Det skønne liv

Mandag d. 22. august til fredag d. 26. august 2022 

Vi nyder en dejlig sommeruge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamlinger, fortællinger, fællessang, gode snakke, tankevækkende foredrag og tre fantastiske vandreture.   

 

TILMELD DIG HER

Der er ikke flere enkeltværelser. Du kan enten tilmelde dig sammen med en anden eller blot tilmelde dig på dobbeltværelse og så tildeler vi dig en dejlig værelseskammerat. En mulighed for at finde nye venskaber.

Glæd dig til morgensamlinger, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse og provokerende foredrag, sejltur på fjorden, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang samt et par gode vandreture i noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur. Du vil bl.a. opleve sejlads på Haderslev Fjord; den smukke og dramatiske Grejsdal, som er Danmarks største tunneldal; samt Vejle- og Egtved Ådale, som rummer varieret natur og kulturhistorie.

Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres sammen over livets mange muligheder, drøfter verdens gang og møder livsnydere og idé-mennesker, der inspirerer til eftertanke. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom, som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.

  

Medvirkende: 

Kursusværter: Charlotte Zeberg, højskolelærer og vandretursguide & og Ida Gormsen, højskolelærer og musiker

Lone Kühlmann: Journalist og forfatter. Lone har gennem de seneste mange år siddet som enten formand eller bestyrelsesmedlem i forskellige organisationer. Lone deltager hyppigt som kommentator i debatter på TV og i radioen. Hun er levende optaget af samfundet, samtiden, samlivet og livet generelt. Lones brede interesse kommer tydeligt frem i hendes forfatterskab, hvor hun belyser alt fra sikkerhedspolitik til ligestilling, og hun har bl.a. udgivet bøgerne: ”Det skal se nemt ud”, “Afskaf alderdommen – bliv i de voksnes rækker” og “Vi bliver ikke yngre – fat det! Lev selv for let øvede.”

Marc Malthesen Elgaard: Bålkok. 

Henrik Bækgaard: Teolog, tidl. sognepræst i både København og langt ude på landet. Tidl. lektor i 23 år på læreruddannelsen. Henrik tager i alle sine foredrag udgangspunkt i den eksistentielle vedkommenhed, som al besindelse over tilværelsen drejer sig om. Det betyder, at enhver tilhører får sit eget liv og erfaringer sat i spil ved at møde noget andet og nogen andre end sig selv – fx. filosoffer, teologer, kunstnere, forfattere, digtere og som regel altid Søren Kierkegaard. På den måde bliver tilhøreren udfordret til at tage brydetag med sit eget og det fælles liv.

Nis Thomsen: Vandretursguide og tidligere skovfoged.

 Kristoffer Fynbo Thorning: Musiklærer på Brandbjerg højskole, uddannet saxofonist og solist i ’Vokal ledelse’. Turnerer flittigt i det meste af verden med sin elektroniske vokalgruppe Postyr, hvor han synger og komponerer musikken. Kristoffer har derudover udgivet to bøger på eget forlag, ’ICEBREAKERS – en legende tilgang til gruppedynamik’ og ’BRYD ISEN – en legende tilgang til fællesskab’. Bøgerne er udkommet på dansk, engelsk, fransk og tysk, og der arbejdes på en kinesisk version.

Louise Crandal: Cand.mag. i journalistik, filosofi og videnskabsteori. Desuden dobbelt verdensmester i paragliding og kendt fra DR-dokumentaren ”Flyver med ørne”. Louise er uddannet psykoterapeut og har undervist i meditation og personlig udvikling de seneste ti år.

 

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse. Se desuden mulighed for enkeltværelse nederst på siden.
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Kristoffer Fynbo Thorning: Syng dig glad
· Lone Kühlmann : Vi bliver ikke yngre – fat det!
· Louise Crandal: Duften af frihed:

 

Andre oplevelser: 
· Morgensamlinger 
· Sangaften 
· Oplevelsestur for livsnydere: Naturoplevelser og sejlads ved Haderslev fjord.
· Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb.
· Vandretur: Vejle Ådal og Bindeballe købmandsgård.
· Terningfortællinger.
· Vandretur i Egtvedpigens Fodspor
· Aftenvandring i parken.

KURSUSPROGRAM

Mandag

11.00: Ankomst 

11.30: Frokost

13.00-14.30: Velkomst og rundvisning v. kursusleder: Vi sætter ugen i gang med en samlet velkomst. Vi starter inde med programgennemgang og slutter udendørs, når vi går en runde mellem højskolens bygninger og får fortællingen om Brandbjerg Højskole og Herregården Brandbjerg.

15.00-17.00: Henrik Bækgaard: Mindre mig. Mere liv: Den danske filosof K.E. Løgstrups tænkning kan karakteriseres som et forstørrelsesglas, et mikroskop og et kamera med vidvinkel. For ham var livet og verden umådelig stor, forunderlig og ubegribelig. Løgstrup var hverken maskinstormer eller fornuftsfjende, men han kritiserede tiden og kulturen for at gøre livet og mennesket til for lidt. Når dele af moderne hjerneforskning vil reducere mennesket til et kemisk- og biologisk bestemt væsen, eller mange rationalister mener at kunne indfange tilværelsen alene med fornuften, så råber Løgstrup: Se ud, se op, se mer’, giv agt, vær opmærksom!

19.00 – 21.00: Kristoffer Fynbo Thorning: Syng dig glad. Fællessang: Vi sætter gang i en skøn uge sammen og synger os glade med de bedste fra højskolesangbogen. Undervejs får vi et par gode grin og lærer hinanden bedre at kende.

 

Tirsdag

8.30 – 9.15: Morgensamling  

9.30-11.15: Louise Crandal: Duften af frihed: I et foredrag om kunsten at flyve som fuglene, et nært venskab med en ørn og et livsforandrende besøg på et buddhistisk nonnekloster vil Louise Crandal tage os med på en rejse mod frihed.
Foredraget handler om menneskets søgen efter frihed, glæde og kærlighed, og hvordan vi hver især på vores livsrejse prøver at finde en dybere mening med tilværelsen.
Louise tager os med på en rejse ind i fuglenes univers både i luften og på jorden. I luften var friheden og storheden det centrale, på jorden var det kontakt og forbundethed. I luften var hun verdensmester i paragliding, på jorden var hun en ørns ydmyge tjener.
Ad kringlede veje førte flyvningen og fuglene Louise til et lille nonnekloster i Himalayabjergene, hvor jagten på frihed i det ydre blev erstattet af muligheden for frihed i det indre. Hun blev hverken nonne eller buddhist, men dybt betaget af den menneskelige bevidsthed, dens uendelige muligheder, store kompleksitet og mange begrænsninger. Glæd dig til en medrivende fortælling om et liv med eventyr, fugle og livet som indsats. En fortælling om Nepal, nonner, noget større og om dufte af frihed og følelser af forbundethed.

12.00-ca. 16.00: Vandretur: Grejsdalsstien v/ Ida Gormsen: Vandretur hvor vi nyder noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur. En skøn eftermiddag i højskolens egen skov, der er noget så sjældent som urørt naturskov lige på kanten af Grejsdalen.  Vi vandrer på Grejsdalstien, der leder os gennem nogle af de smukkeste steder i Grejsdalen og Grejs Ådal. Grejsdalen og Grejs Ådal er to forskellige dale, der løber i forlængelse af hinanden – de leder begge vand fra Fårup Sø og opland ud til Vejle Fjord.  Vi følger Grejs å en god del af vejen. Vi skal bl.a. vandre ad nyanlagte småbroer henover den klukkende å, op og ned ad bakker og stigninger og nyde udsigter ned i skovbunden dybt under os. Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark.  Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg Sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Vi vandrer fra Grejs til Brandbjerg. Ruten er kuperet. Vi vandrer ca.  3,5-4 timer (inkl. pauser og tid til at nyde udsigten). Der er mulighed for at vælge en kortere rute på ca 5-6 km. Medbring praktiske sko eller gummistøvler (som du kan gå 3 timer i) – eller tørre strømper. Grejsdalsstien kan på enkelte strækninger være mudret, selv om vi går på stien – også om sommeren.     

16:30: Madlavning over bål: Vi samles ved bålet og hygger os med madlavning, når bålkok Marc Ellegaard tilbereder en dejlig friluftsmiddag sammen med os.   

18.00: Aftensmad og bålhygge i parken bag herregården. Vi spiser sammen i Dragehulen – Brandbjergs store bålhytte – og nyder bålet og naturen, mens dagen går på hæld.   

