Det skønne liv
Mandag d 4. september til fredag d. 8. september 2023
Vi nyder en dejlig sommeruge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, fællessang, gode snakke, inspirerende foredrag og nogle fantastiske, smukke vandreture.
En uge med fokus på at leve det skønne liv, hvor vi nyder at være sammen med hinanden, en stor gruppe mennesker der er nysgerrige på at nyde livet og have det godt. I ugens løb fokuserer vi gennem foredrag, debatter og udflugter på forskellige veje til at leve et godt, sundt, aktivt, sjovt og skønt liv. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, sund mad, forkælelse, livsnyderudflugt, bevægende og provokerende foredrag, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang samt et par gode vandreture i noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur. Du vil bl.a. blive guidet gennem den smukke og dramatiske Grejsdal, som er Danmarks største tunneldal samt Vejle- og Egtved Ådale, som rummer varieret natur og kulturhistorie, bl.a. er vi i nærheden af Egtvedpigens grav.
Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang og møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.
Kursusværter: Charlotte Zeberg, højskolelærer og vandretursguide & og Ida Gormsen, højskolelærer og musiker
Medvirkende:
· Erik Lindsø: Erik Lindsø er kendt for med humorens bid at sætte tilværelsen under lup. Eriks arbejdsfelt er højskolen og journalistikken. Han har været forstander på Rønshoved Højskole. Tidligere bl.a. programmedarbejder i Danmarks Radio, redaktør af Højskolebladet og Magasinet Grænsen. Erik er desuden forfatter til flere bøger.
Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse. Se desuden mulighed for enkeltværelse nederst på siden.
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
· Erik Lindsø: Til kamp mod dødbideriet
Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Sangaften
· Oplevelsestur for livsnydere: Naturoplevelser og sejlads ved Haderslev fjord.
· Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb.
· Vandretur: Vejle Ådal og Bindeballe købmandsgård.
· Terningfortællinger.
· Vandretur i Egtvedpigens Fodspor
· Aftenvandring i parken.
KURSUSPROGRAM
Mandag
10.45: Ankomst
11.30: Velkomst i foredragssalen
12.30: Frokost
13.45-16.30: Rundvisning og vandretur i Brandbjerg sønderskov v. Charlotte Zeberg: Vi sætter ugen i gang med fortællingen om Brandbjerg Højskole, herregården og vandrer sammen en tur i Brandbjergs egen skov og den smukke herregårdspark. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Herregårdsparken er velholdt og omkranset af voldgraven.
18.00: Grillaften i parken v/ Ida Gormsen og Charlotte Zeberg.
Ca. 19.30: Aftenkaffe og terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på (stadig i parken – tag en varm trøje med, vi håber a nyde en lun septemberaften ude. Hvis vejret driller, går vi i herregårdens stuer og hygger os inde)
Tirsdag
8.30 – 9.15: Morgensamling
9.30-11.30: Foredrag: Præsenteres snarest her på siden
14.00-ca. 16.00: Samtalesalon om det skønne liv og livets ikke-til-forhandling-liste (fra formiddagens foredrag) inkl eftermiddagskaffe v. Charlotte Zeberg.
19.30: Koncert med verdensklasse jazzmusikere: Bo Stief, Hans Ulrik og Krister Jonsson: NORDIC ROOT – et vellydende soundtrack til her og nu: Glæd dig til et usædvanligt lykkeligt sammentræf af grænseløs kommunikation, spilleglæde, humor og en spontan enighed om, hvad musik er, når trioen spiller. Det nordiske sind, temperament, den nordiske smag, holdning, æstetik og egenart er grundinspirationen. Hans Ulrik har ledet orkestre i eget navn siden 1988, og han har turneret internationalt og medvirker på over 100 CD’er. Krister Jonsson er i Danmark bl.a. kendt for at have spillet med bl.a. Hanne Boel og Marilyn Mazur Future Song. Bo Stief har spillet med Miles Davis, Stan Getz, Chet Baker og Ben Webster. Bo har turneret verden tyndt med internationale topmusikere. Han har ledet egne bands siden 1980 bl.a. Bo Stief ”ChasingDreams” og Bo Stief ”One Song”. Bo leder projektet Playground live med unge danske talenter.
Onsdag
8.45 – 16.00: Heldagsudflugt for livsnydere : En hel dag med fokus på gode oplevelser og skønne smagsoplevelser. Vi kører i samlet flok med bus til Jelling, hvor vi får en morgensamling i Jelling kirke. Dernæst besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling. Herfra går turen til det lokale whiskydestilleri, Fary Lochan, hvor der laves både single malt whisky i høj kvalitet, snaps, gin og likør. Efter en kyndig rundvisning med beretningen om både hvorfor og hvordan, man får ideen til at satse alt og etablere et whiskydestilleri i Danmark, nydes en veltillavet frokost fra Ålbækslagteren og der smages lidt på Fary Lochans gode snapse.
