Et smil fra en jeg ikke kender

Klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse

Mandag 31. august – fredag 4. september 2020

TILMELD DIG HER

Mandag 31. august – fredag 4. september 2020
KURSET ER UDSOLGT – DER ER OPRETTET VENTELISTE


Ovenpå et mærkeligt år med nye udfordringer skal vi huske at smile til hinanden. Det vil vi forsøge at understøtte på dette kursus, som byder på klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse. Vi skal tale med hinanden, høre dejlige foredrag med den folkekære skuespiller Allan Olsen, højskolelærer Nikolaj Hygebjerg om at træffe markante livsvalg og højskolemennesket Erik Lindsø, som vil fortælle om livsglæde. Vi skal også
 dykke ned i det østjyske på to ture, hvor vi skal have rundvisning og spise frokost hos noget helt særligt – nemlig Modavi – en dansk vinproducent som har vundet adskillige priser. Derudover vil ugen byde på en helt særlig gourmetoplevelse, når vi skal besøge Restaurant Moment, en af danmarks førende restauranter indenfor grøntsagsbaseret mad honoreret i Michelinguiden,.

I løbet af ugen vil der være indlagt dejlige vandreture i lokalområdets smukke natur. Vi skal besøge Søren Ryge i hans have, som vi alle kender fra DR igennem 30 år, vi får en rundvisning i økosamfundet Friland, får fortællingen om permakultur og bæredygtig livsstil ved Karoline Nolsø-Aaen på Friland, og ikke mindst skal vi nyde højskolens lækre mad fra det øko-sølvmærkede og bæredygtige køkken. 

Så kom til en uge, der vil smage og inspirere dig med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger og højskolesang. 

Kursusleder: Nikolaj Hygebjerg: Bor i økosamfundet Friland, hvor han er i gang med at bygge sit eget hus. Derudover er han børnebogsforfatter og i gang med et projekt, hvor han skriver 17 børnebøger om FN´s 17 verdensmål, og så er han selvfølgelig højskolelærer på Brandbjerg Højskole.

Medvirkende
· Allan Olsen: Folkekær skuespiller. Allan Olsen har været ædru alkoholiker siden 1993. Han fortæller i dag åbent, gribende og levende om sit liv som både aktiv og ædru alkoholiker. Allan taler om livet og livskvalitet, om at sætte sig nye mål, og hvad der gør hverdagen så fantastisk som ædru. 

· Søren Ryge: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. Redaktør af Det Danske Haveselskabs blad “Haven” i årene 1978-1990. Han lavede sine første tv-programmer i 1977 og har endvidere siden 1988 haft udsendelsen “Søren Ryge” på DR1, der er en direkte udsendelse sendt fra hans egen have på Djursland med kun ét kamera, hvilket siden har været betegnet som dogme-tv.

· Erik LindsøForfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur” og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio. 

· Karoline Nolsø Aaen: Ekspert i permakultur og indehaver af firmaet Myrrhis, hvor hun er ved at starte Danmarks første permakulturlandbrug og planteskole. Hun afholder kurser i permakultur og har skrevet bogen “Permakulturhaven”.

· Asser Amdissen: Cand.mag. i historie. En fortid som ansat på en lang række museer, højskoleforstandere på Ryslinge Højskole og direktør for den stiftelse, som driver skoleskibet Georg Stage. Fast hushistoriker på P3. Asser vil forandre verden. Efter at ville stoppe sulten i Afrika i midten af 80erne gik han ind i politik. I slutningen af 80erne røg han ud på røv og albuer, fordi han nægtede at acceptere, at det var vigtigere at være populær end at have ret. Asser er stadig et politisk menneske der mener, at det væsentligste problem lige nu er, at vi er ved at formøble vores demokrati, fordi vi er bange. Det har han skrevet debatbogen “Nu vi taler om demokrati” om. Bogen tager læseren med på en tur gennem historien, hvor vi samler de elementer op, som til sidst skaber grundlaget for demokratiet. Dermed skabes også en fornemmelse for, hvorfor vores vestlige demokrati er blevet, som det er.

· Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg: Nikolaj er entusiastisk selvbygger indenfor bæredygtigt byggeri på Friland, hvor han bygger og laver workshops i bæredygtighed. Han udgiver podcasten “Jagten på et bæredygtigt liv,” hvor han fortæller om familiens kontinuerlige arbejde med at leve mere bæredygtigt.

Steder vi skal besøge:
· Den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin) har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine.

· Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”-  forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

· Permakulturhaven: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.

· Økosamfundet Friland: Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.

 

 

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
·Allan Olsen: Et andet liv
· Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion
· Erik Lindsø: Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder
· Asser Amdisen – Danmarks Historie på 1 minut (+59 minutters bonus)

 
Besøg hos:
· Besøg i Søren Ryges have
· 
Restaurant Moment 
· Modavi vingård
· Permakulturhaven
· Økosamfundet Friland

 

KURSUSPROGRAM

Mandag 31/8
11.00-12.00: Ankomst og indkvartering 
12.00: Frokost 
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie: Vi skal møde hinanden, høre om programmet, og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30-17.30: På udflugt i herregårdslandskabet: Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.
19.30 – 20.30: Terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

Tirsdag 1/9 
8.30: Morgensamling 
9.30: Med bus til: 
10.00-13.00: Modavi vingård med vinsmagning og frokost: Vi skal besøge den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin), som har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine. Vi skal nyde en lækker frokost og bagefter på guidet rundvisning i vinmarkerne og vineriet samt smage på de helt særlige danske vine. 
Læs om Modavi 
15.00-17.00: “Så syng da Danmark”: Vi vil blive introduceret til nye og gamle sange i højskolesangbogen. Vi skal synge en masse højskolesange og høre om baggrunden for dem. 
19.30 – 20.30:Allan Olsen: ET ANDET LIV: Allan Olsen har skrevet selvbiografien Et andet liv om livet som ædru alkoholiker og sine oplevelser ud i alkoholismen som ung. Allan Olsen fortæller både gribende og fantastisk morsomt om ungdommen, med tiden som glarmesterlærling og sin tidlige debut i filmverdenen, hvor han med hovedroller i bl.a. Mig og Charly og Johnny Larsen pludselig blev kendt i hele landet. Foredraget byder på stor ærlighed omkring det svære liv på vej til at blive voksen. Men samtidig er det også den gribende historie om et voksenliv nu fyldt med stor livskvalitet. Foredraget er velegnet til alle, lærerigt, underholdende og dybtfølt! 
 

Onsdag 2/9 
8.30: Morgensamling: Erik Lindsø“Morgenstund har guld i hånd. Morgensang om livsglæden”  
9.30-11.30: Erik Lindsø: Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder: Nogle skaber glæde, hvor de går – andre når de går. De sidste har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag – et mentalt kurbad. Jeg har samlet på historier om glædesspredere. Det fortælles om Storm P., at en dag, hvor han maler et portræt, kommer en af hans venner på besøg. Vennen siger: ”Kan du ikke tegne de mennesker, så de ligner?” Storm P. svarer: ”Jo, det kan jeg godt, men jeg nænner det ikke.”Jeg kan sagtens tegne dig, sådan som du ser ud i dag, hvor du har fået det forkerte ben ud af sengen eller ligner noget, katten har slæbt ind. Men ved du hvad? Det nænner jeg ikke. Derfor tegner jeg dig ikke, som du ser ud, men som du fortjener at se ud. Det er derfor, jeg giver dig farver på og en fjer i hatten, pakker dig ind i regnbuen og hæver himlen over dig. Foredraget rummer den livsoptimisme, vi ikke kan leve foruden med bud på, hvor man finder det gode liv – i hverdagen, i digtene, i sangene, i fællesskabet med andre. Det er et muntert og livgivende foredrag – et mentalt kurbad.
14.00-16.00:Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion: I 2016 tog Nikolaj og hans kone Laila sammen med deres tre børn en stor beslutning. De sagde to fuldtidsjobs op og købte en grund i økosamfundet Friland på Djursland. På Friland skal de bygge deres eget hus af bæredygtige materialer, men det er selvfølgelig kun en lille del af historien. De gik også ned i arbejdstid og deler i dag én stilling på Brandbjerg Højskole og skal de næste 5 år bo i to ombyggede skurvogne som midlertidig bolig. Hør historien bag beslutningen og drømmen om, hvad det kan/skal føre med sig.  
19.30: Friaften: Biograf: Mulighed for at se en klassisk filmperle. 

 

Torsdag 3/9 
8.30: Morgensamling 
9.15: Heldagstur til Djursland: 
11.00: Søren Ryge: Haven og menneskene jeg har mødt: Søren Ryge Petersen er en historiefortæller i særklasse, der i en menneskealder har fastholdt os foran skærmen. Søren Ryge fortæller om haven, naturligvis. Men også om landskaber i Norden og om de mennesker, der lever der. Søren Ryge møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed, han er aldrig ironisk, sarkastisk eller distancerende. Søren Ryge fortæller os om mennesker og deres hverdag, som de selv ser den, han taler ikke op til folk eller ned til folk – han taler i øjenhøjde. 
13.00: Besøg i økosamfundet Friland: Vi spiser den medbragte frokost og får kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 18 årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge. www.friland.org 
14.30: Rundvisning på Friland: Nikolaj viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos: 
15.30: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre. 
Herefter er der lidt tid til at slappe af i Frilandshaven, skifte til middagen, eller hvad man nu ønsker. 
18.30: Gourmetoplevelse ud over det sædvanlige: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en et år gammel restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”–  forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Læs mere om Moment her og her 

Fredag 4/9 
8.30: Udtjekning fra værelser 
9.15-11.00: Asser Amdisen – Danmarks Historie på 1 minut (+59 minutters bonus):  Asser Amdisen er kendt fra Bl.a. Danmarks Radio, hvor han har fortalt bl.a. Genforeningen på 1 minut. Asser er kendt for sin hurtige, sprudlende og detaljerige formidling. Denne aften får vi hele Danmarkshistorien. Glæd dig! 
12.00-13.00: Frokost 
13.00: Farvel og tak for denne gang 

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. hver eftermiddag og aften er der kaffe med kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
Mandag 31. august – fredag 4. september 2020

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.500 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  700 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.