Det skønne liv

Mandag 9. – fredag 13. august 2021  (uge 32)

Vi nyder en dejlig sommeruge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, fællessang, gode snakke samt bevægende og tankevækkende foredrag.  

 

TILMELD DIG HER

DET SKØNNE LIV – ALT DET, DER GØR DIG GLAD 

Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse og provokerende foredrag, udflugt, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang samt et par gode vandreture i den smukke og dramatiske Grejsdal, som er Danmarks største tunneldal. 

Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres og forundres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang, møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke, beretter om at følge sin passion og gør plads til det gode grin og fællesskabet. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem. 

 

Medvirkende:

· Henrik Bækgaard: Teolog, tidl. sognepræst i både København og langt ude på landet. Tidl. lektor i 23 år på læreruddannelsen. Henrik tager i alle sine foredrag udgangspunkt i den eksistentielle vedkommenhed, som al besindelse over tilværelsen drejer sig om. Det betyder, at enhver tilhører får sit eget liv og erfaringer sat i spil ved at møde noget andet og nogen andre end sig selv – fx. filosoffer, teologer, kunstnere, forfattere, digtere og som regel altid Søren Kierkegaard. På den måde bliver tilhøreren udfordret til at tage brydetag med sit eget og det fælles liv.

· Rasmus Skov Borring: Pianist, komponist og foredragsholder, uddannet cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling fra KU. Han har flere albumudgivelser bag sig, bl.a. “Den danske sang 1 & 2” med instrumentale klaverfortolkninger af højskolesange, to albums fra Rosendal/Borring-samarbejdet og ”Sangen har lysning” fra 2020 med nye fællessange. Rasmus Skov Borring modtog i 2019 N.F.S. Grundtvigs Pris for sit arbejde med at formidle fællessangstraditionen både i Danmark og i udlandet. Han er komponist bag sangen ”Gi’ os lyset tilbage”, som i 2015 landede på en tredjeplads på DR’s Top-50 over danskernes foretrukne sange.

· Helle Solvang: Medlem af Kammerkoret Camerata, i en årrække var hun leder af Copenhagen Choir Festival og formand for Danske Kammerkor. I 2018 producerede hun 42 podcast-programmer om sangskatten til DR P2 under titlen ‘Vis mig din sang, skat’. Desuden er hun bestyrelsesmedlem for Grundtvig Centret og stifter og leder af ‘Syngesalonen’ – et åbent forum for alle, der elsker at synge. Helle Solvang er uddannet cand.mag. i musikvidenskab og moderne kultur- og kulturformidling på Københavns Universitet.

· Lise Flensburg: Positiv Psykologi, Neuropædagogik, Forumteater

· Nis Thomsen: Vandretursguide, tidl. skovfoged.

· Peer Høgsberg:  Biolog og naturvejleder.

· Simon Lægsgaard: Forstander på Brandbjerg højskole siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge samt formidling i skrift og tale.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Rasmus Skov Borring: Syng dig glad
· John Hansen: SenAger
· Helle Solvang: Vis mig din sang, skat
· Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv
· Henrik Bækgaard: Fra en livsnarkomans forrådskammer

Andre oplevelser: 
· Morgensamlinger 
· Sangaften 
· Oplevelsestur for livsnydere: Naturoplevelser og sejlads ved Haderslev fjord
· Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb 
· Vandretur: Vejle Ådal og Bindeballe købmandsgård
· Terningfortællinger 
· Udflugt ud i sommerlandskabet – til lands og til vands 
· Aftenvandring i parken 
 

 

KURSUSPROGRAM

Mandag d. 9. august
10.30-11.30: Ankomst
11.30: Frokost
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs snart 500 års historie.
15.30: Rasmus Skov Borring: Syng dig glad: Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat, der indeholder både velkendt og nyt materiale. Han åbner op for sit værkstedsarbejde omkring at komponere nye fællessange – bl.a. i samarbejde med digter Jens Rosendal, som han har arbejdet sammen med i syv år. Oplev glæden ved fællessang akkompagneret af rytmisk klaver i et udvalg af forskellige tiders tekster og kompositioner fra Højskolesangbogen.
19.00 –20.30: Lise Flensburg: Livet er sku skønt: Tips og tricks til at bevare krop og sind stærkt og åbent – så vi får det meste ud af livet hver dag, hele vejen. Foredraget hviler på videnskab og leveres let og humoristisk med høj grad af deltagerinvolvering, så glæd dig til et spændende og sjovt samtaleforedrag om det skønne liv.

