Højskolesang i julens tegn

Mandag 30/11 – fredag 4/12 2020

Vi fejrer at den nye højskolesangbog er kommet!

TILMELD DIG HER

Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år. Sange og tekster, der peger bagud og siger en masse om nutiden og endda også lidt om fremtidens Danmark.

Under Coronakrisen fik højskolesangbogen en revival med morgensang på DR, og den blev, til alles overraskelse, nummer et på bestsellerlisterne hos boghandlerne.

12. november 2020 udkommer den 19. Udgave af højskolesangbogen – og det skal fejres med et vidunderligt kursus, hvor vi skal synge af karsken bælg, både de gamle vi alle kender, men også de nye, som vi alle skal til at lære. For at fejre den nye højskolesangbog vil hver kursist på kurset få en sangbog med hjem.

Vi skal selvfølgelig synge en masse fra højskolesangbogen, og høre foredrag med Jørgen Carlsen, formand for Højskolesangbogsudvalget, som arbejder med den nye højskolesangbog, der netop er udkommet, når kurset løber. Komponist Erling Lindgren, som står bag en række af de mest elskede sange i højskolesangbogen kommer og fortæller om sine sange. Højskoleforstander Simon Lægsgaard introducerer de sange, han har med i kapløbet om at komme med i den nye sangbog. Og der bliver også tid til et vidunderligt foredrag med Erik Lindsø, som fortæller om livsglæde. Og så skal vi selvfølgelig fejre advent og jul med julekoncert med Lene Siel, foredrag med Jutta Bojsen-Møller, der fortæller om jul i det gamle norden og julen i guldaldertidens Danmark samt med lektor Birgitte Bech der fortæller om julen i kunsten.

Glæd dig til en uge med klassisk højskole!

Medvirkende:

· Sangerinde Lene SielLene Siel vil fylde højskolen med glæde, nærvær, eftertænksomhed og klang af højeste klasse med et skønt afvekslende julerepertoire, som både kalder på smil og tårer. Varme, ærlighed, kvalitet og sang i verdensklasse er ord, som ofte er blevet forbundet med Lene Siel, som har sunget sammen med flere verdensstjerner bl.a. John Denver, Roger Whittaker og Gheorghe Zamfir. Desuden har Lene Siel optrådt som kongelig hofleverandør 25 gange, den seneste optræden var ved H.M. Dronning Margrethes 75 års fødselsdag i 2015, men højdepunktet må næsten have været ved kronprinsparrets bryllup i 2004. 

· Lektor Birgitte Bech: Danske kirker rummer betagende kunst, som kalder på opdagelsesrejser. Birgitte Bech er en erfaren formidler med øjenåbnende teologiske og kunsthistoriske perspektiver. Cand theol & mag Birgitte Bech har arbejdet som folkekirkepræst og lektor, fagbogsforfatter, kursusleder og kirkeguide. 

· Komponist Erling Lindgren:Uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut, Aarhus Universitet, samt Kirkemusikalsk Diplomeksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium. Siden 1977 organist ved forskellige kirker. Sideløbende undervisningsvirksomhed ved Århus Universitet, Testrup Højskole, Vestervig Kirkemusikskole og Nørre Nissum Seminarium og HF. Leder af Lemvig Kirkekor og Lemvig Kammerkor.Også aktiv som komponist, især af folkelige og kirkelige sange og modtog herfor i 1995 Den Folkelige Sangs Pris; er repræsenteret med 12 melodier i den højskolesangbog, som udkom i oktober 2006. Derudover flere bestillingsværker, især indenfor kirkemusikken. Aktiv virksomhed som korleder, orgelsolist, jazzpianist, gæstelærer og foredragsholder. 

· Gymnasielektor Jutta Bojsen-Møller: Er foredragsholder og forfatter samt gymnasielektor i dansk, religion og retorik. Jutta brænder for at fortælle den gode historie, kombineret med viden om mennesker i deres historiske sammenhæng. Jutta har været højskolelærer og freelance journalist på DR, desuden fast deltager i udsendelsen ’Iben og mødregruppen’ ved Radio24syv i radioens første år. Hun har bl.a. skrevet Grundtvig og Marie – en fortælling fra Rønnebæksholm og været medudgiver til ‘Men størst er kærligheden’, Eline Boisens erindringer fra forrige århundredes midte samt medarbejder ved Nordisk kvindelitteraturhistorie.

· Jørgen Carlsen: Forhenværende Højskoleforstander, Testrup Højskole. Mag. art. i idéhistorie. Siden 1986 forstander for Testrup Højskole. Medredaktør af den nye højskolesangbog, skribent i Kristeligt Dagblad. Medlem af Det Etiske Råd. Forfatter til ”Glædens fest – en julekalender for voksne”, forlaget Alfa 2015. Har i årenes løb holdt i hundredvis af foredrag over hele landet. Spiller selv klaver til højskolesang.

· Johannes Konstantin Neergaard: Spillestedsleder på Kedelhuset i Silkeborg. Herudover driver han sit eget firma med konsulentopgaver indenfor kommunikation og marketing. Blandt nuværende og tidligere kunder er Musikkens Hus, Musikhuset Aarhus, Mogens Dahl Koncertsal og en lang række skoler og uddannelsesinstitutioner. Som mangeårig foredragsholder, skribent og underviser (Silkeborg Højskole, VIA University College mm.) har han været med til at sætte dagsordenen for en stor mængde debatter, korstævner og komponisttræf i det danske sang- og salmeskrivermiljø. Johannes Neergaard er desuden ophavsmand til en lang række melodier til sange og salmer.

· Erik LindsøForfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur” og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio. 

· Simon Lægsgaard: Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

SÆRLIG RABAT:

Ældre Sagen, Danske Seniorer og Højskolerne ønsker at række ud til udsatte ældre borgere og give dem den oplevelse, at de kan være noget for andre, og at andre kan være noget for dem.

Brandbjerg Højskole har fået andel i de 500 pladser der er tildelt ældre over 70 år, som modtager ældrecheck, og som er selvhjulpne. Derfor har vi nu mulighed for at give rabat på kurset her.

For at opnå ældrecheck-rabatten skal man ansøge her:


Prisen inkluderer:

 · 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Du får den nye højskolesangbog med hjem
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Julekoncert med Lene Siel
· Erling Lindgren: Tradition og fornyelse i Højskolesangbogen
· Erik Lindsø: Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder
· Lektor Birgitte Bech: Optakt til advent og jul
· Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen anno 2020
· Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv
· Johannes Konstantin Neergaard: Händels Messias: – en religiøs forestilling for de ugudelige
· Jutta Bojsen-Møller: Jul i det gamle Norden/ julen i Guldaldertidens Danmark

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger

· Udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder
· Terningfortællinger
· Syng dig glad. Fællessang
· De mest populære sange i højskolesangbogen
· Julens sange og salmer

KURSUSPROGRAM

Mandag 30/11: 
11.00: Ankomst 
13.30: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30-17.00:  De mest populære sange i højskolesangbogen: Vi starter ugen med at synge de sange, som vi elsker allermest. Sangbogsudvalget har bedt højskolerne registrere, hvilke sange de synger, og ud af dette kom listen over de mest populære sange i højskolesangbogen. “Hvad er det, min Marie”, “Det er hvidt herude”, “Det løvfald, som vi kom så alt for nær”, “Du som har tændt millioner af stjerner”, “Er lyset for de lærde blot” og ikke mindst “Du kom med alt det der var dig” er alle sange, de fleste kan synge med på – og det skal vi selvfølgelig som optakt til en vidunderlig uge i sangens og julens tegn.  
19.30-21.00: Lektor Birgitte Bech: Optakt til advent og jul: Et billedforedrag med fascinerende skildringer af bebudelsen, Jesu fødsel og helligtrekonger. Bebudelsens og julens billeder er ofte sublime udtryk for kunstnernes inderligste hengivenhed. Vi undersøger motivernes historie gennem dansk kunst fra byzantinsk og middelalderlig pragt til overraskende nutidige fortolkninger. Undervejs ser vi fx guldalderens italienske inspiration´(hvor det katolske igen kom tæt på), Carl Blochs glansstykker, Skovgaardkredsens dekorative bibelhistorie, Havsteens kraftfulde modernisme – og det provokerende nye. Julens billeder er skønne, men altså ikke helt forudsigelige! – Undervejs vil vi trække linjer til danske julesalmer.  

Tirsdag 1/12: 
8.30-9.00: Morgensamling 
9.15-11.15: Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen anno 2020: Jørgen Carlsen er formand for højskolesangbogsudvalget, som netop nu er i gang med at beslutte, hvilke sange der skal ud, og hvilke der skal ind, når vi får en ny højskolesangbog i 2020. Han vil tage os med ind i maskinrummet og fortælle om tankerne bag, når der skal fjernes og lægges til. Og så skal vi selvfølgelig synge nogle af Jørgens yndlingssange.  
14.00–16.00: Erik LindsøDer er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder: Nogle skaber glæde, hvor de går – andre når de går. De sidste har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag – et mentalt kurbad. Jeg har samlet på historier om glædesspredere. Det fortælles om Storm P., at en dag, hvor han maler et portræt, kommer en af hans venner på besøg. Vennen siger: ”Kan du ikke tegne de mennesker, så de ligner?” Storm P. svarer: ”Jo, det kan jeg godt, men jeg nænner det ikke.”Jeg kan sagtens tegne dig, sådan som du ser ud i dag, hvor du har fået det forkerte ben ud af sengen eller ligner noget, katten har slæbt ind. Men ved du hvad? Det nænner jeg ikke. Derfor tegner jeg dig ikke, som du ser ud, men som du fortjener at se ud. Det er derfor, jeg giver dig farver på og en fjer i hatten, pakker dig ind i regnbuen og hæver himlen over dig. Foredraget rummer den livsoptimisme, vi ikke kan leve foruden med bud på, hvor man finder det gode liv – i hverdagen, i digtene, i sangene, i fællesskabet med andre. Det er et muntert og livgivende foredrag – et mentalt kurbad. 
19.30: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning. Ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

Onsdag 2/12: 
8.30-9.00: Morgensamling 
9.15-11.15:Jutta Bojsen-Møller: Jul i det gamle Norden/ julen i Guldaldertidens Danmark: Juleblótet var den største offerfest i løbet af året i det gamle Norden. Festen lå i den mørkeste tid, på det tidspunkt hvor man med det blotte øje kunne se, at dagene blev længere, o. 13. januar. Man spiste og drak og festede sammen med guderne og forfædrene i flere dage. Det var slægtsgilder, sammenskudsgilder med mængder af svinekød, sødgrød og hvedekager, og så drak man stærkt, sødt øl af store drikkehorn. Når ølhornet gik rundt i kredsen, sagde hver enkelt: “Godt år og fred”. I julen herskede fred; det var utænkeligt at føre fejder. Man tog desuden varsler af fremtiden under julefesten, for de gamle nordboer vidste, som alle andre naturfolk, at det er i den hellige fest, fremtiden skabes, og fællesskabet etableres påny. Med dette som udgangspunkt vil jeg fortælle om julens mange traditionslag: Om juletræ, julemand, nisser, gavegivning osv. Selvfølgelig vil jeg også berøre, hvordan det gik til, at julen blev flyttet fra d.13.januar til d. 25.december – fortællingen om det lille fredsbarn fra Betlehem, som viste sig at være en stærkere konge end Thor. 
14.00-16.00:Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med  komponist og korleder, Kristian Enevoldsen, skrevet sange, som er med i opløbet til den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.  
19.30: Julekoncert med Lene SielLene Siel vil fylde højskolen med glæde, nærvær, eftertænksomhed og klang af højeste klasse med et skønt afvekslende julerepertoire, som både kalder på smil og tårer. Varme, ærlighed, kvalitet og sang i verdensklasse er ord, som ofte er blevet forbundet med Lene Siel, som har sunget sammen med flere verdensstjerner bl.a. John Denver, Roger Whittaker og Gheorghe Zamfir. Desuden har Lene Siel optrådt som kongelig hofleverandør 25 gange, den seneste optræden var ved H.M. Dronning Margrethes 75 års fødselsdag i 2015, men højdepunktet må næsten have været ved kronprinsparrets bryllup i 2004. 

Torsdag 3/12: 
8.30-9.00: Morgensamling 
9.15-11.00: Johannes Konstantin Neergaard: Händels Messias:  – en religiøs forestilling for de ugudelige: Georg Händel, som ikke måtte spille musik for sin far, blev en af historiens største komponister. Ved Messias’ førsteopførelse blev damerne bedt om at møde op uden strutskørt og mændene uden sværd, så der kunne blive plads til flere. Få hele historien! Foredraget om Händels udødelige klassiker er en rejse ind i musikkens verden – men også med skud ind i kulturhistorie og de religiøse forestillinger, publikum har forbundet med værket gennem tiderne. Med musikeksempler og interessante afstikkere til både musik,- kultur,- og kristendomshistorie får vi historien om værket, der for mange er indbegrebet af musikalsk juletradition, men som egentlig er et påskeoratorium. Hvordan har værket overlevet i en stadig mere sekulær vestlig verden? 
14.-16.00: Erling Lindgren: Tradition og fornyelse i Højskolesangbogen: I dette foredrag kommer vi helt tæt på Erling Lindgren, en af Danmarks bedste komponister og den der har flest melodier med i højskolesangbogen. Der er igen gået mode i at samles for at synge – og dermed er der vokset en forståelse frem for vigtigheden af at være sammen om noget, der er med til at definere os som en kulturbærende nation. Når vi synger sammen, synger vi lige så gerne de nye sange som de ”gode gamle”. Netop det, at fornyelsen får lov til at læne sig op ad traditionen, gør, at begge parter får lov at træde i karakter i lyset af den anden, og det gør Højskolesangbogen til en helt unik sangbog. Vi vil tage på en rundtur i denne fantastiske bog, snuse til både nyt og gammelt, give tekster og melodier et par ord med på vejen – og så vil vi naturligvis synge sangene! Og der vil nok også dukke et par sange op, som jeg selv har haft udfordringen og fornøjelsen af at forsyne med melodi. 
16.30: Festforberedelser 
18.30: Festmiddag med masser af sang 

Fredag 4/12: 
9.30-11.15:Julens sange og salmer: “Dejlig er jorden”, “Glade jul” og “Julen har bragt velsignet bud”. Julens salmer og sange kender vi alle, og vi har sunget dem sammen, mens vi gik rundt om træet i samhørighed, siden vi var børn. Men kender vi historierne bag julesangene? Dem skal vi høre, og så skal vi selvfølgelig synge julens sange og salmer sammen. 
11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning 
12.15: Frokost 
13.00: Afsked 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.850 ,-
Enkeltværelse*: + kr. 700 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 30/11 – fredag 4/12 2020

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.