Det skønne liv

Mandag 11. – fredag 15. november 2019 (uge 46)
Vi dykker ned i det skønne liv og nyder en dejlig efterårsuge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, gode snakke samt bevægende og tankevækkende foredrag. 

TILMELD DIG HER

DETTE KURSUS ER AFHOLDT. VI AFHOLDER LIGNENDE KURSER I MAJ, AUGUST OG NOVEMBER 2020

DET SKØNNE LIV – ALT DET, DER GØR DIG GLAD
Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse og provokerende foredrag med Nils Malmros og Lone Kühlmann, udflugt, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang samt vandreture i både den smukke Vejle ådal og Grejsdalen. Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres og forundres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang, møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke, beretter om at følge sin passion og gør plads til det gode grin og fællesskabet. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.

Kursusvært: Ida Gormsen

Medvirkende:
Nils Malmros: Filminstruktør. En udpræget auteur, der altid selv skriver sine manuskripter. Malmros’ psykologisk realistiske, ægte virkende og ofte vittige film gennemstrømmes af hans egne, detaljerige erindringer fra barndom og ungdom i 1950’erne i Århus. Inspireret af den franske Ny bølge producerede han sine første film selv og fik et overraskende gennembrud med skoledrenge-skildringen “Lars Ole 5C” (1973). Den var første del af en trilogi om en borgerlig, beskyttet, men seksuelt undertrykt opvækst. “Drenge” (1977) og det skarpe hovedværk “Kundskabens træ” (1981) om pubertetsårene fuldender trilogien. Malmros skiftede gear i “At kende sandheden” (2002), der, inspireret af hans fars skæbne, fokuserer på en læge i etisk-professionelle konflikter. Filmen vandt priser på Sochi og Mar del Palata-festivalerne. I “Kærestersorger” (2009) om en gymnasieforelskelse vendte han tilbage til sin skoleungdom. Sideløbende med sin filmkarriere læste Malmros til læge og blev færdiguddannet i 1988. Han har modtaget tre Bodilpriser og har siden 1970’erne været regnet for en af dansk films førende instruktører. Foredraget på dette kursus omhandler filmen “Sorg og Glæde” fra 2013 (se beskrivelse i programmet).

Henrik Bækgaard: Foredragsholder: Tidligere sognepræst, seminarielektor og nuværende IKT supervisor på UCSyddanmark. 

Per Guldbrandt; iværksætter, kok, tjener, foredragsholder og brændende fortaler for økologi og ærlig mad. En passioneret mand med en eventyrlig livshistorie og et smittende engagement.

Simon Lægsgaard, forstander på Brandbjerg Højskole.

Lone Kühlmann: Lone er journalist og forfatter, og har gennem de seneste mange år siddet som enten formand eller bestyrelsesmedlem i forskellige organisationer. Lone deltager hyppigt som kommentator i debatter på TV og i radioen.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
·Nils Malmros: Sorg og glæde

·Lone Kühlmann: Vi bliver ikke yngre –   fat det!

·Simon Lægsgaard: Lev dig glad i fællesskab
· Per Guldbrandt:  Spis dig glad
Henrik Bækgaard: Filosofisk hjælpekit til tilværelsen – store tænkere med forstand på liv og eksistens

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Sangaften
· Vandreture i herregårdslandskabet,        skoven og Grejsdalen med                        naturvejleder
· Terningfortællinger
· Udflugt til Kongernes Jelling og Fary        Lochran
· Aftenvandring i parken

KURSUSPROGRAM

Mandag 11. november
11.00: Ankomst
12.00: Frokost
13.00-14.30: Velkomst og rundvisning v. Kursusleder
15.00-17.00: Lone Kühlmann: Vi bliver ikke yngre – fat det! Hold på hat og briller, når Lone Kühlmann går i gang med sin fyndige, muntre og inspirerende opsang til alle os, der vakler mellem kirurgi og terapi for at håndtere alderdomstegnene. Foredraget er baseret på forfatterens nye bestseller af samme navn og handler om emner såsom desperation er uklædelig og begejstring idiotisk, respekt får man kun, hvis man respekterer sig selv og er man single, når man er enke?
19.00 – 20.30: Syng dig glad. Fællessang: Vi synger de bedste sange fra højskolesangbogen

Tirsdag  12. november
8.30 – 9.15: Morgensamling 
9.30-11.45 Vandretur – Brandbjerg Sønderskov: En smuk vandretur i Brandbjergs egen skov. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Vi prøver kræfter med den første del af den nyligt indviede vandresti, Grejsdalsstien, og får en præsentation af nærområdets spektakulære urørte naturskov med en enestående flora.
14.00-16.00: Per Guldbrandt:  Spis dig glad: Performancefood: Gastronauten Per Guldbrandt fortæller om, hvordan man finder opskriften på det gode liv. Tag med på en rejse tilbage til ærlig og sanselig mad – og væk fra nutidens mange livsstils-kure. Rigtig mad er faktisk ret enkelt: Det handler om at bruge de råvarer, der er i sæson, lave maden fra bunden med kærlighed og så huske også at nyde maden. Det handler om at finde balancen – og glæden ved mad.
19.30: Nils Malmros: Sorg og glæde: Nils Malmros “Sorg og glæde” tager sit udgangspunkt i vinteren 1984. Filminstruktøren Johannes har været ude for at holde et foredrag, og da han kommer hjem er katastrofen sket. Hans kone Signe har i en psykose dræbt deres ni måneder gamle datter, Maria. Smerten er ubærlig, men Johannes er alligevel opsat på at beskytte sin kone mod et retssystem, der kan være uforstående. Sammen med en retspsykiater forsøger Johannes at finde nøglen til en forståelse af den ulykkelige hændelse, hvilket betyder en granskning i fortidens forelskelse, jalousi og ofte altoverskyggende filmarbejde. I sin søgen finder Johannes frem til vigtige ting i livet, der giver håb for en gensidig og moden kærlighed. Nils Malmros er kendt for sine meget personlige film, der skildrer alt fra hans barndom (Lars Ole, 5.c), ungdom (Kundskabens træ) til en skandalesag, som involverede hans far (At kende sandheden). Alligevel fremstår ‘Sorg og glæde’ som den mest personlige til dato, idet instruktøren selv har gennemgået samme forløb som sit alter ego, Johannes, i filmen. Flere scener beskæftiger sig med nogle af hans mest kendte værker som ’Kundskabens træ’ (1981) og Skønheden og udyret (1983). ‘Sorg og glæde’ har Jakob Cedergren (Frygtelig lykkelig) i rollen som Johannes, og i den krævende rolle som hans maniodepressive kone ses Helle Fagralid fra ‘Forbrydelsen’.

Onsdag d. 13. november
8.50 – 16.00: Heldagstur, en udflugt for livsnydere
En hel dag med fokus på gode oplevelser og skønne smagsoplevelser. Vi kører i samlet flok med bus til Jelling, hvor vi får en morgensamling i Jelling kirke. Og dernæst besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling. Herfra går turen til det lokale whiskydestilleri, Fary Lochan, hvor der laves både single malt whisky i høj kvalitet, snaps, gin og likør. Efter en kyndig rundvisning med beretningen om både hvorfor og hvordan, man får ideen til at satse alt og etablere et whiskydestilleri i Danmark, nydes en veltillavet frokost fra Ålbækslagteren og der smages lidt på de våde varer, som er Fary Lochans speciale.
19.00: Friaften med mulighed for film på storskærm

Torsdag 14. november
8.30 – 9.15: Morgensamling
9.30 – 14.30: Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb: Store terrænfald med gamle vandmøller. De nederste 6 km har Grejs Å et fald på ikke mindre end 25 m, og det stærke fald gav i sin tid muligheden for at anlægge kornmøller ned gennem dalen. Fra slutningen af 1700-tallet blev flere møller omdannet til industrimøller.Grejs Mølle og Electro- møllen blev klædefabrikker, og i Hammerværket blev der produceret søm. Omkring år 1900 havde Grejsdalen landets største koncentration af industrimøller.
15.00: Kaffe og terningefortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.
16.15: Festforberedelser
19.00: Festaften

Fredag 15. november
8.00 – 9.00: Udtjekning
9.30 -11.00: Henrik Bækgaard: Filosofisk hjælpekit til tilværelsen – store tænkere med forstand på liv og eksistens: Kan vi egentlig lære af historiens store tænkere, når de nu alligevel er døde og borte? Hvad har deres tanker om livet med nutid og fremtid at gøre? De vidste jo hverken hvad en computer eller internettet var for noget. Livet forandrer sig ustandseligt og ingen ved, hvad fremtiden bringer. Men vi ved faktisk temmelig meget om, hvad der kommer i fremtiden. Nemlig alt, hvad der altid er kommet: kærlighed og had, glæde og sorg, mening og meningsløshed, tro og fortvivlelse, fællesskab og ensomhed, værdi og værdiløshed, forunderlighed og ligegyldighed, det gode og det onde, Gud og Fanden – og meget mere af alt det som mennesker til alle tider har erfaret. Det er alle disse evigt aktuelle eksistentielle forhold, som de store tænkere beskæftiger sig med: fordi hvis livet er uophørligt aktuelt, så er store tanker om det, det samme.
11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning
12.00: Frokost
13.00: Afsked 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

 

Kursusperioder og priser

5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4575 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 600 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 11. – fredag 15. november 2019 (uge 46)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 13.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.