Vi ved godt det tager lang tid... men tænk på at vi skal hente over 60 fag!

Fag og fagmiljøer

8 fagmiljøer – 65 fag – du blander selv dit skema

8 Fagmiljøer

På Brandbjerg Højskole kan du blande dit helt eget skema. Vi har mere end 65 fag fordelt på vores otte fagmiljøer, og du kan vælge at fordybe dig i et område eller at mikse, så det passer til dine faglige interesser og nysgerrighed.

Fagene

Nogle fag kan du få hele året i 6-8 timer om ugen, andre er små fag med 2-3 timer om ugen i 6 uger og atter andre findes kun i temauger fordelt over året. 

Skema

De fleste uger kører højskolen efter det samme skema.
Dog har vi næsten hver måned en temauge,
hvor du fordyber dig i et fag

Hver periode har sit eget skema.

Hvornår kan jeg få fagene?

Du kan tage et højskoleophold på 5 – 43 uger. De fleste tager et ophold på 18-24 uger, men mange bliver også på et længere ophold. Fagene er fordelt på de perioder hvor de passer bedst ind. 

Fagene i de forskellige perioder på året

Alle fag på Brandbjerg Højskole

Musik og dans

MUSIK

Hvad end du er til hardcore metal, jazz, folk eller synthesizer beats fra 80’erne, så er Musik på Brandbjerg Højskole et legende og kreativt univers. Her kan musikken blomstre på tværs af alder, genre og erfaring. Der er musikalske vitaminer til din kreativitet, når vi mødes i sammenspil, digter vildt i sangskrivning og kører svedige beats af i vore egne produktioner.

BAND/SAMMENSPIL

I har spillet sammen hele formiddagen. Det lød ikke særlig godt i starten og du svedte tran over at skulle synge for på det nye nummer. Men nu begynder der at ske noget. Det er som om musikken begynder at leve imellem jer og sangen kommer af sig selv. Fra trommerne bliver der sendt dig et legende grin og lagt et ekstra ‘fill’ ind før breaket. Det kører!

SANG OG STEMME

Sang og stemme handler om at udforske og dyrke stemmens kraft og muligheder. I sangundervisningen kommer vi omkring: luft, vejrtrækning, kropsforståelse, grounding, støtte, klang, udtryk og dynamik.

DANS

Livsglæden vokser ud af dansens kraftfulde og forfinede udtryk. Kom og dans med på Brandbjerg Højskole! Inspirationen er afro, latin, moderne dans og selve nydelsen ved at bevæge sig til musik.

BEAT IT! – SANG, DANS OG SPIL

Find dit indre urmenneske, der råber, spiller høj musik, danser og sveder. Find dit fedeste groove, bind dine bedste dansesko og slå på den tromme! Beat it, sang, dans og spil er højskolens festfag, hvor vi for alvor mærker vores fødder og krop. Her er tårnhøj energi, glæde og smil.

ELEKTRONISK MUSIK

Interesserer du dig for computere og apps og kan du lide elektronisk musik som techno, electronica, dubstep og dance? Så kom endelig nærmere. Elektronisk musik – plugged in er lidt et af højskolens nørdefag, men du behøver ikke kunne spille selv.

KOR

Der er stille et kort øjeblik – jeres korleder, Kristoffer, giver signalet, og I trækker vejret sammen og lader sangen strømme. Lyden af klaveret og de forskellige sangstemmer blander sig, og sød musik opstår i Brandbjerg Højskoles store sal. Det er første gang, I synger Coldplays Paradise med fire forskellige stemmer – og én af dem er din.
LYDDESIGN

På lyddesign, som er en del af temaugen i efteråret, skal vi skabe lyd og musik på forskellige måder, som er med til at spille ind i temaet og hele opsætningen for aftenen.

Bæredygtighed

BÆREDYGTIGHED I PRAKSIS

Drømmer du om jord under neglene, træ mellem hænderne og et forrådskammer fyldt med naturens gaver, fremavlet og forarbejdet af dig selv? I Brandbjerg Højskoles fag ’Bæredygtighed’ tager vi hul på den fremtid, vi holder i vores hænder – med vores hænder!

