Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 27. september – fredag 1. oktober 2021
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og naturture ud af huset.

TILMELD DIG HER

Kun ledige pladser i dobbeltværelse 🙂

Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år. Sange og tekster der peger både bagud siger en masse om nutiden og endda også lidt om fremtidens Danmark. 

Under Coronakrisen fik højskolesangbogen en revival med morgensang på DR, og den blev, til alles overraskelse, nummer et på bestsellerlisterne hos boghandlerne. 

I november 2020 udkom den 19. Udgave af højskolesangbogen – og det skal fejres med et vidunderligt kursus, hvor vi skal synge af karsken bælg, både de gamle vi alle kender, men også de nye, som vi alle skal til at lære.
For at fejre den nye højskolesangbog vil  hver kursist få en sangbog med hjem! Vi skal selvfølgelig synge en masse fra højskolesangbogen og høre foredrag med Jørgen Carlsen, formand for Højskolesangbogsudvalget, som arbejder med den nye højskolesangbog, der netop er udkommet, når kurset løber.  

Komponisten Per Krøjs Kjærsgaard, som står bag flere af de mest elskede sange i højskolesangbogen som “Kære Linedanser“ og “giv os lyset tilbage”, kommer og fortæller om sine sange. Højskoleforstander Simon Lægsgaard introducerer til de sange, han har med i kapløbet om at komme med i den nye sangbog.  Der bliver også tid til et vidunderligt foredrag med Helle Solvang – kendt fra DR´s “Vis mig din sangskat” og utallige sangarrangementer rundt i Danmark, samt Line R. Jensen der fortæller om “Fornyelsen af den folkelige sang”. 

Vi skal selvfølgelig også besøge Kongernes Jelling med rundvisning. 

Glæd dig til en uge med klassisk højskole! 

Medvirkende:
Helle Solvang: Helle Solvang er uddannet cand.mag i Musikvidenskab og Moderne Kultur- og Kulturformidling på Københavns Universitet. Hun har været medlem af Kammerkoret Camerata, og i en årrække var hun leder af Copenhagen Choir Festival og formand for Danske Kammerkor. På DR har hun været tilrettelægger og vært i utallige kulturprogrammer bl.a. Amadeus, Malko-konkurrencen og P1-programmerne Vita, DR Romanprisen og Sproglaboratoriet. I 2018 producerede hun 42 podcast-programmer om sangskatten til DR P2 under titlen ‘Vis mig din sang, skat’. Desuden er hun bestyrelsesmedlem for Grundtvig Centret og stifter og leder af Syngesalonen’ – et åbent forum for alle, der elsker at synge: https://www.syngesalonen.dk 
 
Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

Line R. Jensen: Line oprettede for et par år siden hjemmesiden, www.den-blå.dk, som led i sin egen private forskning i sangbogen, der indeholder en masse baggrundsinformation om udgaverne og derudover arbejder nu på en bog om Højskolesangbogens historie.

Mette Kathrine Stærk: Er rigsspillemand og uddannet folkemusiker på Det fynske musikkonservatoriums folkelinje, men lige så vigtigt har hun igennem de sidste 10 år været rundt i landet og lært af gamle spillefolk. Det er nemlig lige så mange musikalske dialekter, som der er sproglige. 

Jørgen Carlsen: Forhenværende Højskoleforstander, Testrup Højskole. Mag. art. i idéhistorie. Siden 1986 forstander for Testrup Højskole. Medredaktør af den nye højskolesangbog, skribent i Kristeligt Dagblad. Medlem af Det Etiske Råd. Forfatter til ”Glædens fest – en julekalender for voksne”, forlaget Alfa 2015. Har i årenes løb holdt i hundredvis af foredrag over hele landet. Spiller selv klaver til højskolesang.

Prisen inkluderer:

4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen anno 2021
Helle Solvang: Vis mig din sang, skat
Line R. Jensen. Fornyelsen af den folkelige sang
Per Krøjs Kjærsgaard: Kære Linedanser: Pers sange – og deres inspirationskilde:
Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv

Andre oplevelser:
·Udflugt til Kongernes Jelling
· Mette Kathrine Stærk: Mette Kathrine spiller og fortæller
· Morgensamlinger

· Terningfortællinger
· Tur i herregårdslandskabet med              naturvejleder

KURSUSPROGRAM

Mandag 27/9 
10.30-11.30: Ankomst 
11.30: Frokost 
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30-17.00Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet sange, som er med i opløbet til den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.   
17.30-18.15: Aftensmad 
19.00– 20.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem. 

Tirsdag 28/9 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen anno 2021: rgen Carlsen er formand for højskolesangbogsudvalget, som besluttede, hvilke sange der skulle ud, og hvilke der skulle ind, når  højskolesangbogen anno 2020 skulle laves. Han vil tage os med ind i maskinrummet og fortælle om tankerne bag, når der skal fjernes og lægges til – og så skal vi selvfølgelig synge nogle af Jørgens yndlingssange.   
13.00-15.00: De nye sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nyere sange i højskolesangbogen og skal selvfølgelig lære at synge dem.   
15.30-16.30: Mulighed for gåtur i park og skov  
19.00: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

Onsdag 29/9 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Per Krøjs Kjærsgaard: HVORFOR ER DET NU, VI SYNGER?: 12 gode grunde til, at fællessang er så tiltrækkende og vigtigt, – og står stærkere i dag end i generationer. Vi indkredser fællessangens karakteristika gennem skøn sang, alverdens anekdoter og finurlige fortællinger.

13:00-17:00: Udflugt til Kongernes Jelling: Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret introduktion til monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpeskibssætning og den smukt restaurerede kirke – et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før. 
19.00: Mette Kathrine Stærk: Mette Kathrine spiller og fortæller: Folkemusik handler om historier, både de talte og de spillede. Og man kan også arve historier. Vi skal høre lidt om, hvordan Vendsysselmusikken overlevede i Iowa og nu er kommet tilbage til Danmark sammen med Mette Kathrine og hendes spillemakker, og der kommer også nogle nyskrevne numre sammen med historier fra sandheden og nærmeste omegn. 

Torsdag 30/9 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Sangformiddag: De ringer, vi spiller! Denne formiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem! 
13.00-15.00:  Helle Solvang: Vis mig din sang, skat: Helle Solvang er stifter af Syngesalonen og kendt for sine kulturprogrammer i DR. Senest har hun lavet 42 podcast-afsnit til DR P2 under titlen ‘Vis mig din sang, skat’, hvor hun gør den danske sangskat levende gennem sine fortællinger. Det gør hun også denne eftermiddag, hvor hun tager os med på en rejse i  sit liv med musik og fællessang. https://www.syngesalonen.dk Link til podcast-serien: https://www.dr.dk/radio/p2/vis-mig-din-sang-skat/vis-mig-din-sang-skat-18 
16:00 Festforberedelse 
19.00: Festmiddag  
 

Fredag 1/10 
9.00-11.00: Line R. Jensen. Højskolesangbogens bagmænd: Et højskolehistorisk og biografisk foredrag der går bag om de personer, som har siddet i sangbogsudvalgene til de forskellige udgaver af sangbogen, og hvor vi kommer til at synge mange af de mere eller mindre ukendte sange, de selv har skrevet, og som har været trykt i Højskolesangbogen. 
11.00:  Ugeafslutning og fælles afsked. 
11:30: Frokost 
12:30 Afsked 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30 samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 27/9 – fredag 1/10 2021

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.