Keramik
Mandag 31. juli – søndag 6.august 2023
Kom med væk fra den travle hverdag og en tur ned i materialet med hænderne.
Kurset er udsolgt. Tilmeld dig for at komme på venteliste.
Velkommen til en dejlig uge på Brandbjerg Højskole. Kurset er selvfølgelig først og fremmest et keramikkursus, hvor vi skal en tur væk fra vores travle hverdag og en tur ned i materialet med vores hænder. Men det er også en herlig uge, hvor vi sammen med kursister fra de andre kurser skal høre spændende foredrag med Mathilde Teglgaard Nielsen som fortæller om Danske kunstskandaler og Tonja Rosenblad (Protestbrodøsen) som bruger broderiet som et middel til at kommentere magthavernes ordbrug og andre mere eller mindre politiske forhold i det omgivende samfund
I keramikværkstedet bliver vi introduceret til de mest basale teknikker, som mennesket stort set har arbejdet med, lige siden vi første gang begyndte at forme og bearbejde leret. Der bliver gode snakke hen over bordet, højt humør og den helt særlige højskolestemning, man aldrig bliver træt af. Værkstedet lever altid, og sammen oplever vi, at tingene dukker frem af leret, imens ovnen langsomt fyldes op.
Til sidst glaserer vi vores skåle eller skulpturer og brænder dem i den særlige japanske rakuteknik. Her tager vi vores ting ud af ovnen, mens de stadig er rødglødende og reducerer dem i savsmuld. En teknik, man aldrig går forgæves til, og som både inspirerer og begejstrer alle, der har mod på at kaste sig ud i det. Vi garanterer en uge fyldt med energi, udfordringer og en levende højskole.
Medvirkende:
· Mathilde Teglgaard Nielsen: Cand.mag. i medievidenskab og kunsthistorie. Mathilde er kunsthistoriker og har undervist og holdt foredrag om kunst, arkitektur og design i mere end 10 år
· Tonja Rosenblad: Protestbrodøsen
Prisen inkluderer:
· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
· Mathilde Teglgaard Nielsen:præsentation Danske kunstskandaler – Take the Money and Run
· Tonja Rosenblad: Protestbrodøsen
Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· OutdoorBIO
· Sangaften
· Festaften
KURSUSPROGRAM
Mandag 31/7:
14.00: Ankomst
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30-21:00: Musikalsk ryste–sammen: Vi lærer hinanden at kende og kommer godt i gang med en herlig sommeruge.
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.
Tirsdag d. 1/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Keramikworkshop: Vi skal introduceres til værkstedet og præsenteres for materialet og forskellige teknikker.
16.00-17.30: Sæt i gang: Vi bliver klogere på verden og os selv.
19.30-21.00: Mathilde Teglgaard Nielsen: Danske kunstskandaler – Take the Money and Run: En kunstner bryder en kontrakt og løber med en halv million kroner. Tyveri? En fed joke? Genial kunst? En relevant kommentar til kunstnernes arbejdsbetingelser? Jens Haanings Take the Money and Run har fået massiv medieomtale. Denne lørdag stiller vi skarpt på en række kunstværker i dansk kunsthistorie, som har skabt forargelse og skandale i medierne, f.eks. Willumsens Frugtbarhed, Lundstrøms papkassebilleder, Freddies realiteter, Nørgaards Hesteofringen, Lemmerz’ døde grise og Haanings Take the Money and Run.
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.
Onsdag d. 2/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Keramikworkshop: De første ting er allerede klar til første brænding, og vi skal arbejde med glasurprøver og fortsætte med at have fingre i leret.
19.30-21.00: Gi´ os lyset tilbage – højskolesang under åben himmel: Vi flytter klaveret ud i atriumgården og holder en stemningsfuld sangaften under åben himmel. Sangene vil kredse om frihed og sommer!
21.00: Outdoor bio: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig.
Torsdag 3/8:
9.30-16.00: Heldagsudflugt til Kolding: Vi skal på en pragtfuld heldagstur til Kolding med en række spændende oplevelser. Vi kører med bus til Kolding og deler os i forskellige grupper (du får selv mulighed for at vælge dine aktiviteter i løbet af dagen).
Gruppe 1 vil besøge Kulturhuset Nicolai: Et fantastisk kulturhus i centrum af Kolding. Komplekset består af et charmerende gårdmiljø omkranset af en række bygninger med forskellige funktioner. I Nicolai Bio og café har man lavet en art-cinema biograf, som viser anderledes og smalle film til et kræsent publikum. Nicolai for børn er et spændende børnehus med fantastisk indretning for børn og barnlige sjæle – virkelig inspirerende. Nicolai kunst og design har skiftende udstillinger, og vi vil besøge den aktuelle udstilling.
Gruppe 2 går til det nærliggende Koldinghus hvor to guider står klar. Koldinghus er et kongeslot i Kolding, som blev grundlagt midt i 1200-tallet. Det brændte i 1808 og stod længe som en ruin, inden en langvaring restaurering blev igangsat. Både slottet, selve restaureringen og museet på Koldinghus er i dag seværdigheder. Guiderne vil de vise rundt med to forskellige rundvisninger: “Flora Danica – verdens vildeste stel” og “Koldinghus´ historie”.
Gruppe 3 kører med bussen til Geografisk have i Kolding. Geografisk Haves plantesamling er stor, gammel og helt unik, med specielle træer, skulpturerede buske og en mangfoldighed af stauder og urter. her skal vi have en rundvisning på højt fagligt niveau. Det er en god måde at komme rundt i haven på, både hvis du bare er nysgerrig, botanik-nørd eller interesseret i at vide mere om f.eks. Havens grundlægger Aksel Olsen, som var en spændende pioner, med mange talenter.
Vi spiser frokost i den charmerende gård ved kulturhuset Nicolai og deler os igen om eftermiddagen. Halvdelen besøger Kulturhuset Nicolai og Georgrafisk have imens den anden halvdel skal til: Ginsmagning hos Trolden Destilleri: Gin har en kompleks smag og de mange urter, der bruges for at lave en god gin, hvirvler rundt i munden og efterlader et både skarpt og blødt smagsindtryk. Det er netop smagen af urterne, og de mange muligheder ginen giver i forhold til kombinationer, der gør, at gin er blevet så populært – både on the rocks eller i mødet med tonics. Hvordan du foretrækker at drikke din gin, bliver du klogere på til ginsmagningen.
19.30-21.00: Dilemmacafé: I grupper vil vi blive udfordret med spændende dilemmaer indenfor mange genrer: “Den kvindelige chef der forelsker sig i en ansat”, “Petras mor bliver krænket over, at skolen spiller spasserbold i idræt” og mange andre sjove dilemmaer. Hver gruppe er sit eget lille monopol, og debatten kan blive heftig!
Fredag d. 5/8:
8.30: Morgensamling
9.30-11.15: Tonja Rosenblad (Protestbrodøsen): Jeg bruger broderiet som et middel til at kommentere magthavernes ordbrug og andre mere eller mindre politiske forhold i det omgivende samfund. Broderiet har givet mig en stemme, og jeg oplever, at det er nemmere for mig at have en spids nål end en skarp tunge. For mig er det imidlertid vigtigt, at der en balance mellem form og indhold, og derfor bestræber jeg mig på at arbejde med et sikkert æstetisk udtryk.
13.30-21.00: Keramikworkshop inkl. aftenhygge: Vi skal introduceres til porcelæn hvor vi kan nå at arbejde med mindre ting som eksempelvis tryk eller pladeteknik.
Lørdag d. 6/8:
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Keramikworkshop: Rakubrænding i udendørs ovn og brænding af porcelæn.
16.00: Vi gør klar til festaften.
19.00: Festaften
Søndag d. 7/8
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
10.00 Farvel og tak for denne gang
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.
Kursusperioder og priser
7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.150 ,-
Tillæg for enkeltværelse*: kr. 1000 ,-
Kurset foregår i dagene
Mandag 31. juli – søndag 6. august 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du