Bag om Matador

Mandag d. 7. – fredag 11. februar 2022
– et filosofisk ugekursus om Danmarkshistoriens mest indflydelsesrige serie

TILMELD DIG HER

Tv-serien Matador er alle tiders mest elskede serie fra DR. Historien om Mads Andersen-Skjern, der ankommer til Korsbæk og ryster byen med sin moderne tøjforretning, ramte og rammer stadig alle generationer. Serien tegner et portræt af tiden under 1930´ernes depression og Danmark under besættelsen og følger familiernes liv og giver samtidig en ganske præcis beskrivelse af tiden. 
I denne uge vil vi gå i dybden og komme bag om personerne, stederne, moralerne, etikken og meget mere i Matador. Kom med, når to dygtige filosofiundervisere fra universitetet tager livtag med Matador og kigger dybere, end vi normalt er vant til! Matador er ikke blot en serie, men et stykke dansk kulturhistorie fyldt med dybe filosofiske pointer og livsvisdom, og sammen vil vi blive klogere på, hvorfor serien er så fantastisk, og hvad vi kan lære af den. 

Medvirkende:     
· Kristian-Alberto Lykke Cobos, undervisningsassistent i medicinsk filosofi, Aarhus Universitet: Cand. Mag. i filosofi, foredragsholder, undervisninsassistent, forsker, og K.E. Løgstrup ekspert. Han har oversat Løgstrups hovedværk til spansk og arbejder på at udbrede Løgstrups etiske filosofi i den spansktalende verden. Samtidig er Alberto ansat som undervisningsassistent på Århus Universitet, hvor han i øjeblikket underviser i Medicinsk Filosofi og Idrætsfilosofi med fokus på praksis. Alberto er kendt for sin evne til at formidle filosofi på en vedkommende måde der taler ind i vores samfund og virkelighed.

· Niels Wilde Langballe: Videnskabelig assistent i filosofi, Aarhus Universitet. Uddannet BA i filosofi med tilvalg i litteraturhistorie, Cand. Mag. og Ph.d. i filosofi. Niels forsker primært i eksistensfilosofi herunder især Søren Kierkegaards tænkning både i relation til traditionen, samtiden og moderne teoridannelser. I øjeblikket underviser han i metafysik samt videnskabs- og teknologifilosofi på Aarhus Universitet.  

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
Niels Wilde Langballe og Kristian Alberto Lykke Cobos: Introduktion: Matador i relief
Niels Wilde Langballe: Korsbæks persongalleri og stedernes særpræg
Skuespiller Henning Hansen: Korsbæk i mit hjerte
Kristian Alberto Lykke Cobos: Matador og de store samfundsfortællinger
Kristian Alberto Lykke Cobos: Matadors etiske aftryk – om moralsk fordømmelse og personlig befrielse
Niels Wilde Langballe: Kan en kage være sandhedsvidne?

Andre oplevelser:
· Vandretur – Brandbjerg Sønderskov
· Tur til den gamle by i Aarhus 
· “Så syng da Danmark”
· Matador quizzen!


KURSUSPROGRAM

Mandag 7. februar: 
10.30 – 11.15: Ankomst 
13.00: Velkomst og rundvisning : ̊ Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30-17.15: Niels Wilde Langballe og Kristian Alberto Lykke Cobos: Introduktion: Matador i relief: Matador har en unik status i det danske samfund som en afgørende serie for dansk forståelse og kultur. I denne introduktion vil vi vise jer, hvordan Matador har fået  en afgørende plads, samt hvilke virkemidler den gør brug af, og hvordan den har påvirket det brede danske samfund. Yderligere vil vi give jer smagsprøver på mange af de emner og spørgsmål, som vi skal dykke ned i i løbet af ugen for at komme bag om Matador. Matador er ikke blot en serie, men et stykke dansk kulturhistorie fyldt med dybe filosofiske pointer og livsvisdom.  
19.00-20.30: Sangaften: Man binder os på hånd og mund:  En dejlig sangaften med sange fra 1930´erne og 1940´erne. Vi skal synge sange af Kai Normann Andersen, Poul Henningsen m.fl. 

 

Tirsdag 8. februar: 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.30: Niels Wilde Langballe: Korsbæks persongalleri og stedernes særpræg: Fra byens spidser til jernbanerestaurantens stamgæster. I Matador bliver de store narrativer viklet ind i de små livsfortællinger på kryds og tværs af klasseskellene. På tværs af samfundslagene bliver historien drevet frem af stærke personskildringer i et nuanceret karaktergalleri – et drama der udspiller sig mange forskellige steder og i mange forskellige kredse. Hvilken rolle spiller de forskellige karakterer og steder i serien, geografisk såvel som socialt og symbolsk? 
14.00–16.00: Skuespiller Henning Hansen: Korsbæk i mit hjerte: MATADOR er et stykke Danmarkshistorie, der udspiller sig i en lille dansk købstad 1929 – 1947. En filosofisk, humoristisk og kærlig skildring af Lise Nørgaards fuldstændig usminkede sandhed om os alle. Gode fortællinger, båret af enestående nuancerede personskildringer må opleves igen og igen! Vi kender og elsker personerne i Korsbæk – vi går sammen bag om disse vidunderlige karakterer: Ingeborg, Maude, Kathrine, Agnes, Laura, Mads, Hans Christian, Grisehandleren, Røde, Fede, Boldt osv. 
19.00 – 20.30: Terningfortællinger: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på. 

Onsdag 9. februar: 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.00: Kristian Alberto Lykke Cobos: Matador og de store samfundsfortællinger: Matador favner bredt og giver indblik i det 20 årh. store samfundsfortællinger. Forskellige livsanskuelser og politiske ideologier informerer om seriens karakterer og deres handlinger. Politik fylder i serien og giver karaktererne forskellige motivationer. Det gør kristendommen også, men mest i baggrunden, hvor vi ser en stor forskel på, om det er Indre Mission eller grundtvigianisme, der svinger taktstokken. Matador er ikke blot en fremskridtsfortælling, men inkluderer også forfald, bankerot og personlige tragedier. Hvem ender som fortællingens tabere og vindere?  
11.15: Frokost 
12.00-17.00: Tur til den gamle by i Aarhus hvor vi skal have en herlig rundvisning. Der bliver både besøg i tidsrelevante huse fra deres 1927-afdeling samt flere andre årtiers huse og boliger. Vi drikker en  kop kaffe med kage i Gæstgivergaarden. I 1927-bydelen hører viom den tid, hvor Mads Andersen Skjern kommer til Korsbæk i Matador-serien. Gademiljøet karakteriseres af benzintank, fortove, elektricitet, gavlreklamer og butiksfacader. Her er også en flot automobilforretning. Og så springer vi nok også over og besøger 1974-bydelen, som er en rejse til en tid, mange kan huske. Hør om tiden omkring 1970’erne, og tankerne bag genskabelsen af detailhandelsbutikker, hjem, værksteder til håndværkere og gårdmiljøer. 
19.00-20.30: Matador quizzen! Denne aften skal vi dyste om paratviden omkring Matador. Hvem kan huske, hvordan baron von Rydtger brækker ?sin arm? Eller: Hvem der anskaffer sig en hjemmebar og radiogrammofon i 1937? Ugens største Matador skal findes!

Torsdag 10. februar: 
8.30-9.15: Morgensamling 
9.30-11.15: Kristian Alberto Lykke Cobos: Matadors etiske aftryk – om moralsk fordømmelse og personlig befrielse: Seriens mange etiske problemstillinger har givet os et unikt springbræt til at forstå og tage stilling til datidens og nutidens moralske spørgsmål. Alt fra utroskab, abort, homoseksualitet og kønsroller til spørgsmål om pligt og ansvar. Matador er fyldt med karakterer, som har et klart etisk kompas, hvilket giver sig udslag i både store moralske fordømmelser, men også befrielser. Vi skal kaste os over de vigtigste etiske spørgsmål, som Matador stiller og tage stilling til, hvor vi selv står i forhold til seriens budskaber.  
14.00–16.00: Vandretur – Brandbjerg Sønderskov: Vi skal dykke lidt ned i fortællingen om Brandbjerg Højskole, herregården og vandre sammen en tur i Brandbjergs egen skov og den smukkeherregårdspark. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Herregårdsparken er velholdt og omkranset af voldgraven.  
16.30: Festforberedelser 
18.30: Festmiddag 
 

Fredag 11. februar: 
8.30: Udtjekning fra værelser  
9.30-11.15: Niels Wilde Langballe: Kan en kage være sandhedsvidne?: Ting og sager i Matador: I sølvbryllupstalen til Maude indleder Hans Christian med at sige: “Hvis disse vægge kunne tale…” Ja, hvad ville de egentlig berette om, væggene, møblerne, klæderne, interiøret og alle de andre rekvisitter i serien? Er tingene blot kulisser for dramaet, eller er de med til at tegne fortællingens forløb, figurernes karaktertræk og samfundets sociale indretning? Kan en kage tale sandhed? Hvad betyder det, når Albert glemmer sin hat i banken efter mødet? Hvad kan en broche fortælle, der gør byens førende dame tom for ord? Vi dykker ned i tingenes betydning.  
11.30: Frokost  
12.45: Farvel og tak for denne gang  

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende.  

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.  

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.800 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 7. – fredag 11. februar 2022

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.