Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 3. – søndag 9. august 2020 (uge 32)
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og natur-ture ud af huset.

TILMELD DIG HER

Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og naturture ud af huset.

Højskolesangbogen er den næstmest solgte bog i Danmark, kun overgået af biblen. Det siger noget om dens tyngde og værdi i den danske kultur. Alle kender højskolesangbogen og ikke mindst de kære sange, vi alle kan synge med på. Selve fællessangen er også en del af vores danske DNA, og noget vi som danskere kan være stolte af.

I denne uge skal vi synge “af karsken bælg” med masser af højskolesang hver dag både til morgensamling og i løbet af dagens øvrige program. Vi skal møde dygtige sangskrivere som Per Krøjs Kjærsgaard, som har skrevet den elskede “Kære linedanser” m.fl. – og spændende foredragsholdere som Georg Metz og højskolens egen forstander Simon Lægsgaard, lytte til dejlige koncerter med Steen Svanholm samt Jørn Henrik Olsen og solopianist Kristine Thorup og ikke mindst på en dejlig tur ud til Nørup Kirke og Christiansfeld.

Medvirkende:
Georg Metz: Er en dansk journalist, redaktør, kommentator, forfatter og foredragsholder. Han arbejdede i perioden 1969–1988 på Danmarks Radio, bl.a. på Radioavisen og som både studievært og redaktør på TV-Avisen. I 1994–1996 var han chefredaktør på Dagbladet Information, hvor han nu er lederskribent, anmelder og kolumnist. Han anmelder især bøger om historie og opera. Siden dens grundlæggelse i maj 2008 har han været tilknyttet netradioen Den2Radio. Georg Metz fik i 1989 tildelt Døssing-Prisen.
Per Krøjs Kjærsgaard: Han er uddannet lærer og har arbejdet som efterskolelærer på Midtsjællands Efterskole, skoleleder på Viby Friskole og konsulent i Undervisningsministeriet. Ved siden af forstanderjobbet er Per  tekstforfatter, komponist, pianist og foredragsholder. Han har gennem årene skrevet en række sange til fællessang, som har vundet udbredelse i mange forskellige sammenhænge, som fx efterskoler, højskoler, foreninger, børne- og ungdomsorganisationer, fagforeninger og mange andre steder.
Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

Steen Svanholm:Der findes masser af musik med humor i lige fra Mozart til Shubidua, men sjovt nok har den ingen genrebetegnelse såsom rock, pop, country eller klassisk, måske fordi humor overlapper alle genrer. I dette musikalske foredrag præsenterer og fremfører Steen Svanholm et bredt udvalg af humor i musik, som vitterligt kan komme til udtryk på mange måder lige fra sjofle smædesange til elegante sproglige finurligheder, ironi, satire og lune. Steen Svanholm har selv skrevet og optrådt med sjove sange i 25 år, så han kender begrebet ud og ind, og der slipper sikkert også et par af hans egne platheder ind i foredraget. Der vil blive lejlighed til både at synge og grine med
Else Mathiassen:  Uddannet lærer med religion som linjefag, uddannet dramaleder og skuespiller; har været lærer på Vestjyllands Højskole siden 1988 og fra 2002 til 2018 var hun stedets forstander. Else er sammen med musikerne Karen Sørensen og Torben Lassen.
Line R. Jensen: Line oprettede for et par år siden hjemmesiden, www.den-blå.dk, som led i sin egen private forskning i sangbogen, der indeholder en masse baggrundsinformation om udgaverne og derudover arbejder nu på en bog om Højskolesangbogens historie.
Jørn Henrik Olsen: Uddannet cand.theol., ph.d. (Københavns Universitet), ordineret præst i Folkekirken – men brænder lidenskabeligt for at formidle vigtige, ofte tværfaglige, indsigter på en populærvidenskabelig og vedkommende måde med tanke på menneskelivet.
Solopianist Kristine Thorup: Studerede på Vestysk Musikkonservatorium og Det Kgl. danske Musikkonservatorium hos hhv. Jørgen Hald Nielsen og Tove Lønskov.
Studier i Paris og Rom – med støtte fra bla. Augustinusfonden – hos hhv. professor Brigitte Engerer og professor Mirta Herrera. Studier i Oslo hos Professor Jiri Hlinka. Debuterede i 2007 i Odd Fellow Palæet med fine anmelderroser.

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Steen Svanholm: Musik og Humor
Performanceforedrag: ”Grundtvig og Kvinderne”
Line R. Jensen: Højskolesangbogen – mere end en sangbog
Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv
Per Krøjs Kjærsgaard: Kære Linedanser: Pers sange – og deres inspirationskilde
Forfatter Jørn Henrik Olsen og solopianist Kristine Thorup: Livet i ord
og toner: Foredrag og koncert
Georg Metz: Gudløs og forholdsvis glad

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningfortællinger
· Tur i herregårdslandskabet med              naturvejleder
· Folkedans
· Tur til Nørup kirke og Christiansfeld

KURSUSPROGRAM

Mandag 3/8
14.00-15.00: Ankomst
15.30: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie. Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
17.30-18.15: Aftensmad
19.00– 20.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem.

Tirsdag 4/8
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-11.15: Steen Svanholm: Musik og Humor: Foredrag med guitar og fællessang om humorens og musikkens fælles historie. Steen Svanholm lykkes med en forunderlig kombination af traditionelt foredrag med billeder og videoindslag kombineret med, at han har guitaren med og spiller sjove sange fra sit eget repertoire og et par fællessange. Det hele er skruet sammen på en gennemtænkt måde, så det både bliver gradvist sjovere (og lidt frækkere) undervejs og med en vaskeægte overraskelse til sidst.
13.00 – 15.00: De nyere sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nyere sange i højskolesangbogen og skal selvfølgelig lære at synge dem.
15.30-16.30: Mulighed for gåtur i park og skov 
19.00: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Onsdag 5/8
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-11.15: ”Grundtvig og Kvinderne”: Grundtvigs betydning for sin egen tid, og inspirationen fra hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige kvinder en afgørende rolle. I ”Grundtvig og Kvinderne” har vi valgt at fokusere primært på de kvinder, der prægede hans tanker, ideer og digtning. Grundtvigs barneår var præget af to kvinder: Moderen, Cathrine Marie Bang og tjenestepigen, Malene Jensdatter, som han kaldte Saga eller sprogmesterinde, fordi hun lærte ham sange – og fortalte fra den nordiske mytologi. Fortæller Else Mathiassen og musikerne Karen Sørensen og Torben Lassen vil gennem tekster fra Grundtvigs sange, musik samt fortællinger fra hans liv frembringe billeder af mennesket Grundtvig set i lyset af de meget forskellige kvinder, der inspirerede ham. Performanceforedraget former sig som en fortælling med indlagte fællessange og musik.
13-14.00: Gåtur i parken omkring højskolen
14.30 – 16.30: Line R. Jensen: Højskolesangbogen – mere end en sangbog: Foredraget er kort fortalt en kronologisk rejse gennem udgaverne af Højskolesangbogen og fællessangstraditionens udvikling i Danmark. I foredraget kommer vi omkring, hvordan fællessangen udviklede sig i Danmark op til Højskolesangbogens udgivelse, andre højskolesangbøger som har været på markedet, fællessangens udvikling i forbindelse med udgaverne,og hvordan Højskolesangbogen har afspejlet den tid og det samfund, de blev udgivet til.
19.00: Folkedans for alle: En hyggelig aften med folkedans hvor alle kan være med.

Torsdag 6/8
8.30-9.15: Morgensamling
9.30: Tur til Nørup kirke og Christiansfeld: Vi starter dagen i Nørup Kirke, hvor vi får fortællingen om kirkens mangeårige historie og nyder det enestående ydre med de smukke og karakteristiske løgkupler, den vidunderlige udsigt over søen og Engelsholm Slot samt det meget velbevarede barokinventar. Tilmed har stedet en lang tilknytning til Tycho Brahe slægten.
Nørup Kirke hørte til det nærliggende Engelsholm Slot fra 1586 til 1935. Engelsholm har været ejet af adskillige kendte adelsslægter, bl.a. Danneskiold – Samsøe, og flere af disse slægter har sat deres præg på kirken, men det er især Gerhard de Lichtenbergs kirke, vi ser i dag.
Vi kører herefter til Christiansfeld, hvor vi spiser vores medbragte frokost tæt ved  Søstrehuset, som er et hus,  hvor de ugifte kvinder og pigekostskolens elever boede, efter det blev opført i 1776.
Efter frokost får vi en spændende guidet rundtur i Christiansfeld, hvor arkitekturen og tanken bag byen og kirken står i skærende kontrast til formiddagens oplevelse.
Christiansfeld er grundlagt i 1773 af medlemmer af de såkaldte herrnhutere, der kom dels fra Herrnhut i Sachsen, Tyskland, dels fra andre menighedsbyer i Nordeuropa. Byen er opkaldt efter Christian VII, der gav tilladelse til byggeriet. Byen er speciel ved, at den er bygget efter den model, som Brødremenighederne efterhånden anlagde deres byer efter med kirken i centrum, omkranset af byens vigtigste huse. Christiansfeld har siden 1993 været på UNESCOs liste grundet byens særlige byplan, den særlige arkitektur og selve helheden.

Eftermiddagskaffen indtager vi på det historiske Brødremenighedens Hotel, og vi skal selvfølgelig smage de autentiske honningkager i forskellige varianter. Den Royale familie har vist deres forkærlighed for hotellet og har besøgt Brødremenighedens hotel i flere generationer. Faktisk har samtlige regerende par besøgt hotellet, siden Christian VII gav brødremenigheden det land, som hotellet er bygget på. Det er ikke kun kongefamilien, der har gjort hotellet til et specielt sted, det spillede også en vigtig rolle i den anden slesvigske krig. Inden afgang er der en lille stund på egen hånd i Christiansfeld, hvor man kan besøge butikkerne, lade sig imponere af arkitekturen eller nyde solen på en park på byens berømte torv.
19.30: Friaften med mulighed for at se en god film.

Fredag 7/8
8:.30-9.15 Morgensamling

9.30-11.15: Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv:  Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med  komponist og korleder, Kristian Enevoldsen, skrevet sange som breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.
13.00-15.00: Per Krøjs Kjærsgaard: Kære Linedanser: Pers sange – og deres inspirationskilde: I dette foredrag møder vi de seks mest kendte af sangene fra Pers hånd. Mest kendte er “Kære Linedanser” og “Gi’ os lyset tilbage”. Alle sangene har inspirationer og forbilleder i Højskolesangen. Hør hvorfor. Vi synger skiftevis sangene fra bagkataloget – og deres forlæg.
15.30-16.30: Mulighed for gåtur i park og skov 
19.00: Livet i ord og toner: Foredrag og koncert v/ forfatter Jørn Henrik Olsen og solopianist Kristine Thorup: Der lukkes op til en fortryllende klarhed og rigdom, når forfatteren og foredragsholderen Jørn Henrik Olsen og koncert- og solopianisten Kristine Thorup, begge bosiddende i Gilleleje, sammen griber ud efter menneskelivets vigtigste følelser og klange. I deres unikke samarbejde er de optaget af at få ordmagien og klaverets virtuose magi til at lyse op i det tavse mørke – og svare på længslen efter hjemhørighed i det uroramte liv. På forunderlig måde får de et helt tonerige – med overtoner, undertoner og helt andre toner – til at tjene den dybe efterklang og stilhed midt i støjens tid. Både ord og musik løfter, styrker og inspirerer tilhørerne, så det vigtigste i livet bliver spejlet og finder nedslag i den personlige resonanskasse. Fra musikkens verden dukker der f.eks. værker af Schubert, Mendelsohn, Chopin og Grieg op, og kærlighedens spændingsfyldte liv og smerteblandede glæde og skønhed bliver iklædt uimodståelige ord. Foredrag + klaverkoncert er en helt særlig mulighed for fordybelse i den menneskelige eksistens. Man skal turde stoppe op for ikke at gå i stå.

Lørdag 8/8
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-11.15: Georg Metz: Gudløs og forholdsvis glad: En ikke troendes bekendelser med Georg Metz. Uden at være ateist kan man godt være uden religion og leve ordentligt. Påfaldende hvor få i det troende segment, præster og menighedsråd, radioværter i trosprogrammer og kristne debattører, der vil høre på synspunkter om det gudløses mulighed i livet. Men vi, der ikke tror, lever dog livet uden mén. En forklaring og en dialog kunne give perspektiv for begge livssyn. Åndelighed er ikke en kristen eller anden religiøs eneret, skønt man ofte bibringes det indtryk.
14-16.00: Sangeftermiddag: De ringer, vi spiller! Denne formiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem!
19.00: Festmiddag

Søndag 9/8:
9.15-10.15: Evaluering og erfaringsopsamling.
Herefter afrejse

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 700 ,-

*Der gives 250 kr. i rabat til medlemmer af Ældre Sagen

Kurset foregår i dagene
Mandag 3. – søndag 9. august 2020 (uge 32)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.