Klassisk højskole: Kunst og kultur

Søndag 2. – lørdag 8. juni 2019 (uge 23)

En højskoleuge med klassiske højskoleværdier, vedkommende fortællinger og sange fra højskolesangbogen. Ugen vil bl.a byde på en tur til Asger Jorn Museet og Kunstmuseet Silkeborg Bad. 

TILMELD DIG HER

En dejlig klassisk højskoleuge med foredrag og ture ud af huset. Temaet for ugen bliver kunst og musik.Vi skal således synge en masse fra højskolesangbogen og høre foredrag med både Jørgen Carlsen, formand for Højskolesangbogsudvalget, som arbejder med den nye højskolesangbog, der udkommer i 2020, og Erik Sommer, den elskede komponist bag nogle af de mest sungne sange i netop højskolesangbogen. Vi skal også høre om “Sommerlandets arkitektur – drømmen om det gode liv” som optakt til en heldagstur til Silkeborg, hvor en udstilling af samme navn bliver vist i KunstCentret Silkeborg Bad. Efterfølgende skal vi også besøge Museet Jorn med fokus på Per Kirkeby i anledning af, at han har doneret hele sin samling til museet.Der bliver desuden mulighed for at møde spændende foredragsholdere som forfatter og tv-journalist Steen Ole Hedelund Jørgensen, der fortæller om ”Det gode liv” og Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten og redaktør af Kunstavisen: Hva´skal vi med kunsten? Til slut skal vi selvfølgelig besøge det nærliggende “Kongernes Jelling,” hvor vi skal have en engageret rundvisning på monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpe skibssætning og den smukt restaurerede kirke.

Glæd dig til en uge med klassisk højskole!

Kursusvært:

Medvirkende:
· Ane Hejlskov Larsen, lektor, mag. art. Lektor i kunsthistorie og museologi på Aarhus Universitet. Hun har omfattende erfaring med museumsformidling- og udstillingstilrettelæggelse og forsker i museer. Hun har haft adskillige tillidshverv, f.eks. som formand for de billedkunstneriske udvalg i Statens Kunstfond i tre år og formand for Århus Kommunes Kunstråd i fire år, hvor hun har ledet større politisk igangsatte fornyelsesinitiativer og evalueringer af forskellige kulturinstitutioner. Ane Hejlskov Larsen har udgivet to bind om maleren Per Kirkebys produktion fra 1957 til 1989 på dansk og engelsk og er i gang med det afsluttende bind III om Kirkebys malerier fra 1990 til 2015. Der er ud over er hun forfatter og medforfatter på flere antologier og artikler om danske museer og ny museologi.
· Fortæller Jens Peter Madsen er en mester i kunsten at fortælle – og de, som lytter, begejstres over de mange minder og erindringer, som vælder frem. 

Han dyrker en meget gammel kunst – det at kunne fortælle historier ”lige ud af hovedet og uden bog. ”Mange ældre mindes det fra deres barndom og skoletid. Gennem et langt livs arbejde som lærer, seminarielærer og foredragsholder har han anvendt og udviklet den mundtlige fortællekunst til en sund og udviklende oplevelse og læringsform i samværet mellem mennesker i almindelighed og mellem børn og voksne i særdeleshed.
· Steen Ole Hedelund Jørgensen, Forfatter og tv-journalist: Steen er i øjeblikket Danmarks mest efterspurgte foredragsholder. Han er i fuld gang med at skrive et 4-binds-værk om demokratiets dramatiske historie. De første tre bøger er udkommet, og den sidste udkommer næste forår.
· Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog, forstander på SeniorHøjskolen i Nørre Nissum. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog.
· Tom Jørgensen. kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Kunstavisen: Hva´skal vi med kunsten?

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Jørgen Carlsen:
  Højskolesangbogen anno 2020
· Ane Hejlskov Larsen: Kirkeby og Jorn: 

· Steen Ole Hedelund Jørgensen: Trump og skakmat – fuser eller trumf
· Historiefortæller Jens Peter Madsen: Dengang bedstefar var dreng
· Tom Jørgensen: Hva´ skal vi med kunsten?
· Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror 

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Folkedans for alle
· Heldagstur til Silkeborg
· Besøg på Museum Jorn
· Udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder
· Terningfortællinger
· Udflugt til Kongernes Jelling
· Aftenvandring i parken

KURSUSPROGRAM

Søndag 2/6:
15.30-16.15: Ankomst
16.30: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie.
Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30–20.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem.

Mandag 3/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-12.00: Jørgen Carlsen: Højskolesangbogen anno 2020: Jørgen Carlsen er formand for højskolesangbogsudvalget, som netop nu er i gang med at beslutte, hvilke sange der skal ud, og hvilke der skal ind, når vi får en ny højskolesangbog i 2020. Han vil tage os med ind i maskinrummet og fortælle om tankerne bag, når der skal fjernes og lægges til.
14.00–16.00: Ane Hejlskov Larsen: Kirkeby og Jorn: Inden besøget på Jorn Museet skal vi høre om forholdet mellem Jorn og Kirkeby. Per Kirkeby valgte i de sidste måneder før sin død i foråret 2018 at placere sit omfattende arkiv af tegninger, grafik og notes- og skitsebøger samt dagbøgerne på Museum Jorn i Silkeborg. Det gjorde han sandsynligvis, fordi han betragtede Asger Jorn som en værdig med- og modspiller på den kunstneriske arena. Asger Jorn, der døde i 1973,  efterlod sig tilsvarende en meget stor produktion af kunst og udgivelser og ikke mindst samling af samtidige kunstnere fra ud- og indland, som skabte grundlaget for Museum Jorn. Kunsthistorikeren Ane Hejlskov Larsen, der er i gang med 3. bind om Kirkebys malerier, vil i foredraget koncentrere sig om Kirkebys forhold til Asger Jorns kunst, men samtidig give et overblik over og indblik i Kirkebys alsidige produktion.
19.30: Folkedans for alle: En hyggelig aften med folkedans hvor alle kan være med.

Tirsdag 4/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.15: Heldagstur til Silkeborg: Turen starter på KunstCentret Silkeborg bad, hvor vi med rundvisning især vil fokusere på udstillingen, Sommerlandets arkitektur – drømmen om det gode liv. Der bliver selvfølgelig også tid til at se museets andre udstillinger.
12.30: Medbragt frokost nydes
14.00: Museum Jorn: I anledning af at Per Kirkeby generøst har doneret hele sit arkiv til Museum Jorn, vil fokus på besøget på Museum Jorn være på Per Kirkeby og hans fantastiske kunst. Vi vil få rundvisning på museet.
19.30: Friaften: Slap af, læs en god bog, avisen eller tag en hyggelig samtale med en medkursist.

Onsdag 5/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30-11.30: Forfatter og tv-journalist Steen Ole Hedelund Jørgensen: Trump og skakmat – fuser eller trumf: Et causeri baseret på foredragsholderens rundrejser i USA. Udgangspunktet er USA´s nye politiske virkelighed under præsident Donald Trump. Foredragsholderen viser en række videoer og billeder og reflekterer over lighedspunkter mellem dagens politik i USA og i Danmark.
Alting er større i USA i sammenligning med Danmark: Geografien, byerne, motorvejene og forskellene mellem øst og vest, nord og syd. Men er forskellene i etik og moral også bare meget større, hvad angår ulighed, frihed, det multikulturelle, racisme, politisk cirkus og praleri? Kan vi genfinde synlige fænomener fra stormagten USA i lille Danmark – og hvordan mon Donald Trump har det med de syv dødssynder? Det er et tema i foredraget, at som politik på topplan praktiseres i dag, handler det også om politikernes selvfremstilling og spin, altså om forsøget på at kontrollere medierne.

 

14.00-16.00: På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder:
Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.
19.30: “Terningfortællinger”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning. Ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Torsdag 6/6:
8.30-9.00: Morgensamling
9.30: Tur til Kongernes Jelling:
Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret introduktion til monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpe skibssætning og den smukt restaurerede kirke. Et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før. Efter en flot tur gennem Vejle Ådal spises den medbragte frokost i ”Grusgraven” med Robert Jacobsens monumentale landskabsskulpturer.
16.00-17.30: Historiefortæller Jens Peter Madsen: Dengang bedstefar var dreng : Et foredrag om at fortælle dine egne barndomshistorier, som skaber mening og sammenhæng på tværs af generationer – og som får dine børnebørn eller oldebørn til at lytte.
19.30 Fælles aftentur i parken med kursusleder

Fredag 7/6:
8.30-9.30: Forlænget morgensamling med masser af sang
10.00: Tom Jørgensen: Hva´ skal vi med kunsten?: Det ultimative debatforedrag, hvor jeg kommer med min helt egen mening om, hvad kunst kan og bør gøre. Han fortæller om, hvordan kunst både kan give æstetiske oplevelser, forandre vores måde at tænke på, provokere os, trøste os, oplyse os og, måske, forandre verden. Han fortæller også om, hvordan kunst efter hans mening kan gøre kedelige og grå kontordomiciler mere menneskelige, varme og bedre steder at være og arbejde i.
14.00: Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror:
Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte; anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen kommer man til at høre sammen . . .
18.00: Festmiddag

Lørdag 8/6:
8.30-9.30: Forlænget morgensamling med højskolesang, evaluering  og herefter afsked.

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

 

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.850 ,-
Enkeltværelse*: kr. 5.450 ,-
Rabat for medlemmer af Ældresagen:
250 kr.

Kurset foregår i dagene
Søndag 2. – lørdag 8. juni 2019 (uge 23)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 15.30
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 9.30

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.