Det skønne liv - alt det der gør dig glad
Mandag d. 31. okt. til fredag d. 4. nov. 2022
Vi fejrer det skønne liv og nyder en dejlig uge med livsnyderudflugt, aha-oplevelser og gode grin. Glæd dig til morgensamling, fortællinger, gode snakke, gåture i en af Danmarks fineste naturperler samt bevægende og inspirerende foredrag.
Kurset er udsolgt. Meld dig på venteliste her
Glæd dig til morgensamling, fortællinger, naturoplevelser, gode snakke, bevægelse, provokerende foredrag, udflugt, lækre måltider med bæredygtighed i centrum, fællessang fra højskolesangbogen samt vandretur i den smukke og imponerende Grejsdal.
Ugen igennem nyder vi hinandens selskab og den gode højskolestemning, vi begejstres og forundres sammen over de mange muligheder, livet giver os, vi drøfter verdens gang, møder livsnydere og idémennesker, der inspirerer til eftertanke, beretter om at følge sin passion og gør plads til det gode grin og fællesskabet. Det bliver en skøn uge, hvor vi fejrer det skønne liv. Kom som du er – og tag inspiration og god energi med dig hjem.
Medvirkende:
Chris MacDonald: Chris MacDonald – Danmarks ubestridt mest populære foredragsholder gennem de seneste godt 10 år. I sine foredrag kommer Chris MacDonald ind på Det Gode Liv og inspirerer uden løftede pegefingre til et bedre og sundere liv i både ens arbejds- og private liv. Hans unikke formidlingsevne og varme humor har gjort ham til folkeeje og den ubestridt mest benyttede foredragsholder i over et årti. Han er nu tilbage og bedre end nogensinde med nye foredrag, der tager tilhørerne til nye højder i jagten på bedre fysisk og ikke mindst mental velvære i deres liv.
Louise Crandal er cand.mag. i journalistik, filosofi og videnskabsteori, dobbelt verdensmester i paragliding og kendt fra DR-dokumentaren ”Flyver med ørne”. Louise er uddannet psykoterapeut og har undervist i meditation og personlig udvikling de seneste ti år.
Erik Lindsø: Forfatter, kulturjournalist og tidligere højskoleforstander.
Henrik Bækgaard: Teolog, tidl. sognepræst i både København og langt ude på landet. Tidl. lektor i 23 år på læreruddannelsen. Henrik tager i sine foredrag udgangspunkt i den eksistentielle vedkommenhed, som al besindelse over tilværelsen drejer sig om. Det betyder, at enhver tilhører får sit eget liv og erfaringer sat i spil ved at møde noget andet og nogen andre end sig selv – fx. filosoffer, teologer, kunstnere, forfattere, digtere og altid Søren Kierkegaard. På den måde bliver tilhøreren udfordret til at tage brydetag medbåde sit eget og vores fælles liv.
Kristoffer Fynbo Thorning: Musiklærer på Brandbjerg højskole, uddannet saxofonist og solist i ’Vokal ledelse’ og turnerer flittigt i det meste af verden med sin elektroniske vokalgruppe Postyr, hvor han synger og komponerer musikken. Kristoffer har derudover udgivet to bøger på eget forlag, ’ICEBREAKERS – En legende tilgang til gruppedynamik’ og ’BRYD ISEN – en legende tilgang til fællesskab’. Bøgerne er udkommet på dansk, engelsk, fransk og tysk, og der arbejdes på en kinesisk version.
Kursusværter: Charlotte Zeberg og Ida Gormsen
Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse*
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
· Chris McDonald: Ikke til forhandling: Koden til sundhed og energi
· Henrik Bækgaard: Filosofisk hjælpekit til tilværelsen
·
Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Sangaften
· Vandretur i Grejsdalen – Istidsbakker og kraftige vandløb
· Besøg på Jelling Bryghus
· Rundvisning i Kongernes Jelling

KURSUSPROGRAM
Mandag
11.00: Ankomst
11.30: Frokost
13.00-14.45: Velkomst og rundvisning v. Kursusleder: Programgennemgang og rundvisning. Vi sætter ugen i gang med en samlet velkomst. Herefter fortællingen om Brandbjerg Højskole og Herregården. Vi er udendørs en del af tiden. Vi slutter rundvisningen med højskolesang og en anelse ‘ryste sammen’, så vi kommer godt i gang med ugen og hinanden.
15.00:15.00: EriKLindsø: Humor som medicin: Et par muntre og livsbekræftende timer, hvor lattermusklerne bliver rørt. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Humor afvæbner den urimelige. Humor fornyr og forynger vores livssyn. Humor gør os finurlige og eventyrlige. Humor giver os overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Med humor styrker vi sammenholdet. Som Dostojevskij siger: ”Hvis vi alle turde være lidt mere latterlige, ville vi holde mere af hinanden.” Når vi griner, udløser vi hjernens lykkestof, dopamin. Det er et stof, der øger vores motivation – som udløser forventningens glæde og den rus, vi kan rammes af, når forventningen udløses. Foredraget er en lattermild rundrejse i humorens livgivende univers.
17.30: Aftensmad
19.00 – 20.30: Syng dig glad: Vi synger de bedste sange fra højskolesangbogen og bliver rystet god og grundigt sammen. Når denne herlige aften er omme, har vi bygget fundamentet til en fantastisk uge i fællesskabets tegn.
Tirsdag
8.30 – 9.15: Morgensamling
9.30 -11.15: Louise Crandal: Duften af frihed: I et foredrag om kunsten at flyve som fuglene, et nært venskab med en ørn og et livsforandrende besøg på et buddhistisk nonnekloster vil Louise Crandal tage os med på en rejse mod frihed. Foredraget handler om menneskets søgen efter frihed, glæde og kærlighed, og hvordan vi hver især på hver vores livsrejse prøver at finde en dybere mening med tilværelsen. Louise tager os med på en rejse ind i fuglenes univers både i luften og på jorden. I luften var friheden og storheden det centrale, på jorden var det kontakt og forbundethed. I luften var hun verdensmester i paragliding, på jorden var hun en ørns ydmyge tjener. Ad kringlede veje førte flyvningen og fuglene Louise til et lille nonnekloster i Himalayabjergene, hvor jagten på frihed i det ydre blev erstattet af muligheden for frihed i det indre. Hun blev hverken nonne eller buddhist, men dybt betaget af den menneskelige bevidsthed; dens uendelige muligheder, store kompleksitet og mange begrænsninger. Foredraget handler om et liv med eventyr, fugle og livet som indsats, om Nepal, nonner og noget større, om dufte af frihed og følelser af forbundethed.
12.30: Vandretur i Grejsdalen: Istidsbakker og kraftige vandløb: Vi vandrer ad Grejsdalsstien gennem det smukke istidslandskab og nyder synet af nogle af Danmarks stejleste skråninger, den smukke bøgeskov og følger Grejs å en god del af vejen ad nyanlagte småbroer hen over det rislende vand. Den sidste del af turen vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – så glæd dig til at opleve højskolens imponerende baghave. Hele turen vandres på sti og ruten er ca. 8 km. Det må forventes, at ruten er våd. Området er kuperet – det er det, der gør turen så fantastisk. Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. I Grejsdalen bugter den smukke Grejs å sig. Grejs Å er, på det nedre løb mod Vejle, et af de reneste vandløb i landet og kan med et fald på 50 m i løbet af sine 22 km nærmest kaldes en bjergbæk. 15 vandmøller har i tidens løb udnyttet åens kraftige strøm. Medbring praktiske sko.
19:00“Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil, hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning. Ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genkalde sig oplevelser fra livet og lære sine medkursister bedre at kende.
Onsdag
9.00 – 17.00: Heldagsudflugt for livsnydere: Tur til Jelling kirke, Kongernes Jelling og Jelling bryghus – inkl. smagemenu:
God mad og fantastiske fortællinger: Vi begiver os fra Brandbjerg mod Jelling ad Grejsdalsstiens første stykke. Vi vandrer gennem skov, over bæk og ad vej, indtil vi når Jelling kirke, der ligger idyllisk midt i den lille landsby, som i bymidten rummer Harald Blåtands imponerende høje, den knitrende hvide palisade og den gamle, smukke Jelling kirke.
Efter morgensamling i Jelling kirke går vi gennem kirkegården over plænen til Nationalmuseets afdeling, ’Kongernes Jelling’. Vi får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling. Vi spadserer herefter videre gennem byen til Jelling Bryghus, hvor vi runder udflugten af med en smagemenu, hvor vi nyder retter, der er særligt tilpasset bryggeriets skønne øl. Både brygmester og sejdmanden vil undervejs underholde med fortællinger fra både fortid og nutid.