Ca. 20.30: Højskolesang og aftenhygge  

Onsdag 

8.30 – 9.30: Morgensamling

10.00 – ca. 21.00: Oplevelsestur for livsnydere: Naturoplevelser og sejlads ved Haderslev Fjord. Denne dag skal vi på tur ud i sommerlandskabet og forkæle os selv. Vi drager mod Haderslev, hvor vi tager en dejlig gåtur og nyder den fantastiske natur ved den danske kyst. Efter vandring og madpakker slutter vi dagen på vandet: Vi stævner ud med den gode hjuldamper Helene, spiser Kaptajnens stjerneskud ombord, nyder havluften og synger en sømandsvise eller to undervejs, mens aftenroen sænker sig over Haderslev Fjord. Vi kører hjem gennem Vejle Ådal i solnedgangstimen. Vi forventer at være tilbage på højskolen ved 21-tiden.

 

Torsdag

8.30 – 9.15: Morgensamling   

9.45 – 15.30:   Vandretur: 2 ruter i smukt landskab   

Egtvedpigens Fodspor – en ca. 12 km rundtur i kuperet landskab i Vejle Ådal og Egtved Ådal (mulighed for 15 km): ‘Egtvedpigens Fodspor’ var en længere og varieret vandrerute i natur og stiforløb. Ruten findes ikke længere, men vi bevæger os i området og finder mange af de smukke udsigter og oplevelser under kyndig vejledning af lokalkendte guider. Vi kommer op at vandre på skrænterne langs ådalen, hvor du får fantastiske udsigter ud på åbne overdrev og gennem tætte bevoksninger. Der er åer og søer og en righoldig natur med masser af dyr, fugle, insekter, planter og svampe. Det var her, Egtvedpigen og hendes folk vandrede for mere end 3.000 år siden. Den unge kvinde på 16-18 år døde en sommerdag i året 1370 f.Kr. Hun blev begravet i en egetræskiste sammen med sine personlige ejendele og forseglet i en gravhøj ved Egtved Holt ikke langt fra vores stier. På den ca. 12 km lange tur rundt i et kuperet landskab, der tager ca. 5 timer alt efter tempo og pauser, vandrer du langs både Vejle og Egtved Å i de skønne ådale. Har man ’gode ben, ’ er der mulighed for afstikkere i landskabet, så der bygges et par kilometer på. Der er også mulighed for at vælge en lidt kortere sløjfe – dvs at man drejer af tidligt, og på den måde får man det fantastiske, kuperede landskab, men kun ca. 9 kilometers vandring (ruten er stadig kuperet, så man skal have gode ben, uanset længde).    

Alternativt kan der vælges en nemmere, kortere rute på fast underlag:    

Bindeballestien – ca 7-8 km på sti: Bindeballestien følger den gamle Vandelbanes spor gennem Vejle Ådal fra Vejle til Bindeballe. Her går naturoplevelse og kulturhistorie går op i en højere enhed. Vi starter ved Harald Blåtands imponerende bro ved Ravning og fortsætter ad en god sti til Bindeballe Station, der er omdannet til et lille museum med fokus på Vandelsbanens historie. Landskabet er imponerende, her møder tunneldal og smeltevandsdale hinanden, og bakkede randmoræner og flade stræk efter istidens is-søer afløses af bakkede dødislandskaber. Vi nyder udsigten, men går på fast, flad grund hele vejen.   

16.00 Festforberedelser   

18.30: Festaften   

 

Fredag

8.00 – 9.00: Udtjekning af værelser

9.00 -11.00: Lone Kühlmann : Vi bliver ikke yngre – fat det!
Hold på hat og briller, når Lone Kühlmann går igang med sin fyndige, muntre og inspirerende opsang til alle os, der vakler mellem kirurgi og terapi for at håndtere alderdomstegnene. Foredraget er baseret på forfatterens bestseller af samme navn og handler om emner, såsom; desperation er uklædelig og begejstring idiotisk; respekt får man kun, hvis man respekterer sig selv; og er man single, når man er enke?

11.00-11.45: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder

12.00: Frokost 

Farvel og tak for denne gang  

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.20. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.800 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 1.000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 22. august til fredag d. 26. august 2022 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst. 

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.