Højskolesang og klassisk højskole

Mandag 26. – Fredag d. 30. september 2022
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og natur-ture ud af huset.

TILMELD DIG HER

Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år. Sange og tekster, der peger bagud og siger en masse om nutiden og endda også lidt om fremtidens Danmark. 

I et kursus, hvor vi fejrer den danske sang, skal vi synge af karsken bælg, både de gamle vi alle kender, men også de nye, som vi alle skal til at lære. Vi skal selvfølgelig synge en masse fra højskolesangbogen og høre foredrag med den legendariske chefredaktør Georg Metz om identitet i Højskolesangbogen, en rejse gennem Højskolesangbogens historie med en gennemgang af alle 19 udgaver.  

Vi skal  ikke mindst møde komponisten Erik Sommer, der står bag en række af de mest elskede sange i Højskolesangbogen, og som kommer og fortæller om sine sange. Højskoleforstander Simon Lægsgaard introducerer de sange, han har med den nye Højskolesangbog, som vi også skal synge.  

NYHED PÅ DETTE KURSUS- Kan Jeppe Aakjærs prosa synges?

Denne uge har vi toppet yderlige op med et ekstra foredrag af Anette Prehn der med nænsom hånd har sat Aakjærs ord på vers og givet dem rim. Kristian Bisgaard har givet alle 21 sangtekster fængende melodier og nogle af dem skal vi synge. Læs mere her: https://anetteprehn.dk/jeppe-aakjaers-usungne-sange/

Vi skal selvfølgelig også besøge Kongernes Jelling med rundvisning. 

Glæd dig til en uge med klassisk højskole! 

Medvirkende:
Georg Metz: Tidligere chefredaktør, tidligere tv-medarbejder, tidligere Statens Filmkonsulent, tidligere forfatterformand, formand for den2radio, forfatter, billedkunstner, kolumnist og foredragsholder. Syngesalonen.dk

Line Rishøj Jensen:
Line er en autodidakt sanghistoriker, herunder især en professionel nørd i Højskolesangbogen, og desuden musiklærer og organist. Hun er i færd med at skrive en større fremstilling om Højskolesangbogen og deler entusiatisk ud af sine fund fra sin bog undervejs i skriveprocessen gennem sine foredrag.

Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

 

Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog Erik var i 16 år ansat som lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og forud herfor højskolelærer på hhv. Silkeborg og Danebod Højskole igennem i alt 12 år. Fra 2005 til 2010 var han forstander på Seniorhøjskolen i Nørre Nissum. Han har endvidere en organistuddannelse (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog. Som påskønnelse for sit mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget Nutzhorns Legat, Ringkøbing Amts Musikpris og senest Den Folkelige Sangs pris. Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Georg Metz: Den danske sang
Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard: Musik og liv
Line Rishøj: Danmark synger
Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningfortællinger
· Tur i herregårdslandskabet med naturvejleder
· Udflugt til Kongernes Jelling

KURSUSPROGRAM

Mandag:
11:00: 
Ankomst
12:30: Velkomst:
Ugens kursusleder byder velkommen til Brandbjerg. Gennemgang af ugen og praktiske informationer

13:15 Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.

14:00: Indtjekning på værelser

15:30: Georg Metz- Den danske sang: Et foredrag med Georg Metz om identitet: Man kan lægge forskellige snit gennem den danske sangtradition og tematisere foredraget, hvor vi synger sammen med tale ind imellem. Emnerne er utallige: Årstiderne, historien, folkelivet, etc. alt hvad opdelingen i Højskolesangbogen tilbyder og meget mere. Indlysende kan vi aflæse den danske identitet i sangskatten, men vel at bemærke er tolkningen individuel.  kilder og tekster peger dog i konkrete retninger, så helt ud i tågerne behøver det ikke være.

19:00: Forstander Simon Lægsgaard og komponist Kristian Bisgaard- Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet sange, som er kommet med i den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.

Tirsdag:
8:30:
 Morgensamling v. Brandbjerg

9:30: De nyere sange i højskolesangbogen: Vi bliver præsenteret for en række af de nye sange i den nye højskolesangbog og skal selvfølgelig lære at synge dem.

13:00: Line Rishøj- Danmark synger: Den danske fællessang trives i bedste velgående. I dette foredrag går vi tæt på det (vid)underlige fællessangsfænomen i Danmark og prøver at indkredse, hvad det egentlig er, den særlige danske fællessang kan, og hvorfor vi holder den i hævd. Vi skal se nærmere på, hvordan vores fællessangstradition er opstået, hvilke historiske begivenheder og musikalske strømninger der har påvirket den, og hvordan den har udviklet sig op til i dag. Vi kommer også omkring flere af de mange former for fællessang, der eksisterer i dag, heriblandt lejlighedssang, protestsang, alsang, integrationssang og højskolesang – og så kan vi naturligvis ikke undgå selv at synge en masse undervejs.

15:00: Frivillig vandretur i Grejsdalen. Vi går en tur ned i det smukke landskab lige bag ved højskolen. Turen planlægges så der er mulighed for at stå af undervis, således alle kan være med. Husk at medbringe kondi- eller vandresko

19.00: Squaredance for alle: En hyggelig aften hvor vi skal bevæge os lidt til musik. Alle kan være med.

Onsdag:
8:30-9:15: Morgensamling v. Brandbjerg

9.30: Septembers himmel er så blå: Som september går på hæld, skal vi synge nogle af de vemodige og smukke sange fra Højskolesangbogen. Fra Grundtvigs “Nu falmer skoven trindt om land” til til Frank Jægers smukke beskrivelse af efterårets komme i “Det løvfald, som vi kom så alt for nær. “

13:00: Udflugt til Kongernes Jelling: Vi vandrer gennem skoven, som står i brune og gyldne nuancer, og håber vi kan nyde den blå septembers himmel, vi sang om i formiddags. Dernæst besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret introduktion til monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpeskibssætning og den smukt restaurerede kirke – et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før.

19:00: Syng, spis og snak: Oplev det landsdækkende tiltag hvor lokale inviteres til en aften med samtale og fællessang på tværs af generationer. Denne aften skal vi sammen med Brandbjerg Højskoles Venskabsforeningen, synge sammen, snakke sammen på tværs af grupper og venskaber samt nyde en let anretning om aftenen hvor Brandbjergs køkken inviterer på lidt natmad. Aftenen igennem vil Forstander Simon Lægsgaard, i samarbejde med pianist Rasmus Mogensen, tage os igennem udvalgte sange fra højskolesangbogen.

 

Torsdag:
8:30:
 Morgensamling v. Brandbjerg

9:30: Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror: Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte, anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen.

13:00: Festforberedelse: Vi hjælper hinanden med at gøre klar til aftenens festaften.

15.30: Anette Prehn- “Kan Jeppe Aakjærs prosa synges?”- vi vil opleve, hvordan Aakjærs breve foredrag og artikler – med mere end 100 år på bagen – er sprængfulde af billedrigt sprog, højst relevante for vores nutid og med den velkendte Aakjærske brod. Med nænsom hånd har Anette Prehn sat Aakjærs ord på vers og givet dem rim. Nogle usungne sange er en-til-en Aakjærs ord gjort sangbare. Andre er skabt ved at sammenflette Aakjærs ord med Anettes egne. Kristian Bisgaard har givet alle 21 sangtekster fængende melodier.
19:00: Festmiddag: Vi nyder på kursets sidste aften en dejlig middag og fejrer en veloverstået uge sammen. Alt imens levere Mats Rudklint smukke toner til både spisning og fællessang

Fredag:
8:30-9:00:
 Pakke og tjekke ud fra værelserne.

9:00: Sangformiddag: De ringer, vi spiller! Med kursusleder og Mats Rudklint: Denne formiddag skal der lyttes til kursisternes ønsker! Vi synger derfor alt, hvad der ønskes fra salen – og kender vi dem ikke, må vi jo lære dem!

11:00: Kursusafslutning: Fotos fra ugen og evaluering

11:30 Frokost

12:30: afsked og farvel

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. hver eftermiddag og aften er der kaffe med kage, brød, boller, frugt eller lignende.
Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.

Kursusperioder og priser

4 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.800 ,-
Tillæg for enkeltværelse:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 26. – Fredag d. 30. september 2022

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.