Klassisk højskole med ekstra forkælelse

21. – 27. Juni 2020
I denne uge vil vi dykke ned i det østjyske med to ture, hvor vi skal besøge nogle af Østjyllands lækre specialister, høre spændende foredrag og opleve smuk natur.

TILMELD DIG HER

21. – 27. Juni 2020
I de senere år er det blomstret op med lokale producenter af specialiteter i hele landet -fra mikrobryggerier, danskproduceret vin og whiskey til lækre økologiske producenter af lokale madvarer af høj kvalitet. I denne uge vil vi dykke ned i det østjyske med to ture, hvor vi skal besøge nogle af Østjyllands lækre specialister. I løbet af ugen vil der være indlagt dejlige vandreture i lokalområdets smukke natur, vi skal høre foredrag med vedkommende foredragsholdere som Steffen Rasmussen der blev “hjemløs med vilje”, humoristen Erik Lindsø og den folkekære fortæller Søren Ryge og ikke mindst nyde højskolens lækre mad fra det øko-sølvmærkede og bæredygtige køkken.

Så kom til en uge, der vil smage og inspirere dig, med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger, gode snakke og højskolesang.

Medvirkende:
Erik Lindsø: Forfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur” og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet.
En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag.
Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.
Jakob Vinkler: Madkunstner, madentreprenør, selvlært kok. Manden bag en lang række nytænkende og vilde madprojekter, som udspringer fra Østjylland og Kulturby 2017.
Karoline Nolsø Aaen: Ekspert i permakultur og indehaver af firmaet Myrrhis hvor hun sammen med sin mand er ved at starte Danmarks først permakultur med landbrug og planteskole. Hun afholder kurser i permakultur og har skrevet bogen “Permakulturhaven”.
Nikolaj Hygebjerg: Bor i økosamfundet Friland, hvor han er i gang med at bygge sit eget hus. Derudover er han børnebogsforfatter og i gang med et projekt, hvor han skriver 17 børnebøger om FN´s 17 verdensmål, og så er han højskolelærer på Brandbjerg Højskole.

Bilal Al-issa: Har læst International virksomhedskommunikation og arabisk på SDU. Han har i den forbindelse haft et studieophold på et år i Cairo, Egypten (2009-2010),. Derudover har han sammenlagt boet på Vestbredden i 3,5 år, hvor han har arbejdet som projektkonsulent i Det Danske Hus i Palæstina (DHIP). Han er rådsmedlem i Mellemfolkeligt Samvirke, og han har medvirket i en række tv- og radioprogrammer både i Danmark og Palæstina.
Simon Lægsgaard: Simon er forstander på Brandbjerg Højskole, passioneret samfundsdebattør, naturmenneske og sangskriver.
Steffen Rasmussen: Center For Social Nytænkning. For 4 år siden blev Steffen Rasmussen hjemløs af eget frit valg for at opleve på egen krop hvordan det var og ikke mindst som et slags feltstudie af de sociale systemer. En meget lang historie kort, førte det til åbningen af organisationen Fundamentet som han selv dannede, og som i dag har 14 ansatte, 90 frivillige og ca. 200 borgere i forløb. 
Fundament har fået flere priser for arbejdet og støttes af flere fonde, erhvervsfolk, m.m.
Søren Ryge: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. Redaktør af Det Danske Haveselskabs blad “Haven” i årene 1978-1990. Han lavede sine første tv-programmer i 1977 og har endvidere siden 1988 haft udsendelsen “Søren Ryge” på DR1, der er en direkte udsendelse sendt fra hans egen have på Djursland med kun ét kamera, hvilket siden har været betegnet som dogme-tv.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Erik Lindsø: Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder.
· Steffen Rasmussen: Hjemløs med vilje
· Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion
· Bilal Al-issa: Jagten på min identitet
· Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv
· Søren Ryge: Haven og menneskene jeg har mødt

Ture:
· Heldagstur til Djursland med gourmetrestaurant Moment.
· Dagstur til Kongernes Jelling, Jelling Bryghus og Vejle Ådal

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningefortællinger
· Så syng da Danmark
· Syng, spis og snak: Et landsdækkende initiativ med sangen og de gode snakke i centrum
· Gourmetaften på højskolen

KURSUSPROGRAM

Søndag 21/6:
16.00-17.00: Ankomst og indkvartering
17.30-18.00: Velkomst i foredragssalen
19.00-20.00: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
20.00- 21.00: “Så syng da Danmark”: Vi vil blive introduceret til nye og gamle sange i højskolesangbogen. Vi skal synge en masse højskolesange og høre om baggrunden for dem.

Mandag 22/6
8.30: Morgensamling: Erik Lindsø: “Er der ikke noget at glæde sig over, er der noget at glæde sig til.” En historie om livsglæden.
9.30-11.30: Erik Lindsø: Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder: Om kunsten at være en glædesspreder: Nogle skaber glæde, hvor de går – andre når de går. De sidste har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag – et mentalt kurbad.
13.00-14.00: Tid til en gåtur omkring højskolen eller i Grejsdalen m. kursusleder.
14.30-16.30: Steffen Rasmussen: Hjemløs med vilje: For 4 år siden blev jeg hjemløs af eget frit valg for at opleve på egen krop hvordan det var og ikke mindst som et slags feltstudie af de sociale systemer. En meget lang historie kort, førte det til åbningen af organisationen Fundamentet som jeg selv dannede, og som i dag har 14 ansatte, 90 frivillige og ca. 200 borgere i forløb. Vi og jeg har fået flere priser for arbejdet og støttes af flere fonde, erhvervsfolk, m.m.
19.30 – 20.30: Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion: I 2016 tog Nikolaj og hans kone Laila sammen med deres tre børn en stor beslutning. De sagde to fuldtidsjobs op og købte en grund i økosamfundet Friland på Djursland. På Friland skal de bygge deres eget hus af bæredygtige materialer, men det er selvfølgelig kun en lille del af historien. De gik også ned i arbejdstid og deler i dag én stilling på Brandbjerg Højskole og skal de næste 5 år bo i to ombyggede skurvogne som midlertidig bolig. Hør historien bag beslutningen og drømmen om, hvad det kan/skal føre med sig.
20.30 – : Aftenhygge i højskolens mange hyggelige hjørner eller i aftensolen i atriumgården.

 

Tirsdag 23/6:
8.30: Morgensamling m. sang
9.30.-11.30: Bilal Al-issa: Jagten på min identitet: Hvem er jeg? Hvor er jeg fra? Hvor hører jeg til? Er jeg dansker eller palæstinenser? Og hvordan kan jeg vide det? Få en personlig beretning om livet fra at være statsløs palæstinenser, født i flygtningelejren Chatila i Libanon, til opvæksten i Danmark – til opholdet i forfædrenes hjemland i Palæstina – samt udfordringen i at forme en egen identitet, som ikke hører til en bestemt nation.
13.00-13.45: Frivillig tur i park og skov med kursusleder
14.00-16.00: Forstander Simon Lægsgaard: Musik og liv: Forstander og sangskriver Simon Lægsgaard har sammen med komponist og korleder, Kristian Enevoldsen, skrevet sange som breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner, såsom konkurrencestaten, klodens tilstand og perfekthedskulturen, som evigtgyldige temaer om kærlighed, frihed og liv og død. Nogle sange er i den satiriske og finurlige ende, andre kalder på den brusende, boblende livsglæde og andre igen er mere eftertænksomme. Vi synger også nogle af de klassiske sange fra højskolebogen sammen – med introduktion fra en passioneret forstander.
16.00: Frivillig tur i Brandbjergs smukke park og skov
19.30: Skt. Hansbål i parken for de som har lyst

Onsdag 24/6:
8.30: Morgensamling: Om Brandbjerg som værdibaseret højskole med noget på hjerte for alle der besøger skolen.

Holdet deles i to denne dag: Halvdelen tager til Friland (se beskrivelse under torsdag) og halvdelen til Jelling (se herunder). Dagen efter byttes der.

9.30: Dagstur til Kongernes Jelling, Jelling Bryghus og Vejle Ådal

Kongernes Jelling: Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret introduktion til monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpe skibssætning og den smukt restaurerede kirke. Et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før.
Jelling Bryghus: Vi skal besøge det lokale mikrobryggeri og se, høre og ikke mindst smage flere af de lokalproducerede specialøl. Bryghusets øl brygges ud fra devisen om at gode råvarer og en passion for håndværket skaber den velsmagende øl.
Vejle Ådal: Udflugten rummer også en tur gennem Vejle Ådal med besøg i ”Grusgraven” med Robert Jacobsens monumentale landskabsskulpturer.
16.00: Frivillig tur i Brandbjergs smukke park og skov
19.00-20.30: Terningefortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

 Torsdag 25/6:
8.30: Morgensamling

Holdet deles i to denne dag: Halvdelen tager til Friland (se beskrivelse herunder) og halvdelen til Jelling (se onsdagsprogrammet).

9.15: Heldagstur til Djursland:

11.00: Fish-a-deli-cirkus og andre madkunstprojekter: Vi skal møde madentreprenøren Jakob Vinkler som står bag restaurantkonceptet SMAG i Ebeltoft, fællesspisninger og en række alternative mad-events på Djursland. Jakob vil fortælle os om alle sine madprojekter og samtidig servere en lækker frokost på SMAG.
14.00: Besøg i økosamfundet Friland: Vi drikker medbragt kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 15 årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.
14.30: Rundvisning på Friland: Nikolaj viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos:
16.00: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.
18.00: Gourmetoplevelse ud over det sædvanlige: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en et år gammel restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”- forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.
Se: http://syddjurs.lokalavisen.dk/nyheder/2018-04-14/%C3%98stjylland-Restaurant-Moment-stryger-helt-til-tops-2018606.html
https://smagaarhus.dk/restaurant-moment/

Fredag 26/6:
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Søren Ryge: Haven og menneskene jeg har mødt: Søren Ryge Petersen er en historiefortæller i særklasse, der i en menneskealder har fastholdt os foran skærmen. Søren Ryge fortæller om haven, naturligvis. Men også om landskaber i Norden og om de mennesker, der lever der. Søren Ryge møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed, han er aldrig ironisk, sarkastisk eller distancerende. Søren Ryge fortæller os om mennesker og deres hverdag, som de selv ser den, han taler ikke op til folk eller ned til folk – han taler i øjenhøjde.
13.30: Syng, spis og snak: Et landsdækkende initiativ med sangen og de gode snakke i centrum– her med Brandbjergs aftryk.
18.00: Gourmetaften på højskolen: Brandbjerg Højskoles fænomenale køkken, som har sølvmærket i økologi og har afholdt en række inspirationskurser for andre højskoler vil denne aften forkæle os med en helt særlig gourmetoplevelse.

Lørdag 27. juni
9.00-10.00 Morgensang, fotos fra ugen og evaluering
Afrejse

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
21. – 27. Juni 2020

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.100 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  700 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.