Havkajak

Mandag 26. juli – søndag 1. august 2021
Havkajak- Smukke naturoplevelser og fællesskab på havet. I løbet af ugen vil vi prøve kræfter med forskellige perspektiver af det at ro havkajak i Danmark lige fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed, kajakken som turredskab og havkajak i historisk rids. 

TILMELD DIG HER

Alle pladser er optaget – ledige pladser i uge 31

De danske kyster bugter sig med ca. 7000 km kystlinje, og her lige udenfor vores dør venter masser af oplevelser i den kystnære natur. På tur i Danmarks sidste ”vildmark” er havkajakken det perfekte fartøj med masser af potentiale for både naturoplevelser, leg og motion – at opleve Danmark fra en måske ny og anden side.  

I løbet af ugen vil vi omfavne forskellige perspektiver af det at ro havkajak i Danmark lige fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed, kajakken som turredskab og havkajak i historisk rids. Vi beskæftiger os med havkajak på både kinæstetisk og kognitivt niveau og bruger ugens aktiviteter til at perspektivere og til at diskutere, hvad de kan bibringe det moderne menneske i forhold til begreber som natursyn, samarbejde, fælles oplevelser, fællesskab og bevægelse.  

Vi håber på sommer og solskin og rimeligt stille vejr. Turplanlægning og sikkerhed i forhold til vind og vejr er essentiel, når vi ror i kajak, derfor er det vigtigt at forholde sig fleksibelt til nedenstående dag-til-dag program. I programmet har vi lagt vægt på at se forskellige steder og forskellig natur i Danmark, og hvordan vi kan bruge havkajakken til at besøge kendte og ukendte steder fra en ny vinkel. 

Vi vælger tur, så vi som gruppe har sikkerheden i orden og får de bedst mulige oplevelser.  

Hver morgen starter vi dagen med morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i Brandbjergs egen skov, overnatning i vore 3 shelters ved bækken (frivilligt – for dem der har lyst) og meget andet godt. Hver aften sluttes dagen af med Brandbjerg Café, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af ugens kurser og snakke og hygge sammen. Ugens sidste aften er der festmiddag.  

Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Havkajak er en del af en aktiv sommeruge, hvor vi er sammen med ugens andre linjer: Mad over ildyoga og vandringer. Vi vil lade os forkæle i en dejlig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst nyde lyse sommeraftener sammen med andre glade kursister fra hele landet. 

Beskrivelse af ugens sejlads: 

Dette er eksempler på ture, du kan komme på. Hver dag vurderes vind og vejr, og derfor kan det ikke garanteres, at du kommer afsted på alle destinationer. 

Vejle Fjord – Fortrolighed med vand, udstyr og sikkerhed. Dagens primære mål er at opnå tryghed i kajakkerne og få færdigheder i redninger, hvilket er forudsætninger for til fulde at udnytte kajakkens potentiale som turredskab. Her er mulighed for at eksperimentere og ud fra samarbejdsøvelser samt enkle principper om sikkerhed danne fælles og personlige erfaringer. Det bliver en ”våd” dag, hvor vi vil tilbringe lige så megen tid i vandet som i kajakkerne.  

Horsens Fjord – Brug af kajakkenVi tager på tur ud i det blå. Det kunne være en rotur ved Borre Knob i Horsens Fjord. Vi har fokus på regler for naturvenlig færdsel i kajak, regler for overnatning, og hvordan man kan bruge kajakken til at tage på tur i. Vi diskuterer principper for sikkerhed, når man tager på tur sammen og prøver dem af i praksis. I pauserne vender vi kajakkens historie fra fangstværktøj til ekspeditionsfartøj og rekreativt motionsredskab i en hektisk hverdag.  

Kolding å  Natur. Vi har fokus på styring af kajakkerne. Vi følger åens snoningerne i opdagelse og eventyr på Kolding å og den uendelige nysgerrighed efter, hvad der gemmer sig bag ”det næste hjørne”. Det kræver sin kvinde eller mand at følge åens bugtninger og snoninger. Til gengæld er det meget lærerigt og giver os store fordele med styring af kajakken, når vi igen kommer ud på mere åbent vand. Da vil det føles meget let at manøvrere sin kajak. Havkajakken tåler også ferskvand, og mens vi følger åen, kommer vi meget tæt på fugle, dyr, insekter, blomster og i det hele taget naturen. 

Kolding Fjord – Manøvrering og det moderne menneskeVi har fokus på manøvrering af kajakkerne og er på mere åbent vand, dog kystnært, måske ved smukke Eltang Vig eller Gudsø Vig. Vi snakker om principper for kajakdesign, og hvad dette betyder for en kajaks manøvredygtighed og styring. Med udgangspunkt i krop, kajak og pagaj leger vi med styretag og manøvrering for at opnå større mestringsglæde og blive mere kompetente kajakroere. 

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Michael Rothstein: Hovedjagt og kraniekult på Borneo   
· Birgitte Hansen: Tradition og fornyelse i højskolesangbogen 

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningfortællinger
· Sangaften
· Udflugt

· Outdoor bio
· Bålhygge i Herregårdsparken

KURSUSPROGRAM

Mandag 26/7:
14.00: Ankomst 
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30-21:00: Musikalsk rystesammen: Vi lærer hinanden at kende og kommer godt i gang med en herlig sommeruge. 
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

Tirsdag d. 27/7:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Havkajak: Se turbeskrivelser øverst på siden.
16.00-17.30: Sæt i gang: Vi bliver klogere på verden og os selv.
19.30-21.00: Højskoleaften: Tirsdag aften mødes alle i huset  – en aften der byder på spændende foredrag, oplæg til debat eller meningsudveksling. Dette annonceres senere, men glæd dig.
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl. 

 

Onsdag d. 28/7:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Havkajak: Se turbeskrivelser øverst på siden.
19.30-21.00: Birgitte Hansen: Tradition og fornyelse i højskolesangbogenNovember 2020 udkom en ny udgave af højskolesangbogen. Den 19. udgave. Vi har i Danmarkshistorien oplevet store omvæltninger i højskolesangbogens 125-årige historie. Højskolesangene skærper vores opmærksomhed omkring disse begivenheder og giver os et unikt indblik i den samtid, som sangene er skrevet i. Vi skal høre om komponister, digtere og ikke mindst de historiske begivenheder, som var anledning til sangene. Vi vil sammen synge mange af de sange, som vi kender og elsker og lære nogle af de nye sange, som vi sikkert hurtigt kommer til at holde af.
21.00: Outdoor bio: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig.

Torsdag d. 29/7:
8.30: Morgensamling
9.30-16.00: Heldagsudflugt til Vejle: Denne dag tager vi på tur. Vi skal ud af huset og se sommer- Danmark. Turen tager os ind til Vejles historiske Skyttehus med mere end 160 års historie. Dette er basen for dagens oplevelser. Foruden fortællinger om Skyttehuset, skal vi besøge Olafur Eliassons arkitektoniske vidunder ”Fjordenhus” og høre om Vejles havnefront der rummer det kendte boligbyggeri ”Bølgen”. Bespisning foregår i den smukke pavillon hvor Restaurant Skyttehuset vil servere en lækker tapasanretning. Hvis vejret tillader det, sidder vi på terrassen og nyder udsigten ud over fjorden. Dagen er fælles for ugens aktive kurser, så der er rig mulighed for at undersøge hvad de andre går og laver. Så om du er til Yoga og Mindfulness, Havkajak, Mad over Ild eller Sommervandring, så er der lagt op til en skøn dag, hvor vejret forhåbentlig er med os.
19.30-21.00: Kursuslederen og Monopolet: Vi mødes og vender dilemmaer fra ugens kursister, samfundsproblematikker og svære eller sjove spørgsmål fra hverdagslivet. Det hele afholdes med inspiration fra det kendte radioprogram ”Mads og Monopolet”  

 

 

Fredag d. 30/7: 
8.30: Morgensamling 
9.30-11.30: Michael Rothstein: Hovedjagt og kraniekult på Borneo: I løbet af 1800-tallet kom Europa i stadig tættere kontakt med Sydøstasien, og en eksotisk verden åbnede sig for eventyrere, opdagelsesrejsende, handelsfolk, missionærer og kolonisatorer. Overalt fandt de ting, de ikke havde drømt om. Hjemme ventede forskere og politikere på nye rapporter, mens folk flest nød den ene dramatiske rejseberetning efter den anden. Et gennemgående tema i efterretningerne fra det fjerne Borneo var hovedjagt og kraniekult. I de lærdes studerekamre blev man klogere, og i stuens trygge lænestol kunne almindelige læsere gyse: De indfødte huggede hovederne af folk i drabelige overraskelsesangreb, fragtede trofæerne hjem, hvor de under stor festivitas blev monteret under tagryggen.  
13.30-21.00: Havkajak inkl. aftenhygge: Se turbeskrivelser øverst på siden.

Lørdag d. 31/7: 
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Havkajak: Se turbeskrivelser øverst på siden. 
15.30: Sommerlege i parken – Brandbjergsk OL / Vi gør klar til festaften!  
19.00: Festaften   

 

Søndag d. 1/8: 
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder 
10.00 Farvel og tak for denne gang   

 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.   

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.   

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 26. juli – søndag 1. august 2021

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.