Et smil fra en jeg ikke kender

Klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse

Mandag 23. august – fredag 27. august 2021

TILMELD DIG HER

I en tid med Corona og andre udfordringer skal vi huske at smile til hinanden. Det vil vi forsøge at understøtte på dette kursus, som byder på klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse. Vi skal tale med hinanden, høre dejlige foredrag med en af Danmarks mest populære forfattere Leif Davidsen, skuespiller Allan Olsen, forfatter Bodil Johanne Jørgensen med foredraget Det gode liv forandrer sigAnne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt fortælle om Jens Rosendal samt højskolemennesket Erik Lindsø, som vil fortælle om livsglæde. Vi skal også dykke ned i det østjyske på en fantastisk tur, hvor vi skal have rundvisning og spise frokost hos Modavi – en dansk vinproducent, som har vundet adskillige priser. Vi tager videre på Trapholt Museum og slutter dagen af med en gourmetoplevelse på etstjernet Michelinrestaurant “Ti trin ned”, som bryster sig af at have Danmarks smukkeste havudsigt lige ud til Lillebælt.  

I løbet af ugen vil der være indlagt skønne vandreture i lokalområdets smukke natur, dejlige morgensamlinger og højskolesang. 

Så kom til en uge, der vil smage og inspirere dig med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger og højskolesang.  

Medvirkende 
· Leif Davidsen: Er en af Danmarks mest populære forfattere og har i den forbindelse modtaget adskillige priser for sit forfatterskab; bl.a. Europabevægelsens Litteraturpris, Læsernes Bogpris og Årstidens bog. Leif fokuserer i sit forfatterskab på mennesker i sin tid, men også på forskellige politiske, historiske og sociale problemer rundt i verden. Leif er uddannet journalist og har i over 20 år arbejdet som udenrigsjournalist for Danmarks Radio. Leifs liv som udenrigsrapporter har ifølge ham selv givet litterært råstof til romanerne. Leif belyser bl.a. internationale brændpunkter og lurende katastrofer i sit forfatterskab og har hertil udgivet ”10 minutter i vor tid”, som er en novellesamling, der indeholder 21 historier om menneskelige skæbner i vores tid.  
· Bodil Johanne Jørgensen: Er en inspirerende og underholdende foredragsholder. Hun har haft egen foredrags og undervisningsvirksomhed siden 1992. Hun er en af de mest berejste kvinder i Danmark og har i de seneste 25 år rejst og besøgt 116 lande og 16 territorier. Er forfatter til fire bøger. Senest erindringsromanen:  “Den forbandede ø”, der foregår på landet i Østjylland. Jeg brænder for at møde fremmede kulturer og blive klogere på mit eget land. Mit motto er“at leve er at rejse”. Livet er for kort til ikke at opleve.   
· Erik LindsøForfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur” og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.  
· Anne knudsen: Er psykolog med egen praksis. Tidligere seminarie- og universitetslærer. Har skrevet flere bøger om psykologi og pædagogik. 
· Steen Valgreen-Voigt:  Er journalist og har arbejdet på en række danske dagblade, herunder Information, Politiken og Ekstra Bladet. 
· Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale. 

Prisen inkluderer:


· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
· Leif Davidsen: Forfattereftermiddag 
· Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt:Om den danske digter Jens Rosendal
· Erik Lindsø: Om livsmod, livslyst og livsglæde
· Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv
· Bodil Johanne Jørgensen: Det gode liv forandrer sig.

 
Besøg hos:
· Modavi vingård med vinsmagning og frokost
· Kunstmuseet Trapholt
· Michelinstjernet gourmet på Restaurant Ti trin ned

 

KURSUSPROGRAM

Mandag 23/8 
10.30-11.15: Ankomst og indkvartering 
11.30: Frokost 
12.45: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie: Vi skal møde hinanden, høre om programmet, og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30-17.30: Samtalesalon om livsglæde og smilDanskerne er verdens lykkeligste folk, men hvad gør os glade? Hvad gør dig glad? Hvad kan vi gøre for at blive gladere i hverdagen? Husker vi at smile til hinanden? Vi får holdningerne i spil og taler på kryds og tværs om egne erfaringer, ambitioner og gode tanker.  
19.00-20.30:  Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt: Foredrag om den danske digter Jens Rosendal: Den danske digter Jens Rosendal er mest kendt for sin sang ”Du kom med alt det der var dig”, som er en af de mest sungne fællessange på efterskoler og højskoler, ja i det hele taget. Men Jens Rosendal har skrevet mange andre fantastiske sange. Også mange der henvender sig direkte til ungdommen. HVORFOR ER DU SÅ DEJLIG handler om, hvordan vi møder hinanden – og især de unge. Er vi positive og ser det gode i mennesket, og møder vi dem med et ”Hvorfor er du så dejlig”, så smitter det, og så er der stor sandsynlighed for, at den unge også prøver at leve op til det. SAT HER I FORVIRRINGSTIDEN er Jens Rosendals tale til ungdommen, hvor han understreger, hvor vigtigt det er, at vi stiller os i den rigtige kø, som han udtrykker det, og ikke den som de andre har valgt til os. 

