Vælg en side

Forår i luften

– et dejligt kursus om haven

Tirsdag 25. – lørdag 29. maj 2021

TILMELD DIG HER

Glæd dig til et helt særligt forårskursus med fokus på haven. Vi skal høre foredrag med havearkitekt Hanne Nippin, Bodil Johanne Jørgensen, som mener, at vi alle fortjener en god fortælling om vores liv samt ikke mindst en af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere Erik Lindsø, som fortæller om “Livsglædens nødvendighed”. Vi skal på to ture – en heldagsoplevelse i skoven med naturvejleder Peer Høgsberg, som tager os med på sanketur og afslutter turen med at lave frokost med os af de indsamlede ting. Dagen efter skal vi på heldagstur til Djursland, hvor vi starter med at besøge to private, men helt særlige haver, som måske kan bringe lidt inspiration til sommerens havetid derhjemme. Derefter besøger vi økosamfundet Friland, hvor højskolelærer Nikolaj Hygebjerg tager imod og fortæller om, hvordan mennesker i alle aldre har valgt at bo og leve lidt anderledes end de fleste danskere. Dagen sluttes af med en helt speciel oplevelse – nemlig middag på den Michelin-anerkendte Restaurant Moment – en gourmet restaurant som laver alle retter af grøntsager og grønt fra egen have og lokalområde.

Glæd dig til en inspirerende og livgivende uge

Medvirkende:

Hanne Nippin: Havearkitekt kendt fra TV2 Østjylland og TV Midtvest, hvor hun har lavet en række haveprogrammer. Hanne arbejder som havearkitekt for private og virksomheder og holder dejlige foredrag, der inspirerer til din egen have.

Peer Høgsberg: Pensioneret naturvejleder med stor fascination af naturens spisekammer.

Nikolaj Hygebjerg: Højskolelærer på Brandbjerg. Nikolaj bor i økosamfundet Friland, hvor han er ved at bygge sit eget øko-hus af halm og ler. Han udgiver podcasten “Jagten på et bæredygtigt liv” og arbejder med undervisning og foredrag indenfor især bæredygtighed.

Erik Lindsø: Forfatter, kulturjournalist og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere.
Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.
Bodil Johanne Jørgensen: Er en inspirerende og underholdende foredragsholder. Hun har haft egen foredrags-og undervisningsvirksomhed siden 1992. Hun er en af de mest berejste kvinder i Danmark og har i de seneste 25 år rejst og besøgt 116 lande og 16 territorier. Er forfatter til fire bøger.
Læs mere

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
· Havearkitekt Hanne Nippin: Drømmehaver
· 
Erik LindsøLivsglædens nødvendighed
· Bodil Johanne Jørgensen: Det gode liv forandrer sig

Andet:
· “Det er forår og alting klippes ned”. En vidunderlig sangaften.
· Sanketur og mad over ild med naturvejleder
· Terningfortællinger
· Besøg i 2 private – men helt særlige haver
· Besøg i økosamfundet Friland
· Besøg i Permakulturhaven
· Gourmetoplevelse på Restaurant Moment

KURSUSPROGRAM

Tirsdag 25/5
11.00-12.00: Ankomst og indkvartering
12.00: Frokost
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie: Vi skal møde hinanden, høre om programmet og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30-17.30: Havearkitekt Hanne Nippin: Drømmehaver: Der vises en række eksempler fra bar bund til færdig have. Se bl.a. et bageri i Ebeltoft, der blev forvandlet til en skøn, sydlandsk inspireret gårdhave. Vi kikker også på detaljer i haveplanerne, der ligger til grund for resultaterne. Se hjemmeside.
19.30 – 20.30: “Det er forår og alting klippes ned”: En vidunderlig sangaften med fokus på de smukke forårssange i Højskolesangbogen.  

Onsdag 26/5
8.30: Morgensamling 
9.30-15.30: Sanketur og mad over ild: Guidet sanketur med naturvejleder Peer Høgsberg i skoven, hvor vi vil gennemgå et udvalg af sæsonens vilde urter, rødder og bær. Derefter vil vi sammen tilberede og fremstille en simpel menu i vores flotte bålhytte. 
19.30 – 20.30: Terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

8.30: Heldagstur til Djursland:
Besøg i 2 private – men helt særlige haver:
10.30: Cottage stil hos Solveig og Bent: Vi kan byde velkommen til en stor ældre parcelhushave i Cottage-stil med grøntsager, krydderurter, stauder og sommerblomster! Vi sætter pris på en høj grad af æstetik og vægter farver, dufte, frodighed og mangfoldighed. Solveig har arbejdet med krydderurter og brugen af dem i mange år, nu mere med dyrkning af blomster og planlægning af haver. Eftersom besøget ligger sidst i maj vil der være rig mulighed for at hente inspiration til gavn og glæde allerede i dette haveår. Haven bærer præg af Bents arbejde med pil, hvor forskellige typer hegn danner rum i den store have; der vil også blive mulighed for at besøge værkstedet, hvor der flettes kurve. Læs mere
11.30: The Garden Studio: The Garden Studio på Ansegaard er en ny scene for kunst, musik og teater på spidsen af Djursland. Her er galleri, arbejdende værksteder og residencies. En del af haven er køkkenhave, og der er frugttræer og frugtbuske. Haven i The Garden Studio er en smuk og vild have. En have som er et sted, hvor naturen og mennesket har indgået et fredeligt samarbejde om at skabe et poetisk udtryk. Et sted hvor tiden får lov at stå stille og øjeblikket lov at åbne sig.  Vi spiser den medbragte frokost i haven. Se hjemmeside Læs mere
14.00: Besøg i økosamfundet Friland: Vi får kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 20- årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge. Se mere her Læs mere

14.30: Rundvisning på Friland: Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos:
15.30: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb: 
Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre. Læs mere
Herefter er der lidt tid til at slappe af i Frilandshaven, skifte til middagen, eller hvad man nu ønsker.
17.30: Gourmetoplevelse ud over det sædvanlige: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”– forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Menuen inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning. læs anmeldelse her og her
Læs mere

 

Fredag 28/5
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Erik Lindsø: Livsglædens nødvendighed: Om det der gør livet levende.
Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen!
14.00-16.00: Rygning af fisk og kød fra økokokken: Højskolen ryger selv fisk og kød, og køkkenchef Finn Mørcke vil give os et trick fra kokkens hemmelige kogebog – så du kan lære at ryge dit eget kød og fisk.
16.00: Festforberedelser
18.30: Festaften

 

Lørdag 29/5
8.30: Udtjekning fra værelser
9.15-11.00: Bodil Johanne Jørgensen: Det gode liv forandrer sig. Vi fortjener alle en god fortælling om vores liv: Her er fortællinger om ganske almindelige danskere, som forfatteren har kendt. Deres liv og forskellighed og at døden er en naturlig del af livet. Og om hvordan det kan gå, hvis man giver op og slipper livsgnisten. Det gode liv ændrer sig hele tiden. Måske kommer nøjsomheden på mode igen. Hør hvorfor? Vi har hørt det før, men kan vi tænke klimaforandringer ind i det gode liv? Bodil Johanne oplevede nogle af personerne som usynlige i livet. Nu har de fået en stemme gennem fortællinger i bogen. Foredraget er krydret med nærværende og tankevækkende historier fra det virkelige liv. Seriøst men også humoristisk. Se hjemmeside her Læs mere
12.00-13.00: Frokost
13.00: Farvel og tak for denne gang

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
Tirsdag 25. – lørdag 29. maj 2021

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.350 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.