Vi lader os fragte hjem til højskolen i busser (der er mulighed for at vandre, hvis man har lyst). I alt vandrer vi ca 9 km denne skønne dag (der er mulighed for at køre, hvis man ikke har mod på gåturen).
19:00: Det skønne liv i ord og toner
Torsdag
8.30-9.30: Morgensamling
9.30: Chris McDonald: Ikke til forhandling: Koden til sundhed og energi
Vi mennesker – homo sapiens – har en række dybe og naturlige behov, der skal opfyldes, hvis vi vil opleve energi og sundhed, og de behov handler om meget mere end broccoli og løbeture. Sundhed er flettet sammen med din psykologi og dine sociale relationer: Naturen har udstyret os med en liste af behov; og i dag kan videnskaben fortælle os præcis, hvad der står på den liste. Koden til sundhed. I dette medrivende foredrag fortæller Chris MacDonald, hvad der skal til for, at vi som art har det godt og oplever energi og mentalt overskud. Med afsæt i den nyeste forskning indenfor fysiologi og psykologi præsenterer Chris os for den liste, han arbejder ud fra i hele sit virke med mennesker: Naturens-ikke-til-forhandling-liste. Listen har fire hjørnesten. Restitution, den rigtige kost, bevægelse, og gode relationer. Med sin inspirerende kombination af humor og videnskab sender Chris MacDonald sine tilhørere hjem med et smil på læben og den nyeste viden om, hvad der skaber sund energi og motivation. Et foredrag som uundgåeligt vil generere mange tanker og gode grin både på aftenen – og i dagene efter.
13.30-15.00: Samtalesalon om livsglæde: Det er sjovt og tankevækkende, når vi denne eftermiddag taler med nogen, der er et andet sted i livet og har nogle andre erfaringer end én selv. Du snakker bare med, som den du er og deler det, du har på sinde og hjerte.
16.00 Festforberedelser
19.00: Festaften: Vi fejrer os selv og det skønne liv med et brag af en festaften.
Fredag
8.00 – 9.00: Udtjekning
9.00 -11.00: Henrik Bækgaard: Filosofisk hjælpekit til tilværelsen: Sjældent har filosofi været så vedkommende eller så underholdende. Glæd dig til nogle herlige timer i selskab med en af Danmarks bedste foredragsholdere, der stiller spørgsmålene: Kan vi egentlig lære af historiens store tænkere, når de nu alligevel er døde og borte? Hvad har deres tanker om livet med nutid og fremtid at gøre? De vidste jo hverken, hvad en computer eller internettet var for noget. Livet forandrer sig ustandseligt, og ingen ved, hvad fremtiden bringer. Men vi ved faktisk temmelig meget om, hvad der kommer i fremtiden. Nemlig alt, hvad der altid er kommet: Kærlighed og had, glæde og sorg, mening og meningsløshed, tro og fortvivlelse, fællesskab og ensomhed, værdi og værdiløshed, forunderlighed og ligegyldighed, det gode og det onde, Gud og Fanden – og meget mere af alt det, som mennesker til alle tider har erfaret. Det er alle disse evigt aktuelle eksistentielle forhold, som de store tænkere beskæftiger sig med, fordi: hvis livet er uophørligt aktuelt, så er store tanker om det det samme. Henrik Bækgaard udfordrer os til at tage brydetag med både vores eget og det fælles liv. Henriks forudsætninger for at være eksistentiel ’ruske-ven’ er et levet liv (64 år), en uddannelse som teolog og et arbejdsliv som sognepræst i København og langt ude på landet i 11 år samt som lektor i 23 år på læreruddannelsen. I alle aspekter af sin formidling forsøger Henrik at tale til folk – og aldrig hen over hovedet på nogen. Indholdet er altid alvorligt og med tyngde, men aldrig uden humorens lethed.
11.30-12.00: Ugeafslutning og fælles afsked: Vi runder ugen af og siger et fælles farvel og tak og gerne ‘på gensyn’.
12.00: Frokost
Farvel og tak for denne gang
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.20. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.
Kursusperioder og priser
5 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 4800 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 1000 ,-
Kurset foregår i dagene
Mandag d. 31. okt. til fredag d. 4. nov. 2022
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du
BRANDBJERG HØJSKOLE

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser