Havkajak
Mandag 31. juli– søndag 6.august 2023
Havkajak- Smukke naturoplevelser og fællesskab på havet. I løbet af ugen vil vi prøve kræfter med forskellige aspekter af det at ro havkajak i Danmark. Vi vil træne grundlæggende færdigheder, sikkerhed og kajakken som turredskab – samt komme omkring havkajakkens historie.
De danske kyster bugter sig med ca. 7000 km kystlinje. Lige udenfor vores dør venter masser af oplevelser i den kystnære natur. På tur i Danmarks sidste ”vildmark” er havkajakken det perfekte fartøj med masser af potentiale for både naturoplevelser, leg og motion. Her kan vi opleve Danmark fra en måske ny og anden side.
I løbet af ugen vil vi omfavne forskellige aspekter af det at ro havkajak i Danmark. Det gælder alt fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed og kajakken som turredskab. Men vi kommer også til at tale om havkajakkens historie. Vi beskæftiger os med havkajak på både kinæstetisk og kognitivt niveau og bruger ugens aktiviteter til at perspektivere og til at diskutere, hvad oplevelser i havkajak kan bibringe det moderne menneske i forhold til begreber som natursyn, samarbejde, fælles oplevelser, fællesskab og bevægelse.
Den daglige rytme
Hver morgen starter vi dagen med morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i Brandbjergs egen skov, overnatning i vores 3 shelters ved bækken (frivilligt – for dem der har lyst) og meget andet godt. Hver aften slutter vi dagen af med Brandbjerg Café, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af ugens kurser og snakke og hygge sammen.
En dag udenfor kajakken
En dag springer vi ikke i kajakken. Her tager vi på heldagsudflugt til Kolding hvor vi tager på kulturbesøg og tager til ginsmagning hos Destilleriet Trolden.
Tag dine bedste venner med
Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Havkajak er en del af en aktiv sommeruge, hvor vi er sammen med ugens andre linjer keramik, blomsterbinding og broderier. Vi vil lade os forkæle i en dejlig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst nyde lyse sommeraftener sammen med andre glade kursister fra hele landet.
Vi tilpasser programmet til vind og vejr
Vi håber på sommer og solskin og rimeligt stille vejr. Turplanlægning og sikkerhed i forhold til vind og vejr er dog essentiel, når vi ror i kajak. Derfor er det vigtigt at forholde sig fleksibelt til nedenstående dag-til-dag program. Hver dag vælger vi ture, så vi som gruppe har sikkerheden i orden og får de bedst mulige oplevelser.
Nogle dage vil vi også vælge at havde fokus på teknik, således at vi dygtiggør os i kajakken og træner vores tekniske færdigheder.
Underviser på kurset:
- Jesper Berth, kajakunderviser: Sætter pris på fælles oplevelser i naturen og at opleve Danmark fra vandet. Jesper er nysgerrig på, hvad vi oplever og ikke mindst hvordan, samt nysgerrig på hvordan vi gennem aktiviteter i naturen og med kajak kan udvikle os som mennesker.
Medvirkende:
· Mathilde Teglgaard Nielsen: Cand.mag. i medievidenskab og kunsthistorie. Mathilde er kunsthistoriker og har undervist og holdt foredrag om kunst, arkitektur og design i mere end 10 år
· Tonja Rosenblad: Protestbrodøsen
Prisen inkluderer:
· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
· Mathilde Teglgaard Nielsen:præsentation Danske kunstskandaler – Take the Money and Run
· Tonja Rosenblad: Protestbrodøsen
Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· OutdoorBIO
· Sangaften
· Festaften
Beskrivelse af ugens sejlads:
Dette er eksempler på ture, du kan komme på. Hver dag vurderes vind og vejr, og derfor kan det ikke garanteres, at du kommer afsted på alle destinationer. Vi vil ligeledes have dage med fokus på teknik og færdigheder.
Vejle Fjord – Fortrolighed med vand, udstyr og sikkerhed. Dagens primære mål er at opnå tryghed i kajakkerne og få færdigheder i redninger, hvilket er forudsætninger for til fulde at udnytte kajakkens potentiale som turredskab. Her er mulighed for at eksperimentere og ud fra samarbejdsøvelser samt enkle principper om sikkerhed danne fælles og personlige erfaringer. Det bliver en ”våd” dag, hvor vi vil tilbringe lige så megen tid i vandet som i kajakkerne.
Horsens Fjord – Brug af kajakken. Vi tager på tur ud i det blå. Det kunne være en rotur ved Borre Knob i Horsens Fjord. Vi har fokus på regler for naturvenlig færdsel i kajak, regler for overnatning, og hvordan man kan bruge kajakken til at tage på tur i. Vi diskuterer principper for sikkerhed, når man tager på tur sammen og prøver dem af i praksis. I pauserne vender vi kajakkens historie fra fangstværktøj til ekspeditionsfartøj og rekreativt motionsredskab i en hektisk hverdag.
Kolding å – Natur. Vi har fokus på styring af kajakkerne. Vi følger åens snoninger i opdagelse og eventyr på Kolding å og mærker den uendelige nysgerrighed efter, hvad der gemmer sig bag ”det næste hjørne”. Det kræver sin kvinde eller mand at følge åens bugtninger og snoninger. Til gengæld er det meget lærerigt og giver os store fordele med styring af kajakken, når vi igen kommer ud på mere åbent vand. Da vil det føles meget let at manøvrere sin kajak. Havkajakken tåler også ferskvand, og mens vi følger åen, kommer vi meget tæt på fugle, dyr, insekter, blomster og i det hele taget naturen.
Kolding Fjord – Manøvrering og det moderne menneske. Vi har fokus på manøvrering af kajakkerne og er på mere åbent vand, dog kystnært, måske ved smukke Eltang Vig eller Gudsø Vig. Vi snakker om principper for kajakdesign, og hvad dette betyder for en kajaks manøvredygtighed og styring. Med udgangspunkt i krop, kajak og pagaj leger vi med styretag og manøvrering for at opnå større mestringsglæde og blive mere kompetente kajakroere.
KURSUSPROGRAM
Mandag 31/7:
14.00: Ankomst
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30-21:00: Musikalsk ryste–sammen: Vi lærer hinanden at kende og kommer godt i gang med en herlig sommeruge.
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.
Tirsdag d. 1/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Havkajak: Se eksempler på turene herover.
16.00-17.30: Sæt i gang: Vi bliver klogere på verden og os selv.
19.30-21.00: Mathilde Teglgaard Nielsen: Danske kunstskandaler – Take the Money and Run: En kunstner bryder en kontrakt og løber med en halv million kroner. Tyveri? En fed joke? Genial kunst? En relevant kommentar til kunstnernes arbejdsbetingelser? Jens Haanings Take the Money and Run har fået massiv medieomtale. Denne lørdag stiller vi skarpt på en række kunstværker i dansk kunsthistorie, som har skabt forargelse og skandale i medierne, f.eks. Willumsens Frugtbarhed, Lundstrøms papkassebilleder, Freddies realiteter, Nørgaards Hesteofringen, Lemmerz’ døde grise og Haanings Take the Money and Run.
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.
Onsdag d. 2/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Havkajak: Se eksempler på turene herover.
19.30-21.00: Gi´ os lyset tilbage – højskolesang under åben himmel: Vi flytter klaveret ud i atriumgården og holder en stemningsfuld sangaften under åben himmel. Sangene vil kredse om frihed og sommer!
21.00: Outdoor bio: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig.
Torsdag 3/8:
9.30-16.00: Heldagsudflugt til Kolding: Vi skal på en pragtfuld heldagstur til Kolding med en række spændende oplevelser. Vi kører med bus til Kolding og deler os i forskellige grupper (du får selv mulighed for at vælge dine aktiviteter i løbet af dagen).
Gruppe 1 skal vandre en dejlig tur i Koldings nærområde med en lokal guide. Vi skal vandre omkring Kolding Slotssøen og kommer også omkring smuk og rolig natur. Den anses generelt for at være en let rute og tager i ca. 1,5 time at gennemføre. Dette er en populær rute til Fugleudkig, vandreture og Løb, men du kan stadig nyde lidt ensomhed på de mere stille tidspunkter af dagen.
Gruppe 2 går til det nærliggende Koldinghus hvor to guider står klar. Koldinghus er et kongeslot i Kolding, som blev grundlagt midt i 1200-tallet. Det brændte i 1808 og stod længe som en ruin, inden en langvaring restaurering blev igangsat. Både slottet, selve restaureringen og museet på Koldinghus er i dag seværdigheder. Guiderne vil de vise rundt med to forskellige rundvisninger: “Flora Danica – verdens vildeste stel” og “Koldinghus´ historie”.
Gruppe 3 kører med bussen til Geografisk have i Kolding. Geografisk Haves plantesamling er stor, gammel og helt unik, med specielle træer, skulpturerede buske og en mangfoldighed af stauder og urter. her skal vi have en rundvisning på højt fagligt niveau. Det er en god måde at komme rundt i haven på, både hvis du bare er nysgerrig, botanik-nørd eller interesseret i at vide mere om f.eks. Havens grundlægger Aksel Olsen, som var en spændende pioner, med mange talenter.
Vi spiser frokost i den charmerende gård ved kulturhuset Nicolai og deler os igen om eftermiddagen.
Halvdelen tager på vandretur eller Georgrafisk have imens den anden halvdel skal til: Ginsmagning hos Trolden Destilleri: Gin har en kompleks smag og de mange urter, der bruges for at lave en god gin, hvirvler rundt i munden og efterlader et både skarpt og blødt smagsindtryk. Det er netop smagen af urterne, og de mange muligheder ginen giver i forhold til kombinationer, der gør, at gin er blevet så populært – både on the rocks eller i mødet med tonics. Hvordan du foretrækker at drikke din gin, bliver du klogere på til ginsmagningen.
19.30-21.00: Dilemmacafé: I grupper vil vi blive udfordret med spændende dilemmaer indenfor mange genrer: “Den kvindelige chef der forelsker sig i en ansat”, “Petras mor bliver krænket over, at skolen spiller spasserbold i idræt” og mange andre sjove dilemmaer. Hver gruppe er sit eget lille monopol, og debatten kan blive heftig!
Fredag d. 5/8:
8.30: Morgensamling
9.30-11.15: Tonja Rosenblad (Protestbrodøsen): Jeg bruger broderiet som et middel til at kommentere magthavernes ordbrug og andre mere eller mindre politiske forhold i det omgivende samfund. Broderiet har givet mig en stemme, og jeg oplever, at det er nemmere for mig at have en spids nål end en skarp tunge. For mig er det imidlertid vigtigt, at der en balance mellem form og indhold, og derfor bestræber jeg mig på at arbejde med et sikkert æstetisk udtryk.
13.30-21.00: Havkajak: Se eksempler på turene herover.
Lørdag d. 6/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Havkajak: Se eksempler på turene herover.
16.00: Vi gør klar til festaften.
19.00: Festaften
Søndag d. 7/8
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
10.00 Farvel og tak for denne gang
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.
Kursusperioder og priser
7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.150 ,-
Tillæg for enkeltværelse*: kr. 1000 ,-
Kurset foregår i dagene
Mandag 31. juli – søndag 6. august 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du