Tirsdag d. 10. august
8.30 – 9.15: Morgensamling
9.30-12.30 Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb med Naturvejleder: Vi vandrer ad Grejsdalsstien gennem det smukke istidslandskab og nyder synet af nogle af Danmarks stejleste skråninger, den smukke bøgeskov og følger Grejs å en god del af vejen, ad nyanlagte småbroer hen over det rislende vand. Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Hele turen vandres på sti og ruten er ca. 8 km. Undervejs nyder vi vore madpakker.
Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. I Grejsdalen bugter den smukke Grejs å sig. Grejs Å er, på det nedre løb mod Vejle, et af de reneste vandløb i landet og kan med et fald på 50 m i løbet af sine 22 km nærmest kaldes en bjergbæk. 15 vandmøller har i tidens løb udnyttet åens kraftige strøm, især på åens nederste 6 km, hvor faldet er på hele 25 m. Medbring praktiske sko. Turen er ca. 8 km.
13.00-15.00: Helle Solvang: Vis mig din sang, skat: Helle Solvang er stifter af Syngesalonen og kendt for sine kulturprogrammer i DR. Senest har hun lavet 42 podcast-afsnit til DR P2 under titlen ‘Vis mig din sang, skat’, hvor hun gør den danske sangskat levende gennem sine fortællinger. Det gør hun også denne eftermiddag, hvor hun tager os med på en rejse i sit liv med musik og fællessang.
19.30: Højskoleaften: Samtalesalon om Det SKØNNE liv.

Onsdag d. 11. august
8.30-9.15 Morgensamling
9.30-11.15: Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet sange, blandt andet 2, som er med i den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.

12.00– ca. 21.00: Oplevelsestur for livsnydere: Naturoplevelser og sejlads ved Haderslev fjord. Denne dag skal vi på tur ud i sommerlandskabet og forkæle os selv. Vi drager mod Haderslev, hvor vi tager os en dejlig gåtur og nyder den danske kyst. Vi slutter dagen på det gode skib Helene, hvor vi stævner ud med Helene, spiser en sømandens stjerneskud om bord, nyder havluften, synger en sømandsvise eller to undervejs, mens aftenroen sænker sig over Haderslev fjord. Vi kører hjem gennem Vejle Ådal i solnedgangstimen. Vi forventer at være tilbage på højskolen ved 22-tiden.

Torsdag 12. august
8.30 – 9.15 Morgensamling
9.30-15.00: Vandretur: Vejle Ådal og Bindeballe stien: Bindeballestien følger den gamle Vandelbanes spor gennem Vejle Ådal fra Vejle til Bindeballe. Her går naturoplevelse og kulturhistorie går op i en højere enhed. Undervejs vil du blandt andet passere det næsten alpeagtige landskab ved Vork Bakker, Harald Blåtands imponerende bro ved Ravning, Runkebjerg og Bindeballe Station, der er omdannet til et lille museum med fokus på Vandelsbanens historie. Landskabet er imponerende, her møder tunneldal og smeltevandsdale hinanden, og bakkede randmoræner og flade stræk efter istidens is-søer afløses af bakkede dødislandskaber. Vi starter ved Bindeballe Købmandsgård, hvorfra turen går mod Ravning Station, hvor vi slutter dagen af med at se udstillingen med historien om Harald Blåtands Bro over Vejle Ådal og broens forløb i terrænet. De, som har ‘ekstra gode ben’, kan langs ruten vælge at gå med omkring Runkenbjerg – et fantastisk udsigtspunkt, hvorfra man kan se ådalen – og tilflugtsborgen Troldborg Ring (yderligere ca. 4 km).
16.30 Festforberedelser  
19.00: Festaften   

Fredag d. 13. august
8.00 – 9.00: Udtjekning 
9.00-11.00: Henrik Bækgaard: Fra en livsnarkomans forrådskammer: En kulturel tour-de-force i muligheder og herligheder. Verden af fuld af muligheder – livet er fuld af dem – ethvert menneske er fuld af dem Der er muligheder overalt. MEN ser vi dem? Ser vi det overrumplende, dejlige, mageløse og gådefulde til hverdag? Foredraget går på jagt efter livets muligheder og møder nogle af de spændende personligheder – i historien, i billedkunsten, i Højskolesangbogen, i hverdagslivet – der har haft øje for dem.
11.15-12.00 Ugeafslutning og fælles afsked
12.30: Afsked  

 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt
dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver eftermiddag og aften er der kaffe med kage, brød, boller eller lignende
.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4750 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 9. – fredag 13. august 2021

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst. 

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.