Sydafrika – Cape Town

Kulturmøde og social bæredygtighed i Cape Town

Vi rejser til Sydafrika med et fokus på bæredygtighed og kulturmøde.

Sydafrika er et land med store kontraster, hvor Afrika og Vesten på godt og ondt er smeltet sammen til en helt unik kultur. Vi garanterer at det er en tur, hvor du ikke kan undgå at blive flyttet som menneske. For når man ser og oplever kontrasterne og bliver bevidst om ens hudfarve og opførsel som ganske almindelig gennemsnitsdansker, og ser at den ikke nødvendigvis harmonerer andre steder, kan man ikke undgå at reflektere.

Vi skal til Cape Town – Cape Town er en moderne metropol, en af verdens smukkeste storbyer og kåret til dén by i verden det er lettest at forelske sig i.

– Den er smuk, vild, rå, poleret, moderne og klassisk – altsammen på én gang.

Vi skal opleve det moderne Sydafrika i en by der på mange måder minder om europæiske storbyer. Men vi skal også opleve skyggesiden af Sydafrika, ikke som turister, men ud og møde dem turisterne ikke ser. Vi besøger projekter for f.eks. gadebørn, besøger townships hvor folk bor i papkassehuse (men stadig går på universitetet og har en smartphone) og lave workshops med dem og derigennem se på mulighederne for, hvordan man som dansker med fairtrade kan indtænke forbedret livskvalitet og bæredygtighed for andre.

Vi skal besøge en række projekter og institutioner som arbejder med social bæredygtighed. Det er projekter, hvor man som frivillig dansker kan komme til Sydafrika og arbejde i 3-6 måneder igennem højskolen i samarbejde med en NGO kaldet Scanza. Vi skal f.eks. besøge et drengehjem for gadebørn, hvor unge gadedrenge får et hjem, hvor de store får rollen som “storebror” og rollemodel for de mindre. Et børnehjem hvor unge frivillige arbejder med at passe de små 0-5 årige børn i en tryg atmosfære og skolen for ekstremt udsatte unge, Learn to Live, hvor vi i en årerække har samarbejdet om at lave en workshop hvor højskoleelever underviser eleverne en formiddag. Vi har også tidligere lavet workshop med “The Big Issue” som er et gadeprojekt a´la “Hus forbi” i Danmark, hvor vi har lavet musikinstrumenter med børn der bor på gaden.

Turens tema omkring social bæredygtighed bliver altså en blanding af besøg hos en række mennesker, men også workshops hvor vi arbejder sammen med organisationerne og rent faktisk gør en forskel.

Kulturmødet
Sydafrika er et ungt demokrati. Det er kun 23 år siden Apartheid ophørte og landet er på ingen måde i harmoni. De sorte har på mange måder fået det bedre, med bedre muligheder for uddannelse, mange flere sorte i store stillinger i det offentlige og flere og flere sorte der tjener gode penge. Men desværre er der stadig kæmpe forskel på rig og fattig. Der er stadig 30 mio. Fattige i Sydafrika, hvoraf langt størstedelen er farvede eller sorte. Vi vil på mange planer få et indblik i hvordan kulturel bæredygtighed ikke er noget man opnår på et kvart århundrede.

Vi skal lave workshop med Rainbow Academy, som er en danse og tromme-trup der arbejder med musik og dans hos de allerfattigste. De vil lære os at danse og spille på tromme og vi vil spille sammen med de unge fra townshippen. Vi skal også i baptistkirke med en veninde, Feziwe, som bor i den fattige Township Langa. Derefter skal vi på en rundvisning i townshippen og besøg Feziwe, som bor med sin mor, søskende og lille søn. Hendes mor kan lave rigtig sydafrikansk mad til os og vi kan snakke med familien og møde mennesker der har helt andre livsvilkår end os.

Men vi skal også besøge de rigeste kvarterer, sidde på stranden i solnedgangen og drikke cocktails og fundere over hvordan to verdener som er så forskellige kan leve som naboer (og vi kan agere i begge indenfor samme dag). Vi skal på superlækre markeder og fancy designbutikker. Kontrasterne er til at få øje på.

Vi skal selvfølgeligt også følge i Nelson Mandelas fodspor og få et indblik i hvordan man gik fra et af verdens mest undertrykkende lande til det land i verden der har den (i teorien) mest demokratiske grundlov.

Vi skal selvfølgeligt også opleve den smukke natur og vandre op på de to bjerge der ligger midt i Cape Town – to fantastiske vandreture på et af verdens 7 naturvidunere Table Mountain og det mindre bjerg Lions Head.  Og så skal vi selvfølgeligt se vilde dyr. Desværre lever der ikke vilde dyr frit i Cape regionen af Sydafrika, men vi skal besøge et stort dyrereservat og høre hvordan de arbejder med dyrebeskyttelse – ikke mindst beskyttelse af næsehornet som der drivers massiv rovdrift på i disse år.

Alt i alt bliver turen en blanding af storslåede naturoplevelser, involverende besøg i nogle af verdens fattigste bydele og workshops med gadebørn og udsatte unge. Men også en tur hvor vi får lov at nyde den smukke og vidunderlige stemning i Cape Town, smage på det fantastiske og varierede Sydafrikanske køkken (priserne er meget lave, så man lever som konger og baroner) og se både vilde dyr og overvældende udsigter og der bliver nok også mulighed for at køre på mountainbike, vandre og prøve vilde svævebaner!

Se alle rejse-mulighederne på Brandbjerg Højskole.