Bag om Matador
Mandag d. 6. – fredag 10. februar 2023
– et filosofisk ugekursus om Danmarkshistoriens mest indflydelsesrige serie
Tv-serien Matador er alle tiders mest elskede serie fra DR. Historien om Mads Andersen-Skjern, der ankommer til Korsbæk og ryster byen med sin moderne tøjforretning, ramte og rammer stadig alle generationer. Serien tegner et portræt af tiden under 1930´ernes depression og af Danmark under besættelsen og følger familiernes liv, mens det samtidig giver en ganske præcis beskrivelse af tiden.
I denne uge vil vi gå i dybden og komme bag om personerne, stederne, moralen, etikken og meget mere i Matador. Kom med, når to dygtige filosofiundervisere fra universitetet, som bl.a. står bag podcasten Matador Remix, tager livtag med Matador og kigger dybere, end vi normalt er vant til! Matador er ikke blot en serie, men et stykke dansk kulturhistorie fyldt med dybe filosofiske pointer og livsvisdom, og sammen vil vi blive klogere på, hvorfor serien er så fantastisk, og hvad vi kan lære af den.
Sidste år blev kurset hurtigt udsolgt – så hvis du vil være sikker på en plads anbefaler vi en tidlig tilmelding.
Bonus: Alle deltagere får den flotte Coffeetable bog: Matador af foredragsholderen tirsdag, Jacob Wendt-Jensen. Sammen med Christian Monggaard har Jacob skrevet en moppedreng af en bog på 436 sider, og den er fyldt med mere end 300 illustrationer, masser af tekst og grafik for alle pengene. Den er baseret på mere end 40 nye interviews med folkene, der skabte serien, ture i arkiver på DR og Nordisk Film, og Lise Nørgaard har skrevet et fyndigt forord. Indeholder mange nye perspektiver på serien.

Kursusleder: Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg: Entusiastisk halmhusbygger og højskolelærer gennem næsten 20 år.
Medvirkende:
· Kristian-Alberto Lykke Cobos, Ekstern Lektor på Aarhus Universitet: Cand. Mag. i filosofi, foredragsholder, underviser, forsker, og K.E. Løgstrup ekspert. Han har blandt andet oversat Løgstrups hovedværk til spansk. Han underviser på Århus Universitet i organisationsetik, medicinsk filosofi og idrætsfilosofi – altid med fokus på anvendelse og praksis. Tidligere har Alberto rejst Danmark rundt med foredrag om filosofi og Mads og Monopolet. Alberto er kendt for sin evne til at formidle filosofi på en vedkommende måde, der taler ind i vores samfund og virkelighed.
· Niels Wilde Langballe: Uddannet BA i filosofi med tilvalg i litteraturhistorie, Cand. Mag. og ph.d. i filosofi. Fra 2022 international postdoc finansieret af Carlsbergfondet ved universitet i Stavanger og Aarhus Universitet. Niels forsker primært i klimaforandringer, død og efterliv samt eksistensfilosofi herunder især Søren Kierkegaards tænkning både i forhold til traditionen, samtiden og moderne teoridannelser. Han har tidligere været ansat som videnskabelig assistent på Aarhus Universitet, hvor han har undervist i metafysik samt videnskabs- og teknologifilosofi.
· Nicolaj Cornelius: Uddannet sanger og skuespiller på Anne Rosing Instituttet i Hellerup. Inden da var Nicolaj Danmarks yngste revydirektør, og debuterede i musicalen “Doktor Zhivago”. Efter at have medvirket i flere musicals skabte han sit eget teaterselskab, og turnerer nu Danmark rundt med succesforestillingen Fra Skjern til Varnæs.
· Jacob Wendt Jensen: Gennem mere end 25 år som journalist har Jacob fortrinsvis anmeldt film men også tv-serier, rockkoncerter, bøger og stand-up comedy. Frem til 2018 var han formand for Danske Filmkritikere. Det er dem, der uddeler Bodil-prisen. Det førte arbejde i filmkritikerjuryer blandt andet på filmfestivalen i Cannes med sig. Jacob skriver bøger og holder foredrag og i denne sammenhæng mest relevant bøgerne ”Matador” som er skrevet sammebn med Christian Monggaard samt den nye bog “Livet ifølge Lise Nørgaard”.

Prisen inkluderer:
· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.
Foredrag:
· Niels Wilde Langballe og Kristian Alberto Lykke Cobos: Introduktion: Matadoren, masserne og mødrene
· Niels Wilde Langballe: Korsbæks persongalleri og stedernes særpræg·
· Jacob Wendt-Jensen: Fup eller fakta om ”Matador
· Kristian Alberto Lykke Cobos: De store samfundsfortællinger og Matadors skjulte politiske dagsorden
· Kristian Alberto Lykke Cobos: Matador som moralens kampplads
· Niels Wilde Langballe: Kan en kage være sandhedsvidne?
Andre oplevelser:
· Fra Skjern til Varnæs: En musikalsk fortælling om hele Danmarks TV-serie
· Vandretur – Brandbjerg Sønderskov
· Tur til Tidens Samling i Odense
· Matador for nørderne
· Sangaften: Fra 1929-1947
· Matador quizzen!
KURSUSPROGRAM
Mandag 6. februar:
10.30 – 11.15: Ankomst
11.15-12.25: Velkomst
12.30: Frokost
13.15-13.45: Indkvartering
13.45-14.45: Rundvisning: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.15-17.15: Niels Wilde Langballe og Kristian Alberto Lykke Cobos: Introduktion: Matadoren, masserne og mødrene: Matador har en unik status i det danske samfund som en afgørende serie for dansk selvforståelse og kultur. I denne introduktion vil vi vise jer, hvordan Matador skildrer nogle af de grundlæggende eksistentielle livsvilkår samt udviklingen af sociale klasser i Danmark. Vi skal blandt andet tale om kønsroller og kvindesyn. Matador er ikke blot en serie, men et stykke dansk kulturhistorie fyldt med dybe filosofiske pointer og livsvisdom. Der bliver rig mulighed for diskussion.
19.30-21.00: Sangaften: Fra 1929-1947: En dejlig sangaften med sange fra 1930´erne og 1940´erne. Vi skal synge sange af Kai Normann Andersen, Poul Henningsen m.fl.
Tirsdag 7. februar:
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-12.00: Niels Wilde Langballe: Korsbæks persongalleri og stedernes særpræg: Fra byens spidser til jernbanerestaurantens stamgæster. I Matador bliver de store narrativer viklet ind i de små livsfortællinger på kryds og tværs af klasseskellene. Vi skal se på, hvordan Søren Kierkegaard kan hjælpe os til at forstå persongalleriet i Matador og på, hvordan de bærende geografiske figurer, byen og hjemmet, ikke blot fungerer som kulisser for et drama, men som betydningsbærende medfortællere af historien. Matador foregår i en brydningstid, hvilket også ses i udviklingen af stedets rolle og betydning fra den fastforankrede base og vanetænkning i starten af serien henimod senmodernitetens transitsteder i slutningen af serien. Vi skal diskutere, hvilken rolle de forskellige karakterer og steder spiller i Lise Nørgaard og Erik Ballings udødelige værk – geografisk såvel som socialt og symbolsk.
14.00–16.00: Niels Wilde Langballe: Kan en kage være sandhedsvidne? Ting og sager i Matador: I sølvbryllupstalen til Maude indleder Hans Christian med at sige: “Hvis disse vægge kunne tale…” Ja, hvad ville de egentlig berette om, væggene, møblerne, klæderne, interiøret og alle de andre rekvisitter i serien? Er tingene blot kulisser for dramaet, eller er de med til at tegne fortællingens forløb, figurernes karaktertræk og samfundets sociale indretning? Kan en kage tale sandhed? Hvad betyder det, når Albert glemmer sin hat i banken efter mødet? Hvad kan en broche fortælle, der gør byens førende dame tom for ord? I en fælles diskussion dykker vi sammen ned i tingenes betydning.
16.30: Matador for nørderne: Et par gange i løbet af ugen inviterer vi de rigtige matadornørder og andre interesserede til at nørde omkring serien, vi alle elsker. Vi skal se klip og diskutere ting, der er til tolkning, som f.eks. om Laura er seksuelt opstemt eller dybt irriteret, da Agnes og Boldt larmer igennem væggen, eller om Agnes rent faktisk er på randen af selvmord, når hun går på skinnerne, efter Boldt har afvist deres barn.
19.30 – 21.00: Fra Skjern til Varnæs: En musikalsk fortælling om hele Danmarks TV-serie: I forestillingen “Fra Skjern til Varnæs” inviterer Danmarksmesteren i Matador, sanger og skuespiller Nicolaj Cornelius, publikum med bag kulisserne i én af Danmarks mest berømte TV-serier – nemlig Matador. Med en malerisk fortælling og en levende beskrivelse af TV-seriens elskede karakterer rejser han fra familie til familie i Korsbæk og fortæller små, morsomme anekdoter fra filmoptagelserne, den endelige serie og om sine møder med nogle af de skuespillere, der medvirkede. Forestillingen tager dog hele tiden sit udgangspunkt i den musik, der benyttes i TV-serien, da disse sange og melodier er meget betydningsfulde for historien og stemningstilstanden. Musikken er usynlig og synlig på samme tid og altid meget nøje udvalgt til de enkelte scener.
Onsdag 8. februar:
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-11.00: Kristian Alberto Lykke Cobos: De store samfundsfortællinger og Matadors skjulte politiske dagsorden: I Matador bliver det 20. århundredes store politiske og religiøse kampe behandlet. Forskellige livsanskuelser og politiske ideologier styrer karaktererne og deres handlinger. I serien præsenteres de fleste politiske synspunkter, men mange overser seriens egen politiske dagsorden. Matador er på ingen måde en uskyldig gengivelse af historien. Kom og hør, hvordan Matador fortolker og måske endda fordrejer Danmarkshistorien. Her vil vi gå i kødet på seriens livsanskuelser og politiske ideologier. Der bliver plads til livlig debat om emnet.
11.15: Frokost
12.00-17.00: Tur til Tidens Samling i Odense: Få en usædvanlig oplevelse i de hyggelige og nostalgiske stuer: Vi skal have en dejlig rundvisning i Tidens Samlings permanente udstilling, hvor vi skal på en rejse tilbage i tiden til årtierne i det 20. århundrede. Ni stuer indrettet med originale møbler, nips og andre dagligdagsting fra årtierne giver en helt særlig mulighed for at gå på opdagelse i tiden fra 1900-1990’erne. Her er du velkommen til at sætte dig i møblerne, åbne skufferne, bladre i bøgerne og opleve den særlige atmosfære på helt tæt hold. På bordene ligger tidens aviser, blade og poesibøger sammen med håndarbejde og andet til tidsfordriv, der – sammen med bl.a. moden og teknologiers ændring – åbner øjnene for den rivende udvikling, der er sket i det 20. århundrede.
19.00-20.30: Matador quizzen! Denne aften skal vi dyste om paratviden omkring Matador. Hvem kan huske, hvordan baron von Rydtger brækker sin arm? Eller: Hvem anskaffer sig en hjemmebar og radiogrammofon i 1937? Ugens største Matador skal findes!
21.00: Matador for nørderne: Igen inviterer vi de rigtige matadornørder og andre interesserede til at nørde med udgangspunkt i klip og undringer.
Torsdag 9. februar:
8.30-9.15: Morgensamling
9.30-12.00: Kristian Alberto Lykke Cobos: Matador som moralens kampplads: Seriens mange etiske problemstillinger har givet os et unikt springbræt til at forstå og tage stilling til datidens og nutidens moralske spørgsmål. Alt fra utroskab, abort og homoseksualitet til spørgsmål om pligt og ansvar. Klare moralske standpunkter styrer mange af karaktererne, som ikke tvivler, når de bør risikere liv og lemmer for andre. Vi vil kaste os over de vigtigste etiske spørgsmål, som Matador stiller og give plads til, at deltagerne kan tage diskussionerne op.
14.00–16.00: Vandretur – Brandbjerg Sønderskov: Vi skal dykke lidt ned i fortællingen om Brandbjerg Højskole, herregården og vandre sammen en tur i Brandbjergs egen skov og den smukke herregårdspark. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Herregårdsparken er velholdt og omkranset af voldgraven.
16.30: Festforberedelser
18.30: Festmiddag
Fredag 10. februar:
8.15-9.00: Udtjekning fra værelser
9.30-11.15: Jacob Wendt-Jensen: Fup eller fakta om ”Matador”: Med baggrund i en stor coffee-table bog om tv-serien ”Matador” fra Book Lab, der udkom i oktober 2020, udbydes nu et foredrag, hvor du kommer med bag kulisserne og får alle de sidste hemmeligheder bag Danmarks bedste – måske verdens bedste – tv-serie. Akkompagneret af filmklip får du også analysen af seriens skabere Lise Nørgaard og Erik Balling, dens tilblivelse og alle røverhistorierne.
11.30: Frokost og evaluering
12.45: Farvel og tak for denne gang
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.30, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart
Kursusperioder og priser
5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.200 ,-
Tillæg for enkeltværelse: 1000 kr.
Kurset foregår i dagene
Mandag d. 6. – fredag 10. februar 2023
Indkvartering
Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.
Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle