Højskolesang i julens tegn

Mandag 29/11 – fredag 3/12 2021

TILMELD DIG HER

Alle pladser er udsolgt – vi har oprettet en venteliste 🙂  Se højskolesangkurset til april her
Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 og har siden da været en sangskat og et dokument over dansk kultur, som ikke har sin lige. Man kan læse den som et fælleshistorisk dokument, hvor sangene fortæller om danskernes håb og drømme de sidste mange hundrede år. Sange og tekster der peger bagud og siger en masse om nutiden og endda også lidt om fremtidens Danmark.

Vi skal selvfølgelig synge en masse fra højskolesangbogen og høre foredrag om højskolesangbogen. Komponist Erik Sommer, som står bag en række af de mest elskede sange i højskolesangbogen, kommer og fortæller om sine sange. Højskoleforstander Simon Lægsgaard introducerer de 2 sange, han fik med i den nye sangbog, og der bliver også tid til et vidunderligt foredrag med Erik Lindsø, som fortæller om at ”livet er ikke det værste man har, om Benny Andersens univers”. Og så skal vi selvfølgelig fejre advent og jul med julekoncert, foredrag med Jutta Bojsen-Møller, der fortæller om jul i det gamle norden og julen i guldaldertidens Danmark samt med Allan Skovsgaard Wien, som stiller det oplagte spørgsmål: Drikker julemanden cola?

Glæd dig til en uge med klassisk højskole!

Medvirkende:

  • Gymnasielektor Jutta Bojsen-Møller: Er foredragsholder og forfatter samt gymnasielektor i dansk, religion og retorik. Jutta brænder for at fortælle den gode historie, kombineret med viden om mennesker i deres historiske sammenhæng. Jutta har været højskolelærer og freelance journalist på DR, desuden fast deltager i udsendelsen ’Iben og mødregruppen’ ved Radio24syv i radioens første år. Hun har bl.a. skrevet Grundtvig og Marie – en fortælling fra Rønnebæksholm og været medudgiver til ‘Men størst er kærligheden’, Eline Boisens erindringer fra forrige århundredes midte samt været medarbejder ved Nordisk kvindelitteraturhistorie.
  • Erik Lindsø: Forfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur” og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio. 
  • Simon Lægsgaard:Ansat på Brandbjerg siden oktober 2005, bl.a. som viceforstander. Forstander siden april 2008. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.
  • Allan Skovsgaard Wien: Jeg er cand.mag. i religionsvidenskab og engelsk og har i mere end 20 år rejst rundt i landet med mine foredrag. Gennem årene har jeg også undervist på folkeuniversiteter mange steder i landet. Mine interessefelter spænder bredt, og jeg har blandt meget andet studeret sagaer samt islandsk kultur og historie.

Prisen inkluderer:

 · 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Du får den nye højskolesangbog med hjem
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Erik Sommer: ’Sangen har ordet’
· Erik Lindsø: Livet er ikke det værste, man har. Benny Andersens univers – fortælling og fællessang
· Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv
· Allan Skovsgaard Wien: Drikker julemanden cola? – om julemandens historie
· Jutta Bojsen-Møller: Jul i det gamle Norden/ julen i Guldaldertidens Danmark

Andre oplevelser:
· Julekoncert
· Morgensamlinger

· Udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder
· Terningfortællinger
· Syng dig glad. Fællessang
· De mest populære sange i højskolesangbogen
· Julens sange og salmer

KURSUSPROGRAM

Mandag 29/11:
10.30: Ankomst og indkvartering
11.30: Frokost
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.00-17.00: Præsentation af den nye højskolesangbog: Oplev glæden ved fællessang akkompagneret af rytmisk klaver i et udvalg af tekster og kompositioner fra den nye højskolesangbog – kombineret med fortællinger om sangene.
17.30: Aftenmad
19.00-20.30: Kristian Bøcker:  Vi synger julen ind og ugen i gang: Oplæg om den danske jul.
Ca. 21.00 Aftenhygge og mulighed for aftensang

Tirsdag 30/11:
7.30-8:20: Morgenmad
8.30-9.00: Morgensamling med Erik Lindsø
9.15-11.15: Erik Lindsø: Humor som medicin – Om livsmod, livslyst og livsglæde: Det handler om at ændre mismod til livsmod, og jeg gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede. Et par muntre og livsbekræftende timer, hvor lattermusklerne bliver rørt. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Humor afvæbner den urimelige. Humor fornyr og forynger vores livssyn. Humor gør os finurlige og eventyrlige. Humor giver os overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Foredraget er en lattermild rundrejse i humorens livgivende univers.
13.00–15.00: Julens sange og salmer: “Dejlig er jorden”, “Glade jul” og “Julen har bragt velsignet bud”. Julens salmer og sange kender vi alle, og vi har sunget dem sammen, mens vi gik rundt om træet i samhørighed, siden vi var børn. Men kender vi historierne bag julesangene? Dem skal vi høre, og så skal vi selvfølgelig synge julens sange og salmer sammen.
19.30: Julekoncert

Onsdag 1/12:
8.30-9.00: Morgensamling
9.15-11.15: Jutta Bojsen-Møller: Jul i det gamle Norden/ julen i Guldaldertidens Danmark: Juleblótet var den største offerfest i løbet af året i det gamle Norden. Festen lå i den mørkeste tid, på det tidspunkt hvor man med det blotte øje kunne se, at dagene blev længere, o. 13. januar. Man spiste og drak og festede sammen med guderne og forfædrene i flere dage. Det var slægtsgilder, sammenskudsgilder med mængder af svinekød, sødgrød og hvedekager, og så drak man stærkt, sødt øl af store drikkehorn. Når ølhornet gik rundt i kredsen, sagde hver enkelt: “Godt år og fred”. I julen herskede fred; det var utænkeligt at føre fejder. Man tog desuden varsler af fremtiden under julefesten, for de gamle nordboer vidste, som alle andre naturfolk, at det er i den hellige fest, fremtiden skabes, og fællesskabet etableres på ny. Med dette som udgangspunkt vil jeg fortælle om julens mange traditionslag: Om juletræ, julemand, nisser, gavegivning osv. Selvfølgelig vil jeg også berøre, hvordan det gik til, at julen blev flyttet fra d.13.januar til d. 25.december – fortællingen om det lille fredsbarn fra Betlehem, som viste sig at være en stærkere konge end Thor.
14.00-16.00: Erik Sommer: ’Sangen har ordet’: Et højskoleforedrag med sange og fortællinger om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte, anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen.
19.30: Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Torsdag 2/12:
8.30-9.00: Morgensamling
9.15-11.00: Forstander Simon Lægsgaard og musiklærer Rasmus Sejersen: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Bisgaard, skrevet en række sange, hvoraf to af dem er kommet med i den nye højskolesangbog. De breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som eviggyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde, og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolesangbogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.
13.30-15.00: Danmark dejligst i noder:. Vi dykker ned i den danske sangskat og synger nogle af de sange, som igennem tiden har fortalt om storslået dansk natur og store historiske begivenheder, men også om nederlag og svære tider.

16.00-17.30: Julegløgg, hygge og juleklip: En hyggelig eftermiddag med julegløgg og æbleskiver imens vi hører julemusik og klipper juleklip. Vi pynter op til aftenens festmiddag, så stemningen er sat til en dejlig aften sammen.
18.30: Festmiddag med julemad og masser af sang

Fredag 3/12:
7.30-8:20: Morgenmad
8.30: Udtjekning fra værelserne
9.00 -11.15: Allan Skovsgaard Wien: Drikker julemanden cola? – om julemandens historie: Julemandens historie er lang, og den er et meget interessant billede på, hvordan myter og historiske hændelser kan indvæve sig i hinanden. Den historiske baggrund for julemanden finder vi i en biskop ved navn Nikolaus, der levede i slutningen af 200-tallet og begyndelsen af 300-tallet i Lykien (nu Tyrkiet) ved Myrna (nu Demre). Han hjalp især børn og søfolk ud af nød og blev derfor deres særlige helgen. Myterne om julemanden er dog et vældigt billedtæppe af indvævede mønstre, og i moderne tid kender vi ham bedst i den skikkelse, Coca Cola gav ham i en illustration til deres julereklame fra 1931. Disse ganske forskelligartede elementer i julemandens historie vil i foredraget blive foldet ud og forklaret.
11.15- 12.00: Evaluering og ugeafslutning
12.00: Frokost
13.00: Afsked

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.20. Lækker frokostbuffet kl. 12.00, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Enkeltværelse*: + kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 29/11 – fredag 3/12 2021

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

[wd_asp id=2]

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.