Kongernes Jelling

– dyk ned i Harald Blåtands liv og samtid
Mandag d. 21. – fredag d. 25. oktober 2019 (uge 43)
Glæd dig til en uge, hvor vi bliver kloge på Harald Blåtands liv og bedrifter, på samtiden – både religiøst og geopolitisk – og på de tvetydigheder, arkæologerne møder, efterhånden som nye spor dukker op og historien må omfortolkes.

TILMELD DIG HER

Glæd dig til en uge, hvor vi bliver kloge på Harald Blåtands liv og bedrifter, på samtiden – både religiøst og geopolitisk – og på de tvetydigheder, arkæologerne møder, efterhånden som nye spor dukker op og historien må omfortolkes.
Den danske nation blev født og skabt i Jelling, og monumentområdet blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 1994.

I 2013 blev den gigantiske palisade, skibssætningen og husene fra Haralds tid markeret i landskabet. Her har højene, de to runesten og kirken været synlige i mere end 1000 år. Harald Blåtand skabte monumenterne i Jelling for at vise eftertiden, at her samledes landet til et rige. Monumenterne og Kongernes Jelling har enorm betydning – her optræder navnet Danmark for første gang og her blev kristendommen den officielle religion i Danmark.
Ugen igennem vil Adam Bak, museumsinspektør ved Kongernes Jelling (Nationalmuseet i Jelling), guide os kyndigt igennem emnerne i en række spændende foredrag og besøg på monumentområdet, Haralds bro i Ravning samt runesten i området.

Glæd dig også til morgensamlinger, højskolesang, vandring i naturen og en dejlig festaften. Hver dag forkæles du med god mad fra Brandbjergs veloplagte køkkenhold, og dagene slutter med kaffe og hygge med medkursister fra hele landet. Velkommen til en rigtig højskoleuge med masser af ny viden, samvær og oplevelser.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Museumsinspektør Adam Bak:

· Jellings arkæologiske historie
 
· Jellingmonumenterne
· Fra asatro til kristendom
· Gorm, Thyra & Harald – hvad ved vi egentlig?

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Vi skal på tur i Brandbjerg sønderskov
· Udflugt til Kongernes Jelling, Ravningbroen, Vejle Ådal og runesten i bl.a. Bække
· Kvad-Battle

KURSUSPROGRAM

Mandag d. 21. oktober.
11-12: Ankomst og indkvartering
13.30: Kursusleder Charlotte Zeberg: Velkomst og Rundvisning på Brandbjerg Højskole: Efter velkomsten går vi en tur rundt på højskolen, i parken og et kig ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30-17.00: Museumsinspektør Adam Bak: Jellingmonumenterne: I Jelling findes et omfattende monumentkompleks, hvis hovedattraktion er de velkendte runesten lavet af henholdsvis Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Haralds store runesten beskriver i korte vendinger skabelsen af et samlet Danmark og det officielle skifte fra asatro til kristendom.
Udgravninger i monumentområdet, som blev påbegyndt i 2007, har kraftigt forøget vores viden om stedet. Som konsekvens af de nye undersøgelser blev den gamle udstilling på museet nedlagt, og der blev brugt to år på at opbygge et oplevelsescenter med moderne fortælleteknikker og med den nyeste viden.
Foredraget vil gennemgå monumentområdet i Jelling samt give en indføring i, hvorledes det nye oplevelsescenter, Kongernes Jelling, er opbygget.
19.00- 20.30: Sangaften: vi synger ugen i gang med klassikere fra højskolesangbogen og evergreens fra den danske sangskat.
21.00 Kaffe & aftenhygge

Tirsdag d. 22. oktober
8.30-9.30: Morgensamling
9.45-11.15: museumsinspektør Adam Bak: Jellings arkæologiske historie: Den første officielle arkæologiske undersøgelse af monumenterne i Jelling blev foretaget i 1704. Den seneste udgravning var i 2018. Foredraget vil gennemgå de mest signifikante arkæologiske undersøgelser foretaget i Jelling gennem tiden. Til sidst vil der også blive fortalt lidt om, hvilke fremtidige arkæologiske projekter der er på tegnebrættet.
13.15-14.30: Brandbjerg sønderskov: Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres til Brandbjergs egen skov, som er urørt naturskov og byder på en overvældende variation i plante- og dyreliv, tillige med dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk. Vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab. Om end vi vandrer i varieret og dramatisk landskab, så går vi på sti hele turen.
15.00-16.30: Museumsinspektør Adam Bak: Fra asatro til kristendom: Foredraget vil i store træk gennemgå kristendommens udbredelse i Europa fra ca. år 300 og op til vikingetiden, hvor den for alvor begynder at gøre sig gældende i det nordiske kulturområde. Herefter vil foredraget beskæftige sig med religionsskiftet i Danmark med særligt fokus på de kulturelle og politiske konsekvenser af ændringerne, som Harald Blåtand indfører.
19.30-21.00: Højskoleaften: Kan være foredrag, koncert eller debat – nærmere beskrivelse følger.
21.00 Kaffe & aftenhygge

Onsdag d. 23. oktober
8.30-9.00: Morgensamling
9.30 – 16.30: Udflugt til Kongernes Jelling, Ravningbroen, Vejle Ådal og runesten i bl.a. Bække: Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret introduktion til monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpeskibssætning og den smukt restaurerede kirke. Et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før. Efter en flot tur gennem Vejle Ådal spises den medbragte frokost i ”Grusgraven” med Robert Jacobsens monumentale landskabsskulpturer. Herefter besøger vi Ravningbroen, endnu et af Haralds værker, samt Runestene ved Bække.
19.15: Friaften – mulighed for ” Det kongelige puslespil: Jellingmonumenterne gennem 1000 år” på storskærm i foredragssalen
21.00 Kaffe & aftenhygge

Torsdag d. 24. oktober
8.30-9.30: Morgensang
9.45-11.15: Museumsinspektør Adam Bak: Gorm, Thyra & Harald – hvad ved vi egentlig?:  Foredraget vil gennemgå de mest benyttede kilder til belysning af personerne, som siges at være grundlæggerne af Jellingdynastiet og det moderne Danmark. Samtidens runesten og de tidligere skriftlige kilder fortæller alle en del af historien, dog ikke den hele og ofte er beretningerne modstridende. Foredraget sammenfatter de gængse opfattelser om Danmarks første konger og sammenholder disse med de arkæologiske beviser. Derved søges at skabe et mere nuanceret billede af, hvem Gorm, Thyra og Harald måske var.
13.30-15.00: Kvad-Battle: – vi laver vores egne kvad efter vikingemanér. Skjaldene i vikingetiden var datidens ”spindoktorer” og ”branding eksperter”. Der skulle både skrives hæderskvad til deres arbejdsgivere og niddingskvad om deres fjender.
16.30: Festforberedelse – vi ordner borde og gør klar til aftenens festmiddag.
Kl. 18.30: Festmiddag med gris på vikingemaner og gode lokale vikingøl, når vi møder sortimentet fra Jelling Bryghus, hvor Jellings rige historie og natur giver inspiration til både navne, såvel som de ingredienser, som giver øllene de mange stærke smags- og synsindtryk. – Glæd jer til at smage Jernbyrd, Gnyble og andet godt under middagen.
21.00 Kaffe & aftenhygge

Fredag d 25. oktober
8.30-9.00: Udtjekning af værelser.
9.15-10.45: Q&A med Adam
11.00-12.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder Charlotte Zeberg

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.425 ,-
Enkeltværelse*: tillæg kr. 600 ,-
Rabat for medlemmer af Ældresagen:
250 kr.

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 21. – fredag d. 25. oktober 2019 (uge 43)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 13.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.