BYHAVEN (URBAN GARDEN)

Kloden oplever store klimaudfordringer, som allerede imødegås. I Paris iklædes bygninger luftrensende planter, hustage omdannes til frodige byhaver og CO2-neutrale nybyggerier skyder op. Overalt arbejdes med skybrudssikringer og med regnvandet som en ressource frem for en trussel. Tag faget byhaven, og højskolen vil klæde dig på til fremtiden.

GØR DET SELV – TØR DET SELV

Vil du gerne gøre det selv – men tør du ikke? Er du træt af at ringe efter din mor, når dine nye køkkenlamper skal monteres? Vil du selv gribe slagboremaskinen, når hylderne skal op på væggen? Gider du ikke købe et massefabrikeret spisebord med bænke, når der ligger gode materialer og flyder her, der og allevegne?

GENBRUGSDESIGN

At genbruge – at give noget, andre smider væk et nyt liv – er det mest bæredygtige overhovedet. Du lærer om mange slags materialer, og om hvordan de kan genbruges på en ny måde. Brandbjerg Højskole lægger genbrug ind på din rygrad – du får et helt nyt tankesæt. 

KLIMAAKTIVISME

Greta Thunbergs klimastrejke har sat ild i et nyt ungdomsoprør. I faget ’klimaaktivisme’ på Brandbjerg Højskole kaster vi os ud i klimaoprøret! Unge klimaaktivister over hele kloden forlanger vredt, at ”de voksne” kommer ind i kampen. 

BÆREDYGTIGT BYGGERI

Kloden lider, og vi skal passe på den.
”Vi skal opfylde de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare”. – En af måderne er at fremme bæredygtigt byggeri. Højskolens fag “Bæredygtigt byggeri” er sammensat af en smule teori og meget praktik iblandet besøg i den virkelige bæredygtige verden.

BIAVL

Bzzzzz! Det summer omkring dig, mens du nærmer dig bistadet, der står i en lun krog på højskolen. Bierne har arbejdet flittigt med at bestøve blomster hele sommeren, og nu kan vi snart nyde frugten af deres værk. Når de selv har fået, hvad de har brug for, høster vi pladerne fyldt med honning.

MAD MED MOD

Smid hæmningerne og drop opskriftstyraniet. Få troen på, at du er genial nok til at lave din helt egen mad. Vi rejser i et forunderligt, intenst og mangeartet univers – på én gang et madværksted og et sanselaboratorium. Vi trækker sanseindtryk og gode råvarer ind fra hele verden og eksperimenterer med at sætte dem sammen til nye oplevelser, på den enkle, den raffinerede og den tjekkede måde.

BÆREDYGTIGT LIVSSTIL

I denne temauge skal vi bo i økosamfundet Friland og prøve det af på egen krop. Vi flytter højskolen til fælleshuset Ravnen, hvorfra vi skal dyrke både bæredygtigt byggeri og afprøve og inspireres af, hvordan man kan gå en anden vej end de fleste i et moderne samfund.

HAVEBRUG (skov- og køkken)

Drømmer du om jord under neglene, en sund natur og masser af gode, hjemmedyrkede grøntsager, bær og frugter på middagsbordet? Faget ’Havebrug – skovhaven, frugthaven og køkkenhaven’ på Brandbjerg Højskole giver dig et godt grundlag for at gå i gang, så du måske en dag kan blive selvforsynende.

MÅLTIDET

Duften og smagen af et måltid kan sætte gang i følelser og minder. Hvem inviterer du indenfor – og er der nogen, du ikke vil dele et måltid med? Spiser I foran fjernsynet, eller er måltidet helligt i din familie? Spiser i samlet, eller tager man bare en bid, når man kommer ind ad døren?

PERMAKULTUR DESIGN CERTIFIKAT

I faget ’Permakultur design’ på Brandbjerg Højskole arbejder vi med designmetoder, der kan hjælpe os med at skabe grundlaget for en bæredygtig og ’permanent kultur’. Det handler først og fremmest om at lære at tænke i helheder. Og om at designe vores hverdag, lokale fællesskaber, virksomheder og store systemer, så de tager hensyn til både menneskets og naturens behov.

