Havkajak

 

Mandag 24. julisøndag 30. juli 

Havkajak- Smukke naturoplevelser og fællesskab på havet. I løbet af ugen vil vi prøve kræfter med forskellige perspektiver af det at ro havkajak i Danmark lige fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed, kajakken som turredskab og havkajak i historisk rids. 

TILMELD DIG HER

De danske kyster bugter sig med ca. 7000 km kystlinje. Lige udenfor vores dør venter masser af oplevelser i den kystnære natur. På tur i Danmarks sidste ”vildmark” er havkajakken det perfekte fartøj med masser af potentiale for både naturoplevelser, leg og motion. Her kan vi opleve Danmark fra en måske ny og anden side. 

I løbet af ugen vil vi omfavne forskellige aspekter af det at ro havkajak i Danmark. Det gælder alt fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed og kajakken som turredskab. Men vi kommer også til at tale om havkajakkens historie. Vi beskæftiger os med havkajak på både kinæstetisk og kognitivt niveau og bruger ugens aktiviteter til at perspektivere og til at diskutere, hvad oplevelser i havkajak kan bibringe det moderne menneske i forhold til begreber som natursyn, samarbejde, fælles oplevelser, fællesskab og bevægelse. 

Den daglige rytme
Hver morgen starter vi dagen med morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i Brandbjergs egen skov, overnatning i vores 3 shelters ved bækken (frivilligt – for dem der har lyst) og meget andet godt. Hver aften slutter vi dagen af med Brandbjerg Café, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af ugens kurser og snakke og hygge sammen. Ugens sidste aften er der festmiddag, hvor vi fejrer sommeren sammen. 

En dag udenfor kajakken
En dag springer vi ikke i kajakken. Her tager vi på heldagsudflugt til Kolding sammen med alle ugens kursister. Der bliver mulighed for at vælge mellem flere forskellige aktiviteter, og vi skal bl.a. ind og opleve Geografisk have, der byder på 14 hektar med flora fra hele verden.  

Tag dine bedste venner med
Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Havkajak er en del af en aktiv sommeruge, hvor vi er sammen med ugens andre linjer: Mad over ild, yoga, sommermagi og sommervandringer. Vi vil lade os forkæle i en dejlig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst nyde lyse sommeraftener sammen med andre glade kursister fra hele landet. 

Vi tilpasser programmet til vind og vejr
Vi håber på sommer og solskin og rimeligt stille vejr. Turplanlægning og sikkerhed i forhold til vind og vejr er dog essentiel, når vi ror i kajak, derfor er det vigtigt at forholde sig fleksibelt til nedenstående dag-til-dag program. Hver dag vælger vi ture, så vi som gruppe har sikkerheden i orden og får de bedst mulige oplevelser.  

Nogle dage vil vi også vælge at have fokus på teknik, således at vi dygtiggør os i kajakken og træner vores tekniske færdigheder.  

 

Medvirkende:  

  • Jesper Berth, kajakunderviser: Sætter pris på fælles oplevelser i naturen og at opleve Danmark fra vandet. Jesper er nysgerrig på, hvad vi oplever og ikke mindst hvordan, samt nysgerrig på hvordan vi gennem aktiviteter i naturen og med kajak kan udvikle os som mennesker.
  • Carsten Knudsen: Carsten Knudsen spillede Gertrud Sand og nissen Gynther i The Julekalender. Var med i og leverandør af mange af sangene til De Nattergale. Han har ingen uddannelse, men er efterhånden oppe på 45 fjumreår. Siden 1999 har han optrådt solo som entertainer, men også med musikalske koncerter i kirker og på festivaler. Han har det sidste årti komponeret en del klaver- og guitarmusik.
  • Anders Nolting Magelund: Klimaekspert og forfatter til en lang række bøger om klima, herunder “Klimaguiden” og “Den store klimabog”. Derudover er han fast medvirkende i podcasten “Klimaguiden” på Podimo. Han er tidligere forskningschef i den grønne tænketank Sustainia og arbejder i dag med klimalederskab i den faglige organisation Lederne, hvor han udarbejder politiske strategier på vegne af over 130.000 danske ledere. 

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse 
· Fuldpension inkl.  festmiddag med live musik 
· Kaffe/te og vand 
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes. 

Foredrag: 
· Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne 
· Anders Nolting Magelund: “Klimaguiden. Red verden lidt hver dag” 

 
Andre oplevelser: 
· Morgensamlinger 
· OutdoorBIO: En aften er der mulighed for outdoor-biograf. Vi finder madrasser, tæpper og soveposer og ser film under stjernerne, mens mørket sænker sig. 

