Valg er det sværeste i verden.

Jeg møder dagligt mennesker, der arbejder med livsvalg. Og ofte oplever jeg, at det, der skulle være med til at forme livet i stedet kommer til at stå i vejen for det, fordi man bruger sin energi på konsekvenserne af ikke at vælge i stedet for på selve valget. Det er ret dumt.

Er du gået i stå?

Nogle stopper op, når de skal vælge. De mærker tit et kæmpe pres fra sig selv eller deres omgivelser. For på vores samfunds motorvej er det strengt forbudt at holde stille. Man risikerer jo at blive efterladt ude i nødsporet, og ofte sammenligner du dig selv med dem, der har masser af fart på, og kontrasten bliver uoverskueligt stor. Dine søskende overhaler dig indenom eller at vennerne har styr på det hele.

Men du skal ikke være bange for at stå stille en tid. Der er så mange goder ved at stoppe op ind imellem, og se sig omkring. Du kan blive bedre til at mærke dig selv, indleve dig i det du oplever og blive nysgerrig og nærværende. Det er ubetinget godt at tygge lidt på livets meningsfuldhed. Men bliver du stående for længe uden at bevæge dig, er du afhængig af at alting kommer til dig, og det er ikke fedt. I længden bliver din verden lille, og truet af ensomhed, kedsomhed og manglende potentiale. Hvor længe du skal stå, er individuelt, men hvis din primære grund til at stå stille, er at du er bange for at vælge, så er det tid til at tage et skridt.

Hovedet oppe i røven

Omvendt er der dem, der drøner afsted, fordi de ved præcis hvor de skal hen og ikke lader sig overraske af noget. Du oplever højst i glimt, alt det du farer forbi, og som du ikke har tid til at kaste din nysgerrig efter. Du ved jo hvor du skal hen. En del ender med at blive syge af det, fordi de ikke får sig selv med – og for en del af de der ikke gør, ender også det liv i længden med at blive uendeligt forudsigeligt og kedeligt, fordi de drønede afsted med hovedet oppe i røven uden at give sig tid til at stoppe op og vælge det, der var betydningsfuldt.

Kom bare i gang

Men heldigvis er det aldrig for sent at vælge. Det er aldrig for sent at vække sin egen nysgerrighed, at opdage den vilde livsglæde ved at give sig hen til et fællesskab, eller at kigge både udad og indad og opdage at livet var meget mere end man havde drømt om.

De der lærer det, får et forhold til sig selv, til livet og til verden, og det belønner dem med mening i tilværelsen. Og det er helt almindelige mennesker jeg taler om. De er hverken perfekte eller særligt veludstyrede. Det er dig og mig. Du øver dig bare i at vælge, og bliver klogere på livet undervejs. Og går du forkert opdager du, at det er okay at ændre retning.

Det lyder nemt. Det er det ikke. Det er bare pissesvært at vælge, men – surprise – det må det gerne være. For nogle af livets største værdier ligger i selve det hårde arbejde med at finde en vej. Du kommer aldrig af med tvivlen, når du skal vælge, ellers var det jo slet ikke et rigtigt valg. Det er valgene i sig selv, med tvivlen, håbet, kriserne og med en chance for ind imellem at lykkes med noget (og ofte på en helt anden måde end du havde forestillet dig), der er med til at danne dig og meningen i dit liv.

Hemmeligheden er, at det at træffe valg faktisk slet ikke er nogen kunst – det er et håndværk, man skal øve sig i – hele livet. Og det er aldrig for tidligt og det er aldrig for sent at komme igang.