Det skønne liv

– alt det, der gør dig glad

Mandag d. 15. maj til fredag d. 19. maj 2023 

Vi nyder en dejlig forårsuge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, fællessang, gode snakke, tankevækkende foredrag og 2 fantastiske vandreture. 

TILMELD DIG HER

Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse og provokerende foredrag, udflugter, lækre måltider, fællessang samt et par gode vandreture i noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur.

Du vil opleve både den smukke og dramatiske Grejsdal, som er Danmarks største tunneldal og Staksrode skov og strand med det sjældne plastiske ler, der gør området til noget helt særligt. 

Med dejlige foredrag af både Chris MacDonald, Erik Lindsø og Lone Kühlmann er der både inspiration til hovedet og sikkerhed for fællesskab og grin.

Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang og møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.    

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· 
Lone Kühlmann: Livet er livet værd 
· Chris McDonald: Ikke til forhandling: koden til sundhed og energi 
· Erik Lindsø: Til kamp mod dødbideriet 

Andre indslag: 
· 
2 fantastiske vandreture
· 
Morgensamlinger  
· Fællessang 
· Kongernes Jelling 
· Syng, Snak og Spis 
· Mørkning og aftenhygge 
· Festaften  

KURSUSPROGRAM

Mandag 15. maj
10.45-11.25: Ankomst og indtjekning på værelserne.    
12.30: Frokost i spisesalen     
13.00-15.00: Velkomst og rundvisning v. Kursusleder: Vi sætter ugen i gang med en samlet velkomst, hvor vi får fortællingen om Brandbjerg Højskole og herregården.  
15.15-17.00: Erik Lindsø: Til kamp mod dødbideriet: I en Storm P. flue hedder det: “Vi dør en lille smule hver dag – nogen mere end andre.” Denne eftermiddag handler om at forny sit ’mod på livet’ og få sat latter og inspiration ind på vores glædeskonto. Glæden over livet kommer, når vi lever det på en større præmis end vores egen: Hvis vi ikke er forankrede, tør vi ikke forandre. Uden fællesskabsfølelse tør vi ikke møde de andre og det anderledes af angst for at opgive os selv. Grundtvigs tanker om folkeoplysning handler om at skabe et værn, så mennesket ikke i utide bliver død i sværen. Selv brugte Grundtvig vendingen “til kamp mod dødbideriet”. Derfor skal mennesket oplives og begejstres. Erik Lindsø hjælper, gennem latter og nedslag i Grundtvigs livsværk, med at anskueliggøre både forankring, forståelse og fornyet mod på livet. 
19.30 – 21.00: Sæt ugen i gang – vi starter ugen med fællessang og mulighed for at lære hinanden godt at kende.  

Tirsdag 16. maj:
8.30 – 9.15: Morgensamling      
9.30: Chris McDonald: Ikke til forhandling: koden til sundhed og energi: Vi mennesker – homo sapiens – har en række dybe og naturlige behov, der skal opfyldes, hvis vi vil opleve energi og sundhed. Og de behov handler om meget mere end broccoli og løbeture. Sundhed er flettet sammen med din psykologi og sociale relationer: Naturen har udstyret os med en liste af behov; og i dag kan videnskaben fortælle os, præcis hvad der står på den liste. Koden til sundhed. I dette medrivende foredrag fortæller Chris MacDonald, hvad der skal til for, at vi som art har det godt og oplever energi og mentalt overskud. Med afsæt i den nyeste forskning indenfor fysiologi og psykologi præsenterer Chris os for den liste, han arbejder ud fra i hele sit virke med mennesker: Naturens-ikke-til-forhandling-liste. Listen har fire hjørnesten. Restitution, den rigtige kost, bevægelse, og gode relationer.Med sin inspirerende kombination af humor og videnskab sender Chris MacDonald sine tilhørerne hjem med et smil på læben og den nyeste viden om, hvad der skaber sund energi og motivation. Et foredrag, som uundgåeligt vil generere mange tanker og gode grin både på aftenen – og i dagene efter.
13.45-ca. 17.00: Vandretur på Grejsdalstien: Vi vandrer ad Grejsdalsstien gennem det smukke istidslandskab og nyder synet af nogle af Danmarks stejleste skråninger, den smukke bøgeskov og følger Grejs å en god del af vejen ad nyanlagte småbroer hen over det rislende vand. Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Hele turen vandres på sti, ruten er ca. 8 km. Medbring praktiske sko, stierne kan være våde på alle tider af året. Der er mulighed for en kortere tur omkring herregården, parken bag højskolen og øverste del af Brandbjerg Sønderskov.  
18.30: Aftensmad og bålhygge i parken bag herregården. Vi spiser sammen i Dragehulen – Brandbjergs store bålhytte – og nyder bålet og naturen, mens dagen går på hæld.  Inkl  Mørkning: Før det elektriske lys erstattede det kostbare gas, stearin og petroleum, var naturens lys og mørke med til at definere døgnets rytme. Mørkets komme var den naturlige, rolige afslutning på en aktiv dag. Denne aften er der mulighed for at blive siddende omkring bålet, få fortællingen om menneskets historie og mørkets betydning, en fortælling der bygger videre på nogle af de pointer vi får i Chris’ foredrag om formiddagen. Sammen oplever vi mørket falde på og natten sænke sig omkring os og fornemmer naturens og mørkets styrke (vi ved det godt; oplevelsen af at mærke mørket falde i fællesskab med andre er dog en særlig og sjælden oplevelse). 

Onsdag 17. maj 
8.30-9.30 Morgensamling
10.00- ca. 16.30: Livsnyderudflugt til Jelling: Vi vandrer sammen til Jelling, første del er ad Grejsdalsstien (vi går ca. 5 km – mulighed for at køre), hvor vi får en rundvisning på Kongernes Jelling. Den danske nation blev født og skabt i Jelling. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning, her optræder navnet Danmark for første gang, og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark. Vi ser på – og får den fantastiske fortælling om – Harald Blåtands værk, denne dag med fokus på den geopolitiske og religiøse udvikling, som kendetegnede Haralds samtid, og vi ser på, hvordan han på klogeste vis gjorde en dyd af nødvendigheden og kristnede danerne, fordi datidens vikingesamfund og i særdeleshed det omkringliggende Europa var i forandring. Monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994. 
17:45: Syng, snak og spis: I selskab med Brandbjergs to humørfyldte og dygtige musiklærere: Rasmus Sejersen og Kristoffer Fynbo Thorning,bydes vi indenfor vi til en skøn omgang fællessang fra højskolesangbogen. VI synger i vilden sky sammen med højskolens elever, og nyder hvad et kor på knap 200 stemmer kan. Forstander Simon Lægsgaard vil guide os igennem aftenen og fortælle om sangene undervejs. Glæd dig til fællessang som man sjældent oplever den.

Torsdag 18. maj
8.30 – 9.15: Morgensamling    
9.45 – 14.45:  Vandretur i Staksrode skov og strand: Staksrode skov har en vidunderligt dramatisk kyststrækning. Det skyldes den særligt finkornede Lillebælts-ler, en plastisk ler som ved store regnskyl og tøbrud suger vandet til sig og pludselig glider ned mod stranden med kæmpetræer på ryggen. Det har skabt terrasseformede plateauer, hvor der vokser sjældne og smukke orkidéer i skovbunden. Gemt blandt skovens løv- og nåletræer er ruinen af en lille middelalderborg. Oplev også mange fossiler på stranden og marsvin langs kysten (uanset hvor godt og grundigt vi planlægger, så er naturen heldigvis uforudsigelig og du skal derfor forberede dig på at oplevelsen af marsvin ikke er garanteret 😊). Vi vandrer i dette eventyrlige og særlige landskab og spiser frokosten undervejs.  Vi er på tur fra ca. 9.45-15.30. Mulighed for 2 ruter: Der vælges mellem en lang rute på ca. 13 km og en kortere på ca. 8 km. Ruterne går igennem plantagernes varierede landskaber, bl.a. vandrer vi i sand og på hede, i skov og langs mark. Begge ruter er kuperede, de vandres på stier og der kan forekomme let mudder og vandpytter: husk egnede sko, en rygsæk og en drikkedunk. 
16.00 Festforberedelser    
18.30: Festaften    

 

Fredag 19. maj
8.00 – 9.00: Udtjekning    
9.00 -11.00:  Lone Kühlmann: Livet er livet værd: Man er selv med til at bestemme om man vil være tilskuer eller deltager. Kollektive løsninger kræver individuelt ansvar, hvis de skal have nogen som helst virkning Det dårligste udgangspunkt i et demokrati er, at det alt sammen er de andre skyld. Men det er langt det mest almindelige. Når noget går galt, ser vi os om efter et sted, hvor vi kan lægge ansvaret fra os.  Hold på hat og briller, når Lone Kühlmann går i gang med sin fyndige, muntre og inspirerende opsang til alle os
11.15- 12.00: Ugeafslutning og fælles afsked 
12.00: Frokost    
 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.25. Lækker frokostbuffet kl. 12.30, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Cirka kl. 21 er der aftenkaffe.   

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.

Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser 

Har du diabetes eller allergier i fht. mad - kan du læse mere om Brandbjergs køkken her.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 15. maj til fredag d. 19. maj 2023 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

[wd_asp id=2]

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook