Mad over ild

Mandag 25. juli – søndag 31. juli 2022
Mad over ild – Glæd dig til en uge, der både pirrer dine smagsløg og giver dig kompetencer til at lave lækker mad over bål efter kurset.

TILMELD DIG HER

Glæd dig til pirrede smagsløg og røg i øjnene, når vi laver gourmetmad over bål i selskab med Brandbjergs dygtige bålkok. Glem alt om snobrød og pølser – her laver vi lækkert kød og fisk, går på sanketure, prøver kræfter med røgning, laver imponerende desserter og nyder det gode selskab omkring bålet og udekøkkenet i herregårdsparken. Du vil få fantastiske smagsoplevelser, godt selskab og inspiration til madlavningen derhjemme. Mad over bål foregår udendørs, og vi laver mad hver dag fra 9.30 – 15.00 (cirka).

Hver morgen starter vi dagen med morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i Brandbjergs egen skov, overnatning i vore 3 shelters ved bækken (frivilligt – for dem der har lyst) og meget andet godt. Hver aften sluttes dagen af med Brandbjerg Café, hvor der er mulighed for at mødes på tværs af ugens kurser og snakke og hygge sammen. Ugens sidste aften er der festmiddag, hvor der spilles op til dans af det Århusianske band ”Blues Klubben”.

Der er garanti for både gode grin, smukke naturoplevelser og tankevækkende og rørende øjeblikke på vandretur i Grejsdalen, når vi lader os forkæle hos Sejdmanden i Jelling og Jelling Bryghus med smagsprøver.

Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Mad over ild er en del af en aktiv sommeruge, hvor vi er sammen med ugens andre linjer: Havkajak, yoga, sommermagi og sommervandringer. Vi vil lade os forkæle i en dejlig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst nyde lyse sommeraftener sammen med andre glade kursister fra hele landet.

Medvirkende:

  • Marc Elgaard: Bålkokken Marc Elgaard er vores gennemgående instruktør ud i håndværket at lave mad over ild. Til daglig er han natur- og udelivspædagog i en børnehave, hvor han bruger mange timer i det fri. Her er bålet og naturens spisekammer nogle af de centrale elementer. Ved siden af arbejdet i børnehaven kommer Marc ofte på Brandbjerg Højskole, hvor han afvikler kurser i bålmad. Marc er højskolemand og har tidligere arbejdet og været på Egmont Højskolen.
  • Christian Eiming: Cand.mag. i dramaturgi og kunsthistorie, har arbejdet med teater og formidling i over 25 år.
  • Jacob Skyggebjerg: Blev født i 1985. Han debuterede i 2013 med “Vor tids helt”, der er en delvis selvbiografisk roman om en rejse fra en hård opvækst ved Horsens til livet på samfundets bund i København. Skyggebjerg blev i 2014 shortlistet til Danmarks største debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Debutantpris. Jakob Skyggebjergs seneste udgivelse er den autobiografiske roman Hjælp (2018). Romanen giver et heftigt indblik i, hvordan forståelsen mellem raske og syge kan udviskes, og hvordan magtforholdet mellem myndighed og borger kan være en umenneskeliggørende kraft.

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Christian Eiming: “Hvad er det, vi udstråler med vores krop, stemme og tilstedeværelse?
· Jacob Skyggebjerg: HJÆLP – psykiatrien indefra

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· OutdoorBIO
· Sangaften
· Festaften med liveband

KURSUSPROGRAM

Mandag d. 25/7:
14.00: Ankomst
15.00-17:00 Velkomst og rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.

17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården.
19.30-21:00: Let’s team up: Vi starter ugen ud med at mødes på tværs af linjer. Med dilemmalege, barometerøvelser, samtalestrimler og meget mere får du mandag aften lært dine medkursister at kende. Forhåbentlig fortsætter snakken og fællesskabet ind i de danske lune sommeraftner, når vi alle mødes i atriumgården i løbet af ugen og fortæller, hvad vi hver især har oplevet i løbet af dagen.
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.

Tirsdag d. 26/7:
7.30: Morgenløb eller morgenyoga for de morgenfriske
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Mad over ild: På den første dag med mad over ild, starter vi ud med nogle enkle tilberedninger over bål, så vores bålkok og instruktør, Marc Elgaard, får et billede af, hvad vi allerede kan, hvad vi har lyst til at prøve, og hvad vi gerne vil blive gode til i løbet af ugen. Første dag skal vi desuden på en gåtur rundt på Brandbjergs arealer for at finde ud af, hvad vi har af vilde urter og andet spiseligt i vores umiddelbare nærhed. Brandbjerg råder over 50 hektar skov og mark – vi lover, at vi kun skal lidt rundt i terrænet. Det er jo ikke vandrekurset …

Urteturen såvel som den efterfølgende madlavning giver inspiration og sikrer, at du lærer om mad i den vilde natur, men i lige så høj grad sikrer turen og vores koks tilgang til både mad og mennesker, at alle får en god oplevelse og mærker tilfredsstillelsen ved selv at have været en del af hele processen fra jord til bord. Når maden er færdig, vil vi sammen nyde frugterne af vores arbejde.

