Flet og fællesskab

Søndag d. 30. juni – lørdag d. 6. juli 2019 (uge 27)
Velkommen til et fantastisk kursus for for fletteentusiaster, der søger fællesskab, særlige oplevelser og udfordringer indenfor fletteri. Med 8 dygtige undervisere fra Danmark, Italien og England, er der lagt op til 8 spændende workshops med udfordringer for alle, uanset niveau.

TILMELD DIG HER

Søndag d. 30. juni – lørdag d. 6. juli 2019 (uge 27)

Velkommen til et fantastisk kursus for for fletteentusiaster, der søger fællesskab, særlige oplevelser og udfordringer indenfor fletteri. Med 8 dygtige undervisere fra Danmark, Italien og England, er der lagt op til 8 spændende workshops med udfordringer for alle, uanset niveau. Ugen bliver en varieret blanding af fletteworkshops og højskoleindslag som morgensamling med sang, foredrag og en udflugt til Lille Malunds Have – en dejlig have med masser af flet. Haven er er ca. 45 år gammel og hovedsageligt anlagt i engelsk havestil med langstrakte græsgange samt vide perspektiver. Integreret i havens udsmykning finder man den skønneste pileflet. Pilefletter Bent Vinkler viser os rundt i haven og fortæller om arbejdet med at integrere flettet i havens udtryk. Dette løber som en rød tråd gennem hele kurset.

Kursusvært:
Marie Aarkrog. Har været med på flettetræffet som repræsentant for højskolen siden 2015.

Medvirkende:
· Flettetræfudvalget: Else Andersen, Katja Kreiner og Charlotte Ramsing
· Jenny Crisp (UK)
· Mai Hvid Jørgensen (DK)
· Marie Skinbjerg (DK)
· Kirsten Ploug (DK)
· Alexandra Marks (I)
· Ulla Misser (DK)
· Bent Vinkler (DK)

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes

Se udvalget af workshops på siden

Andre oplevelser
· Udflugt til Lille Malund Have
· Sangaften

Workshop 1: Special flet (meget øvede) – Jenny Crisp (UK) – Udsolgt

After starting her training at Hereford College of Arts, she completed a degree in Woven Textiles at West Surrey College of Art & Design. Jenny had always focused on creating three dimensional woven objects as well as maintaining a key interest in the environment. In 1985 she went on to do a one year apprenticeship with the very accomplished basket maker and willow grower, David Drew, sponsored by the Crafts Council. This was the stepping stone to her career as a prominent basket maker.

The process of making has changed very little with industrialisation. To retain a respect for the established traditions of basket making and willow growing is foremost in Jenny’s mind. A considerable amount of training and repetition of process go to form the expert basket maker. The ultimate perfection of shape and the beauty of texture rely on thoroughly perceived ideas in the basket makers mind and on the skill to impress these on the natural material. Jennys approach is innovative and moves forward beyond the old patterns and boundaries, to make work that is living and for contemporary use.

The variety and seasons within her lifestyle allow her to plant, harvest, create, educate and exhibit, passing on her knowledge and skills to an ever appreciative audience.

Materialepris: 500,- kr.

Læs mere om Jennys arbejde HER

NB: Workshoppen kræver flere års erfaring og godt styr på teknikkerne og følelse med pilen.

Workshop 2: Organiske og asymetriske former (begyndere og øvede) – Marie Skinbjerg (DK)

Efter i mange år at have nydt pilens mange muligheder og teknikker er jeg gang på gang vendt tilbage til de organiske former. Her er det et samspil mellem fletteren og pilen der får frit løb.

Der er også mulighed for at flette et andet emne efter ønske.

Vi fletter fortrinsvis i gode danske pil i forskellige sorter så vi også kan lege med farverne i pilen.

Jeg har mit læder og værktøj med så vi kan afslutte med at sætte fine hanke på nogle af kurvene.

Pris for materialer ca 75 kr pr kurv . Derudover for tilbehør som læderhanke

Materialepris: 500,- kr.

Læs mere om Maries arbejde HER

Workshop 3: Different shapes in bukina weave – Alexandra Marks (I)

Alexandra,who lives and workes in Italy and teaches across Europe,will show students how to master the simple spiral weave. This technique is found around the Mediterranean sea and West Africa, uses pliable materials such as straw, rush and esparto grass. Students will learn the correct hand placements and will work with brown willow rods to create varrious baket shapes.

Suitable for all levels.

Students should bring:
knife
botkin
clip
cutter

Materialepris: 500,- kr

Workshop 4: Zarzokurve og bakker i mange variationer – Ulla Misser (DK) 

Denne workshop henvender sig til både begyndere og øvede.

I løbet af ugen, vil der være mulighed for at flette mange forskellige modeller af zarzokurve og bakker, da zarzokurvene ikke er så tidskrævende, som de fleste andre former for kurve.

Du kan vælge at fordybe dig i enkelte modeller eller afprøve mange af de forskellige variationer. Der vil desuden være mulighed for at iblande andre materialer såsom bark, skind, keramik og andre naturmaterialer. Har du selv nogle materialer du har lyst til at dekorere eller forsøge at kombinere med pilen, er du velkommen til at medbringe dem.

Vi skal hovedsagelig arbejde med pil med bark på. Der vil dog være lidt afbarket pil til rådighed, mest for at lave lidt mere farvespil i kurvene udover de mange farver de forskellige pilesorter har i sig selv.

Medbring: Beskæresaks, syl og lod (2-5kg)

Materialepris:

Ulla Misser: 500,-/800,- kr.

Læs mere om Ullas flet HER

Workshop 5: Flet med pil, focus på form og struktur, for øvede – Mai Hvid Jørgensen (DK) 

Her vil du få mulighed for at afprøve mange forskellige teknikker, efter eget ønske.

Der undervises individuelt.

Hvordan vælger man den rette teknik til et ønsket resultat? Udvælgelse af rette materiale! Flet andre materialer med i projektet.

En uge med tid til fordybelse og gentagelser. Der vil blive mulighed for at flette; kurve , tasker eller hvad du måtte ønske. Kontakt mig i god tid, hvis du har noget specielt du gerne vil arbejde med.

Jeg har arbejdet med undervisning og salg af kurve i 20 år, fuld tid de sidste 15 år. De sidste 6 år har jeg arrangeret Weaving by the sea i Spanien sammen med mine to kollegaer; Monica og Tim. Mødet med flette interesserede mennesker fra hele verden, er med til at inspirere og holdet energien oppe , når man en kold februar dag sortere pil.

Glæden ved at arbejde med kendte teknikker på nye måder, bliver jeg aldrig træt af.

Materialepris:
ca.500,-800,- + evt læderremme og plader.

Medbring:
Alm. fletteværktøj og evt. sjove grene eller andet som kan flettes med i kurvene.

Se mere på www.skovflet.dk

Workshop 6: Pilebark – Flet på træblokke – Kirsten Ploug (DK) 

På dette kursus skal vi beskæftige os med forskellige former for flet på træ-skabeloner. Træblokkene støtter den bløde bark under flettet og sikrer, at kurvene beholder formen under tørringen, så der kan flettes luftige mønstre som knipleslag og åbent heksagonalflet.
En træblok kan også være en god støtte, når der skal flettes æsker og bøtter i lærredsflet.

I ugens løb afprøver vi flere former for flet, men hovedvægten vil ligge på flettede kniplinger. Vi arbejder på træblokke med hammer og søm og bruger grundslag og enkle kniplebunde. Form og størrelse bestemmes af blokken. Alt efter lyst og tid indføres mønster-elementer som fletninger, galslag, edderkopper mm, og vi afprøver forskellige måder at afslutte kurvene på.

Om Kirsten: Efter en lille halv snes år med pileflet ‘mødte’ jeg barken i sommeren 2007, og blev optaget af at afprøve muligheder og fletteformer. Materialet fascinerer mig stadig, det er smukt, varieret og egnet til mange ting, både nyttige og bare smukke. Har udstillet en del, bl a på kniplingsfestivaler. Blev tidligt opfordret til at undervise i ‘knipling’ med pilebark og har holdt mange kurser især for kniplere. For at dygtiggøre mig har jeg selv været på kurser for at lære mere om teknikken, og kniplebrættet er blevet fast inventar i min stue.

Materialekendskab inkl. høst, tørring og opbevaring og valg af bark til forskellige formål vil blive gennemgået på kurset.

Kurset kræver ingen specielle forudsætninger.

Materialepris: Du kan købe bark og garn/snor mm på på kurset – samlede udgifter ca. 500 kr.

Deltagerne må gerne medbringe egen pilebark (uden huller og ar og ikke for tykt) og evt snor/garn til kanter. Rødder og andre fleksible materialer kan også medbringes.

Medbring: en almindelig saks (evt en lille og en større), gerne en Mary Butcher-saks, evt en lille fladtang el. lign., et par store stoppenåle uden spids, evt en pincet, en lille hammer (jeg har nogle til låns), et kassabelt håndklæde og gerne en sprayflaske til vand.

Workshop 8: Pil for Begyndere – Bent Vinkler (DK) – Udsolgt

Om du er ung eller gammel – blind eller seende – rig eller fattig, er dette håndværk lige fascinerende.
Man bliver fuldstændig opslugt af pilens duft og dens styrke – måden den er stærk og sej og samtidig smidig, blød og bøjelig. Det er også det eneste træ, i hvert fald på disse kanter, der har så mange forskellige farver – og med pil kan man finde vand!

Vi skal lære et af de ældste håndværk på jorden – måske det ældste!

Når vi sidder og fletter, forbinder vi på en måde fortid og fremtid, men mest af alt, er det nødvendigt at være i nuet for at mestre dette vidunderlige arbejde. Bliver man grebet af evnen til at sætte en masse pinde sammen til en form – til en kurv, da har man lært noget meget fundamentalt og værdifuldt, som man aldrig glemmer.
Vi fletter helt enkle kurve, lærer helt enkle teknikker og ser, hvor det bringer os hen…. ingen stress!

Medbring rosensaks, kniv eller syl, hvis du har; ellers har jeg værktøj, man kan låne.

Materialepris ca. 300 kr.

Kurset er tilegnet absolut begyndere, hvor man oplæres i grundteknikken at flette med pil.

KURSUSPROGRAM

Søndag d. 30.6.
16.00-17.00: Ankomst og indkvartering.
17.00-18.00: Startprojekt ved kunstnerisk leder.
18.00: Aftensmad
19.00-22.00 Officiel Velkommen til Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Mandag d. 1.7.
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt ved kunstnerisk leder
9.30-11.15: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-15.15: Undervisning i flet
15.15-18.00 Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til aftensmad)
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
19.00-20.00: Terningefortællinger v/Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Tirsdag d. 2.7: 
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt ved kunstnerisk leder
9.30-11.15: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-15.15: Undervisning i flet
15.15-17.00 Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til næste programdel)
17.00: Opstilling til marked i atriumgården
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
18.30-19.30 Marked
20.00 – 21.00 Sangaften v. Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Onsdag d. 3.7:
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt ved kunstnerisk leder

9.30-11.15: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-17.00: Udflugt til Lille Malunds have
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
19.00 – 22.00 Valgfag – frivillig workshop
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Torsdag d. 4.7.
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.15-11.00: Undervisning i flet
11.15-12.00: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd frem til frokost.)
12.00-13.00: Frokost
13.15-14.30 Fællesprojekt ved kunstnerisk leder
14.30-17,30: Fri flet (betyder at man er velkommen til at fortsætte arbejdet på egen hånd)
17.30-17.50 Afspænding (frivillig aktivitet)
18.00: Aftensmad
19-20.30: Højskoleaften v. Brandbjerg
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Fredag d. 5.7.
7.15-7.45 Aktiv morgen – frivilligt
7.45-8.30 Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling
9.00 – 9.15: Fællesprojekt ved kunstnerisk leder
9.15-11.30: Undervisning i flet
12.00-13.00: Frokost
13.15-15.15: Forberedelse til udstilling af egne værker
15.30-17.30 Fernisering – Præsentation af udstillede værker
18.30: Festmiddag og festaften
Kaffe & Hygge i Pejsestuen

Lørdag d. 6.7.
7.45-8.30 Morgenmad
9.00-10.30: Morgensamling og evaluering +farvel og tak for denne gang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

Årets flettetræf
Dobbeltværelse: kr. 4.695 ,- for medlemmer af Pileforeningen og kr. 4995,- for ikke-medlemmer
Enkeltværelse: kr. 5.095 ,- for medlemmer af Pileforeningen og kr. 5395,- for ikke-medlemmer

Kurset foregår i dagene:

Søndag d. 30. juni – lørdag d. 6. juli 2019 (uge 27)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 13.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.