Et smil fra en jeg ikke kender

Klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse

Tirsdag 28. juni – lørdag 2. juli 2022

TILMELD DIG HER
Kun indkvartering i dobbeltværelse – tag en ven med eller mød en ny 🙂
I en tid med store udfordringer i verden skal vi huske at smile til hinanden. Det vil vi forsøge at understøtte på dette kursus, som byder på klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse. Vi skal tale med hinanden, høre et dejligt foredrag med en af Danmarks mest elskede sangerinder Anne Dorthe Michelsen, komponisten bag “Du som har tændt millioner af stjerner”
Erik Sommer, Lise Flensburg som vil reflekterer over det gode i livet og tidligere vært på “Sproghjørnet på P4” Ole Lauridsen som fortæller om “Den danske sprog er en svær en!”. Vi skal også dykke ned i det østjyske på en fantastisk tur, hvor vi skal besøge Søren Ryge i hans have på Djursland samt have en rundvisning i økosamfundet Friland – kendt fra DR. Her vil højskolelærer Nikolaj Hygebjerg vise rundt og fortælle om, hvordan man også kan leve i Danmark. Sidst men ikke mindst skal vi på Michelin-gourmet restaurant, når en af Danmarks bedste vegetarrestauranter – Restaurant Moment – vil give jer en kulinarisk oplevelse som I sent vil glemme. 

I løbet af ugen vil der være indlagt skønne vandreture i lokalområdets smukke natur, dejlige morgensamlinger og højskolesang.  

Så kom til en uge, der vil smage og inspirere dig med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger og højskolesang.    

Medvirkende
· Anne Dorte Michelsen: Anne Dorte Michelsen er en af Danmarks mest fokekære sangerinder gennem 40 år.Hun begyndte at spille klaver, allerede da hun var 5 år gammel. Folkeskolen (Århus Friskole) fik stor betydning for Anne Dortes musikalske udvikling ved hjælp af dans, trommer og sang. Hun skrev sin første sang som 9-årige. Anne Dorte Michelsen fortsatte som 16-årig på Det Frie Gymnasium i København. Her var det navne som bl.a. Paul Simon, Janis Ian, James Taylor og Carole King, der var hendes inspiration som sangskriver. I 1977 plade-debuterede Anne Dorte Michelsen som sanger/sangskriver med nummeret ”Hjemme i Århus.”
· Søren Ryge: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. Redaktør af Det Danske Haveselskabs blad “Haven” i årene 1978-1990. Han lavede sine første tv-programmer i 1977 og har endvidere siden 1988 haft udsendelsen “Søren Ryge” på DR1, der er en direkte udsendelse sendt fra hans egen have på Djursland med kun ét kamera, hvilket siden har været betegnet som dogme-tv.
· Ole Lauridsen: Var fra 2000 til 2016 ankermand på det populære indslag Sproghjørnet på DR’s P4. Født i 1954 i Århus. Frem til 31.1.2019 ansat som lektor ved Center for Undervisning og Læring, Aarhus BSS, Aarhus Universitet. I 1978 blev jeg ansat på Handelshøjskolen i Århus, nu Aarhus Universitet, hvor jeg underviste og forskede i moderne tysk sprog frem til 2008; derefter skiftede jeg fagspor til læring og undervisning. Ole er Certified Learning Styles Trainer og Building Excellence Master Trainer og har gennemgået et Harvard kursus i ‘Mind, Brain and Education’. 
· Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog. Erik var i 16 år ansat som lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og forud herfor højskolelærer på hhv. Silkeborg og Danebod Højskole igennem i alt 12 år. Fra 2005 til 2010 var han forstander på Seniorhøjskolen i Nørre Nissum. Han har endvidere en organistuddannelse (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog. Som påskønnelse for sit mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget Nutzhorns Legat, Ringkøbing Amts Musikpris og senest Den Folkelige Sangs pris. Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg.
· Lise Flensburg: Positiv Psykologi, Neuropædagogik: Konsulent, Supervisor og foredragsholder Lise Flensburg, der driver virksomheden Flensburg Consult beskrives af deltagere i ind- og udland som energisk, positiv, engageret og humoristisk. Foredragene hviler på et teoretisk grundlag men leveres i øjenhøjde og med stor deltagerinvolvering. Lise holder af at igangsætte processer der styrker den enkeltes refleksions- og handlingskompetencer. Diplom i pædagogik og diplom i neuropsykologi og neuropædagogik.
· Erik LindsøForfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur” og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.

Medvirkende
· Anne Dorte Michelsen: Anne Dorte Michelsen er en af Danmarks mest fokekære sangerinder gennem 40 år.

· Søren Ryge: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. 

· Ole Lauridsen: Var fra 2000 til 2016 ankermand på det populære indslag Sproghjørnet på DR’s P4. 

· Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog. Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg.

· Lise Flensburg: Positiv Psykologi, Neuropædagogik. Foredragene hviler på et teoretisk grundlag men leveres i øjenhøjde og med stor deltagerinvolvering. 

· Erik Lindsø: En af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. 

Prisen inkluderer:


· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
· Anne Dorthe Michelsen: Hvem kan forklare en solnedgang?
· Ole Lauridsen: Den danske sprog er en svær en! 
· Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror
· Lise Flensburg: Refleksioner over positivitet og det gode liv


Besøg hos:
· Søren Ryges have
· Økosamfundet Friland
· Permakulturhavenv/ KarolineNolsø Aaen
·
Michelin Restaurant Moment.

 

KURSUSPROGRAM

Tirsdag 28/6  
10.30-11.30: Ankomst  
11.30: Frokost  
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.  
15.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem.  
17.30-18.15: Aftensmad  
19.00– 20.30: Erik Lindsø: Livsglædens nødvendighed: Om det der gør livet levende. Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen!  

Onsdag 29/6  
8.30: Heldagstur til Djursland: 
10.00: Besøg i Søren Ryges have: Igennem 28 år har vi besøgt Søren Ryge i hans have. Haven er ikke en prydhave til ære for gæster, men en dejlig plet på jorden hvor Søren og hans kone hersker. I 2020 stoppede Søren med at sende live fra sin have, men det skal ikke afholde os fra at gå en tur i haven, møde Søren Ryge og høre nogle af hans gode historier fra et dejligt liv i og omkring haven.   
14.00: Besøg i økosamfundet Friland: Vi får kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 20- årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.  
14.30: Rundvisning på Friland: Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos: 
15.30: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.  Herefter er der lidt tid til at slappe af i Frilandshaven, skifte til middagen, eller hvad man nu ønsker. 
17.30: Michelin honoreret gourmetoplevelse: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”– forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Menuen inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er for egen regning. læs anmeldelse her og her 

Torsdag 30/6 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15:  Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror: Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte, anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen. 

14-16.00: På udflugt i herregårdslandskabet: Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.  
19.00: Squaredance for alle: En hyggelig aften hvor vi skal bevæge os lidt til musik. Alle kan være med.  

Fredag 1/7 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Lise Flensburg: Refleksioner over positivitet og det gode liv: Foredragsholder Lise Flensburg, der er mangeårig underviser, konsulent og Master i Positiv Psykologi, giver et bud på dette. Foredraget giver en forståelse for, hvorfor både positivitet og negativitet er nødvendige følelser og hjælper os gennem livet. Vi ser sammen på den evolutionære værdi af de positive følelser sammenlignet med negative følelser. Foredraget giver dig indsigt i, hvad der kendetegner positive mennesker, og spørgsmålet er, om man aktivt kan arbejde med at udvikle mere positivitet i sit liv? Er positivitet ikke bare en her og nu følelse, og er der overhovedet fordele ved at arbejde på at blive mere positiv? 
13.00-14.30: Anne Dorthe Michelsen: Hvem kan forklare en solnedgang? De fleste kender Anne Dorte Michelsens sange og tekster. I årtier har de besunget det liv, vi deler og ind imellem også kæmper med hver for sig. I sit musikalske foredrag: ‘Hvem kan forklare en solnedgang?’ indfletter Anne Dorte Michelsen sine egne sange og historierne bag. Det er historien om, hvordan hun helt fra barndommen fandt trøst og styrke i musikken. Både i sin egen musik og tidens rock og popmusik, men i lige så høj grad i de traditionelle danske sange og salmer. Og det er fortællingen om, hvordan sangene, både de ‘nye’ og de ‘gamle’ gennem årene, ledte hende på sporet af troen og kirken. Hvordan kan denne tro finde en plads i vores moderne liv? Hvordan kan vi åbne hjertet for nåden og mysteriet? Hvordan giver vi, os over til troen og alt det vi ikke kan forklare, men snarere fornemme, end forstå? Denne eftermiddag er ikke en koncert, men en fortælling med små musikalske eksempler og, en lejlighed til et intimt og personligt møde med mennesket bag sange, de fleste har lyttet til, mange har følt sig rummet i, og ramt af og stort set alle har danset til og sunget med på. 
 19.00: Festmiddag  
  

Lørdag 2/7 
8.00 – 9.00: Udtjekning 
9.00-11.00: Ole Lauridsen: Den danske sprog er en svær en! At lære dansk er ikke nemt. Udlændinge vånder sig, og nogle giver op – bøjning og udtale er for stor en mundfuld. Og også danskerne selv, denne stolte stamme, har kvaler. Men hvor ligger kvalerne, og hvad kan vi gøre? Foredraget belyser forskellige problemer i så godt som alle kroge af sproget og søger at give svar på spørgsmålene. Efter en god times oplæg vil der være mulighed for at stille spørgsmål. 
11:00: Ugeafslutning, billeder fra ugen og fælles afsked 
11:30: Frokost 
13:00: Afsked  

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.

Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser 

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.450 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Kurset foregår i dagene
tirsdag 28. juni – lørdag 2. juli 2022

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 27 reviews
drevet af Facebook

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 27 reviews
drevet af Facebook

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.