  

Tirsdag 24/8 
8.30: Morgensamling 
9.30: Med bus til: 
11.00-14.00: Modavi vingård med vinsmagning og frokost: Vi skal besøge den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin), som har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine. Vi skal nyde en lækker frokost og bagefter på guidet rundvisning i vinmarkerne og vineriet samt smage på de helt særlige danske vine. 
Læs om Modavi 
14.00-16.00: Kunstmuseet Trapholt: Et af Danmarks dejligste og smukkest beliggende kunstmuseer. Vi vil få en rundvisning i museets faste udstilling, som inkluderer mange spændende og smukke værker. 
17.30: Michelinstjernet gourmet på Restaurant Ti trin ned: Ti Trin Ned er fusionen mellem et stærkt personligt køkken, bæredygtige grønne tanker – og den uendelige søgen mod det perfekte, enkle, nuancerede og karakteristiske. Urter fra skov, strand og restaurantens egne marker på Himmerigskov blander sig med råvarer fra lokale og bæredygtige producenter. En uudtømmelig inspirationskilde, som sætter en gastronomisk dagsorden, der inviterer til at udforske og forfine de uendelige trin til den perfekte gourmetoplevelse – og give den et personligt og unikt twist med afsæt i vores historie og passion. Menuen er inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning. 
 

Onsdag 25/8 
8.30: Morgensamling: Erik Lindsø: “Morgenstund har guld i hånd”Morgensang om livsglæden”  
9.30-11.30: Erik Lindsø: Om livsmod, livslyst og livsglæde: Det handler om at ændre mismod til livsmod, og jeg gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede. Et par muntre og livsbekræftende timer, hvor lattermusklerne bliver rørt. Når livet er allerbedst, siger vi: ”Jeg var lige ved at dø af grin!” Når livet er værst, siger vi: ”Jeg er ved at dø af stress.” Men hellere dø af grin end af stress. Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men for nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Humor afvæbner den urimelige. Humor fornyer og forynger vores livssyn. Humor gør os finurlige og eventyrlige. Humor giver os overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Med humor styrker vi sammenholdet. Som Dostojevskij siger: ”Hvis vi alle turde være lidt mere latterlige, ville vi holde mere af hinanden.” Foredraget er en lattermild rundrejse i humorens livgivende univers.   

14.00-16.00: På udflugt i herregårdslandskabet: Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab. 
19.00: Terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 
 

Torsdag 26/8 
8.30: Morgensamling 
9.15-11.30: Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet sange, som er med i opløbet til den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.   
15.00-17.00: Leif Davidsen: Forfattereftermiddag med udgangspunkt i Leif Davidsens seneste roman: “Forrædernes børn”: “Forræderens børn” er Leif Davidsens medrivende efterfølger til “Djævelen i hullet”, hvor søskendeparret Tor og Laila kommer faretruende tæt på den russiske efterretningstjeneste, mens de jagter sandheden om et mystisk mord i Ringkøbing. I Ringkøbing bliver en russisk mand dræbt med gift. Mordet får afgørende betydning for Tor, da han herefter sættes i forbindelse med den russiske efterretningstjeneste, der sender ham til Danmark. Sammen med Laila må han ud på en farlig rejse, der tager dem til Italien og til Volgograd. Hvem var russeren i Ringkøbing, og hvorfor skulle han skaffes af vejen? Faren lurer overalt, og de kan ikke stole på nogen. “Forræderens børn” er en intens og spændende fortsættelse til “Djævelen i hullet”, hvor Leif Davidsen dykker længere ned i Ruslands og Europas betændte fortid og nutid. Det er en politisk spændingsroman, der også giver Leif Davidsen mulighed for at fortælle om det moderne Rusland. Det er et land, hvor han har hentet et rigt materiale til flere romaner. Leif Davidsen fik ideen til romanen i marts 2018, hvor dobbeltagenten Skripal og hans datter blev forsøgt giftmyrdet i Salisbury i England. Der er rig mulighed for spørgsmål og debat efter foredraget om bogen, forfatterskabet og Rusland.  
18.00: Festmiddag 

 

Fredag 27/8 
8.30: Udtjekning fra værelser 
9.30-11.15Bodil Johanne Jørgensen: Det gode liv forandrer sig. Vi fortjener alle en god fortælling om vores liv: Her er fortællinger om ganske almindelige danskere, som forfatteren har kendt. Deres liv og forskellighed og at døden er en naturlig del af livet. Og om hvordan det kan gå, hvis man giver op og slipper livsgnisten. Det gode liv ændrer sig hele tiden. Måske kommer nøjsomheden på mode igen. Hør hvorfor? Vi har hørt det før, men kan vi tænke klimaforandringer ind i det gode liv? Bodil Johanne oplevede nogle af personerne som usynlige i livet. Nu har de fået en stemme gennem fortællinger i bogen. Foredraget er krydret med nærværende og tankevækkende historier fra det virkelige liv. Seriøst og humoristisk. (http://www.bjraadgivning.dk/foredrag/) 
11.30: Frokost 
12.45: Farvel og tak for denne gang 

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
Mandag 23. august – fredag 27. august 2021

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.500 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.