Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 14.september – fredag 18. september 2020 (uge 38) 
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, morgensamlinger og kultur- og naturture ud af huset. 

TILMELD DIG HER

*Brandbjerg Højskole har fået andel i regeringens pulje til sommeraktiviteter. Modtagere af ældrecheck eller andre, som kan trænge til en økonomisk håndsrækning, kan modtage rabat på kroner 3400 per kursist. Kursets pris er således 1550.  

Hvis du modtager ældrechek: SKRIV ‘Sommerrabat+ ældrechek’ i kommentarfeltet på din tilmelding til dette kursus.  

Hvis du ikke modtager ældrechek, men ønsker rabatten, kan du søge om rabatten ved at sende en kort ansøgning til czj@brandbjerg, hvis du opfylder et af følgende kriterier:  

  1. Er enlig forsørger 
  2. Har været ensom eller isoleret under corona 
  3. Trænger til et miljøskifte 
  4. Ikke normalt har råd til at komme på højskole 

Højskolesangbogen er den næstmest solgte bog i Danmark, kun overgået af biblen. Det siger noget om dens tyngde og værdi i den danske kultur. Alle kender højskolesangbogen og ikke mindst de kære sange, vi alle kan synge med på. Selve fællessangen er også en del af vores danske DNA, og noget vi som danskere kan være stolte af. 

I denne uge skal vi synge på livet løs med masser af højskolesang hver dag både til morgensamling og i løbet af dagens øvrige program. Vi skal møde dygtige sangskrivere, spændende foredragsholdere som Line R. Jensen, og vi skal lytte til dejlige koncerter med Jacob Tybjerg og Mats Rudklint, og ikke mindst skal vi på en dejlig tur ud til MODAVI vingården, hvor I får mulighed for at smage på vinene. 

Medvirkende:

Mats Rudklint:

Musikken har altid været ved Mats side. Så langt tilbage han kan huske. For nogle år siden, fejrede de guldbryllup sammen! Er vokset op langt ude på landet i de smålandske skove i Sverige, i Emil fra Lønneberg og pippi langstrømpe land. Musikken har ført Mats ud i verden, hvor de har oplevet mange spændende ting sammen. Steder hvor han nok ellers ikke ville have været. Island, Australien, Taiwan, bare for at give nogle eksempler.

Jacob Tybjerg:
Jacob er højskolelærer på Uldum Højskole og har gennem de sidste mange år holdt rigtig mange sangaftner med fællessang fra Højskolesangbogen plus foredrag om musik og sang. Som regel er det med højskolesangbogen i den ene hånd og klaveret i den anden.

Line Rishøj Jensen:
Line er en autodidakt sanghistoriker, herunder især en professionel nørd i Højskolesangbogen, og desuden musiklærer og organist. Hun er i færd med at skrive en større fremstilling om Højskolesangbogen og deler entusiatisk ud af sine fund fra sin bog undervejs i skriveprocessen gennem sine foredrag.

 

Modavi vingård: Den lokale vingård MODAVI (Moderne dansk vin) har i år lavet vin i 20 år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine.

Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog og var i 16 år ansat som lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og forud herfor højskolelærer på hhv. Silkeborg og Danebod Højskole igennem i alt 12 år. Fra 2005 til 2010 var han forstander på Seniorhøjskolen i Nørre Nissum. Han har endvidere en organistuddannelse (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog. Som påskønnelse for sit mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget Nutzhorns Legat, Ringkøbing Amts Musikpris og senest Den Folkelige Sangs pris. Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Line R. Jensen:
Højskolesangbogen – mere end en sangbog 
Jacob Tybjerg:
 En tovlig sangaften

 

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger  
· Gåtur i herregårdslandskabet 
· Udflugt til MODAVI inkl vinsmagning 

KURSUSPROGRAM

Mandag 
10.30: Ankomst
13.00-14.45: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører Brandbjergs historie.
15.00-17.00: Line Rishøj Jensen: Ind i Højskolesangbogen – mere end en sangbog:  
Tag med på en hæsblæsende rejse gennem Højskolesangbogens 18 udgaver, som byder på både små og store redaktionelle forandringer, boykotter, skænderier og krig, og som vedbliver med at være en kilde til glæde, men også til stor debat hos danskerne på godt og ondt.  
I foredraget kommer vi også omkring, hvordan fællessangen udviklede sig i Danmark op til udgivelsen af Højskolesangbogen, andre højskolesangbøger end den »autoriserede« sangbog fra højskoleforeningen, fællessangens udvikling i takt med Højskolesangbogen og hvordan sangbogen har afspejlet sine brugere gennem tiden. 
17.30-18.15: Aftensmad
19.00– 20.30: Jacob Tybjerg: En helt tovlig sangaften:  Jacob lukker op for fortælleposen, og ordene er mange og tempoet højt. Det er her, du blandt andet kan høre vilde historier og synge de 4 sange i højskolesangbogen, der handler om tænder. Vi skyder ugen i gang med en tovlig sangaften. 

Tirsdag
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.15: Mats Rudklint: Fra gåsepen til computer- en musikalsk tidsrejse. Vi dykker ”ind i musikken”, og igennem musikhistorien, indtil vi rammer vores tidsalder. Med masser af sang fra højskolesangbogen og passende musikeksempler, bevæger vi os op igennem oldtiden, antikken, renæssancen, barokken, klassikken, romantikken, impressionismen, jazz, blues, swing, popmusik, indtil vi rammer vores egen tid. Undervejs krydret med historier og anekdoter fra Mats egen rejse, sammen med musikken.
13.30-16.00: Vandretur på Grejsdalsstien ELLER 
14.00-15.30 Gåtur i Herregårdsparken bag højskolen
19.00.21.00: Erik Sommer: Tid til sang, og sange til tiden: Et højskoleforedrag med fortælling og sang Vi kan synge os igennem dagen, om året og om hele livet. Vi kan synge om fællesskab, naturen, historien, kunsten og om liv og tro. I sangene samles vi om det alt sammen; derfor kan sang skabe glæde, men fælles sang skaber fælles glæde, og ved at høre noget sammen kommer vi til at høre sammen! Sangene lever fortsat i os, men de skal bruges, mærkes og fortælles videre, ellers glemmer vi dem. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker.

Onsdag
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.15: Mats Rudklint: Fra gåsepen til computer. Vi forsætter tidsrejsen
13:00-17:00: Udflugt: Modavi vingård med vinsmagning: Denne eftermiddag besøger vi den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin), som har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine. Vi skal nyde en lækker frokost og bagefter på guidet rundvisning i vinmarkerne og vineriet samt smage på de helt særlige danske vine. 
19.00: Friaften – mulighed for højskolehygge: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

Torsdag
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.15: Mats Rudklint: Fra gåsepen til computer. Vi forsætter tidsrejsen
13.30- 15.15: Foredrag – nærmere info følger 
16.00 Festforberedelser 
19.00: Festmiddag 

Fredag
9.00-10.45: Mats Rudklint: Denne eftermiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem
11.00-11.30: Ugeafslutning og fælles afsked
12.15: Frokost
13.00: Afsked  

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 700 ,-

*Der gives 250 kr. i rabat til medlemmer af Ældre Sagen

Rabatter kan ikke kombineres

Kurset foregår i dagene
Mandag 14. – fredag 18. september 2020 (uge 38)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

**Brandbjerg Højskole har fået andel i regeringens pulje til sommeraktiviteter. Modtagere af ældrecheck eller andre, som kan trænge til en økonomisk håndsrækning, kan modtage rabat på kroner 3400 per kursist. Kursets pris er således 1550.  

Hvis du modtager ældrechek: SKRIV ‘Sommerrabat+ ældrechek’ i kommentarfeltet på din tilmelding til dette kursus.  

Hvis du ikke modtager ældrechek, men ønsker rabatten, kan du søge om rabatten ved at sende en kort ansøgning til CZJ@brandbjerg, hvis du opfylder et af følgende kriterier:  

  1. Er enlig forsørger 
  2. Har været ensom eller isoleret under corona 
  3. Trænger til et miljøskifte 
  4. Ikke normalt har råd til at komme på højskole 

Bemærk: Sommerrabat opnås kun i delt dobbeltværelse med eget bad og toilet. Ønsker man at bo med en, man kender, anføres navnet ved tilmelding. 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.