Klassisk højskole: De store spørgsmål om eksistens

Mandag 10. – fredag 14. juni 2019 (uge 24)
En dejlig klassisk højskoleuge hvor vi skal dykke ned i de store spørgsmål om eksistens.

TILMELD DIG HER

En dejlig klassisk højskoleuge hvor vi skal dykke ned i de store spørgsmål om eksistens. Vi starter i poesiens verden, hvor forfatter Søren Ulrik Thomsen vil invitere os ind i sit forfatterskab og læse digte med efterfølgende samtale om poesiens stemme i forhold til de store spørgsmål. Derefter vil Tor Nørretranders fortælle os om sin jagt på glæde, lykke og livskvalitet. Vi skal selvfølgelig omkring de store filosoffer Sartre, Kierkegaard og Beauvoirs syn på eksistentialismen, og vi vil se om kunsten igennem Asger Jorn kan billedliggøre eksistensen, når vi besøger Museum Jorn i Silkeborg.

Tidligere formand for etisk råd Jacob Birkler vil tage os med ind i maskinrummet og se på de store etiske spørgsmål: Hvad kan vi, hvad skal vi, og hvad bør vi gøre, når de etiske dilemmaer bliver svære. Til slut vil sognepræst, forfatter og debattør Kathrine Lilleør se på de store spørgsmål ud fra troens synsvinkel.

Der bliver selvfølgelig også tid til at se på og synge, sange der i Højskolesangbogen fortæller os om eksistensen, opleve det smukke herregårdslandskab omkring højskolen og nyde de klassiske morgensamlingerne hver morgen.

Glæd dig til en uge med klassisk højskole!

Medvirkende:
· Tor Nørretranders: Dansk faglitterær forfatter. Han blev et kendt ansigt i Danmark som redaktør af Danmarks Radios videnskabsprogram “Hvælv” fra 1986 til 1989, der blandt andet introducerede fraktaler for den almindelige dansker. Nørretranders store gennembrud som forfatter kom med bogen “Mærk Verden” fra 1991 om bevidsthed. Bogen blev oversat til engelsk og udgivet med titlen The User Illusion: Cutting Consciousness Down to Size i 1998. I 2003 blev han adjungeret professor på Handelshøjskolen i København på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi.
· Kathrine Lilleør: Sognepræst, forfatter,debattør, kommentator og anmelder med egen klumme og blog på Berlingske siden 1996. Er desuden tidligere medlem af Det Etiske Råd
· Jacob Rendtorff: Dr. scient adm & ph.d. og professor i ledelsesfilosofi ved Institut for samfund og erhverv på Roskilde Universitet. Han har en baggrund inden for forskning i ansvar og etik, virksomhedsetik, videnskabsetik, bioetik, sundhedsetik, politisk teori og retsfilosofi.  

Rendtorff er mag. art. i filosofi og ph.d. i bioetik og ret. Rendtorff har også opnået universitetsgrader i filosofi og statskundskab fra Université de Paris og Freie Universität, Berlin
· Jacob Birkler: 
Filosof med speciale i etik. Formand for Det Etiske Råd (2010-2016). ph.d. i medicinsk etik. cand.mag. i filosofi og psykologi. Har gennem en årrække arbejdet med etik og anvendt filosofi i sundhedsfaglig praksis. Forfatter til en lang række bøger og artikler om filosofi og etik i sundhedsvæsenet. Underviser på adskillige sundhedsuddannelser (grundudd., specialudd., diplomudd., masterudd., kandidatudd.).
· Søren Ulrik Thomsen: 
Dansk modernistisk digter.Han debuterede i 1981 med City Slang, der tager udgangspunkt i storbyens “blå rum”, i overført betydning et melankolsk ladet, nærmest romantiseret (i såvel positiv som negativ forstand) miljø. Fra 1995 er Søren Ulrik Thomsen medlem af Det Danske Akademi. Han har bl.a. modtaget Limfjordsegnens Litteraturpris for 2007 og senest Modersmål-Prisen 2016.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Jacob Rendtorff: “Er livet værd at leve?” – Om Sartre, Kierkegaard og Beauvoir”
· Jacob Birkler: Beretninger fra                  arbejdet i Det Etiske Råd
· Kathrine Lilleør: Troens erkendelse

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Digtoplæsning og dialog med Søren Ulrik Thomsen
· Terningfortællinger
· Tur til Museum Jorn
· Sangaften
· Debateftermiddag om de etiske              
dilemmaer med Jacob Birkler
· Filmaften
· Samtalesalon om livsglæde 

KURSUSPROGRAM

Mandag 10/6:
11.00-11.30: Ankomst
13.30: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame
15-17.30: Søren Ulrik Thomsen: Digtoplæsning og dialog med Søren Ulrik Thomsen om eksistensen i et litterært perspektiv.
19.30: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning – ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Tirsdag 11/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Jacob Rendtorff: “Er livet værd at leve?” – Om Sartre, Kierkegaard og Beauvoir”. Hvordan forholder de store filosoffer sig til eksistensen?
13.30: Tur til Museum Jorn: Vi skal besøge Museum Jorn, hvor rundviseren vil tage os med ind i Jorns univers, hvor han, skønt stærkt kritisk over for Sartre, omfattede eksistentialismen med stor interesse og spillede den så at sige ud mod sit eget materialistiske udgangspunkt. 
19.30: Så syng da Danmark – sange om eksistens fra Højskolesangbogen: Vi skal præsenteres for en række eksistentielle sange fra højskolesangbogen og synge dem sammen.

Onsdag 12/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd: Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det vi ‘kan’ gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi ‘bør’ gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.
14.00-16.30: Debateftermiddag om de etiske dilemmaer med Jacob Birkler

19.30– 20.30: Friaften med mulighed for at se filmen: Boyhood. Richard Linklaters usædvanlige kraftanstrengelse af en spillefilm følger i en flydende strøm af kapitler en drengs liv gennem 12 år og er optaget over 12 år. På trods af filmens fravær af ydre drama er »Boyhood«s meditative udvikling en tankevækkende rejse gennem selve livets mysterium. Hvorfor er vi her? Hvad skal vi? Fik du set, det du ville?

Torsdag 13/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Samtalesalon om livsglæde ved kursusvært.
14.00-16.30: Tor Nørretranders: Man kan øve sig på at blive lykkelig. Det har bare ikke noget med penge at gøre! I bogen “Glæd dig” diskuterer Tor Nørretranders glæden ud fra et videnskabeligt synspunkt og tilsætter den desuden egne personlige betragtninger. Både psykologer, hjerneforskere og økonomer beskæftiger sig i disse år med lykken, og det er der en god grund til. Vi har nemlig i den rige vestlige verden nået et materielt velstandsniveau, hvor penge ikke kan gøre os mere lykkelige. Men hvad er det så, der gør os lykkelige?
18.30 – festmiddag

Fredag 14/6:
8.30: Pakke og tjekke ud fra værelser
9.00: Kathrine Lilleør: Troens erkendelse
Tro er i kristendommen nøgle til erkendelse. Ikke alene, ja måske slet ikke, en følelse, men en gylden nøgle til erkendelse af livet, døden og kærligheden, mennesket og Gud selv. Kathrine Lilleør vil i et collageforedrag, der inddrager levet liv, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og Bibelens fortællinger belyse, hvad tro er, og hvad der åbner sig, hvis man tror. Kathrine Lilleør er sognepræst i Sankt Pauls i Nyboder, og ph.d. på en afhandling om H.C. Andersens Eventyr. Hun er tidligere medlem af Det Etiske Råd, meningsdanner og forfatter.
11.30: Evaluering og erfaringsopsamling.
12.15: Frokost
13.00: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 13.00, tager ca. 25 min)

– Ret til ændringer forbeholdes.

Kusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.850 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:  kr. 600 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 10. – fredag 14. juni 2019 (uge 24)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 13.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.