af det overvældende romantiske forventningspres væk fra dens skuldre.
19.00: Festmiddag 

  

Fredag 3/2:
8.30: Udtjekning fra værelser
9.00-11.15: Jacob Birkler: Menneskesyn til eftersyn: Blandt de største udfordringer i det danske samfund i dag finder vi et menneskesyn i forandring. Den største udfordring er dermed ikke økonomisk, men etisk. Flere penge kan gøre meget, men etik angår vores optik og dermed blik for mennesket. Hvor den samaritanske pligt førhen stod stærkt, er det nytte, som er blevet dagens målestok for de fleste beslutninger og valg. Den primære hjælp, vi tilbyder hinanden, er førstehjælp som erstatning for næstehjælp. Men hvordan ser der ud i linsesliberiet, hvor synet på mennesket udvikles?
11:30: Ugeafslutning og evaluering
12.00: Frokost  
13.00: Farvel og tak for denne gang

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. hver eftermiddag og aften er der kaffe med kage, brød, boller, frugt eller lignende.
Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 30. januar – fredag 3. februar 2023

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook