Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 4. – fredag d. 8. april 2022 
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, morgensamlinger og kultur- og naturture ud af huset. 

TILMELD DIG HER

Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år. Sange og tekster, der peger bagud, og siger en masse om nutiden og endda også lidt om fremtidens Danmark.

I et kursus, hvor vi fejrer den danske sang, skal vi synge af karsken bælg, både de gamle vi alle kender, men også de nye, som vi alle skal til at lære. Vi skal selvfølgelig synge en masse fra højskolesangbogen og høre foredrag med den legendariske chefredaktør Georg Metz om identitet i Højskolesangbogen, en rejse gennem Højskolesangbogens historie med en gennemgang af alle 19 udgaver. Vi skal møde komponisten Erling Lindgren, som er den komponist i Danmark med flest melodier i Højskolesangbogen. Højskoleforstander Simon Lægsgaard introducerer til de sange, han har med den nye Højskolesangbog.

Vi skal selvfølgelig også besøge Kongernes Jelling med rundvisning.

Glæd dig til en uge med klassisk højskole!

Medvirkende:

Georg Metz: Tidligere chefredaktør, tidligere tv-medarbejder, tidligere Statens Filmkonsulent, tidligere forfatterformand, formand for den2radio, forfatter, billedkunstner, kolumnist og foredragsholder. Syngesalonen.dk

Line Rishøj Jensen:
Line er en autodidakt sanghistoriker, herunder især en professionel nørd i Højskolesangbogen, og desuden musiklærer og organist. Hun er i færd med at skrive en større fremstilling om Højskolesangbogen og deler entusiatisk ud af sine fund fra sin bog undervejs i skriveprocessen gennem sine foredrag.

Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

 

Erling Lindgren: Uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut, Aarhus Universitet, samt Kirkemusikalsk Diplomeksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium. Siden 1977 organist ved forskellige kirker. Sideløbende undervisningsvirksomhed ved Århus Universitet, Testrup Højskole, Vestervig Kirkemusikskole og Nørre Nissum Seminarium og HF. Leder af Lemvig Kirkekor og Lemvig Kammerkor.Også aktiv som komponist, især af folkelige og kirkelige sange og modtog herfor i 1995 Den Folkelige Sangs Pris; er repræsenteret med 12 melodier i den nye Højskolesangbog, som udkom i oktober 2006. Derudover flere bestillingsværker, især inden for kirkemusikken. Aktiv virksomhed som korleder, orgelsolist, jazzpianist, gæstelærer og foredragsholder.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Georg Metz:
Den danske sang
Line R. Jensen:
Højskolesangbogen – mere end en sangbog 
Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv
Erling Lindgren: Tradition og fornyelse i Højskolesangbogen

 

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger  
· Gåtur i herregårdslandskabet 
· Syng-snak og Spis: Med Bo Holten og Musica Ficta
· Besøg på Kongernes Jelling

KURSUSPROGRAM

Mandag 4/4 
10.30-11.30: Ankomst 
11.30: Frokost 
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30: Georg Metz: Den danske sang: Et foredrag med Georg Metz om identitet: Man kan lægge forskellige snit gennem den danske sangtradition og tematisere foredraget, hvor vi synger sammen med tale ind imellem. Emnerne er utallige: Årstiderne, historien, folkelivet, etc. alt hvad opdelingen i Højskolesangbogen tilbyder og meget mere. Indlysende kan vi aflæse den danske identitet i sangskatten, men vel at bemærke er tolkningen individuel.  kilder og tekster peger dog i konkrete retninger, så helt ud i tågerne behøver det ikke være. 
17.30-18.15: Aftensmad 
19.00– 20.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem. 

Tirsdag 5/4 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: De nyere sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nye sange i den nye højskolesangbog og skal selvfølgelig lære at synge dem.  
13.00-15.00: Line Rishøj. Danmark synger: Den danske fællessang trives i bedste velgående. I dette foredrag går vi tæt på det (vid)underlige fællessangsfænomen i Danmark og prøver at indkredse, hvad det egentlig er, den særlige danske fællessang kan, og hvorfor vi holder den i hævd. Vi skal se nærmere på, hvordan vores fællessangstradition er opstået, hvilke historiske begivenheder og musikalske strømninger der har påvirket den, og hvordan den har udviklet sig op til i dag. Vi kommer også omkring flere af de mange former for fællessang, der eksisterer i dag, heriblandt lejlighedssang, protestsang, alsang, integrationssang og højskolesang – og så kan vi naturligvis ikke undgå selv at synge en masse undervejs.     
15.30-16.30: Mulighed for gåtur i park og skov  
19.00-22.00: Syng-snak og Spis: Med Bo Holten og Musica Ficta: Musica Ficta er et professionelt vokalensemble, dannet i 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dens afskygninger står i centrum. Musica Ficta favner et meget bredt repertoire. Ensemblets speciale er dog musikken fra middelalder og renæssance, hvor komponisterne ikke skrev deres store værker for symfoniorkestre, men for den menneskelige stemme. Musica Fictas kunstneriske leder og dirigent, Bo Holten, er blandt verdens førende på dette felt. 

Onsdag 6/4 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Det er forår og alting klippes ned: En dejlig sangformiddag med sange om forår og snarlig sommer. Vi skal omkring Lisbeth Smedegaard Andersen, en af landets højst skattede salmedigtere, som har skrevet digtet “Når æbletræets hvide gren”. Den svenske næsten-nationalsang Idas sommarvise og selvfølgelig Benny Andersens “Hilsen til forårssolen” og mange andre dejlige forårssange   er også med på repertoiret. 

13:00-17:00: Udflugt til Kongernes Jelling: Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret introduktion til monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpeskibssætning og den smukt restaurerede kirke – et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før. 
19.00:  “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

Torsdag 7/4 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Sangformiddag: De ringer, vi spiller! Denne formiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem! 
13.00-15.00: Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet sange, som er kommet med i den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.   
19.00: Festmiddag  
 

Fredag 8/4 
8.00 – 9.00: Udtjekning 
9.00-11.00: Erling Lindgren: Tradition og fornyelse i Højskolesangbogen: dette foredrag kommer vi helt tæt på Erling Lindgren, en af Danmarks bedste komponister, og den der har flest melodier med i højskolesangbogen. Der er igen gået mode i at samles for at synge – og dermed er der vokset en forståelse frem for vigtigheden af at være sammen om noget, der er med til at definere os som en kulturbærende nation. Når vi synger sammen, synger vi lige så gerne de nye sange som de ”gode gamle”. Netop det, at fornyelsen får lov til at læne sig op ad traditionen, gør, at begge parter får lov at træde i karakter i lyset af den anden, og det gør Højskolesangbogen til en helt unik sangbog. Vi vil tage på en rundtur i denne fantastiske bog, snuse til både nyt og gammelt, give tekster og melodier et par ord med på vejen – og så vil vi naturligvis synge sangene! “Og der vil nok også dukke et par sange op, som jeg selv har haft udfordringen og fornøjelsen af at forsyne med melodi”.  
11.00- 11.30 Ugeafslutning og fælles afsked.  
11.00- 11.30 Ugeafslutning, billeder fra ugen og fælles afsked. 
11:30: Frokost 
13:00: Afsked 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.

Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser 

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.800 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 4. – fredag d. 8. april 2022

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.