Havkajak

Mandag 1. – søndag 7.august 2022
Havkajak- Smukke naturoplevelser og fællesskab på havet. I løbet af ugen vil vi prøve kræfter med forskellige aspekter af det at ro havkajak i Danmark. Vi vil træne grundlæggende færdigheder, sikkerhed og kajakken som turredskab – samt komme omkring havkajakkens historie.

TILMELD DIG HER

De danske kyster bugter sig med ca. 7000 km kystlinje. Lige udenfor vores dør venter masser af oplevelser i den kystnære natur. På tur i Danmarks sidste ”vildmark” er havkajakken det perfekte fartøj med masser af potentiale for både naturoplevelser, leg og motion. Her kan vi opleve Danmark fra en måske ny og anden side.

I løbet af ugen vil vi omfavne forskellige aspekter af det at ro havkajak i Danmark. Det gælder alt fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed og kajakken som turredskab. Men vi kommer også til at tale om havkajakkens historie. Vi beskæftiger os med havkajak på både kinæstetisk og kognitivt niveau og bruger ugens aktiviteter til at perspektivere og til at diskutere, hvad oplevelser i havkajak kan bibringe det moderne menneske i forhold til begreber som natursyn, samarbejde, fælles oplevelser, fællesskab og bevægelse.

Den daglige rytme
Hver morgen starter vi dagen med morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i Brandbjergs egen skov, overnatning i vores 3 shelters ved bækken (frivilligt – for dem der har lyst) og meget andet godt. Hver aften slutter vi dagen af med Brandbjerg Café, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af ugens kurser og snakke og hygge sammen. Ugens sidste aften er der festmiddag, hvor det Århusianske band ”Blues Klubben” spiller op til dans.

En dag udenfor kajakken
En dag springer vi ikke i kajakken. Her tager vi på heldagsudflugt til Kongernes Jelling. Her er der garanti for både gode grin, smukke naturoplevelser, tankevækkende og rørende øjeblikke på vandretur i Grejsdalen, når vi lader os forkæle hos Sejdmanden i Jelling og på Jelling Bryghus med smagsprøver.

Tag dine bedste venner med
Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Havkajak er en del af en aktiv sommeruge, hvor vi er sammen med ugens andre linjer: Mad over ild, yoga, sommermagi og sommervandringer. Vi vil lade os forkæle i en dejlig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst nyde lyse sommeraftener sammen med andre glade kursister fra hele landet.

Vi tilpasser programmet til vind og vejr
Vi håber på sommer og solskin og rimeligt stille vejr. Turplanlægning og sikkerhed i forhold til vind og vejr er dog essentiel, når vi ror i kajak. Derfor er det vigtigt at forholde sig fleksibelt til nedenstående dag-til-dag program. Hver dag vælger vi ture, så vi som gruppe har sikkerheden i orden og får de bedst mulige oplevelser. 

Nogle dage vil vi også vælge at havde fokus på teknik, således at vi dygtiggør os i kajakken og træner vores tekniske færdigheder. 

Medvirkende på kurset:

  • Jesper Berth, kajakunderviser: Sætter pris på fælles oplevelser i naturen og at opleve Danmark fra vandet. Jesper er nysgerrig på, hvad vi oplever og ikke mindst hvordan, samt nysgerrig på hvordan vi gennem aktiviteter i naturen og med kajak kan udvikle os som mennesker.
  • Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet “ Verden ifølge Gram” på DR P1.   
  • Aske Jonatan Kreilgaard: Er kunstner og Social iværksætter. Som social iværksætter startede Aske Ngo’en ”Refugee Youth Service” der tog sig af uledsagede børn i den berygtede flygtningelejr i Calais også kendt som The Jungle. Aske boede et år i flygtningelejren i et telt og det lykkes ham med hjælp fra andre frivillige og organisationer som Red Barnet at tage sig af over 1000 uledsagede flygtningebørn.

Beskrivelse af ugens sejlads:

Dette er eksempler på ture, du kan komme på. Hver dag vurderes vind og vejr, og derfor kan det ikke garanteres, at du kommer afsted på alle destinationer. Vi vil ligeledes havde dage med fokus på teknik og færdigheder.

Vejle Fjord – Fortrolighed med vand, udstyr og sikkerhed. Dagens primære mål er at opnå tryghed i kajakkerne og få færdigheder i redninger, hvilket er forudsætninger for til fulde at udnytte kajakkens potentiale som turredskab. Her er mulighed for at eksperimentere og ud fra samarbejdsøvelser samt enkle principper om sikkerhed danne fælles og personlige erfaringer. Det bliver en ”våd” dag, hvor vi vil tilbringe lige så megen tid i vandet som i kajakkerne.

Horsens Fjord – Brug af kajakken. Vi tager på tur ud i det blå. Det kunne være en rotur ved Borre Knob i Horsens Fjord. Vi har fokus på regler for naturvenlig færdsel i kajak, regler for overnatning, og hvordan man kan bruge kajakken til at tage på tur i. Vi diskuterer principper for sikkerhed, når man tager på tur sammen og prøver dem af i praksis. I pauserne vender vi kajakkens historie fra fangstværktøj til ekspeditionsfartøj og rekreativt motionsredskab i en hektisk hverdag.

Kolding å – Natur. Vi har fokus på styring af kajakkerne. Vi følger åens snoninger i opdagelse og eventyr på Kolding å og mærker den uendelige nysgerrighed efter, hvad der gemmer sig bag ”det næste hjørne”. Det kræver sin kvinde eller mand at følge åens bugtninger og snoninger. Til gengæld er det meget lærerigt og giver os store fordele med styring af kajakken, når vi igen kommer ud på mere åbent vand. Da vil det føles meget let at manøvrere sin kajak. Havkajakken tåler også ferskvand, og mens vi følger åen, kommer vi meget tæt på fugle, dyr, insekter, blomster og i det hele taget naturen.

Kolding Fjord – Manøvrering og det moderne menneske. Vi har fokus på manøvrering af kajakkerne og er på mere åbent vand, dog kystnært, måske ved smukke Eltang Vig eller Gudsø Vig. Vi snakker om principper for kajakdesign, og hvad dette betyder for en kajaks manøvredygtighed og styring. Med udgangspunkt i krop, kajak og pagaj leger vi med styretag og manøvrering for at opnå større mestringsglæde og blive mere kompetente kajakroere.

 

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Aske Krejlgaard: The Jungle
· Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram”

Andre oplevelser:
· Heldagsudflugt til Vejle
· Morgensamlinger
· OutdoorBIO
· Sangaften
· Festaften 

KURSUSPROGRAM

Mandag 1/8:
14.00: Ankomst  
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
19.30-21:00: Musikalsk ryste–sammen: Vi lærer hinanden at kende og kommer godt i gang med en herlig sommeruge.  
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.  

 

Tirsdag d. 2/8:
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Havkajak
16.00-17.30: Sæt i gang: Vi bliver klogere på verden og os selv.  
19.30-21.00: Aske Krejlgaard: The Jungle: Hvorfor ville den dengang 22 årige Aske Jonatan Kreilgaard forlade kæreste, job, uddannelse og give sine ejendele væk for at drage ud i verden? Han var tom indeni, og rejser derfor til fods igennem Europa søgende efter noget, der kan skabe mening i hans tilværelse. Rejsen fører ham fra Danmark, igennem EU, til Frankrig og flygtningelejren The Jungle hvor han bor et år før han til sidst efter mange rejser ender på toppen af et bjerg i Mexico, hvor han med shamaners hjælp indser kraften i tilgivelse og vender hjem igen. Igennem hans rejse kommer vi tæt ind på livet af familier, der har et andet, men dog nært forhold til begreberne håb og fortabelse. Askes rejse bliver dermed også en følelsesmæssig erkendelsesrejse ind i sjælen på disse menneskeskæbner, han møder. Det bliver især børnene i flygtningelejren og de oplevelser, han deler med dem, der lærer ham hvad rigtig sorg og glæde betyder, og hvordan man overlever livets værste kår. Fyldt af indtryk starter han derfor organisationen R.Y.S, der ender med at tager sig af over 1000 uledsagede børn. Som tilhører bliver vi igennem historien og musikken ført helt ind i problemerne i verden, og i os selv. Vi kommer derind hvor det gør ondt og, hvor man finder ud af, hvad det vil sige at overleve, når alt er skåret fra. Vi møder kraften i næstekærlighed og håb, der kan få os igennem selv de værste ting i livet. Alt sammen noget der sætter vores eget liv i perspektiv. 
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.  

Onsdag d. 3/8:
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Havkajak
19.30-21.00: Gi´ os lyset tilbage – højskolesang under åben himmel: Vi flytter klaveret ud i atriumgården og holder en stemningsfuld sangaften under åben himmel. Sangene vil kredse om frihed og sommer! 
21.00: Outdoor bio: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig.  

 

Torsdag d. 4/8:
8.30: Morgensamling 
9.30-16.00: Heldagsudflugt: Dagen står på udflugt til Vejle, der gennem de senere år har gennemgået en markant udvikling fra industriby til geografisk navle i den såkaldte “østjyske millionby” – Danmarks næststørste vækstområde udenfor København – der strækker sig fra Randers i nord til Haderslev i syd. Her er de gamle bomuldsspinderier i dag indtaget af kreative iværksættere; vandre-, og mountainbike-spor strækker sig gennem ådalens skovtanger; og markant arkitektur skyder op ved fjordmundingen.
Vi begynder dagen ved Fjordenhus tegnet af Olafur Eliasson for en gren af Lego-familien. Er det en bygning, eller er det et kunstværk? Vi oplever det fra nærmeste hold og får historien bag huset i fjorden. Ført an af lokale guider sætter vi herfra kursen mod nordøst langs havnefronten. Vi kommer blandt andet forbi Vejle’s vartegn, Bølgen, inden vi sætter os til bords i Restaurant Skyttehuset, hvor vi nyder en lækker frokost med udsigt over fjorden og hører den historiske fortælling om stedet. Efter frokosten bliver der mulighed for enten at tage på en smuk vandretur med naturvejleder hjem til Brandbjerg langs Grejsdalsstien – eller at gå på opdagelse i Vejle’s sprudlende kulturliv. Vandreturen strækker sig over 12 kilometer og godt 100 højdemeter fra fjord til brandbjerg
. Og på kulturturen vil det blandt andet være muligt at få en rundvisning på enten Vejle Kunstmuseum eller i Spinderihallerne, der er kulturhus og kraftcenter for små kreative iværksættere. Der vil være mulighed for selv at gå lidt på opdagelse i Vejle bymidte, inden turen går hjem til Brandbjerg.
19.30-21.00: Dilemmacafé: I grupper vil vi blive udfordret med spændende dilemmaer indenfor mange genrer: “Den kvindelige chef der forelsker sig i en ansat”, “Petras mor bliver krænket over at skolen spiller Spasserbold i idræt” og mange andre sjove dilemmaer. Hver gruppe er sit eget lille monopol og debatten kan blive heftig.

Fredag d. 5/8:
8.30: Morgensamling
9.30-11.15: Foredrag ved Steffen Gram: ”Verden ifølge Gram”:
Vi har bedt Steffen Gram om tage temperaturen på verden, som han ser den lige nu og vi kan love at Steffen Gram har noget på hjerte! Joe Biden, Vladimir Putin og Boris Johnson med flere er altid garanter for at der er noget at tage fat på, når Steffen Gram ruller sig ud.  
13.30-21.00: Havkajak inkl. aftenhygge

Lørdag d. 6/8:  
8.30: Morgensamling  
9.30-15.00: Havkajak
16.00: Vi gør klar til festaften.  
19.00: Festaften     

Søndag d. 7/8
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
10.00 Farvel og tak for denne gang    

 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.  

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 1.  – søndag 7. august 2022

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.