Torsdag
8.30 – 9.00: Morgensang
9.15 – 14.45: Vandretur: 2 ruter i smukt landskab:
– Egtvedpigens Fodspor – en ca. 12 km rundtur i kuperet landskab i Vejle Ådal og Egtved Ådal: ‘Egtvedpigens Fodspor’ var en længere og varieret vandrerute i natur og stiforløb. Ruten findes ikke længere, men vi bevæger os i området og finder mange af de smukke udsigter og oplevelser under kyndig vejledning af lokalkendte guider. Vi kommer op at vandre på skrænterne langs ådalen, hvor du får fantastiske udsigter ud på åbne overdrev og gennem tætte bevoksninger. Der er åer og søer og en righoldig natur med masser af dyr, fugle, insekter, planter og svampe. Det var her, Egtvedpigen og hendes folk vandrede for mere end 3.000 år siden. Den unge kvinde på 16-18 år døde en sommerdag i året 1370 f.Kr. Hun blev begravet i en egetræskiste sammen med sine personlige ejendele og forseglet i en gravhøj ved Egtved Holt ikke langt fra vores stier. På den ca. 12 km lange tur rundt i et kuperet landskab, der tager ca. 5 timer alt efter tempo og pauser, vandrer du langs både Vejle og Egtved Å i de skønne ådale. Har man ’gode ben, ’ er der mulighed for afstikkere i landskabet, så der bygges et par kilometer på. Alternativt kan der vælges en kortere rute på (næsten flad) grussti og asfalt:
– Bindeballestien – ca 8 km på sti: Bindeballestien følger den gamle Vandelbanes spor gennem Vejle Ådal fra Vejle til Bindeballe. Her går naturoplevelse og kulturhistorie går op i en højere enhed. Vi starter ved Harald Blåtands imponerende bro ved Ravning og fortsætter ad en god sti til Bindeballe Station, der er omdannet til et lille museum med fokus på Vandelsbanens historie. Landskabet er imponerende, her møder tunneldal og smeltevandsdale hinanden, og bakkede randmoræner og flade stræk efter istidens is-søer afløses af bakkede dødislandskaber. Vi nyder udsigten, men går på fast, flad grund hele vejen. 15.45: Emma Gad – Gider vi? Festforberedesler v.. Charlotte Zeberg
18.30: Festaften
Fredag
8.00-8.30: Udtjekning fra værelser
8.30-9.00: Morgensamling: Ønskekoncert: er der en, du ønsker at synge? Så kom og ønsk.
9.00 -11.00: Erik Lindsø: Til kamp mod dødbideriet: I en Storm P.-flue hedder det: “Vi dør en lille smule hver dag – nogen mere end andre.” Grundtvigs tanker om folkeoplysning handler om at skabe et værn, så mennesket ikke i utide bliver død i sværen. Selv brugte han vendingen “til kamp mod dødbideriet”. I Grundtvigs øjne kan man hverken leve et anstændigt menneskeliv eller bygge et demokrati på dødbidere. Derfor skal mennesket oplives og begejstres. I foredraget nyfortolkes og aktualiseres Grundtvig ind i en moderne dagsorden med kulturmøde og globalisering, demokratisk underskud og medielede – alt det, som kan tage pusten fra os. Vi kan ikke erhverve faglige kompetencer, hvis vi ikke først har fået forbavselseskompetencer. Det handler om at have mod på livet, og for Grundtvig er livsmod det, vi løbende får sat ind på vores glædeskonto. “Og glædelig er hver en dag, der leves til Guds velbehag”, som vi synger i “Morgenstund har guld i mund”. Og hermed også sagt, at glæden over livet kommer, når vi lever det på en større præmis end vores egen. Hvis vi ikke er forankrede, tør vi ikke forandre. Uden fællesskabsfølelse tør vi ikke møde de andre og det anderledes af angst for at opgive os selv. Grundtvig hjælper med forankring – i det jordiske og i det guddommelige. Derfor er han aktuel som aldrig før! Glæd dig til en tankevækkende formiddag i selskab med en af Danmarks dygtigste og mest underholdende foredragsholdere.
11.15-12.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
12.00: Frokost
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.20. Lækker frokostbuffet kl. 12.30, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.
Kursusperioder og priser
5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 1.000 ,-
Kurset foregår i dagene:
Mandag d 4. september til fredag d. 8. september 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du
BRANDBJERG HØJSKOLE

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser