FAQ om Brandbjerg Højskole
FAQ om Brandbjerg Højskole
Hvilken alder har de studerende?
Du skal være fyldt 17,5 år inden kursusstart. Gennemsnitsalderen er ca. 23 år og den skjuler at Brandbjerg er en højskole for alle aldre – langt de fleste er 18-25 men vi har altid en stor portion elever der er uddannet eller holde pause i studierne.
Hvordan er boligforholdene?
Du kommer til at bo på tomandsværelse med eget toilet og bad. Hvis du ønsker det kan du bestille enkeltværelse mod en merpris – men vi anbefaler det ikke! En stor del af højskoleoplevelsen er også at man lærer at bo sammen med andre. Og det kan der komme nogle helt unikke venskaber ud af.
Hvad koster et ophold på Brandbjerg Højskole?
Prisen på 1550 kr./uge dækker alle udgifter til kost og logi. Derudover betaler du 85 kr./uge til en fælles pulje til materialer, ekskursioner og gæstelærere, som du har glæde af i undervisningen. Samt 15 kr./uge til Elevernes aktivitetspulje, som du sammen med de andre elever bestemmer hvilke spændende fritidsaktiviteter skal bruges til. Lommepenge og rejseudgifter er ikke inkluderet. Du finder opdaterede priser for alle højskolekurserne her
Hvordan er maden, og skal jeg deltage i madlavningen?
Vores køkken har sølvmærket i Økologi. Det betyder, at 40-60 % af maden på Brandbjerg er økologisk (men ofte mere). Vi lægger os nemlig i selen for at lave bæredygtig mad. Under dit ophold vil du og dine kammerater deltage arbejdet i køkkenet en gang imellem, fx forberedelse af måltider, kagebagning, opvask, osv. Du kan selvfølgeligt melde dig som vegetar og vi tilbyder som en af de eneste højskoler vegansk fuldkost.
Udover den konkrete madlavning har vi en række fag om mad.
Se mere her:
Hvor mange studerende er der på Brandbjerg Højskole?
På Brandbjerg Højskole er der ca. 80-130 elever.
Hvor mange timer har jeg om ugen?
Du har 28 skemalagte lektioner om ugen. Udover de 28 lektioner vil der være værkstedsaften, temauger, foredrag, koncerter og mange andre tilbud, som kan blive betragtet som en del af undervisningen.
Bliver der holdt nogle gode fester?
På Brandbjerg elsker vi en god fest. Men vi er alle sammen forskellige og har forskellige måder at feste på. Nogle er tilbageholdende, mens andre elsker at give den gas. Nogle drikker lidt eller slet ingen alkohol, mens andre ser frem til en god brandert. Uanset dine præferencer, så bliver du en del af samværskulturen på Brandbjerg, der er baseret på ligeværd og respekt. Det udmønter sig i, at vi fester med plads til hinandens forskelligheder. Der er både mulighed for en god snak eller et slag kort i loungeområdet – og for at hænge ud og danse røven ud af bukserne i bar- og festlokalet, mens musikken dunker ud af højtalerne.
Må man drikke i hverdagen?
I hverdagen må du gerne nyde en øl eller et glas vin efter aftensmaden. Vi er ambitiøse med dit højskoleophold, og derfor kræver vi også af dig, at du er frisk og klar til undervisning næste dag. Fester hører kun weekenden til, og vi placerer fortrinsvis fester om lørdagen, så du får mest ud af din weekend og kan spare festkrudtet sammen til denne ene aften. Vores erfaring er, at både hverdag og fest bliver meget federe, når man kan skille dem ad. Og så er man selvfølgelig kvinde/mand nok til at deltage i den obligatoriske oprydning dagen efter…
Hvordan er kønsfordelingen på skolen?
Vi har tradition for at være ca. 40% mænd/60% kvinder , men det er jo ikke noget vi selv kan styre, da vi ikke ved hvem, der søger om optagelse på Brandbjerg.
Hvordan er de offentlige transportmuligheder til skolen?
Rigtig fine. Der kører jævnligt busser til Vejle og Jelling. Stoppestedet er lige ved siden af skolen. Vores elever bruger dog flittigt tilbuddet ’Flextrafik’ (find app’en på din telefon), hvor kan blive hentet af en taxa på et bestemt tidspunkt til en billig penge (35 kr. / person for at komme til Vejle Station).
Kan jeg opnå støtte?
Der findes enkelte muligheder for at opnå støtte til egenbetalingen af et højskoleophold. For staten støtter dig faktisk allerede med næste det dobbelte af hvad du selv skal betale. Det er derfor det er rimeligt billigt at gå på højskole. En måned koster ca. 6000 kr. Det kommer man ikke langt med i København eller Århus!
Er du fra Norge har du mulighed for at søge lån og stipendier hos Statens Lånekasse.
Se mere her
Hvad nu hvis jeg af den ene eller anden grund afbryder mit ophold i utide?
Hvis du midt i forløbet selv beslutter dig for at afbryde opholdet betaler du for 4 uger fra tidspunktet, hvor du meddeler os, at du vil stoppe. Dette gælder også, hvis du overtræder skolens regler og vi må sende dig hjem. Men det sker heldigvis sjældent.
Ankomst og indkvartering
Du vælger selv din startdato ved tilmeldingen. Hvis ikke du får andet er vide er der ankomst og indkvartering mellem kl. 15.30 og 16.30. Ved ankomsten får du et skema for den første uge udleveret. I løbet af de første dage viser vi jer rundt og ryster jer kærligt sammen, så du hurtigt kommer til at føle dig hjemme i alt det nye. Senere på ugen vælger du fag og undervisningen går i gang. Fredag i den første uge fejrer vi at det nye semester er startet med en fest, hvor alle medarbejderne på Brandbjerg er med.
Fagmiljøer og fag
Vi har 8 fagmiljøer på Brandbjerg Højskole:
– Bæredygtighed
– Friluftsliv
– Ski og idræt
– Kunst og håndværk
– Musik og dans
– Personlig udvikling
– Politik og samfund
– Projektledelse
I hvert fagmiljø hører en række fag, som du frit kan vælge imellem. Du skal være opmærksom på, at det er forskelligt hvilke fag, der udbydes i efterår, vinter og forår. Mange fag har du mulighed for at vælge på flere tidspunkter af året – men nogle findes kun i en enkelt uge. Du kan læse om fagmiljøerne og fagene her. Det er en god ide at gå lidt på opdagelse i dem inden du starter.
Skema og kalender
Skemaet er altid det samme på Brandbjerg. Alle elever har et A, B, C, D, E og Ø – fag. Ved tilmelding skulle du gerne have valgt dit A-fag. Det er det store fordybelsesfag, der kommer til at fylde mest i dit skema. Når du er landet på Brandbjerg, introducerer vi dig til alle de andre fag, der ligger i semesteret. Herefter vælger du fag og sammensætter på den måde selv indholdet i dit skema. Du kan gå i dybden og kun vælge fag fra et fagmiljø – eller snuse til mange forskellige fag på tværs af fagmiljøerne. Valget er dit.
Transport ved ankomst
For de af jer, der kommer med tog til Vejle, vil der være arrangeret bustransport fra Vejle. Det plejer at være kl. 15.30 men det præcise tidspunkt får du at vide i velkomstbrevet. Tilmelding foregår på bh@brandbjerg.dk. Husk at give os besked, hvis du har cykel med.
Kommer du i bil kan du finde Brandbjerg Højskole i din GPS eller i en kort-app ved at bruge adressen Brandbjergvej 12, 7300 Jelling.
Telefon, computer og internet
På Brandbjerg går vi op i nærværet med de mennesker vi er sammen med. Det kan i ’skærmenes tid’ godt være en udfordring. Men vi er ikke bange for teknologien og vi bruger den også i hverdagen. Hvis du har mulighed for det, er det derfor en god idé (men ikke et krav) at medbringe din egen computer eller smartphone. Vi har et online skema og du vil få brug for computeren i en del af fagene. Men når der ikke er en god grund til at kigge på skærmen, så opfordrer vi dig til at lade telefon og computer blive på værelset. Så du kan kigge på de andre elever, mens i taler sammen. Det er vores erfaring at det giver det fedeste højskoleophold og de stærkeste venskaber. Der er internet findes over hele skolen. På alle værelser er det via kabel. På resten af skolen er det trådløst. For at blive koblet på nettet skal du have et netkort 10/100, og netkabel med rj45 stik.
Regler om alkohol og stoffer
Beruselse på hverdagsaftener er ikke tilladt. Der kan nydes 1-2 genstande efter kl. 18 ihverdagen (max 21%). Der må ikke drikkes alkohol på værelserne. Vi har selvfølgelig et konsekvent forbud mod brug af alle former for euforiserende stoffer. Overtrædelse af regler om stoffer og alkohol kan føre til hjemsendelse.
Pakkeliste
Af praktiske ting skal du medbringe personlige ting til værelset, godt udendørstøj (regntøj,gummistøvler, gode travesko/vandrestøvler) og idrætstøj (både til ude og inde). Du får brug for det allerede i den første uge. Vi vil på det kraftigste opfordre dig til at tage cykel med også. Kommer du med offentlig transport og ønsker afhentning på Vejle Station, skal du huske at meddele, at du har cykel med. Højskolen ligger i et meget naturskønt område, som vi ynder at gøre brug af både i og uden for undervisningen. Dertil kommer at vi har en række fag og arrangementer, som kræver tøj og sko til fysisk aktivitet.
Der er dyner og puder på værelset. Dyne- og pudebetræk, lagen og håndklæder skal medbringes, da det indgår ikke i prisen for opholdet.
Se grundigere pakkeliste her
Forsikring
Vi er på tidligere elevhold blevet opmærksomme på, at ikke alle elever har deres forsikringsforhold i orden. For en god ordens skyld vil vi gøre opmærksom på, at du skal have en personlig ansvarsforsikring. Ønskes de medbragte ejendele forsikret, bør der tegnes en indboforsikring, da skolens forsikring ikke dækker elevernes værelser. Hvis du er under 21 år,er dine ting sikkert dækket af dine forældres indboforsikring – men undersøg det for en sikkerheds skyld og husk at tjekke om din midlertidige adresseændring skal meddeles til forsikringsselskabet. Ulykkesforsikring og rejseforsikring er også dit eget anliggende.
Adresseændring
Hvis du vil have din post omadresseret til skolen, skal du udfylde en blanket til midlertidig adresseændring på posthuset. Du skal ikke flytte din folkeregisteradresse.
Husk
Du bedes medbringe dit pas og dit sygesikringsbevis, både det gule og det blå (til rejser i EU-lande).