17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården.
19.30-21.00: Gi´ os lyset tilbage – højskolesang under åben himmel: Vi flytter klaveret ud i atriumgården og holder en stemningsfuld sangaften under åben himmel. Sangene vil kredse om frihed og sommer!
21.00: Brandbjerg Café: Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.

 

Onsdag d. 27/7:
7.30: Morgenløb eller morgenyoga for de morgenfriske
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Mad over ild. Beskrivelse kommer snarest.
17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården.
19.30-21.00: Dilemmacafé: I en munter tone og i grupper vil vi blive udfordret med spændende dilemmaer indenfor mange genrer: “Den kvindelige chef der forelsker sig i en ansat”, “Petras mor bliver krænket over, at skolen spiller Spasserbold i idræt” og mange andre dilemmaer. Hver gruppe er sit eget lille monopol, og debatten kan blive heftig!
21.00: OutdoorBIO: Hvis vejret tillader det, viser vi film under åben himmel, mens sommernatten sænker sig.

 

Torsdag d. 28/7:
7.30: Morgenløb eller morgenyoga for de morgenfriske
8.30: Morgensamling
9.30-15.30: Heldags udflugt Kongernes Jelling, Café Sejd inkl. Sejdmandens fortællinger og smagning hos Jelling Bryghus: Vi vandrer ad Grejsdalsstien til Jelling. Her besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling, og vi spiser en dejlig frokost hos Sejdmanden og hører hans medrivende fortællinger. 

17.00: Afternoon i Atriumgården: Tid til at nyde en gin og tonic, et koldt glas hvidvin eller en kop kaffe i atriumgården.
19.30-21.00: Christian Eiming: “Hvad er det, vi udstråler med vores krop, stemme og tilstedeværelse? Hvorfor er der mennesker, vi bare ikke bryder os om? Hvor hurtigt bedømmer vi folk, og har vi altid ret? I et hæsblæsende tempo taler vi om kropssprog, kommunikation, kostumer og stemmens kraft, mens du bliver klogere på dig selv og alle de andre. Der er ingen tørre teorier, men masser af latter og indsigt!
21.00: Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl.

Fredag d. 29/7:
7.30: Morgenløb eller morgenyoga for de morgenfriske
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Jacob Skyggebjerg: HJÆLP – psykiatrien indefra: Lad forfatter Jacob Skyggebjerg tage dig med på rundtur i en ellers lukket verden. Fem års dom til behandling gav forfatteren en unik mulighed for at udforske og rapportere fra livet inden for murene i det psykiatriske system. En verden, hvor lægerne med hård hånd dikterer patienters skæbne og fremtid, hvor pårørende negligeres til blotte medsammensvorne, og hvor de menige medarbejdere intet har at skulle have sagt overfor lægernes dom. Skyggebjerg spillede sig i 2008 til en behandlingsdom og så sig herefter tvunget til, med raske øjne og med livet som indsats som en anden Jack Nicholson i Gøgereden, at være fluen på væggen på diverse psykiatriske afdelinger rundt om i landet, et ufrivilligt vidne til afmagt, tvang og umyndiggørelse. En absurd og tragikomisk cirkusforestilling i et samvittighedsløst system. Skyggebjerg har kendskab til, hvordan det hele fungerer. Skyggebjerg giver i sin seneste roman, HJÆLP, stemme til en gruppe, som ellers ikke har en stemme. En gruppe som ellers må finde sig i at blive fejet af med henvisning til, at de er patienter, og patienter skal man ikke høre på.
13.30-21.00: Mad over ild: Fredag tager vi på krabbetur, laver sommerfestmiddag og dækker det helt fine bord for os selv på linjen. Vi drager ud i skov og ved hav, hvor vi vil gennemgå et udvalg af sæsonens vilde urter, rødder og bær samt – afhængig af vejr- og vandforhold – fisk og skaldyr. Derefter vil vi sammen tilberede og fremstille tre-fire retter under kyndig vejledning af Marc Elgaard. Det er altid en god oplevelse, hvor vi selv er med hele vejen fra jord til bord. Der er risiko for, at denne aften ender i fællessang og store smil. 

Lørdag d. 30/7:
7.30: Morgenløb eller morgenyoga for de morgenfriske
8.30: Morgensamling
9.30-15.00: Mad over ild: 
16:00: Vi gør klar til festaften!
19.00: Festaften

Søndag d. 31/7:
9.00-10.00: Ugeafslutning og fælles afsked v. kursuslederen.
10.00 Farvel og tak for denne gang 

Generelt om forplejningen:
Hver dag er der sund og varieret morgenmad fra 7.30-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12.00 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.  

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:    kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 25. juli – søndag 31. juli 2022

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 27 reviews
drevet af Facebook

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 27 reviews
drevet af Facebook

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.