  • Sangaften: En glad aften med musik og fællessang.
  • Five O’clock i atriumgården
  • Festaften 

Beskrivelse af ugens sejlads: 

Dette er eksempler på ture, du kan komme på. Hver dag vurderes vind og vejr, og derfor kan det ikke garanteres, at du kommer afsted på alle destinationer. Vi vil ligeledes have dage med fokus på teknik og færdigheder. 

Vejle Fjord – Fortrolighed med vand, udstyr og sikkerhed. Dagens primære mål er at opnå tryghed i kajakkerne og få færdigheder i redninger, hvilket er forudsætninger for til fulde at udnytte kajakkens potentiale som turredskab. Her er mulighed for at eksperimentere og ud fra samarbejdsøvelser samt enkle principper om sikkerhed danne fælles og personlige erfaringer. Det bliver en ”våd” dag, hvor vi vil tilbringe lige så megen tid i vandet som i kajakkerne.  

Horsens Fjord – Brug af kajakken. Vi tager på tur ud i det blå. Det kunne være en rotur ved Borre Knob i Horsens Fjord. Vi har fokus på regler for naturvenlig færdsel i kajak, regler for overnatning, og hvordan man kan bruge kajakken til at tage på tur i. Vi diskuterer principper for sikkerhed, når man tager på tur sammen og prøver dem af i praksis. I pauserne vender vi kajakkens historie fra fangstværktøj til ekspeditionsfartøj og rekreativt motionsredskab i en hektisk hverdag.  

Kolding å – Natur. Vi har fokus på styring af kajakkerne. Vi følger åens snoninger i opdagelse og eventyr på Kolding å og mærker den uendelige nysgerrighed efter, hvad der gemmer sig bag ”det næste hjørne”. Det kræver sin kvinde eller mand at følge åens bugtninger og snoninger. Til gengæld er det meget lærerigt og giver os store fordele med styring af kajakken, når vi igen kommer ud på mere åbent vand. Da vil det føles meget let at manøvrere sin kajak. Havkajakken tåler også ferskvand, og mens vi følger åen, kommer vi meget tæt på fugle, dyr, insekter, blomster og i det hele taget naturen. 

Kolding Fjord – Manøvrering og det moderne menneske. Vi har fokus på manøvrering af kajakkerne og er på mere åbent vand, dog kystnært, måske ved smukke Eltang Vig eller Gudsø Vig. Vi snakker om principper for kajakdesign, og hvad dette betyder for en kajaks manøvredygtighed og styring. Med udgangspunkt i krop, kajak og pagaj leger vi med styretag og manøvrering for at opnå større mestringsglæde og blive mere kompetente kajakroere. 

KURSUSPROGRAM

Mandag 24/7: 
13.30: Ankomst  
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården. 
19.30-21:00: Let’s team up: Vi starter ugen med at mødes på tværs af linjer. Med dilemma-lege, barometer øvelser, samtalestrimler og meget mere får du mandag aften lært dine medkursister at kende. Forhåbentlig fortsætter snakken og fællesskabet ind i de lune danske sommeraftner, når vi alle mødes i atriumgården i løbet af ugen og fortæller, hvad vi hver især har oplevet i løbet af dagen. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 


Tirsdag d. 25/7:
 
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt) 
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge. 
17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården. 
19.30-21.00: Gi´ os lyset tilbage – højskolesang under åben himmel: Vi flytter klaveret ud i atriumgården og holder en stemningsfuld sangaften under åben himmel. Sangene vil kredse om frihed og sommer! 
21.00: Brandbjerg Café:  Ønskekoncert med højskolesang, snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 


Onsdag d. 26/7: 

7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt) 
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge. 
17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården. 
19.30-21.00:  Dilemmacafé: I grupper vil vi blive udfordret med spændende dilemmaer indenfor mange genrer: “Den kvindelige chef der forelsker sig i en ansat”, “Petras mor bliver krænket over, at skolen spiller spasserbold i idræt” og mange andre sjove dilemmaer. Hver gruppe er sit eget lille monopol, og debatten kan blive heftig!  
21.00: Outdoor bio: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig. 

Torsdag d. 27/7: 
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt) 
8.30: Morgensamling 
9.30-15.30: Heldagstur til Kolding. Vi skal på en pragtfuld heldagstur til Kolding med en række spændende oplevelser. Vi kører med bus til Kolding og deler os i forskellige grupper (du får selv mulighed for at vælge dine aktiviteter i løbet af dagen- dog er der begrænset antal pladser på de forskellige udflugtsmål). 

