Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 18. – Fredag d. 22. september 2023
– Den danske visetradition

TILMELD DIG HER

I 2023 giver vi vores klassiske højskolekurser omkring højskolesang et twist og kører med et spændende tema. I denne uge skal vi dykke ned i den danske visetradition. Vi skal selvfølgelig høre to spændende foredrag om PH og Kai Normann Andersen., som om nogen definerede den danske visesang fra 1930érne og frem.  Vi skal naturligvis omkring nogle af historiens største revysangere – Liva Weel og Oswald Helmuth, og så skal vi også til nyere tider og høre om Benny Andersens univers. Benny Andersen kunne om nogen skrive den danske folkesjæl ind i enkle og sangbare viser. Som en lille afstikker vil Carsten Knudsen – som vi bedst kender fra ”De nattergale” – fortælle om sin rejse fra Vestjylland til de store scener.  

Vi skal selvfølgelig også besøge Kongernes Jelling med rundvisning. Men mest af alt skal vi synge både morgen og aften fra højskolesangbogen, for man bliver høj af at synge sammen – og det skal vi til fulde i denne uge! 

Glæd dig til en uge med klassisk højskole og højskolesang! 

 

Medvirkende:
· Poul Smedegaard Andersen: Poul er musiker og historiefortæller og har en baggrund som cand.mag. i musik og historie. Han har i mange år haft profession som højskolelærer blandt andet ved Idrætshøjskolen i Aarhus, Rønshoved Højskole, Diget ved Skagen og Rønde Højskole. Poul har 13 års erfaring som foredragsholder, og han har i den forbindelse også arrangeret temadage om Hvidsten Kro i en årrække. 

· Peter Søvad: Uddannet bibliotekar og kontrabassist og er autodidakt sanger og fortæller. Derudover har han gennem mange år været højskolelærer, og så har han ikke mindst holdt foredrag i mere end 25 år. Peter er også freelancemusiker, sanger og fortæller af historier af alskens slags.

· Carsten Knudsen: Carsten Knudsen 63 år. Spillede Gertrud Sand og nissen Gynther I The Julekalender. Var med i, og leverandør af, mange af sangene til De Nattergale. Han har ingen uddannelse, men er efterhånden oppe på 45 fjumreår. Siden 1999 har han optrådt solo som entertainer og også med musikalske koncerter i kirker og på festivaler. Han har det sidste årti komponeret en del klavermusik og guitarmusik.

· Helge Teglgård: Højskolelærer siden 1989 på højskolerne Krabbesholm, Rødding, Testrup, Odder og Rude Strand. Udannet cand.phil. i musik på Århus Universitet, sidefag i retorik. Uddannet talepædagog. Sanger, musiker og komponist. Underviser i musik, sang og kor, sprogvejledning samt tale-og stemmetræning. Foredragsholder indenfor almendannende og specialpædagogiske emner. 

· Stig Nørregård:  Stig har gennem mange år haft musikken helt tæt inde på livet og blev i 1988 uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium. Han har siden 1999 optrådt med tre shows med vise-fortolkning, og med tre programmer der hedder: I Osvalds vise-univers, Revyens mestre og Underholdning gennem de sidste 25 år. Hjemmeside: www.revyensmestre.dk

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Poul Smedegaard Andersen: P.H. en vise om Danmark – om kulturhåndværkeren og samfundsrevseren Poul Henningsen
· Peter Søvad: Kai Normann Andersen
· Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne
· Stig Nørregård:  I Osvalds vise-univers
· Helge Teglgård: Benny Andersen: På besøg i digterens værksted

Andre oplevelser:
· Kald mig Liva: En eftermiddag hvor vi skal synge og høre historien om Liva Weel
· Revyviser i højskolesangbogen
· De nyere sange i højskolesangbogen
· Sangformiddag: De ringer, vi spiller!
· Gåtur i park og skov  
· Terningfortællinger
· Udflugt til Kongernes Jelling

KURSUSPROGRAM

Mandag 18/9 
10.30-11.30: Ankomst 
11.30: Frokost 
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.00-17.15: Kald mig Liva: En eftermiddag hvor vi skal synge, høre historien om Liva Weel og ikke mindst synge sangene, der blev sunget af Danmarks revydronning Liva Weel.  
18.00-18.45: Aftensmad 
19.30– 21.00: Revyviser i højskolesangbogen: Vi skal synge en række af de dejlige sange fra revyer og høre om baggrunden for dem. 

Tirsdag 19/9 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-12.00: De nyere sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nye sange i den nye højskolesangbog og skal selvfølgelig lære at synge dem.  
14.00-16.00:  Poul Smedegaard Andersen: P.H. en vise om Danmark – om kulturhåndværkeren og samfundsrevseren Poul Henningsen: Over et halvt århundrede satte Poul Henningsen sit umiskendelige aftryk på dansk kultur med sin nyskabende og igangsættende vitalitet. Han var multikunstner, og hans talent rakte langt. En provokerende, veludviklet skarpsindighed bragte ham ofte på kollisionskurs med de gængse økonomiske og politiske opfattelser. I foredraget skildres Poul Henningsens liv i al sin mangfoldighed. Mange af hans viser er blevet til elskede klassikere, som vi skal synge flere af i foredraget. Velkommen til en rejse i det P.H.’ske univers! 
16.30-17.30: Mulighed for gåtur i park og skov  
19.30: Syng, snak og spis:  Denne aften byder vi indenfor til en skøn omgang Syng, Spis og Snak på Brandbjerg Højskole, hvor både højskolens elever, folk fra lokalområdet og kursister på kursister på højskolesangkurset skal synge, spise og snakke sammen. Forstander, Simon Lægsgaard, og pianisten vil guide os igennem en række sange fra højskolesangbogen. Efterfølgende vil der være samtale og et dejligt måltid mad.

Onsdag 20/9 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-12.00: Peter Søvad: Kai Normann Andersen: Her handler det om en af Danmarks helt store populærkomponister, Kai Normann Andersen og den musik, han skrev til en stor del af datidens revyviser med tekstforfattere som Poul Henningsen, Børge Müller og Ludvig Brandstrup.Vi får historien om hans liv, der med musikken tog en uventet drejning, og vi synger et udvalg af hans sange. 
14:00-17:00: Udflugt til Kongernes Jelling: Vi vandrer gennem skoven, som står i brune og gyldne nuancer og håber, vi kan nyde den blå septembers himmel, vi sang om i formiddags. Dernæst besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret introduktion til monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpeskibssætning og den smukt restaurerede kirke – et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før. 
19.30-21.00: Carsten Knudsen: En kylling kysser stjernerne: Et musikalsk foredrag med Carsten Knudsen fra ”De nattergale”. Om hans rejse fra Vestjylland og til de store scener. Karrierevalg og/eller tilfældigheder. “Jeg har indtil nu haft 45 fjumreår.” Om jantelov, om mindreværd, om at være dårlig til at sælge sig selv, om at bygge mod op, om at være tosproglig: jysk/dansk, om besværligheder med rigsdansk, når ens modersmål er jysk.

Torsdag 21/9 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-12.00: Sangformiddag: De ringer, vi spiller! Denne formiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem! 
14.00-16.00: Stig Nørregård:  I Osvalds vise-univers:Du vil komme med på en musikalsk rundrejse i Osvald Helmuths enorme univers, hvor jeg fortolker en stribe af hans viser. Et udvalg af morsomme og seriøse, kendte og sjældne perler. Desuden vil jeg fortælle om denne store kunstners turbulente liv – som ikke altid var en dans på roser. Undervejs bliver du indbudt til fællessang ledsaget af toner fra klaveret. Osvald var en kontroversiel person. Sønnen Frits sagde om Osvald: “Far var en koleriker med et ejegodt gemyt”. Og Søster (hende konen, kællingen, madammen) sagde om ham: “Osvald var et meget mærkeligt menneske. Han havde det bedst, når han stod på scenen.” 
Visesangeren Osvald: Osvald var meget bred inden for sit 50 år lange kunstneriske virke. Han var kendt indenfor teater, musicals, film og utallige revyer. For mig var Osvald Helmuth først og fremmest visesanger. Få kunne som Osvald den ædle kunst at give en vise sjæl og nerve. Osvald Helmuth nærede altid stor sympati for de pudsige og rørende typer, han skildrede. De fleste var morsomme viser, andre dybt seriøse og ofte fyldt med vemod og smerte.  
19.00: Festmiddag  
 

Fredag 22/9 
8.00 – 9.00: Udtjekning 
9.30-11.15: Helge Teglgård: Benny Andersen: På besøg i digterens værksted: Benny Andersen er verdenskendt i Danmark som folkelig fortolker af hverdagens sorger og glæder. Senest har det vist sig, at “den 2. Andersen” også bliver forstået og værdsat af kinesiske læsere! Vi ser på digterens tidlige år, afsættet i Heretikakredsen, livet i jantelovens hjemland og søgen efter den sande kontakt til medmennesket. Men først og sidst undersøger vi sproget som middel til at gribe og forme virkeligheden, mindske isolationen og øge livsmodet. – med levende eksempler i digte og sang. 
11.15-11.45 Ugeafslutning, billeder fra ugen og fælles afsked. 
11:45: Frokost 
13:00: Afsked 

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. hver eftermiddag og aften er der kaffe med kage, brød, boller, frugt eller lignende.Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.

Kursusperioder og priser

4 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 18. – Fredag d. 22. september 2023 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook