Nordisk Strikkesymposium 2025
Tirsdag
11.00-11.30: Ankomst
11.30-12.15: Velkomst
Vi byder velkommen og præsenterer os selv og Brandbjerg Højskole.
13.00-13.30: Indkvartering
13.30-14.30: Rundvisning på højskolen og Brandbjergs Historie
Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame og vores skudhul fra 2. verdenskrig.
15.00-17.30: Workshop
19.30-21.00: Højskoleaften
Onsdag
08.30-09.15: Morgensamling
09.30-12.15: Workshop
14.00-17.15: Workshop
19.30-21.00: Foredrag: Jeg orker ikke at høre mere om bæredygtighed v. Ruth Sørensen
Ruth Sørensen er en anerkendt dansk strikdesigner og underviser, der gennem mange år har kombineret sin passion for tekstilhåndværk med et stærkt fokus på bæredygtighed og håndarbejdets kulturelle værdi. Ruth blev uddannet tekstilformgiver i 1981 og arbejdede som faglærer frem til 2006, hvorefter hun etablerede sig som selvstændig strikdesigner.
Ruths design og arbejde kredser især om mønsterstrik og den nordiske striktradition, hvor hun skaber opskrifter og underviser både begyndere og erfarne strikkere. De seneste år har hun været særligt optaget af at fremme håndværkets betydning, ikke blot for at bevare traditionen, men også for at understøtte børns finmotoriske udvikling gennem strik.
Hendes foredrag dykker ned i strikningens miljøpåvirkning og giver konkrete råd til, hvordan man kan strikke med mindst mulig belastning på vores omgivelser. Med udgangspunkt i sin egen praksis og erfaring gennemgår Ruth, hvordan man som strikker kan tage mere bevidste valg i produktionsprocessen og dermed strikke med bedre samvittighed.
Torsdag
08.30-09.30: Foredrag: "En kreativ proces at designe" v. Laura Dalgaard (DK)
Hvad ligger der bag den kreative proces at designe? For Laura Dalgaard har det rummet følelser af glæde ved at skabe med sine hænder, angst over frygten for at fejle og forbundethed til noget større end en selv. Kreativitet er mere end intuition og talent; det er også et redskab, der skal plejes og dyrkes.
Laura er uddannet strikdesigner fra Kunstakademiet og driver virksomheden Laura Dalgaard Knit, hvor hun sælger strikkeopskrifter, knit-kits og små kollektioner af færdigstrikkede sweatre. Derudover samarbejder hun med kunstinstitutioner og modevirksomheder fra hele verden. I sit foredrag dykker Laura ned i motivationen bag sit strikkeunivers og hvordan fordybelsen i det kreative håndarbejde kan være med til at give en ro i tilstedeværelsen.
10.00-17.00: Udflugtsdag
Vi tager alle på udflugt. Detaljer om turen offentliggøres her på siden meget snart – du kan godt begynde at glæde dig.
19.30-21.00: Foredrag: "Mit Strikkeliv" v. Marianne Isager
Marianne Isager er en af Danmarks mest anerkendte strikdesignere og har i mere end 40 år været en central figur i udviklingen af moderne dansk strik. Gennem sine bøger, opskrifter og foredrag har hun bidraget til at forny og videreføre den traditionelle håndarbejdskultur. Hun er især kendt for at hente inspiration fra sine mange rejser til steder som Peru, Grønland, Nepal og Japan samt for sit engagement i NGO-arbejde og undervisning.
Født i 1954 i en lægefamilie i Nordjylland, tilbragte Marianne Isager sin ungdom mellem Århus og familiens sommerhus, Østerklit, i Tversted Klitplantage. Hun begyndte sin uddannelse som væver og stoftrykker på Skolen for Brugskunst, men hendes interesse for strikning blev vakt på Skals håndarbejdsskole i 1973, hvor hun mødte strikdesigneren Åse Lund Jensen. Dette møde blev skelsættende, og da Åse Lund Jensen gik bort få år senere, overtog Marianne hendes firma og etablerede i 1977 Isager-strik, der i dag har til huse i Tversted.
Marianne Isagers strikdesign er ofte inspireret af oplevelser fra hverdagen og rejser til fjerne egne. Hun har boet og pendlet mellem Japan og Danmark i 15 år, hvilket også har præget hendes arbejde. Hendes fortællinger om livsrejsen med strik som følgesvend danner baggrund for hendes foredrag og hendes bøger om Mit Strikkeliv, der giver et indblik i hendes kreative univers gennem tekst og billeder.
Hun fortsætter med at være en vigtig stemme i strikverdenen og kombinerer traditionelt håndværk med moderne design på en måde, der har inspireret både nye og erfarne strikkere verden over.