Gruppe 1 skal vandre en dejlig tur i Koldings nærområde med en lokal guide. Vi skal vandre omkring Kolding Slotssøen og kommer også omkring smuk og rolig natur. Den anses generelt for at være en let rute og tager i ca.  1,5 time at gennemføre. Dette er en populær rute til Fugleudkig, vandreture og Løb, men du kan stadig nyde lidt ensomhed på de mere stille tidspunkter af dagen. 

Gruppe 2 går til det nærliggende Koldinghus hvor to guider står klar. Koldinghus er et kongeslot i Kolding, som blev grundlagt midt i 1200-tallet. Det brændte i 1808 og stod længe som en ruin, inden en langvaring restaurering blev igangsat. Både slottet, selve restaureringen og museet på Koldinghus er i dag seværdigheder. Guiderne vil vise rundt i to forskellige rundvisninger: “Flora Danica – verdens vildeste stel” og “Koldinghus´ historie”.  

 

Gruppe 3 kører med bussen til Geografisk have i Kolding. Geografisk Haves plantesamling er stor, gammel og helt unik, med specielle træer, skulpturerede buske og en mangfoldighed af stauder og urter. her skal vi have en rundvisning på højt fagligt niveau. Det er en god måde at komme rundt i haven på, både hvis du bare er nysgerrig, botanik-nørd eller interesseret i at vide mere om f.eks. havens grundlægger Aksel Olsen, som var en spændende pioner, med mange talenter.  

Vi spiser frokost i den charmerende gård ved kulturhuset Nicolai og deler os igen om eftermiddagen. Du vil kunne nå at opleve to af de tre aktiviteter på dagen. 

19.30-21.00: Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne: Et musikalsk foredrag med Carsten Knudsen fra ”De nattergale”. Om hans rejse fra Vestjylland til de store scener. Karriere valg og/eller tilfældigheder.  Om jantelov, om mindreværd, om at være dårlig til at sælge sig selv, om at bygge mod op, om at være tosproglig – jysk/dansk, om besværligheder med rigsdansk, når ens modersmål er jysk. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

 

Fredag d. 28/7: 
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt) 
8.30: Morgensamling 
9.30-11.30: Anders Nolting Magelund: “Klimaguiden. Red verden lidt hver dag“: Foredrag og debat om klima og hvad vi selv kan gøre. Nemme og helt konkrete råd til, hvordan man som almindelig dansker kan leve mere klimavenligt og yde sit eget bidrag til at redde kloden. Klimakrisen er på alles læber, og stadig flere danskere vil gerne leve klimavenligt og ændre rutiner, vaner og forbrug, hvis det kan skabe en bedre fremtid, for vores efterkommere. Men hvordan gør man? Mange oplever stor forvirring omkring, hvad en ’klimavenlig hverdag’ og et ’klimavenligt forbrug’ egentligt er. Forfatterne i bogen er erfarne klimajournalister og har ryddet op i undersøgelser, klimaråd, der peger i mange retninger, rapporter og halve og hele sandheder i debatten og har underbygget deres grundige research med de mest præcise tal og nyeste data. Klimaguiden er således en uundværlig guide i forhold til at blive klogere på, hvad vi selv kan gøre, og hvad der har størst effekt, og den giver praktiske råd til små og lidt større greb i hverdagen.  Bogen er bygget overskueligt op i kapitler, der hver handler om en vigtig del af vores tilværelse som mad, bolig, transport, penge, rejser og tøj. Kapitlerne gennemgår alt, hvad der er relevant at vide inden for hvert område og giver konkrete råd til, hvordan livet kan indrettes klimavenligt.  Danskerne har verdens syvende største CO2-forbrug pr. indbygger, og den enkelte kan gøre en forskel i sin hverdag. Klimaguiden viser hvordan. 
13.30-21.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge. Denne aften er der desuden aftenhygge på det workshophold, som du er tilknyttet. 

 

Lørdag d. 29/7: 
7.30: Aktiv morgen: Start dagen med at få dig rørt (frivilligt) 
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Vandre, havkajak, yoga og mindfulness eller mad over ild: Her er du ude på den workshop, som du har valgt igennem hele denne uge. 
16:00: Vi gør klar til festaften!  
19.00: Festaften med musik og dans 

 
Søndag d. 30/7: 
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder 
10.00 Farvel og tak for denne gang   

 Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Er vi ude af huset på tur, så er der mulighed for, at du om morgenen kan smøre en madpakke. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.   

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.   

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.150 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 24. juli – søndag 30. juli 2023

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

[wd_asp id=2]

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook