Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 27.april – fredag 1. maj 2020 (uge 18)
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og natur-ture ud af huset.

TILMELD DIG HER

Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og naturture ud af huset.

Højskolesangbogen er den næstmest solgte bog i Danmark, kun overgået af biblen. Det siger noget om dens tyngde og værdi i den danske kultur. Alle kender højskolesangbogen og ikke mindst de kære sange, vi alle kan synge med på. Selve fællessangen er også en del af vores danske DNA, og noget vi som danskere kan være stolte af.

I denne uge skal vi synge “af karsken bælg” med masser af højskolesang hver dag både til morgensamling og i løbet af dagens øvrige program. Vi skal møde dygtige sangskrivere som Erik Sommer, som har skrevet den elskede “”Du har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej” m.fl.  og spændende foredragsholdere som Søren Ryge og højskolens egen forstander Simon Lægsgaard, lytte til dejlige koncerter med Steen Svanholm og ikke mindst skal vi på en dejlig tur ud til Jorn Museet i Silkeborg.

Medvirkende:

Karen Thisted: Forfatter til flere biografier om blandt andre Lise Nørgaard, Jane Aamund, Erik Balling og Lisbeth Dahl, men sidst “Det skal mærkes at vi lever” solgt i 240.000 oplag – og dermed den mest og hurtigst solgte danske bog i nyere tid, om ikke overhovedet. Karen Thisted har senest udgivet bogen “Så skal der leves!”

Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

Steen Svanholm: Har i ti år optrådt med musik af og om den svenske nationalskjald Cornelis Vreeswijk. Steen har som den eneste dansker fået tilladelse til at komponere musik til en række af Cornelis tekster, som han ikke selv nåede at komponere musik til, før han døde i 1987, og som noget helt unikt har Steen også skrevet sange om Cornelis. Alt dette er foreløbig udgivet på to cd’er.

 

Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog og var i 16 år ansat som lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og forud herfor højskolelærer på hhv. Silkeborg og Danebod Højskole igennem i alt 12 år. Fra 2005 til 2010 var han forstander på SeniorHøjskolen i Nørre Nissum. Han har endvidere en organistuddannelse (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog.Som påskønnelse for sit mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget Nutzhorns Legat, Ringkøbing Amts Musikpris og senest Den Folkelige Sangs pris. Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg.


Line R. Jensen: Line oprettede for et par år siden hjemmesiden, www.den-blå.dk, som led i sin egen private forskning i sangbogen, der indeholder en masse baggrundsinformation om udgaverne og derudover arbejder hun nu på en bog om Højskolesangbogens historie.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Karen Thisted: Så skal dere leves!
Erik Sommer:
Den, som mærker, at græsset gror
Steen Svanholm: Musik og Humor
Line R. Jensen: Højskolesangbogen – mere end en sangbog
Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv
En af DK´s bedste foredragsholdere: Navn endnu hemmeligt

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningfortællinger
· Tur i herregårdslandskabet med naturvejleder
· Folkedans
· Tur til Museum Jorn i Silkeborg

KURSUSPROGRAM

Mandag 27/4
11.00: Ankomst
13.30: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30: Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror
Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte, anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen . . 
17.30-18.15: Aftensmad
19.00– 20.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem.

Tirsdag 28/4
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.15: Steen Svanholm: Musik og Humor: Foredrag med guitar og fællessang om humorens og musikkens fælles historie. Steen Svanholm lykkes med en forunderlig kombination af traditionelt foredrag med billeder og videoindslag kombineret med, at han har guitaren med og spiller sjove sange fra sit eget repertoire og et par fællessange. Det hele er skruet sammen på en gennemtænkt måde, så det både bliver gradvist sjovere (og lidt frækkere) undervejs og med en vaskeægte overraskelse til sidst. 
13.00-15.00: De nyere sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nyere sange i højskolesangbogen og skal selvfølgelig lære at synge dem.  
15.30-16.30: Mulighed for gåtur i park og skov 
19.00: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Onsdag 29/4
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.15: Line R. Jensen. Forfatter til www.den-blå.dk: Højskolesangbogen – mere end en sangbog: Foredraget er kort fortalt en kronologisk rejse gennem udgaverne af Højskolesangbogen og fællessangstraditionens udvikling i Danmark. I foredraget kommer vi omkring, hvordan fællessangen udviklede sig i Danmark op til Højskolesangbogens udgivelse, andre højskolesangbøger som har været på markedet, fællessangens udvikling i forbindelse med udgaverne, og hvordan Højskolesangbogen har afspejlet den tid og det samfund, de blev udgivet til. 

13:00-17:00: Udflugt til Jorn Museet i Silkeborg: Museum Jorns historie er knyttet til historien om opbygningen af Asger Jorns kunstsamling, som blev etableret fra 1953 til 1973 – de sidste 20 år af hans liv. Foruden den permanente samling har museet også temaudstillinger året igennem. Asger Jorn museet i Silkeborg er smukt placeret ned mod Gudenåen.
19.00: Folkedans for alle: En hyggelig aften med folkedans hvor alle kan være med.

Torsdag 30/4
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.15: Sangformiddag: De ringer, vi spiller! Denne formiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem!
14.00-16.30: Karen Thisted: Så skal der leves!: Karen Thisted elsker livet. Et af hendes mottoer er: BID LIVET I LÅRET! Det er et citat af Danmarks store digter Benny Andersen, som sammen med Johannes Møllehave ændrede Karens liv. I 2003 blev hun lukket ind i de to herrers forunderlige verden, hvilket resulterede i bestselleren “Det skal mærkes at vi lever”. Siden hun begyndte som journalistelev på Lise Nørgaards gamle plads på Dagbladet i Roskilde i 1967, har hun beskrevet Danmark. Det er ren Matador, når hun går i kødet på sin egen personlige skæbne. Hun er opvokset i et borgerligt miljø i Ringsted, hvor hendes far var bykonge, senere blev hun gift med Ole Thisted, der blev far til hendes datter. Kærlighed, skilsmisser og tab af nære venner, blev en del af det ofte fortumlede liv, hvor arbejdet var den helt store glæde. Karen Thisted var blandt andet Christiansborg-journalist for Ekstra Bladet i otte år, og senest har hun opnået stor succes med tv-programmet “Mormors Bordel”. Det har været festlige år, men Karen Thisteds personlige fortælling er ikke kun sjov og ballade, bl.a. blev hun ramt af en dyb depression, som hun også beskriver i al sin gru. SÅ SKAL DER LEVES! er kort sagt en foredrag, der vil give kursisterne lyst til selv at leve på fuld drøn – til selv at bide livet i låret.
19.00: Festmiddag

Fredag 1/5
9.30-11.15: Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med  komponist og korleder, Kristian Enevoldsen, skrevet sange, som breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander. 11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning
12.15: Frokost
13.00: Afsked 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 700 ,-

*Der gives 250 kr. i rabat til medlemmer af Ældre Sagen

Kurset foregår i dagene
Mandag 27. april – fredag 1. maj 2020 (uge 18)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.