JAGT OG FISKERI

Er du nysgerrig på naturen eller er du ligefrem jagtinteresseret, i begge tilfælde er der meget at hente for dig i dette fag.

SMAGSPRØVER

Smagsprøver handler om at lære naturens forrådskammer bedre at kende. I faget skal vi lære de gode spisevampe at kende, de lækre bær og de urter, der kan højne ethvert godt måltid. Målet er, at du selv får grundlag for at sanke og høste på bæredygtig vis af naturens overskud i dit liv efter højskolen. 

TRÆHÅNDVÆRK

Træ har i årtusinder været brugt som byggemateriale. Det en lettilgængelig fornybar ressource, der samtidig er letbearbejdelig med simple redskaber. Ikke desto mindre ligger arbejdet med træ og det at skabe noget med egne hænders kraft fjernt for mange i dag. 

Projektledelse

JELLING MUSIKFESTIVAL

Vil du arbejde bag kulissen på Danmarks tredjestørste festival? Vi er et hold på faget projektledelse, og vi står sammen om de meget forskellige opgaver: Fra bittesmå detaljer, avanceret logistik, planlægning, interaktion, flyvende fantasi, PR, håndværk og til kommunikation. Alt sammen tilsat en ordentlig røvfuld samarbejde.

PROJEKTLEDELSE

I Raketten møder du et unikt kreativt miljø, hvor du arbejder med dig selv og dit team og laver projekter, der gør en forskel for dig, men som også rækker ud over højskolen og gør en forskel for verden. I faget lærer du om alle facetter af projektledelse, projektstyring og kommunikation i både teori og praksis. Du kommer til at arbejde med anerkendte metoder og får værktøjer, som du kan bruge i mange sammenhænge.

IVÆRKSÆTTERI

Har du en spirende iværksætter i maven? Kan du se behov og løsninger? Tør du tage en risiko? Har du svært ved at give op? Så er iværksætteri på Brandbjerg Højskole lige dig. Måske har du altid ønsket at starte din egen virksomhed? Måske kommer du med hovedet fyldt af idéer? Måske har du allerede en virksomhed eller måske vil du bare snuse til livet som iværksætter?

PERSONLIGT OG KROPSLIGT LEDERSKAB

Du får højere selvværd og bliver mere effektiv med personligt lederskab, udvikling og fællesskab på højskoleskemaet. Du bliver bedre rustet til at samarbejde og til at finde din egen rolle i fællesskabet. Du lærer at mønstre modet, der kræves for at nå dine mål, og du får et større udbytte af dine projekter. Dette højskolefag skaber et fundament for både individet og holdet til at blomstre på.

POLITISK AKTIVISME

Tænder du på (eller tænder du af over) politisk kommunikation? Ville du ønske, at det politiske landskab så anderledes ud? At der kom nye boller på suppen? .. eller at du var ved magten 🙂 Har du interesse for samfundsforhold – eller blot lyst til at lære lidt om dem? Så kom og vær med, når vi folder din indre aktivist ud og bliver klogere på vores dyrebare demokrati!

KLIMAAKTIVISME

Greta Thunbergs klimastrejke har sat ild i et nyt ungdomsoprør. I faget ’klimaaktivisme’ på Brandbjerg Højskole kaster vi os ud i klimaoprøret! Unge klimaaktivister over hele kloden forlanger vredt, at ”de voksne” kommer ind i kampen. I de internationale klimaforhandlinger, på regeringskontorerne og i virksomhederne. Hvad er svaret, når unge mennesker spørger, hvorfor vi ikke handler på den truende klimakrise?

Friluftsliv

FRILUFTSLIV

Friluftsliv midt i naturen. Højskolens smukke omgivelser efterlader ingen uberørt. Lige udenfor døren ligger den betagende park med bivuak og bålplads, og fortsætter du gennem den gamle nøddeallé, når du kanten af Grejsdalen, der skærer dybe slugter igennem landskabet lige bag højskolen. Her kan du nyde friluftslivet i vores egen vilde naturskov med shelter, svedehytte, høje klatretræer og masser af kuperede løbe- og mountainbike-ruter.

ADVENTURESPORT

Er du til mountainbike, havkajak, klatring og orienteringsløb? Så er der dømt action i naturen! På "AdventureSport" bliver du udfordret og får helt sikkert sved på panden samt nogle fede oplevelser, når vi giver den gas i forskellige adventureaktiviteter.

MAD OVER ILD

Ilden har altid været menneskets bedste ven og dets største fjende. Utæmmet og vild lægger den alt øde på sin vej, men lærer man den at kende, kan man kontrollere og udnytte dens enorme potentiale. Højskolefaget mad og ild er friluftsliv i sin bedste udgave. At samles om bålet er det mest arketypiske symbol på civilisation – og et stærkt symbol på nærhed - til naturen, til det autentiske liv og til hinanden.

NATURSYN

Du står og skuer udover landskabet i morgensolen sammen med dine højskolevenner. Foran dig bølger kornmarken i brisen og lysegrønne skovbryn strækker sig så langt øjet rækker. Det er smukt. Men hvad ser du egentlig? Ser du en frodig mark, en monokulturel hvedeørken eller måske et levested for en masse dyr og planter?

SKRUB UD OG LEG
Kom og leg! Mangler du lidt mere leg i din hverdag? Timerne kommer til at foregå med leg. Vi kommer mest til at bruge den bedste legeplads i verden – Naturen.
HAVKAJAK

Har du snuset til havkajak, og har du lyst til endnu mere? Faget havkajak er 100 procent “kajaknørderi”.
Du får en endnu bedre teknik. Vi padler nemlig i større bølger, i stærkere strøm, tidevand og blæst og tager på længere dagsture.
Faget er friluftsliv i bedste betydning - du sanser dig selv, havkajakken og styrker din tilknytning til naturen.
Så kom ombord og find din egen rytme.
.

JAGTTEGN

På dette intensive jagttegnskursus bliver du klar til at bestå jagtprøven. Vi kommer igennem alt, hvad du skal kunne for at bestå prøven inklusiv det obligatoriske våbenkursus. Du lærer bl.a. de danske dyr og fugle at kende, du lærer våbenhåndtering, kommer på skydebane, og meget mere.

KLATRING

Klatring er en sjov og udfordrende aktivitet, hvor vi støtter og hjælper hinanden, samtidig med, at vi bliver stærkere og smidigere. På Brandbjerg har vi masser af muligheder for at klatre. Indenfor har vi en såkaldt bouldervæg - en 4,5 meter høj klatrevæg med lette og svære ruter, udhæng m.m. Vi klatrer uden sikkerhedsreb på forholdsvis lave højder med en tyk faldmadras under.

MOUNTAINBIKE

I suser afsted på den lille skovsti bag Brandbjerg Højskole. Det går ned ad bakke. Affjedringen på din mountainbike er på hårdt arbejde. Omkring dig er der lysegrønt af anemoner i skovbunden. Et træ, en skarp opbremsning og et sving i bunden af ådalen. Det lykkes. Glæden pibler frem i hver pore af din krop. Det er tidligt forår og du sveder.

ALPIN SKITUR

Ugen er både for dig der er øvet og dig der aldrig har stået på ski. Der stilles ikke krav til dit færdighedsniveau. Vi rejser til Italien til et fantastisk sted der hedder Cheisa in Valmalenco. Et lille lokalt skisportssted som vi nærmest kan have for os selv.

SPIS NATUREN

”Spis naturen” handler om at lære naturens forrådskammer bedre at kende. I faget skal vi lære de gode spisevampe at kende, de lækre bær og de urter, der kan højne ethvert godt måltid. Målet er, at du selv får grundlag for at sanke og høste på bæredygtig vis af naturens overskud i dit liv efter højskolen. 

JAGT OG FISKERI

Er du nysgerrig på naturen eller er du ligefrem jagtinteresseret, i begge tilfælde er der meget at hente for dig i dette fag.

KLATREINSTRUKTØR

Er du sej til at klatre? Vil du lære at instruere andre i klatring? Så er Klatreinstruktør faget for dig. På Brandbjerg har vi masser af muligheder for at klatre.

STORE NATUROPLEVELSER

I faget ”Store Naturoplevelser” tager højskolen på tur for at opleve de enorme vidundere, som den danske natur gemmer på, men som mange aldrig ser. Vi ser dem, for vi er på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter.

Fagene i Personlig udvikling

KOMPAS

I Kompas træner du kontakten til kroppen, intuitionen, hjertet og livsenergien. Du lærer at balancere personlighedens dele indbyrdes. Gennem arbejdet opdager du skjulte ressourcer indeni, og du får et mere nuanceret billede af de andre og af dig selv. Derved kan mødet mellem dig og din omverden blive præcist og frugtbart.

MINDFULNESS OG YOGA

Mindfulness og yoga trimmer krop og sind og forbinder de to. En afspændt vågen krop og et afspændt vågent sind giver forøget velvære og nærvær i selve det at være til.

TRÆNING OG SUNDHED

Som titlen siger, vil vi beskæftige os med træning og sundhed på bredt plan. Hvad er sundhed? Hvordan træner vi kroppen på forskellige måder? Er træning altid sundt? Det er et par af de spørgsmål, vi vil kaste os over.

PERSONLIGT LEDERSKAB

Du får højere selvværd og bliver mere effektiv med personligt lederskab, udvikling og fællesskab på højskoleskemaet. Du bliver bedre rustet til at samarbejde og til at finde din egen rolle i fællesskabet. Du lærer at mønstre modet, der kræves for at nå dine mål, og du får et større udbytte af dine projekter. Dette højskolefag skaber et fundament for både individet og holdet til at blomstre på.

NATURKRAFT

Faget ”Naturkraft” på Brandbjerg Højskole er et kursus i personlig udvikling. Her får du muligheden for at blive mere forbundet med naturen , og du får en god oplevelse med at tage bevidst kontakt med naturen, dens kræfter og dig selv. I trygge rammer. Har du lyst til at arbejde med personlig udvikling – og har du en åben og nysgerrig tilgang til naturen og din egen tilgang til den, så er dette højskolefag noget for dig.

EKSISTENTIEL VEJLEDNING 

At finde vej i livet er sjældent en motorvej, der fører direkte fra A til B. For de fleste af os snor vejen sig frem gennem et vildt og udfordrende landskab - og den forgrener sig hele tiden, så man konstant må vælge, hvilken retning man vil gå videre af. At træffe valg i livet er en kunst, som vi alle må lære.

KØN, KROP OG SEKSUALITET

Køn, krop og seksualitet er vigtige drivkræfter i de flestes liv. Men også noget, som man føler er tabu at snakke om, dyrke og diskutere. Ifølge Sex & Samfund hænger et højt selvværd, livskvalitet og god trivsel i alle livets faser tæt sammen med køn, krop og seksualitet. Så hvad med at deltage i et rum, hvor intet er tabu? Hvor vi snakker åbent om køn, om vores krop og ikke mindst vores seksualitet.

STUDIEVEJLEDNING

Bliv klogere på, hvad du skal være, når du bliver stor. Måske har du en drøm.  Måske aner du ikke, hvad du vil efter højskolen, og du får myrekryb, når nogen spørger, hvad du brænder for. Lad højskolens studievejledning se på, hvad der giver dig værdi i hverdagen.

BÆREDYGTIG LIVSSTIL

I denne temauge skal vi bo i økosamfundet Friland og prøve det af på egen krop. Vi flytter højskolen til fælleshuset Ravnen, hvorfra vi skal dyrke både bæredygtigt byggeri og afprøve og inspireres af, hvordan man kan gå en anden vej end de fleste i et moderne samfund.

Kunst og håndværk

KERAMIK

I sidefaget keramik vil du få en grundig introduktion til forskellige keramiske teknikker, f.eks. plade-, klemme-, modelerings- samt drejeteknik og derved lære om lerets muligheder og begrænsninger. Vi arbejder også med støbning af forskellige emner som skåle, vaser m.v. i porcelænsler.

GENBRUGSDESIGN

At genbruge – at give noget, andre smider væk et nyt liv – er det mest bæredygtige overhovedet. Du lærer om mange slags materialer, og om hvordan de kan genbruges på en ny måde. Brandbjerg Højskole lægger genbrug ind på din rygrad – du får et helt nyt tankesæt. 

TEGNING

Højskolefaget tegning går i dybden med krop og portræt. Uanset om dit niveau er tændstikmænd eller højere, er tegning noget for dig. Du vil opleve, at det du ser – det, der kommer ind via øjnene, kommer ud igen gennem armen og blyanten og ned på papir.  Skal du tegne i dit senere liv efter højskolen som arkitekt eller designer, eller har du bare lyst til at tegne og blive bedre?

MALERI

Har du altid drømt om at male? Måske tør du ikke, eller måske har du bare ikke kastet dig over det? Det kan også være, du har prøvet, men mangler hjælp til at komme videre? Men har du lysten, så skal du give los og kaste dig ud i faget maleri på Brandbjerg Højskole. På maleri tager vi livtag med lærredet og farverne med en legende og fri tilgang, hvor processen er vigtigst.

FILM

Du sidder i en mørkerød lænestol, der er en vidunderlig duft af popcorn og lyset dæmpes langsomt. Gardinet ruller til siden og magien begynder.

De fleste af os elsker at gå i biografen. Selvom store fladskærme og projektorer er blevet hvermandseje, valfarter danskerne stadig til biograferne og betaler flere hundrede kroner for at se en film imens de spiser popcorn og drikker cola i alt for store mængder. Men hvorfor er det, at film fascinerer os sådan? Hvad er det, den gode, sublime film kan?

TEATER

Vær med til at skabe en forestilling fra bunden på 1 intens uge, hvor du både arbejder med dine personlige comfortzones og tilegner dig skuespilsfærdigheder. Vi stykker vores forestilling sammen af flere, små performances, så du virkelig har mulighed for at prøve dig selv og dine talenter af på mange forskellige måder. Når ugen er omme har du ikke alene taget syvmileskridt, du har også oplevet at være en del af et unikt fællesskab, hvor alting sker.

GØR DET SELV – TØR DET SELV

Vil du gerne gøre det selv – men tør du ikke? Er du træt af at ringe efter din mor, når dine nye køkkenlamper skal monteres? Vil du selv gribe slagboremaskinen, når hylderne skal op på væggen? Gider du ikke købe et massefabrikeret spisebord med bænke, når der ligger gode materialer og flyder her, der og allevegne?

SCENOGRAFI

Scenografi er en del af det store teaterprojekt i efterårsperioden. Læs mere om teaterprojektet her. I scenografi-gruppen har vi det overordnede ansvar for det visuelle udtryk i forestillingen i alt lige fra rum, kostumer, rekvisitter og lys. Vi arbejder med intentionel arrangering af rumlige elementer, og intet er overladt til tilfældighederne!

PERFORMANCE

Er du nysgerrig efter at sætte dig selv på spil, spille en anden end dig selv og spille med som skuespiller i temaugen i efteråret? Måske har du en rolle som vært og guider deltagerne igennem dagen, måske er du entertainer, historiefortæller, en hemmelig aktør, som gemmer sig som “civil”, eller måske sætter du et emne på dagsordenen i en hjemmebrygget monolog.

FILMPRODUKTION

Få hands-on erfaring med alle de tekniske aspekter af praktisk av-formidling: Ideudvikling, manusskriptskrivning, format- og genrekendskab, kamera- og lydteori, storyboarding samt optagelse og redigering.

SKRIVEVÆRKSTED

Elsker du at skrive, og vil du gerne øve dig på at dele dine fortællinger med andre? I skriveværkstedet går vi på opdagelse i den trang til at fortælle historier, der ligger dybt forankret i os mennesker – og vi øver os i at omsætte dem til fede tekster, der kan deles med andre.

Politik og samfund

KØN, KROP OG SEKSUALITET

Køn, krop og seksualitet er vigtige drivkræfter i de flestes liv. Men også noget, som man føler er tabu at snakke om, dyrke og diskutere. Ifølge Sex & Samfund hænger et højt selvværd, livskvalitet og god trivsel i alle livets faser tæt sammen med køn, krop og seksualitet. Så hvad med at deltage i et rum, hvor intet er tabu? Hvor vi snakker åbent om køn, om vores krop og ikke mindst vores seksualitet.

POLITISK AKTIVISME

Tænder du på (eller tænder du af over) politisk kommunikation? Ville du ønske, at det politiske landskab så anderledes ud? At der kom nye boller på suppen? .. eller at du var ved magten 🙂 Har du interesse for samfundsforhold – eller blot lyst til at lære lidt om dem? Så kom og vær med, når vi folder din indre aktivist ud og bliver klogere på vores dyrebare demokrati!

KLIMAAKTIVISME

Greta Thunbergs klimastrejke har sat ild i et nyt ungdomsoprør. I faget ’klimaaktivisme’ på Brandbjerg Højskole kaster vi os ud i klimaoprøret! Unge klimaaktivister over hele kloden forlanger vredt, at ”de voksne” kommer ind i kampen. I de internationale klimaforhandlinger, på regeringskontorerne og i virksomhederne. Hvad er svaret, når unge mennesker spørger, hvorfor vi ikke handler på den truende klimakrise?

SHITSTORM

Der er tre typer shitstorm på de sociale medier, vi behandler i dette højskolefag:
Den velfortjente, den kritisable/uskyldige og den urimelige shitstorm. Shitstorme kan opstå ud af intet – oftest på de sociale medier. De rammer som en forhammer og det kan være yderst vanskeligt at ride stormen af. De færreste kommer ud på den anden side med en uskadt virksomhed eller mulig fortsat politisk karriere.

BINK

Kan man skabe liv ud af olie og sæbe? Kan kunstig intelligens erstatte den menneskelige tanke? Hvad skal vi lave, når robotterne laver alt arbejdet?
I faget BINK på Brandbjerg Højskole (bio-, information-, nano- og kommunikation) dykker vi ned i vi samspillet mellem menneske, teknologi og samfund.
Vi viser dig, hvordan den accelererende teknologiske udvikling sætter dagsordenen for fremtidens samfund.

DEMOKRATIPILOT

Højskolefaget demokratipilot tager dig helt ind i demokratiets dna. Du får indsigt i demokratiets historie, udvikling og former, samt de forskellige versioner af demokratiet. Hvad betyder det for demokratiet, at russiske troldefabrikker døgnet rundt spreder Fake News?  Er det demokratisk, at virksomheder og partier betaler sig til taletid på sociale medier? 

NATURSYN

Du står og skuer udover landskabet i morgensolen sammen med dine højskolevenner. Foran dig bølger kornmarken i brisen og lysegrønne skovbryn strækker sig så langt øjet rækker. Det er smukt. Men hvad ser du egentlig? Ser du en frodig mark, en monokulturel hvedeørken eller måske et levested for en masse dyr og planter?

POLITIK OG RETFÆRDIGHED

Hvad er retfærdighed – det gode, det rette og…det onde?
Findes retfærdighed i politik? Kan uretfærdighed affejes med ordene: Det er politik? “Statsformer er jo ikke noget der er sprunget frem af eg eller klippe; de får deres særpræg af de mennesker, der danner dem”.
Ordene er Platons og de er mere end 2000 år gamle.

SYDAFRIKA FAGET

I dette fag bygger vi op til efterårets store rejse til Cape Town i Sydafrika. Så hvis du skal med til Cape Town – skal du også have faget. Vi rejser nemlig ikke på ferie – vi vil noget mere. Derfor forbereder vi os grundigt hjemmefra.

DANMARKSSPILLET

Et spil der er lige så enkelt som genialt. Vi spiller Danmarksspillet LIVE. I får i små grupper 3 opgaver som skal løses i 3 forskellige byer i Danmark. I skal nå derhen og hjem på 36 timer. Uden at bruge penge, offentlig transport eller egen bil. 

idræt og leg

SKIBUMS

Få TO oplevelser for livet – først på højskole og så i de østrigske bjerge! Danmarks dybeste dal og de østrigske bjerge kalder dig! Skal du på Brand-bjerg-eventyr? Bjergene kalder. Kom på højskole og bliv skibums!

 

TYSK SPROG OG KULTUR

Obligatorisk fag for deltagere på “Skibums”. Hvad enten du er helt på begynderniveau eller allerede er øvet på tysk, så hjælper vi dig til at blive endnu bedre på tysk Men du bliver ikke kun ”spitze” til det sproglige. Du bliver også klogere på tysk kultur og historie. 

SKIINSTRUKTØR

Vi rejser sammen til Østrig fra den 19. til 29. november 2020, hvor du tager den officielle Skianwärter-uddannelse hos skilærerforbundet SBSSV. Det foregår i Kaprun og består af en blanding af teoretisk undervisning på JUFA-hotellet (hvor vi også bor) og praktisk skiundervisning på Kitschsteinhorn-bjerget.  

ALPIN SKITUR

Ugen er både for dig der er øvet og dig der aldrig har stået på ski. Der stilles ikke krav til dit færdighedsniveaui. Vi rejser til Italien til et fantastisk sted der hedder Cheisa in Valmalenco. Et lille lokalt skisportssted som vi nærmest kan have for os selv.

SKRUB UD OG LEG

Kom og leg! Mangler du lidt mere leg i din hverdag? Timerne komme til at foregå med leg. Vi kommer mest til at bruge den bedste legeplads i verden – Naturen.

Alternative boldspil

Se boldspil fra nye vinkler – læring om boldspil og læring gennem boldspil. Du bliver altså ikke et teknisk vidunder til boldspil, men får prøvet masser af nye ting af – og fælles for alle vores aktiviteter er, at der indgår minimum én bold.

KLATRING

Klatring er en sjov og hyggelig aktivitet, hvor vi støtter og hjælper hinanden, samtidig med at blive stærkere og smidigere. På Brandbjerg har vi masser af muligheder for at klatre. Indenfor har vi en såkaldt bouldervæg. En 4,5 meter høj klatrevæg med lette og svære ruter, udhæng m.m. Vi klatrer uden sikkerhedsreb på forholdsvis lave højder med en tyk faldmadras under.

MOUNTAINBIKE

I suser afsted på den lille skovsti bag Brandbjerg Højskole. Det går ned ad bakke. Affjedringen på din mountainbike er på hårdt arbejde. Omkring dig er der lysegrønt af anemoner i skovbunden. Et træ, en skarp opbremsning og et sving i bunden af ådalen. Det lykkes. Glæden pibler frem i hver pore af din krop. Det er tidligt forår og du sveder.

TRÆNING OG SUNDHED

Som titlen siger, vil vi beskæftige os med træning og sundhed på bredt plan. Hvad er sundhed? Hvordan træner vi kroppen på forskellige måder? Er træning altid sundt? Det er et par af de spørgsmål, vi vil kaste os over.

 

ADVENTURESPORT

Mountainbike, Havkajak, og orienteringsløb er hovedindgredienserne. Der er dømt mudder i ansigtet, saltvand i håret og ren lykke, når du endelig finder den lille lavning vest for svær gennemtrængelig nåletræsplantage. Adventuresport er for dig der tør og vil udfordre dig selv i naturens elementer og for dig der vil nørde med teknikken.

 

DANS

Du træder dine første trin ind i dansen, finder rytmen, og et smil breder sig på dine læber. I bevæger jer sammen, hele holdet. Går på opdagelse i kroppens bevægelsesregister og finder de bløde hofter og den fleksible ryg. Musikken er jeres rejsefører og livsglæden jeres mål.

IDRÆT 360

Har du lyst til at dyrke idræt, men samtidig også lyst til at dykke ind bag facaden? Vi vil dyrke en masse idræt men kombinere det med teori og diskussion. Hvilke betydninger har idræt i fht kropsoplevelse, identitet, fællesskab og samfund?

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.