Højskolesang i julens tegn
Mandag 27. november – Fredag d. 1. december 2023
Vi inviterer til en dejlig højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, morgensamlinger og selvfølgeligt masser af snak og sang om julen!
Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år. Sange og tekster der peger bagud og siger en masse om nutiden og endda også lidt om fremtidens Danmark.
Vi skal selvfølgelig synge en masse fra højskolesangbogen og høre foredrag om højskolesangbogen. Komponist Erik Sommer, som står bag en række af de mest elskede sange i højskolesangbogen, kommer og fortæller om sine sange. Højskoleforstander Simon Lægsgaard introducerer de 2 sange, han fik med i den nye sangbog, og der bliver også tid til et vidunderligt foredrag med Carsten Knudsen, som fortæller om ” En kylling kysser stjernerne”. Og så skal vi selvfølgelig fejre advent og jul med Julens sange og salmer, sognepræst Kristian Bøcker der synger julen ind, Trioen Mors rok der synger og fortæller om “Jeppes første jul”. Karoline Budtz & Jens Christian Kwella fortæller om Julen rundt og Line Rishøj fortæller om “Rosen i Højskolesangbogen”.
Glæd dig til en uge med klassisk højskole!
Medvirkende:
Georg Metz: Tidligere chefredaktør, tidligere tv-medarbejder, tidligere Statens Filmkonsulent, tidligere forfatterformand, formand for den2radio, forfatter, billedkunstner, kolumnist og foredragsholder. Syngesalonen.dk
Line Rishøj Jensen:
Line er en autodidakt sanghistoriker, herunder især en professionel nørd i Højskolesangbogen, og desuden musiklærer og organist. Hun er i færd med at skrive en større fremstilling om Højskolesangbogen og deler entusiatisk ud af sine fund fra sin bog undervejs i skriveprocessen gennem sine foredrag.
Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.
· Trioen Mors Rok ved Peter H. Thomsen og Barbara Tholozan: Mors Rok blev dannet i 2016 – først som duo og siden som trio. Udgangspunktet er en passion for Jeppe Aakjærs liv og værk og lyst til at formidle hans lysende klare og stadig højaktuelle budskaber til inspiration og debat. Det er foreløbig blevet til mere end hundrede koncerter.
· Kristian Bøcker: Sognepræst i Jelling og tidligere højskolelærer
· Carsten Knudsen: Carsten Knudsen 63 år. Spillede Gertrud Sand og nissen Gynther I The Julekalender. Var med i og leverandør af mange af sangene til De Nattergale. Han har ingen uddannelse, men er efterhånden oppe på 45 fjumreår. Siden 1999 har han optrådt solo som entertainer og også med musikalske koncerter i kirker og på festivaler. Han har det sidste årti komponeret en del klavermusik og guitarmusik.
· Helge Teglgård: Højskolelærer siden 1989 på højskolerne Krabbesholm, Rødding, Testrup, Odder og Rude Strand. Udannet cand.phil. i musik på Århus Universitet, sidefag i retorik. Uddannet talepædagog. Sanger, musiker og komponist. Underviser i musik, sang og kor, sprogvejledning samt tale-og stemmetræning. Foredragsholder indenfor almendannende og specialpædagogiske emner.
Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
Kristian Bøcker: Vi synger julen ind og ugen i gang
Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne
Trioen Mors rok: Jeppes første jul
Karoline Budtz & Jens Christian Kwella: Julen rundt
Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv
Line Rishøj: Rosen i Højskolesangbogen
Erik Sommer: ’Sangen har ordet’
Andre oplevelser:
· Sangtime med “Julens sange og salmer”
· Terningfortællinger
· Julegløgg, hygge og juleklip
· Syng, Snak og Spis
KURSUSPROGRAM
Mandag 27/11:
10.30: Ankomst og indkvartering
11.30: Frokost
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.00-17.00: Julens sange og salmer: “Dejlig er jorden”, “Glade jul” og “Julen har bragt velsignet bud”. Julens salmer og sange kender vi alle, og vi har sunget dem sammen, mens vi gik rundt om træet i samhørighed, siden vi var børn. Men kender vi historierne bag julesangene? Dem skal vi høre, og så skal vi selvfølgelig synge julens sange og salmer sammen.
17.30: Aftenmad
19.30-21.00: Kristian Bøcker: Vi synger julen ind og ugen i gang: Oplæg om den danske jul.
Ca. 21.00 Aftenhygge og mulighed for aftensang
Tirsdag 28/11:
7.30-8:20: Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling med Erik Lindsø
9.30-11.30: Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne: Et musikalsk foredrag med Carsten Knudsen fra ”De nattergale”. Om hans rejse fra Vestjylland og til de store scener. Karriere valg og/eller tilfældigheder. Han har indtil nu haft 45 fjumreår. Om jantelov, om mindreværd, om at være dårlig til at sælge sig selv, om at bygge mod op, om at være tosproglig: jysk/dansk, om besværligheder med rigsdansk når ens modersmål er jysk.
14.00–16.00: Trioen Mors rok: Jeppes første jul: “Ja, Julen er den fagre Tid, da alle Skjel udslettes, et Hvil i Årets lange Strid, da alle Munde mættes.”
For Jeppe Aakjær var julen et højdepunkt i årets rytme. Et lyspunkt i en mørk tid. Et frikvarter fra det daglige slid. En mulighed for at alle kunne spise sig mætte. Et håb der kalder på det bedste i mennesker og indbyder til gavmildhed og fællesskab. Selv overlevede Jeppe med nød og næppe sin første jul. Mors Rok spinder tråden med nyn og sange fra det Aakjærske juleunivers. Lul-lul! Rokken går, mens “Sneflokke kommer vrimlende” og “Spurven sidder stum bag Kvist”, og julegrisen venter på Per Smed og en uafvendelig skæbne.
I koncertens 2. del tager vi publikum med ned ad mindernes boulevard til vor barndoms juletræsfest på kroen. Frem vælder vandkæmmede erindringsbilleder med terylenebukser, laksko, butterfly og piger i hvide kjoler og sløjfer i håret. Forventningsfulde øjeblikke. Et strålende juletræ fra loft til gulv. Julens smukkeste salmer. Efterfulgt af danse- og sanglege, røde pølser, gul sodavand og julemand med godteposer. – Et højdepunkt i børnenes almanak, og vi synger sammen.
19.30: Syng, Snak og Spis sammen med folk udefra.
Onsdag 29/11:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.45: Helge Teglgaard: ”Der er noget i luften”: Vi vil stemme sindet og forberede os på årets mest højtidelige højtid. For julen er hjerternes fest, men også en tid præget af stærke følelser og forventninger. Vi hører tekster af Aakjær, Møllehave og Halfdan Rasmussen og synger de allerbedste adventssange, så vi med Grundtvig kan sige: ”Lad julesorgen slukkes!”
14.00-16.00: Erik Sommer: ’Sangen har ordet’: Et højskoleforedrag med sange og fortællinger om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte, anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen.
19.30: Terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.
Torsdag 30/11:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-12.00: Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet en række sange, hvoraf to af dem er kommet med i den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.
14.00-16.00: Line Rishøj: Rosen i Højskolesangbogen: Kom med på opdagelse i det mangfoldige symbol, ROSEN. Med en anderledes tilgang vil vi udforske sange fra Højskolesangbogen ved at se nærmere på forskellige facetter og betydningslag af rosen som symbol i dansk og vestlig kultur. Vi kommer vidt omkring i forskellige mytologier og kulturer og ser på rosen fra forskellige vinkler i forskellige genrer som folkeviser, politiske sange, salmer og kærlighedssange. Vi vil diskutere rosens evne som symbol til at danne fællesskaber på samme måde, som Højskolesangbogen formår, og selvfølgelig skal vi synge en masse af de sangene undervejs.
16.00-17.30: Julegløgg, hygge og juleklip: En hyggelig eftermiddag med julegløgg og æbleskiver imens vi hører julemusik og klipper juleklip. Vi pynter op til aftenens festmiddag, så stemningen er sat til en dejlig aften sammen.
19:00: Festmiddag med julemad og masser af sang
Fredag 1/12:
7.30-8:20: Morgenmad
8.30: Udtjekning fra værelserne
9.00 -11.15: Karoline Budtz & Jens Christian Kwella: Julen rundt: Julen rundt er en dejlig og anderledes julekoncert, der kommer rundt om julens både festlige og højtidelige sange. Koncerten består af et bredt udvalg af danske sange og sange fra bl.a. den engelske, franske og tyske jul. Der fortælles om sangenes tilblivelse og historie og om komponisterne og tekstforfatterne. Således bliver koncerten en fordybelse i julens mange forskellige musikalske udtryk og bringer publikum i den julestemning, alle længes efter, når året går på hæld.Sanger, Karoline Budtz og guitarist Jens Christian Kwella er konservatorieuddannede og professionelle musikere. De er et sammentømret makkerpar, der har spillet sammen i 6 år med mere end 150 koncerter over hele landet.
11.15- 12.00: Ugeafslutning, billeder fra ugen og fælles afsked
12.00: Frokost
13.00: Afsked
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.
Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.
Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser
Har du diabetes eller allergier i fht. mad - kan du læse mere om Brandbjergs køkken her.
Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk
Kursusperioder og priser
5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse: kr. 1000 ,-
Kurset foregår i dagene
Mandag 27. november – Fredag d. 1. december 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle
BRANDBJERG HØJSKOLE

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser