Vælg en side

Havkajak

Mandag 2. – Søndag 8. august 2021
Havkajak- Smukke naturoplevelser og fællesskab på havet. I løbet af ugen vil vi prøve kræfter med forskellige perspektiver af det at ro havkajak i Danmark lige fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed, kajakken som turredskab og havkajak i historisk rids. 

TILMELD DIG HER

De danske kyster bugter sig med ca. 7000 km kystlinje, og her lige udenfor vores dør venter masser af oplevelser i den kystnære natur. På tur i Danmarks sidste ”vildmark” er havkajakken det perfekte fartøj med masser af potentiale for både naturoplevelser, leg og motion – at opleve Danmark fra en måske ny og anden side.  

I løbet af ugen vil vi omfavne forskellige perspektiver af det at ro havkajak i Danmark lige fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed, kajakken som turredskab og havkajak i historisk rids. Vi beskæftiger os med havkajak på både kinæstetisk og kognitivt niveau og bruger ugens aktiviteter til at perspektivere og til at diskutere, hvad de kan bibringe det moderne menneske i forhold til begreber som natursyn, samarbejde, fælles oplevelser, fællesskab og bevægelse.  

Vi håber på sommer og solskin og rimeligt stille vejr. Turplanlægning og sikkerhed i forhold til vind og vejr er essentiel, når vi ror i kajak, derfor er det vigtigt at forholde sig fleksibelt til nedenstående dag-til-dag program. I programmet har vi lagt vægt på at se forskellige steder og forskellig natur i Danmark, og hvordan vi kan bruge havkajakken til at besøge kendte og ukendte steder fra en ny vinkel. 

Vi vælger tur, så vi som gruppe har sikkerheden i orden og får de bedst mulige oplevelser.  

Hver morgen starter vi dagen med morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i Brandbjergs egen skov, overnatning i vore 3 shelters ved bækken (frivilligt – for dem der har lyst) og meget andet godt. Hver aften sluttes dagen af med Brandbjerg Café, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af ugens kurser og snakke og hygge sammen. Ugens sidste aften er der festmiddag.  

Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Havkajak er en del af en sommeruge, hvor vi er sammen med ugens andre kurser Sommervandring og Sommermagi. Vi vil lade os forkæle i en dejlig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst nyde lyse sommeraftener sammen med andre glade kursister fra hele landet. 

”Vi kører i egne biler ud til vores destinationer. Kommer du ikke selv i bil hjælper vi med samkørsel, så alle kommer med”

Beskrivelse af ugens sejlads: 

Dette er eksempler på ture, du kan komme på. Hver dag vurderes vind og vejr, og derfor kan det ikke garanteres, at du kommer afsted på alle destinationer. 

Vejle Fjord – Fortrolighed med vand, udstyr og sikkerhed. Dagens primære mål er at opnå tryghed i kajakkerne og få færdigheder i redninger, hvilket er forudsætninger for til fulde at udnytte kajakkens potentiale som turredskab. Her er mulighed for at eksperimentere og ud fra samarbejdsøvelser samt enkle principper om sikkerhed danne fælles og personlige erfaringer. Det bliver en ”våd” dag, hvor vi vil tilbringe lige så megen tid i vandet som i kajakkerne.  

Horsens Fjord – Brug af kajakkenVi tager på tur ud i det blå. Det kunne være en rotur ved Borre Knob i Horsens Fjord. Vi har fokus på regler for naturvenlig færdsel i kajak, regler for overnatning, og hvordan man kan bruge kajakken til at tage på tur i. Vi diskuterer principper for sikkerhed, når man tager på tur sammen og prøver dem af i praksis. I pauserne vender vi kajakkens historie fra fangstværktøj til ekspeditionsfartøj og rekreativt motionsredskab i en hektisk hverdag.  

Kolding å  Natur. Vi har fokus på styring af kajakkerne. Vi følger åens snoningerne i opdagelse og eventyr på Kolding å og den uendelige nysgerrighed efter, hvad der gemmer sig bag ”det næste hjørne”. Det kræver sin kvinde eller mand at følge åens bugtninger og snoninger. Til gengæld er det meget lærerigt og giver os store fordele med styring af kajakken, når vi igen kommer ud på mere åbent vand. Da vil det føles meget let at manøvrere sin kajak. Havkajakken tåler også ferskvand, og mens vi følger åen, kommer vi meget tæt på fugle, dyr, insekter, blomster og i det hele taget naturen. 

Kolding Fjord – Manøvrering og det moderne menneskeVi har fokus på manøvrering af kajakkerne og er på mere åbent vand, dog kystnært, måske ved smukke Eltang Vig eller Gudsø Vig. Vi snakker om principper for kajakdesign, og hvad dette betyder for en kajaks manøvredygtighed og styring. Med udgangspunkt i krop, kajak og pagaj leger vi med styretag og manøvrering for at opnå større mestringsglæde og blive mere kompetente kajakroere. 

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Nikolaj Wessel Witte: Evigt familieeventyr

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Besøg hos Sejdmanden i Jelling
· Jelling Bryggeri med smagsprøver
· Five O´Clock Drink
· Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl

KURSUSPROGRAM

Mandag 2/8: 
14.30-15.30: Ankomst 
15.30-17.00: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie – både som herregård og højskole. 
17.00: Five O´Clock Drink: Tid til at nyde et glas kold hvidvin eller en kop god kaffe i atriumgården. 
19.30: “Lets team up”: Vi lærer hinanden bedre at kende 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

 

Tirsdag 3/8: 
8.30: Morgensamling 
9.30-17.00: Havkajak: Se turbeskrivelser øverst på siden.
17.00: Five O´Clock Drink: Tid til at nyde et glas kold hvidvin eller en kop god kaffe i atriumgården. 
19.30-21.00: Højskoleaften: Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Enevoldsen, fået ikke mindre end to sange med i den nye højskolesangbog. De har skrevet sange, som breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen som evigtgyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolebogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.   
21.00: Outdoor-bio: Vi skal se en god film under åben himmel. 

Onsdag 4/8: 
8.30: Morgensamling 
Heldagstur, udflugt for livsnydereKongernes jelling, Café Sejd inkl Sejdmandens fortællinger og  Jelling bryghus med smagsprøver og vikingefortællinger: Vi vandrer ad det sidste stykke af Grejsdalsstien til Jelling. Her besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling, spiser en dejlig frokost hos Sejdmanden og hører hans medrivende fortællinger. Vi runder dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg og ølsmagning. 
19.30: Friaften
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

 

Torsdag 5/8: 
8.30: Morgensamling
9.30-17.00: Havkajak: Se turbeskrivelser øverst på siden.

19.30: Kursuslederen og monopolet: Med inspiration fra “Mads og monopolet” holder vi en festlig aften. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

 

Fredag 6/8: 
8.30: Morgensamling 
9.30-11.15: Nikolaj Wessel Witte: Evigt familieeventyr: Man kan da ikke rejse jorden rundt på flere år med sin familie? Kan man? Vi drømte om fuldtidsrejse, om at være en nomade- og vagabond-familie. Vi drømte om at vise vores børn den store verden med meget større dybde og eventyr. Drøm blev til plan, plan blev til virkelighed. Men knap var vi taget afsted, før planen mødte virkeligheden. Vi navigerede os først i den ene så i den anden retning, og stort set aldrig i den retning vi så møjsommeligt havde planlagt. Meget lidt gik efter planen. Vores campervan blev ombygget, kontinentet skiftet ud, og oplevelserne stablede sig op. Men hver gang planen blev for stram, brast planen, for planer og virkeligheden har det ikke altid godt sammen. For hver dag der gik, lærte vi mere om os selv, vores egne ønsker, vores egne evner til at løse problemer undervejs, vores vilje til kompromis, vores evne til at være så tæt som meget få familier. Hør historien om vores campervan-rejse i Europa, vores eventyr i Patagonien i den ombyggede campervan og rejsen med rygsæk i Asien. Hør om hjemmeskoling, om livet på landevejen, og hvordan man kan vælge et helt anderledes liv – hvis man tør. Hør også om prisen i blod, sved og tårer – og hvorfor det er det hele værd. 
13.30-21.00: Solnedgangstur i kajak
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

 

Lørdag 7/8: 
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Havkajak: Se turbeskrivelser øverst på siden.
16.00: Festforberedelser: Vi hjælper hinanden med at gøre klar til aftenens festaften. 
18.00: Festmiddag 

Søndag 8/8: 
9.00-10.00 Morgensang, ugeafslutning og fælles afsked 
Afrejse 

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 2. – Søndag 8. august 2021

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.