Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 12. – søndag 18. august (Uge 33)
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og natur-ture ud af huset.

TILMELD DIG HER

Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og naturture ud af huset.

Højskolesangbogen er den næstmest solgte bog i Danmark, kun overgået af biblen. Det siger noget om dens tyngde og værdi i den danske kultur. Alle kender højskolesangbogen og ikke mindst de kære sange, vi alle kan synge med på. Selve fællessangen er også en del af vores danske DNA, og noget vi som danskere kan være stolte af.

I denne uge skal vi synge “af karsken bælg” med masser af højskolesang hver dag både til morgensamling og i løbet af dagens øvrige program. Vi skal møde dygtige sangskrivere og spændende foredragsholdere og ikke mindst på en dejlig tur ud i det danske landskab.

Medvirkende:
Jørgen Carlsen: Fhv.Højskoleforstander, Testrup Højskole. Mag. art. i idéhistorie.1986- 2017 forstander for Testrup Højskole. Medredaktør af den nye højskolesangbog, skribent i Kristeligt Dagblad, Medlem af Det Etiske Råd, Forfatter til “Glædens fest – en julekalender for voksne”, forlaget Alfa 2015. Har i årenes løb holdt hundredvis af foredrag over hele landet. Spiller selv klaver til højskolesangen.
Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog og var i 16 år ansat som lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og forud herfor højskolelærer på hhv. Silkeborg og Danebod Højskole igennem i alt 12 år. Fra 2005 til 2010 var han forstander på SeniorHøjskolen i Nørre Nissum. Han har endvidere en organistuddannelse (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog.Som påskønnelse for sit mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget Nutzhorns Legat, Ringkøbing Amts Musikpris og senest Den Folkelige Sangs pris. 


Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg.
Simon Lægsgaard: 
Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien, er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.
Steen Svanholm: 
Har i ti år optrådt med musik af og om den svenske nationalskjald Cornelis Vreeswijk. Steen har som den eneste dansker fået tilladelse til at komponere musik til en række af Cornelis tekster, som han ikke selv nåede at komponere musik til, før han døde i 1987, og som noget helt unikt har Steen også skrevet sange om Cornelis. Alt dette er foreløbig udgivet på to cd’er.
Christian Foged:
Folkemindesamler, foredragsholder, sanger og spillemand.

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Forstander Simon Lægsgaard: Om      at skrive sange til højskolesangbogen
· Steen Svanholm: Koncertforedrag          om Cornelis Vreeswijk
· Erik Sommer: Den, som mærker, at        græsset gror …
· 
Christian Foged: Jeppe Aakjær – hans    liv og sange
· 
Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen      anno 2020

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningfortællinger
· Tur i herregårdslandskabet med              naturvejleder
· Folkedans
· Heldagsudflugt til Endelave

KURSUSPROGRAM

Mandag 12/8
14.00-15.00: Ankomst
15.30: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie.
Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30– 20.30: “Så syng da Danmark”
Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem.

Tirsdag 13/8
8.30-9.00: Morgensamling
10.00-12.00: Forstander Simon Lægsgaard: Om at skrive sange til højskolesangbogen. Simon fortæller om sit digteri og sin sangskrivning til den nye højskolesangbog og vi skal synge en række af de dejlige sange.
14.00 – 16.00: Grundtvig, Grundtvig, Grundtvig: Vi skal dykke ned i Grundtvigs sangunivers. Han har, som absolut topscorer, 86 sange med i Højskolesangbogen. I disse to timer vil vi synge os igennem 20-25 af dem!
19.30: “Da jeg var barn”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – fra du blev født, til du engang skal bort herfra…! Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Onsdag 14/8
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.00: Cornelis og jeg: Koncertforedrag om Cornelis Vreeswijk: Koncert-foredraget handler om Cornelis’ liv, både sol- og skyggesiderne, om Steens tilgang til hans tekstunivers, og så fremfører Steen selvfølgelig både nogle af disse udgivelser og nogle af Cornelis’ kendte sange.
13-14.00: Gåtur i parken omkring højskolen
14.00 – 16.00: De nye sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nyere sange i højskolesangbogen og skal selvfølgeligt lære at synge dem.
19.30: Friaften

Torsdag 15/8
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror 
Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte, anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen . . .

14.00-16.00: På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder.
Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.
19.30: Folkedans for alle v/ Hanne Mols
En hyggelig aften med folkedans hvor alle kan være med.

Fredag 16/8
7.00: Heldagsudflugt:

Heldagsudflugt: Vi skal på en dejlig heldagstur til Endelave – øen som kaldes Kattegats perle. Øen har et varieret landskab, som veksler mellem opdyrkede centrale dele og store fredede naturområder i nord og syd, og som er omgivet af spektakulære kyststrækninger, fine badestrande og klinten Kloben. Vi kører med bus til Snaptun og tager færgen kl. 8.20. Færgeturen tager ca. en time. I løbet af formiddagen kører vi rundt på øen i overdækket traktorvogn med Finn Hoffer som dagens turleder. Om eftermiddagen er der besøg i kirken og i den fine apotekerurtehave i den hyggelige Endelave By. Efter kaffen tager vi færgen retur til fastlandet kl. 16.15, så vi er tilbage på Brandbjerg til aftensmaden.
19.30: Sangaften: De ringer, vi spiller! Denne aften skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem!

Lørdag 17/8
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Christian Foged: Jeppe Aakjær – hans liv og sange: Vi skal høre nogle af de kendte og mindre kendte sange fra Aakjærs hånd, og vi skal med på en humørfyldt vandring ud over heden.
14-16.00: Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen anno 2020
Jørgen Carlsen er formand for højskolesangbogsudvalget, som netop nu er i gang med at beslutte, hvilke sange der skal ud, og hvilke der skal ind, når vi får en ny højskolesangbog i 2020. Han vil tage os med ind i maskinrummet og fortælle om tankerne bag, når der skal fjernes og lægges til.
18.00: Festmiddag

Søndag 18/8:
8.30-9.30: Forlænget morgensamling med masser af sang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 600 ,-

*Der gives 250 kr. i rabat til medlemmer af Ældre Sagen

Kurset foregår i dagene
Mandag 12. – søndag 18. august (Uge 33)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 14.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. ca. 9.30

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.