Det skønne liv

– alt det, der gør dig glad

Mandag d. 15. maj til fredag d. 19. maj 2023 

Vi nyder en dejlig forårsuge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, fællessang, gode snakke, tankevækkende foredrag og 2 fantastiske vandreture. 

TILMELD DIG HER

Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse og provokerende foredrag, udflugter, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang samt et par gode vandreture i noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur. Du vil opleve både den smukke og dramatiske Grejsdal, som er Danmarks største tunneldal og Gyttegård, hvor man kan se tidligere tiders plantagedrift og dele af den oprindelige hede og de sjældne indlandsklitter, hvor sandflugten igen slippes fri.   

Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang og møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.    

   

Medvirkende  

 • Charlotte Zeberg: Højskolelærer, Kursusleder på Brandbjergs ugekurser siden 2014.
 • Ida Gormsen: Livsglad musiker med rygsækken fuld af spændende fortællinger og en smittende latter.  
 • Henrik Bækgaard Teolog, tidl. sognepræst i både København og langt ude på landet. Tidl. lektor i 23 år på læreruddannelsen. Henrik tager i sine foredrag udgangspunkt i den eksistentielle vedkommenhed, som al besindelse over tilværelsen drejer sig om. Det betyder, at enhver tilhører får sit eget liv og erfaringer sat i spil ved at møde noget andet og nogen andre end sig selv – fx. filosoffer, teologer, kunstnere, forfattere, digtere og altid Søren Kierkegaard. På den måde bliver tilhøreren udfordret til at tage brydetag med både sit eget og vores fælles liv. 
 • Erik Lindsø: Forfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur”. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.  

  Prisen inkluderer:

  · 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
  · Fuldpension inkl.  festmiddag
  · Kaffe/te og vand
  · Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

  Foredrag:
  · Henrik Bækgaard: Filosofisk hjælpekit til tilværelsen 
  · Erik Lindsø: Til kamp mod dødbideriet 

  Andre indslag: 
  · 2 fantastiske vandreture i smukke og spændende landskaber 
  · Morgensamlinger 
  · Kongernes Jelling – foredrag og udstilling 
  · Jelling Bryghus 
  · Fællessang 
  · Festaften 

  KURSUSPROGRAM

  Mandag 15. maj
  10.45-11.25: Ankomst og indtjekning på værelserne.     
  11.30: Frokost i spisesalen      
  13.00-15.00: Velkomst og rundvisning v. Kursusleder: Vi sætter ugen i gang med en samlet velkomst, hvor vi får fortællingen om Brandbjerg Højskole og herregården.   
  15.15-17.00: Erik Lindsø: Til kamp mod dødbideriet: I en Storm P. flue hedder det: “Vi dør en lille smule hver dag – nogen mere end andre.” Denne eftermiddag handler om at forny sit ’mod på livet’ og få sat latter og inspiration ind på vores glædeskonto. Glæden over livet kommer, når vi lever det på en større præmis end vores egen: Hvis vi ikke er forankrede, tør vi ikke forandre. Uden fællesskabsfølelse tør vi ikke møde de andre og det anderledes af angst for at opgive os selv. Grundtvigs tanker om folkeoplysning handler om at skabe et værn, så mennesket ikke i utide bliver død i sværen. Selv brugte Grundtvig vendingen “til kamp mod dødbideriet”. Derfor skal mennesket oplives og begejstres. Erik Lindsø hjælper, gennem latter og nedslag i Grundtvigs livsværk, med at anskueliggøre både forankring, forståelse og fornyet mod på livet.    
  19.00 – 20.30: Terningfortællinger og højskolesang        

   

  Tirsdag 16. maj:
  8.30 – 9.15: Morgensamling       
  9.30-11.15 Henrik Bækgaard: Mindre mig. Mere liv: Den danske filosof K.E. Løgstrups tænkning kan karakteriseres som et forstørrelsesglas, et mikroskop og et kamera med vidvinkel. For ham var livet og verden umådelig stor, forunderlig og ubegribelig. Løgstrup var hverken maskinstormer eller fornuftsfjende, men han kritiserede tiden og kulturen for at gøre livet og mennesket til for lidt. Når dele af moderne hjerneforskning vil reducere mennesket til et kemisk- og biologisk bestemt væsen, eller mange rationalister mener at kunne indfange tilværelsen alene med fornuften, så råber Løgstrup: Se ud, se op, se mer’, giv agt, vær opmærksom!   
  13.00-ca. 17.00: Vandretur på Grejsdalstien: Vi vandrer ad Grejsdalsstien gennem det smukke istidslandskab og nyder synet af nogle af Danmarks stejleste skråninger, den smukke bøgeskov og følger Grejs å en god del af vejen ad nyanlagte småbroer hen over det rislende vand. Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Hele turen vandres på sti, ruten er ca. 8 km. Medbring praktiske sko, stierne kan være våde på alle tider af året. Der er mulighed for en kortere tur omkring herregården, parken bag højskolen og øverste del af Brandbjerg Sønderskov.  
  18.30: Aftensmad og bålhygge i parken bag herregården. Vi spiser sammen i Dragehulen – Brandbjergs store bålhytte – og nyder bålet og naturen, mens dagen går på hæld.    
  Ca. 21.00: Mørkning: Før det elektriske lys erstattede det kostbare gas, stearin og petroleum, var naturens lys og mørke med til at definere døgnets rytme. Mørkets komme var den naturlige, rolige afslutning på en aktiv dag. Denne aften er der mulighed for at blive siddende omkring bålet, få fortællingen om menneskets historie og mørkets betydning. Sammen oplever vi mørket falde på og natten sænke sig omkring os. 

  Onsdag 17. maj  
  8.30-9.30 Morgensamling  
  10.00- ca. 18.30: Livsnyderudflugt til Jelling: Vi vandrer sammen til Jelling, første del er ad Grejsdalsstien (vi går ca. 5 km), hvor vi får en rundvisning på Kongernes Jelling. Den danske nation blev født og skabt i Jelling. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning, her optræder navnet Danmark for første gang, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark. Vi ser på – og får den fantastiske fortælling om – Harald Blåtands værk, denne dag med fokus på den geopolitiske og religiøse udvikling, som kendetegnede Haralds samtid, og vi ser på, hvordan han på klogeste vis gjorde en dyd af nødvendigheden og kristnede danerne, fordi datidens vikingesamfund og i særdeleshed det omkringliggende Europa var i forandring. Monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994.  Vi går igennem den gamle kongeby og slutter dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg, ølsmagning og en tilpasset smagemenu. Her får vi bl.a. fortællinger om Gnyble, Jernbyrd og mælkebøtter. Det er muligt at vandre hjem til højskolen igen (ca 4,5 km). Der er også mulighed for at køre i bus.      
  19.30: Højskolesang og -hygge 

  Torsdag 18. maj 
  8.30 – 9.15: Morgensamling     
  9.45 – 14.45:  Vandretur i Staksrode skov og strand: Staksrode skov har en vidunderligt dramatisk kyststrækning. Det skyldes den særligt finkornede Lillebælts-ler, en plastisk ler som ved store regnskyl og tøbrud suger vandet til sig og pludselig glider ned mod stranden med kæmpetræer på ryggen. Det har skabt terrasseformede plateauer, hvor der vokser sjældne og smukke orkidéer i skovbunden. Gemt blandt skovens løv- og nåletræer er ruinen af en lille middelalderborg. Oplev også mange fossiler på stranden og marsvin langs kysten (uanset hvor godt og grundigt vi planlægger, så er naturen heldigvis uforudsigelig og du skal derfor forberede dig på at oplevelsen af marsvin ikke er garanteret 😊). Vi vandrer i dette eventyrlige og særlige landskab og spiser frokosten undervejs.  Vi er på tur fra ca. 9.45-15.30. Mulighed for 2 ruter: Der vælges mellem en lang rute på ca. 13 km og en kortere på ca. 8 km. Ruterne går igennem plantagernes varierede landskaber, bl.a. vandrer vi i sand og på hede, i skov og langs mark. Begge ruter er kuperede, de vandres på stier og der kan forekomme let mudder og vandpytter: husk egnede sko, en rygsæk og en drikkedunk.   
  16.00 Festforberedelser     
  18.30: Festaften     

     

  Fredag 19. maj 
  8.00 – 9.00: Udtjekning     
  9.00 -11.00:  Foredrag: Nærmere info følger 
  11.15- 12.00: Ugeafslutning og fælles afsked  
  12.00: Frokost     
   

  Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.25. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Cirka kl. 21 er der aftenkaffe.   

  Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

  Tilmelding og betaling

  Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.

  Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser 

  Har du diabetes eller allergier i fht. mad - kan du læse mere om Brandbjergs køkken her.

  Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

  Kursusperioder og priser

  5 dages kursus
  Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
  Tillæg for enkeltværelse:    kr. 1000 ,-

  Kurset foregår i dagene
  Mandag d. 15. maj til fredag d. 19. maj 2023 

  Indkvartering

  Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

   

  Transport

  Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
  www.sydtrafik.dk/fle

  BRANDBJERG HØJSKOLE

  Brandbjergvej 12
  7300 Jelling
  Telefon(+45) 75 87 15 00
  E-mail: bh@brandbjerg.dk
  Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

  Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

  Generic filters
  Exact matches only

  OM BRANDBJERG HØJSKOLE

  Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

  Brandbjerg Højskole
  4.9
  Based on 28 reviews
  drevet af Facebook