Fredag
08.30-09.15: Morgensamling
09.30-12.15: Workshop
14.00-17.15: Workshop
19.30-21.00: Foredrag: "Projekt med Thyras runesten i en strikketrøje" v. Mette Christensen
Igennem en årrække har Mette Nørregaard Christensen interesseret sig for historie- og kulturarvsformidling gennem håndarbejde. Hendes interesse for historiske mønstertraditioner, symboler og strikketeknikker har resulteret i mange farvestrålende museumskopier af vanter og trøjer fra de nordiske og baltiske lande. De historiske vanter inspirerede hende til at udvikle sine egne museumsdesigns. Det første vantedesign blev Jellingvanter, inspireret af motiverne fra den store runesten i Jelling. Herefter fulgte designs som Jellingstenhuen, Krigerhjelm, Vikingvanter – på havet og Vanter med Solvognen.
I 2024 indgik Mette et samarbejde med Kongernes Jelling om udgivelsen af opskriften Thyras Trøje, en sweater der formidler historien om Gorms Runesten og fungerer som en hyldest til Dronning Thyra. Thyras Trøje er selvfølgelig en opskrift med diagrammer, men også en samlet pakke, der indeholder historisk formidling om den nyeste runeforskning, om runealfabetet og vikingetidens farver. Foredraget handler om, hvordan ideen blev til opskrift, hvordan teststrikkerne strikkede og hvordan strikning blev til historieformidling.
Lørdag
08.30-09.15: Morgensamling
09.30-12.15: Workshop
14.00-16.00: Foredrag: "Tascideas" v. Remi Tasc
Remi Tasc er grundlægger af velgørenhedsstrikkeprojektet, Åmtanke. Det var oprindeligt et projekt, Remi havde brugt for sig selv efter et samlivsbrud, men det har siden vokset sig større og har spredt sig til hele Norge og andre lande. Remi Tasc arbejder som sygeplejerske inden for psykiatrien, og i sit foredrag berører Remi emner som psykisk sundhed og sygdom samt hvordan han bruger strikning i sit arbejde med patienter, der anses for at være farlige til at færdes frit i samfundet.
Mønsteret til Åmtanke illustrerer, at vores liv går i forskellige retninger, krydser hinanden og ændrer sig undervejs. Kontrastfarven symboliserer vores særpræg, vores forskellige baggrund og bagage. Det er ment som en påmindelse om, at vi alle har unikke egenskaber, og at det er vigtigt at vise omsorg og forståelse for hinanden.
Åmtanke er et samarbejdsprojekt med mange involverede. Der arrangeres blandt andet strikketræf og arrangementer forskellige steder. Strikkere får udleveret garn og bidrager med deres strikkefærdigheder til at færdiggøre varme trøjer. Andre bidrager økonomisk til indkøb af garn. Alt, der har med Åmtanke at gøre, skal være gratis. Det er ikke tilladt at købe eller sælge tøjet eller opskriften. Det skal være frit. Den første Åmtanke-trøje blev færdig den 6. juli 2019, og siden da er hundredvis af trøjer blevet strikket og givet væk i hele Norge. Over 140 Åmtanke-trøjer er blevet strikket og sendt til soldater i Ukraine. Denne vinter strikkes der til Frelsens Hær i Norge.
16.00-18.30: Festforberedelser
18.30-21.00: Festmiddag
Søndag
08.30-09.00: Udtjekning af værelser
09.00-11.00: Foredrag: "Traditionelle tekstiler fra den østtyske kyst til østersøkysten" v. Claudia Krischer (ENG)
Claudia Krischers foredrag udforsker den rige kulturelle udveksling, der findes i traditionelle tekstiler fra Østersøregionen. Disse tekstiler afspejler den lokale hverdag, håndværksmæssige færdigheder og tilgængelige materialer, men de fortæller også historier om mobilitet og inspiration på tværs af kulturer, båret af rejsende, handlende og fiskere.
Gennem foredraget præsenterer Claudia tre konkrete eksempler, som viser, hvordan mønstre, teknikker og traditioner er blevet spredt og udviklet – både historisk og i dag: Pommerske fiskertæpper, Dobbeltfingerhandsker og Pottmütze-huer.
Claudia Krischer viser i sit foredrag, hvordan lokale tekstiltraditioner både påvirker og inspireres af hinanden, og hvordan de fortsætter med at udvikle sig i nutidens globale verden. Hendes foredrag giver en spændende indsigt i tekstilhåndværkets historiske og kulturelle betydning samt dets relevans i dag.
12.00: Farvel og tak
Måltider
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Hver formiddag, eftermiddag og aften byder køkkenet på kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.