Et smil fra en jeg ikke kender

Klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse

Mandag 21. – fredag 25. august 2023

TILMELD DIG HER

I en tid med mange kriser og udfordringer skal vi huske at smile til hinanden. Det vil vi forsøge at understøtte på dette kursus, som byder på klassisk højskole med lidt ekstra forkælelse. Vi skal tale med hinanden, høre dejlige foredrag med en af Danmarks mest populære forfattere Leif Davidsen, komponisten bag “Du som har tændt millioner af stjerner” Erik Sommer samt Lise Flensburg, som vil reflektere over det gode i livet. Vi skal også dykke ned i det østjyske på en fantastisk tur, hvor vi skal besøge Søren Ryge i hans have på Djursland samt have en rundvisning i økosamfundet Friland – kendt fra DR. Her vil højskolelærer Nikolaj Hygebjerg vise rundt og fortælle om, hvordan man også kan leve i Danmark. Sidst men ikke mindst skal vi på Michelin-gourmet restaurant, når en af Danmarks bedste vegetarrestauranter – Restaurant Moment – vil give jer en kulinarisk oplevelse, som I sent vil glemme. 

I løbet af ugen vil der være indlagt skønne vandreture i lokalområdets smukke natur, dejlige morgensamlinger og højskolesang.  

Kom til en uge, der vil smage og inspirere dig med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger og højskolesang.   

 

Medvirkende 
· Leif Davidsen: Danmark har efterhånden udviklet en tradition for, at journalister og udenrigskorrespondenter omsætter deres erfaringer til politiske thrillers. En af de mest markante eksponenter for denne trend er Leif Davidsen. I firserne var han hele nationens Mr. Moskva som DRs korrespondent i Sovjetunionen, og i dag er han en af landets mest læste og folkekære forfattere. Senest har han skrevet thrilleren ”Lenins bodyguard”, hvor læseren er med på første parket til verdenshistoriens store begivenheder, og som sætter den aktuelle krig i Ukraine i historisk perspektiv. 
· Søren Ryge: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. Redaktør af Det Danske Haveselskabs blad “Haven” i årene 1978-1990. Han lavede sine første tv-programmer i 1977 og har endvidere siden 1988 haft udsendelsen “Søren Ryge” på DR1, der er en direkte udsendelse sendt fra hans egen have på Djursland med kun ét kamera, hvilket siden har været betegnet som dogme-tv. 
· Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog. Erik var i 16 år ansat som lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og forud herfor højskolelærer på hhv. Silkeborg og Danebod Højskole igennem i alt 12 år. Fra 2005 til 2010 var han forstander på Seniorhøjskolen i Nørre Nissum. Han har endvidere en organistuddannelse (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog. Som påskønnelse for sit mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget Nutzhorns Legat, Ringkøbing Amts Musikpris og senest Den Folkelige Sangs pris. Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg. 
· Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt: Anne Knudsen (f. 1956) er privatpraktiserende psykolog og konsulent og en flittig foredragsholder. Har skrevet flere bøger om psykologi og pædagogik. Steen Valgreen-Voigt (f. 1954) er journalist og har arbejdet på en række danske dagblade bl.a. Information, Politiken og Ekstra Bladet. Sammen har de skrevet bøgerne: “Du kom med alt det, der var dig” – om digteren Jens Rosendals liv og forfatterskab, og “Eva Smith. Jeg håber, jeg har gjort en forskel” – om juraprofessor Eva Smiths liv og virke. Begge bøger er udkommet på forlaget Gyldendal. 
· Lise Flensburg: Positiv Psykologi: Neuropædagog, Konsulent, Supervisor og foredragsholder Lise Flensburg, der driver virksomheden Flensburg Consult, beskrives af deltagere i ind- og udland som energisk, positiv, engageret og humoristisk. Foredragene hviler på et teoretisk grundlag, men leveres i øjenhøjde og med stor deltagerinvolvering. Lise holder af at igangsætte processer, der styrker den enkeltes refleksions- og handlingskompetencer. Diplom i pædagogik og diplom i neuropsykologi og neuropædagogik 
· Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.  

Prisen inkluderer:


· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
· Leif Davidsen: “Forrædernes børn”
· Besøg i Søren Ryges have
· Karoline Nolsø Åen: Permakulturhaven
· Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror
· Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv
· Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt: Den danske digter Jens Rosendal
· Lise Flensburg: Refleksioner over positivitet og det gode liv


Besøg hos:
· Søren Ryges have
· Økosamfundet Friland
· Permakulturhavenv/ Karoline Nolsø Aaen
·
Michelin Restaurant Moment.

 

KURSUSPROGRAM

Mandag 21/8 
10.30-11.15: Ankomst og indkvartering 
11.30: Frokost 
12.30: Indkvartering på værelser 
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie:Vi skal møde hinanden, høre om programmet, og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.00-17.15: Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musikogliv:Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, KristianBisgaard, skrevet sange, som er med i den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.    
19.00-20.30: Terningfortællinger:Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde atgenhuskesine erindringer og lære om hinanden på. 

   

Tirsdag22/8 
8.30: Morgensamling 
8.30: Morgensamling 
9.30-12.00: Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt: Den danske digter Jens Rosendal er mest kendt for sin sang ”Du kom med alt det der var dig”, som er en af de mest sungne fællessange på efterskoler og højskoler, ja i det hele taget. Men Jens Rosendal har skrevet mange andre fantastiske sange. Også mange der henvender sig direkte til ungdommen. HVORFOR ER DU SÅ DEJLIG handler om, hvordan vi møder hinanden – og især de unge. Er vi positive og ser det gode i mennesket, og møder vi dem med et ”Hvorfor er du så dejlig”, så smitter det, og så er der stor sandsynlighed for, at den unge også prøver at leve op til det. SAT HER I FORVIRRINGSTIDEN er Jens Rosendals tale til ungdommen, hvor han understreger, hvor vigtigt det er, at vi stiller os i den rigtige kø, som han udtrykker det, og ikke den som de andre har valgt til os. 
14.00-16.00:På udflugt i herregårdslandskabet:Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab. 
19.30-21.00:  Erik Sommer:Den, som mærker, at græsset gror:Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte, anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen.  
 
 

Onsdag23/8 
8.30: Heldagstur til Djursland: 
10.00:Besøg i  Søren Rygeshave:Igennem 28 år har vi besøgt Søren Ryge i hans have. Haven er ikke en prydhave til ære for gæster, men en dejlig plet på jordenhvor Søren og hans kone hersker. I 2020 stoppede Søren med at sende live fra sin have, men det skal ikke afholde os fra at gå en tur i haven, møde Søren Ryge og høre nogle af hansgodehistorier fra et dejligt liv i og omkring haven.    
14.00: Besøg i økosamfundet Friland:Vi får kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 20- årige historie.Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, som mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.   
14.30: Rundvisning på Friland:HøjskolelærerNikolajHygebjergviser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier. 

15.30:Permakulturhavenv/ KarolineNolsøAaen:Karoline og Tycho vil vise rundt i derespermakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser ipermakultur.En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.Herefter er der lidt tid til at slappe af i Frilandshaven, skifte til middagen, eller hvad man nu ønsker. 
17.30: Michelin honoreret gourmetoplevelse: Restaurant Moment på Friland:Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed.Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden ogde tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”– forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Menuen inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer erforegen regning.læs anmeldelse herogher 

 
Torsdag24/8 
8.30: Morgensamling 
9.30-12.00: Samtalesalon om livsglædeog smil:Danskerne er verdens lykkeligste folk, men hvad gør os glade? Hvad gør dig glad? Hvad kan vi gøre for at blive gladere i hverdagen?Husker vi at smile til hinanden?Vi får holdningerne i spil og taler på kryds og tværs om egne erfaringer, ambitioner og gode tanker.  
14.00-16.00:  Leif Davidsen: Forfattereftermiddag med udgangspunkt i Leif Davidsens seneste roman: “Forrædernes børn”. “Forræderens børn” er Leif Davidsens medrivende efterfølger til “Djævelen i hullet”, hvor søskendeparret Tor og Laila kommer faretruende tæt på den russiske efterretningstjeneste, mens de jager sandheden om et mystisk mord i Ringkøbing. I Ringkøbing bliver en russisk mand dræbt med gift. Mordet får afgørende betydning for Tor, da han herefter sættes i forbindelse med den russiske efterretningstjeneste, der sender ham til Danmark. Sammen med Laila må han ud på en farlig rejse, der tager dem til Italien og til Volgograd. Hvem var russeren i Ringkøbing, og hvorfor skulle han skaffes af vejen? Farer lurer overalt, og de kan ikke stole på nogen. “Forræderens børn” er en intens og spændende fortsættelse til “Djævelen i hullet”, hvor Leif Davidsen dykker længere ned i Ruslands og Europas betændte fortid og nutid. Det er en politisk spændingsroman, der også giver Leif Davidsen mulighed for at fortælle om det moderne Rusland. Det er et land, hvor han har hentet et rigt materiale til flere romaner. Leif Davidsen fik ideen til romanen i marts 2018, hvor dobbeltagenten Skripal og hans datter blev forsøgt giftmyrdet i Salisbury i England. Der er rig mulighed for spørgsmål og debat efter foredraget om bogen, forfatterskabet og Rusland. 
19.00: Festmiddag 

 

Fredag25/8 
8.30:Udtjekningfra værelser 
9.00-11.00: Lise Flensburg: Refleksioner over positivitet og det gode liv:Foredragsholder Lise Flensburg,der er mangeårig underviser, konsulent og master i Positiv Psykologi,giver et bud på dette. Foredraget giver en forståelse for,hvorfor både positivitet og negativitet er nødvendige følelser, der hjælper os gennem livet. Vi ser sammen på den evolutionære værdi af de positive følelser sammenlignet med negative følelser.Foredraget giver dig indsigt i,hvad der kendetegner positive mennesker,og spørgsmålet er,om man aktivt kan arbejde med at udvikle mere positivitet i sit liv?Er positivitet ikke bare en her og nu følelse,og er der overhovedet fordele ved at arbejde på at blive mere positiv? 
11.00-11.30: Evaluering og afslutning
11.30: Frokost
 
12.45: Farvel og tak for denne gang 

 

Hver dag er dersundvarieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
Mandag 21. – fredag 25. august 2023

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.650 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook