Vælg en side

Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 9. – fredag 13. august 2021
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og natur-ture ud af huset.

TILMELD DIG HER

Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år. Sange og tekster, der peger  bagud og siger en masse om nutiden og endda også lidt om fremtidens Danmark. 

Under Coronakrisen fik højskolesangbogen en revival med morgensang på DR, og den blev, til alles overraskelse, nummer et på bestsellerlisterne hos boghandlerne. 

I november 2020 udkom den 19. Udgave af højskolesangbogen – og det skal fejres med et vidunderligt kursus, hvor vi skal synge af karsken bælg, både de gamle vi alle kender, men også de nye, som vi alle skal til at lære. For at fejre den nye højskolesangbog  vil hver kursist få en sangbog med hjem Vi skal selvfølgelig synge en masse fra højskolesangbogen og høre foredrag med en række spændende mennesker, der arbejder med den folkelige sang.  

Vi skal møde komponisten Erik Lindgren, som er den komponist i Danmark med flest melodier i Højskolesangbogen. Rasmus Skov Borring fortæller bl.a. om sit samarbejde med Jens Rosendal. Højskoleforstander Simon Lægsgaard introducerer til de sange, han har med i kapløbet om at komme med i den nye sangbog. Og der bliver også tid til et vidunderligt foredrag med Helle Solvang – kendt fra DR´s “Vis mig din sangskat” og utallige sangarrangementer rundt i Danmark, samt Line R. Jensen der fortæller om “Fornyelsen af den folkelige sang”. 

Vi skal  desuden på en dejlig tur til Jorn Museet i Silkeborg med rundvisning.  

Glæd dig til en uge med klassisk højskole! 

Medvirkende:
Helle Solvang: Helle Solvang er uddannet cand.mag i Musikvidenskab og Moderne Kultur- og Kulturformidling på Københavns Universitet. Hun har været medlem af Kammerkoret Camerata, og i en årrække var hun leder af Copenhagen Choir Festival og formand for Danske Kammerkor. På DR har hun været tilrettelægger og vært i utallige kulturprogrammer bl.a. Amadeus, Malko-konkurrencen og P1-programmerne Vita, DR Romanprisen og Sproglaboratoriet. I 2018 producerede hun 42 podcast-programmer om sangskatten til DR P2 under titlen ‘Vis mig din sang, skat’. Desuden er hun bestyrelsesmedlem for Grundtvig Centret og stifter og leder af Syngesalonen’ – et åbent forum for alle, der elsker at synge: https://www.syngesalonen.dk 
 
Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

Line R. Jensen: Line oprettede for et par år siden hjemmesiden, www.den-blå.dk, som led i sin egen private forskning i sangbogen, der indeholder en masse baggrundsinformation om udgaverne og derudover arbejder nu på en bog om Højskolesangbogens historie.

Rasmus Skov Borring: Pianist, komponist og foredragsholder, uddannet cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra KU. Han har flere albumudgivelser bag sig, bl.a. “Den danske sang 1 & 2” med instrumentale klaverfortolkninger af højskolesange, to albums fra Rosendal/Borring-samarbejdet og ”Sangen har lysning” fra 2020 med nye fællessange. Rasmus Skov Borring modtog i 2019 N.F.S. Grundtvigs Pris for sit arbejde med at formidle fællessangstraditionen både i Danmark og i udlandet. Han er komponist bag sangen ”Gi’ os lyset tilbage”, som i 2015 landede på en tredjeplads på DR’s Top-50 over danskernes foretrukne sange. Se mere på www.rasmusskovborring.dk

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Rasmus Skov Borring: Sangforedrag
Helle Solvang: Vis mig din sang, skat
Line R. Jensen. Fornyelsen af den folkelige sang
Erling Lindgren: Tradition og fornyelse i Højskolesangbogen
Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningfortællinger
· Tur i herregårdslandskabet med              naturvejleder
· Folkedans
· Udflugt til Jorn Museet i Silkeborg

KURSUSPROGRAM


Mandag 9/8
 
10.30-11.30: Ankomst 
11.30: Frokost 
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30: Rasmus Skov Borring: Sangforedrag: Oplev glæden ved fællessang akkompagneret af rytmisk klaver i et udvalg af forskellige tiders tekster og kompositioner fra Højskolesangbogen – kombineret med fortællinger om sangene. Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat, der indeholder både velkendt og nyt materiale. Han åbner op for sit værkstedsarbejde omkring at komponere nye fællessange – bl.a. i samarbejde med digter Jens Rosendal, som han har arbejdet sammen med i syv år. 
17.30-18.15: Aftensmad 
19.00– 20.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem. 

 

Tirsdag 10/8 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: De nyere sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nye sange i den nye højskolesangbog og skal selvfølgelig lære at synge dem.  
13.00-15.00:  Helle Solvang: Vis mig din sang, skat: Helle Solvang er stifter af Syngesalonen og kendt for sine kulturprogrammer i DR. Senest har hun lavet 42 podcast-afsnit til DR P2 under titlen ‘Vis mig din sang, skat’, hvor hun gør den danske sangskat levende gennem sine fortællinger. Det gør hun også denne eftermiddag, hvor hun tager os med på en rejse i sit  liv med musik og fællessang. https://www.syngesalonen.dk Link til podcast-serien: https://www.dr.dk/radio/p2/vis-mig-din-sang-skat/vis-mig-din-sang-skat-18 
15.30-16.30: Mulighed for gåtur i park og skov  
19.00: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

 

Onsdag 11/8 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet sange, som er med i opløbet til den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.   
13:00-17:00: Udflugt til Jorn Museet i Silkeborg: Museum Jorns historie er knyttet til historien om opbygningen af Asger Jorns kunstsamling, som blev etableret fra 1953 til 1973 – de sidste 20 år af hans liv. Foruden den permanente samling har museet også temaudstillinger året igennem. Asger Jorn museet i Silkeborg er smukt placeret ned mod Gudenåen. 
19.00: Squaredance for alle: En hyggelig aften hvor vi skal bevæge os lidt til musik. Alle kan være med. 

Torsdag 12/8 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Sangformiddag: De ringer, vi spiller! Denne formiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem! 
13:0015.00Erling Lindgren: Tradition og fornyelse i Højskolesangbogen: I dette foredrag kommer vi helt tæt på Erling Lindgren, en af Danmarks bedste komponister og den der har flest melodier med i højskolesangbogen. Der er igen gået mode i at samles for at synge – og dermed er der vokset en forståelse frem for vigtigheden af at være sammen om noget, der er med til at definere os som en kulturbærende nation. Når vi synger sammen, synger vi lige så gerne de nye sange som de ”gode gamle”. Netop det, at fornyelsen får lov til at læne sig op ad traditionen, gør, at begge parter får lov at træde i karakter i lyset af den anden, og det gør Højskolesangbogen til en helt unik sangbog. Vi vil tage på en rundtur i denne fantastiske bog, snuse til både nyt og gammelt, give tekster og melodier et par ord med på vejen – og så vil vi naturligvis synge sangene! Og der vil nok også dukke et par sange op, som jeg selv har haft udfordringen og fornøjelsen af at forsyne med melodi. 
19.00: Festmiddag  
 

Fredag 13/8 
8.00 – 9.00: Udtjekning 
9.00-11.00: Line R. Jensen: Ind i Højskolesangbogen
Tag med på en hæsblæsende rejse gennem Højskolesangbogens 19 udgaver, som byder på både små og store redaktionelle forandringer, boykotter, skænderier og krig. Vi går bag kulisserne på en sangbog, som har en betydelig plads i den danske kulturarv, og vedbliver med at være en kilde til glæde, men samtidig også til stor debat hos danskerne på godt og ondt.
I foredraget kommer vi også omkring, hvordan fællessangen har udviklet sig i takt med Højskolesangbogens udgaver, hvilke andre højskolesangbøger der har været på markedet udover den »autoriserede« fra højskoleforeningen, og hvordan sangbogen har afspejlet sine brugere gennem tiden.
11.00 Ugeafslutning og fælles afsked. 
11:30: Frokost 
12:30: Afsked 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

4 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 9. – fredag 13. august 2021

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.