drømme på Brandbjerg

Lad sommerfuglene flyve

Så er det nye elevhold ankommet til Brandbjerg. Et skønt og mangfoldigt elevhold fra hele Danmark og med internationale elever fra mange verdensdele er klar til at skabe et stærkt fællesskab som ramme om uforglemmelige oplevelser og erfaringer. En ny dannelsesrejse er begyndt på Brandbjerg, og som altid, er det umuligt, at sige hvor vi ender. Det eneste vi af erfaring ved er, at det bliver det hele værd. Hør en lille bid af hvad Brandbjergs forstander Simon Lægsgaard bød eleverne velkommen med.

”Godt nytår og velkommen til højskolelivet på Brandbjerg. Vi har gennem de sidste 13 år formet en ny ramme og skabt en ånd her på skolen, der har til hensigt at skabe de bedst mulige betingelser for jeres udvikling. Brandbjerg Højskole handler nemlig, først og fremmest om jeres dannelse. Måske vidste I det ikke før I kom, men det I har sagt ja til, ved at vælge et højskoleforløb her, er simpelthen en dannelsesrejse, som I aldrig glemmer. Og rejsen begynder lige her, lige nu. Så hvis det kildrer lidt i maven, er det fordi vi er i gang med take-off mine damer og herrer. På vej imod nye horisonter og nye verdener, som I ikke på forhånd selv kunne have forestillet jer…

Men hvad mener vi med dannelse? Dannelse er betydningsdannelse. Vi skaber helt ny betydning ved at forme vores egen (og verdens) fremtid lige her i nuet, i mødet mellem alle vores egen historie – de fortællinger, som vi bygger vores liv og vores verdensbillede på –  og al den nye betydning, som vi sammen skaber ved at forholde os til det der endnu ikke er sket- drømmene og visionerne om fremtiden. Det er lige der i skabelsesøjeblikket imellem fortid og fremtid, at dannelsesrummet opstår. Og højskole, i sin bedste form, er netop dette rum…

Normalt er det jo strengt forbudt at tage kæledyr med på Brandbjerg, men lige i aften tillader vi sommerfugle. Og nogle af jer sidder måske her i aften med en enkel sommerfugl i maven. Andre har måske medbragt en hel sværm. Jeg har selv taget et par stykker med. Hvor mange har egentlig taget sommerfugle med i aften?

Se det var et sted at mødes – I vores fælles spænding om hvad fremtiden bringer. Ikke noget dumt sted at starte en ny fælles historie med erkendelsen af at vi deler den samme forventningsfulde, usikkerhed overfor det ukendte. Det er et af mange billeder på den menneskelighed vi alle er en del af, og som på tværs af alle forskelle, lægger grunden til et enestående fællesskab. Vi skal bare lede efter det fælles, så åbner også alle forskellighederne sig for os og bliver til rigdomme.

Husk den vigtige erkendelse, at det hele altid begynder i det små. Det begynder lige nøjagtig i overvindelsen af afstanden til den grimrian, der sidder lige ved siden af dig, som du måske lige nu har svært ved at spejle dig i, og som måske lugter af gammel ost eller en spandfuld parfume (eller lidt en blanding), men som er din port til nye verdensbilleder, ny betydning og et enestående fællesskab, som vil følge dig resten af dit liv.

Velkommen til Brandbjerg Højskole. ”

Vi glæder os helt vildt til at se, hvor vi ender. Vi ved allerede nu, at det bliver et sted med varme, overraskelser og masser af nye erkendelser.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *