Det skønne liv

Mandag d. 1. nov. til fredag d. 5. nov. 2021 
Vi nyder en dejlig uge med herlige udflugter og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, gode snakke samt bevægende og tankevækkende foredrag – alt sammen med fokus på at leve det skønne liv.   

TILMELD DIG HER

Alle pladser er optaget – tilmeld dig hvis du vil på venteliste (kun dobbeltværelse) 🙂

Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse og provokerende foredrag, udflugt, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang samt et par gode vandreture i den smukke og dramatiske Grejsdal, som er Danmarks største tunneldal, og ved Gyttegård Plantage og de fantastiske indlandsklitter. 

Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres og forundres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang, møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke, beretter om at følge sin passion og gør plads til det gode grin og fællesskabet. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.   

  

Medvirkende 

· Lone Kühlmann: Journalist og forfatter. Lone har gennem de seneste mange år siddet som enten formand eller bestyrelsesmedlem i forskellige organisationer. Lone deltager hyppigt som kommentator i debatter på TV og i radioen. Lone er levende optaget af samfundet, samtiden, samlivet og livet generelt. Lones brede interesse kommer tydeligt frem i hendes forfatterskab, hvor hun belyser alt fra sikkerhedspolitik til ligestilling. Lone har bl.a. udgivet bøgerne: ”Det skal se nemt ud”, “Afskaf alderdommen – bliv i de voksnes rækker”og “Vi bliver ikke yngre – fat det! Lev selv for let øvede”

· Kristoffer Fynbo Thorning: Musiklærer på Brandbjerg højskole, uddannet saxofonist og solist i ’Vokal ledelse’. Turnerer flittigt i det meste af verden med sin elektroniske vokalgruppe Postyr, hvor han synger og komponerer musikken. Kristoffer har derudover udgivet to bøger på eget forlag, ’ICEBREAKERS – En legende tilgang til gruppedynamik’ og ’BRYD ISEN – en legende tilgang til fællesskab’. Bøgerne er udkommet på dansk, engelsk, fransk og tysk, og der arbejdes på en kinesisk version. 

· Henrik Bækgaard: Teolog, tidl. sognepræst i både København og langt ude på landet. Tidl. lektor i 23 år på læreruddannelsen. Henrik tager i alle sine foredrag udgangspunkt i den eksistentielle vedkommenhed, som al besindelse over tilværelsen drejer sig om. Det betyder, at enhver tilhører får sit eget liv og erfaringer sat i spil ved at møde noget andet og nogen andre end sig selv – fx. filosoffer, teologer, kunstnere, forfattere, digtere og som regel altid Søren Kierkegaard. På den måde bliver tilhøreren udfordret til at tage brydetag med sit eget og det fælles liv.

· Flemming Madsen:  Master i læring og positiv psykologi, coach, konfliktmægler og HR – chefkonsulent i Vejle Kommune. Flemming har mange års erfaring som konsulent og leder i såvel store private som offentlige virksomheder. Herudover har han undervist på Syddansk Universitet og været ’HR – huskonsulent’ for en række mindre virksomheder.

· Nis Thomsen: Vandretursguide, tidl. skovfoged. 

· Peer Høgsberg: Biolog og naturvejleder.

 

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Kan man lære at være heldig? 
· Mindre mig. Mere liv
· Vi bliver ikke yngre – fat det!

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Sangaften
· Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb
· Vandretur i Gyttegård med oplevelse af indlandsklitter
· Besøg på Jelling Bryghus
· Rundvisning i Kongernes Jelling

KURSUSPROGRAM

Mandag 
11.00: Ankomst
11.30: Frokost
13.00-16.30: Velkomst og rundvisning v. kursusleder: Programgennemgang, rundvisning og vandretur i Brandbjerg Sønderskov og på Grejsdalsstien. Vi sætter ugen i gang med en samlet velkomst. Herefter fortællingen om Brandbjerg Højskole, herregården, hvor vi vandrer en tur i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg Sønderskov, og den smukke herregårdspark. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre- og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Herregårdsparken er velholdt og omkranset af voldgraven. Vi starter indendørs, men slutter ude. Vi er i skoven i ca. halvanden time – vi vandrer cirka 6 km ad sti i et fantastisk kuperet og varieret landskab.
19.00 – 20.30: Kristoffer Fynbo Thorning: Syng dig glad: Fællessang. Vi sætter gang i en skøn uge sammen.

Tirsdag 
8.30 – 9.15: Morgensamling
9.30-12.00: Lone Kühlmann : Vi bliver ikke yngre – fat det!: Hold på hat og briller, når Lone Kühlmann går i gang med sin fyndige, muntre og inspirerende opsang til alle os, der vakler mellem kirurgi og terapi for at håndtere alderdomstegnene. Foredraget er baseret på forfatterens nye bestseller af samme navn og handler om emner, såsom desperation er uklædelig og begejstring idiotisk, respekt får man kun, hvis man respekterer sig selv, og er man single, når man er enke?
13.00-16.00: Flemming Madsen:  Kan man lære at være heldig?: Hvordan kan det være, at nogle mennesker tilsyneladende altid soler sig i held og medgang, mens andre ofte oplever regn og modvind? Vi krydser fingrene og håber på bedre held næste gang – men mon ikke vi kan gå mere konstruktivt til værks? Med udgangspunkt i positiv psykologi stiller Flemming Madsen skarpt på held og lykke. Undervisningen vil veksle mellem foredrag og små praktiske øvelser, undervejs bliver vi klogere på os selv, livsindstilling, tanke – og reaktionsmønstre. Held og lykke er – ganske enkelt – værd at forholde sig til: for hvem ønsker ikke bare at kunne være mest mulig heldig og lykkelig i livet, uanset hvordan det leves? Flemmings mangeårige erfaringer såvel på det teoretiske som på det praktiske plan sættes i spil på dette foredrag, når han på en meget engageret, positiv og livlig måde underviser og faciliterer dagens tema. Flemming er selv et godt eksempel på, hvordan glæden og lykken kan udfolde sig i dagligdagen. Du kan kort sagt lære at blive mere heldig denne tirsdag (-og det, er da heldigt!).
16.30-21.00: Anne Neimann Clement: Den blå time: Mørkning i skoven: Vi oplever sammen et gammelt nordisk ritual, som for de fleste er gået i glemmebogen. Vi følger i fællesskab den naturlige overgang fra lys til mørke: Mørkningen. Som afslutning spiser vi sammen i bålhytten og nyder bålets knitren, aftenmørket og stjerne over herregården og parken.

Onsdag 
8.30-9.15 Morgensamling
9.30-11.15: Henrik Bækgaard: Mindre mig. Mere liv: Den danske filosof K.E. Løgstrups tænkning kan karakteriseres som et forstørrelsesglas, et mikroskop og et kamera med vidvinkel. For ham var livet og verden umådelig stor, forunderlig og ubegribelig. Løgstrup var hverken maskinstormer eller fornuftsfjende, men han kritiserede tiden og kulturen for at gøre livet og mennesket til for lidt. Når dele af moderne hjerneforskning vil reducere mennesket til et kemisk- og biologisk bestemt væsen, eller mange rationalister mener at kunne indfange tilværelsen alene med fornuften, så råber Løgstrup: Se ud, se op, se mer’, giv agt, vær opmærksom!

12.00-18.00: Udflugt for livsnydere: En herlig tur med fokus på gode oplevelser og skønne smagsoplevelser. Vi besøger Jelling, hvor vi ser den smukke Jelling Kirke, den nyfundne palisade og besøger Kongernes Jelling, hvor vi får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi har efter rundvisning tid på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling og monumentområdet. Turen går fra Kongernes Jelling til Jelling Bryghus, hvor vi får en lækker tapas tallerken og smager på de gyldne dråber. Vi kommer hjem til Brandbjerg igen først på aftenen.
19.30: Højskoleaften med fokus på fællesskab og sang

Torsdag
8.30-9.15 Morgensamling
9.45-15.00 Vandretur i Gyttegård: Mulighed for 2 ruter – Midt i det jyske ligger Gyttegård Plantage, som er midt i en spændende forvandling, som man næsten kan kalde en ”omvendt Dalgas”. Dalgas og Det Danske Hedeselskab ønskede at tilplante heden – sådan blev Gyttegård Plantage skabt. Gyttegård er dog på vej tilbage til tidligere tiders mere naturlige natur – Naturstyrelsen har ryddet næsten 1 km² skov for at genskabe et stort hedeområde midt i plantagen. Her ligger også Grene Sande med åbne klitter med flyvesand – en tidslomme fra dengang i 1600- og 1700-tallet, hvor flyvesand begravede landsbyer langt inde i Jylland. Vi vandrer i dette eventyrlige og særlige landskab og spiser frokosten undervejs. Vi er på tur fra 9.45-15.00. Der kan vælges mellem en lang rute på ca 12 km og en kortere på ca 7 km. Ruterne går igennem plantagernes varierede landskab, bl.a. vandrer vi i sand og på hede. Hele ruten vandres på stier og i selskab med kyndig, lokalkendt naturvejleder.
16.00 Festforberedelser
18.30: Festaften

Fredag
8.00 – 9.00: Udtjekning
9.00-11.00: Korleder og højskolelærer Iben Lautrop: Gospel for life: Vi slutter ugen af med at forsøge os ud den livskræftende gospel. Formiddagens bruges sammen med korleder og højskolelærer Iben Lautrop, der sætter livsglæde og sang på dagsordenen og fortæller, hvad musik og sang kan gøre ved os. Hvorfor er det så skønt – også selvom man hverken er i nærheden af at være den smukke sopran eller fuldendte tenor
11.15-12.00: Ugeafslutning og fælles afsked
12.00: Frokost
ca. 12.30 Afrejse: Farvel og tak for denne gang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.25. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Kursusperioder og priser

5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4750 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 1. nov. til fredag d. 5. nov. 2021 

 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst. 

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.