Midsommervandringer

Mandag 1.juli – fredag 5.juli 2019 (uge 27)
Vi nyder den lune midsommer i det smukke østjyske landskab. Vandreturene er heldagsture, de varierer i både længde og sværhedsgrad.

TILMELD DIG HER

Vi nyder den lune midsommer i det smukke østjyske landskab. Vandreturene er heldagsture, de varierer i både længde og sværhedsgrad, da landskaberne er meget forskellige ift. kupering og bevoksning – det er til gengæld det, der gør området så magisk, og du kan godt glæde dig! Forvent ture på cirka 15-18 km.

Glæd dig til smukke naturoplevelser i bl.a. den smukke Grejs Ådal, der strækker sig fra Fårup Sø i vest til Vejle i øst. Jelling skov med hulveje og skrænter. Verdensarv og vikingefortællinger i Kongernes Jelling. Grejsdalen med sine mosbegroede stammer, den dybe ro og de vilde skrænter samt Brandbjerg Sønderskov med uberørt natur. 

Glæd dig også til morgensamlinger, inspirerende foredrag, sangaften og en dejlig festaften. Hver dag forkæles du med god mad fra Brandbjergs veloplagte køkkenhold, og dagene slutter med kaffe og hygge med medkursister fra hele landet.

OBS: Vi afholder desuden vandrekursus i uge 30 (22. – 28. juli)

Medvirkende

Casper Borch Madsen – ugens vandreguide. Til dagligt er Casper leder af outdoorlinjen på Brandbjerg Højskole. Casper er lidenskabelig skiløber, mountainbiker, vandrer og havkajakroer (alt der rimer på ude…) tillige med drømmer, legebarn og passioneret højskolemenneske og så kender Casper naturen i området som sin egen bukselomme.

Kristoffer Fynbo Thorning Musiklærer på Brandbjerg og uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium. Med Kristoffer i lokalet er der sikkerhed for god energi, grin og masser af svingende korstemmer og rytmer. 

Lars Pedersen: vandrer og foredragsholder. Lars har blik for såvel de helt praktiske aspekter ved at vandre som de mere overordnede – fra den gode oplevelse til den mentale proces.

Ugens vandreture

Rundvisning og vandrende velkomst (8 km). Vi vandrer som en del af rundvisning og velkomst fra Herregårdsparkens veltrimmede natur ned gennem nøddealleen til Sønderskoven, via Hørup bæk og tilbage til højskolen.

Grejsdalstien: Dramatiske skrænter og urørt naturskov (15 km).
Denne dag skal vi vandre på Grejsdalstien. Vi starter ved Bølgen i Vejle, hvor vi får et blik ud over den nye og spændende arkitektur, som præger havnefronten i Vejle. Derefter vandrer vi til Brandbjerg via den nyligt anlagte Grejsdalsti, der leder os gennem nogle af de smukkeste steder langs stien og følger Grejs å en god del af vejen. Den sidste del af turen er den fineste, for her vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – glæd dig til at opleve højskolens baghave!

Den fredede Grejsdal har et enestående idyllisk landskab og et rigt fugleliv. Grejsdalen er skabt på få dage, da der opstod dæmningsbrud på en stor issø, hvor kolossale vandmængder eroderede sig dybt ned i landskabet og skabte dalen. Grejsdalen er Danmarks dybeste dal – en kilometerlang sænkning med 50-70 meter høje, skovklædte skrænter, som ligger syd for høj-skolen i Brandbjerg Sønderskov og strækker sig ind til Vejle fjord.

Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. I Grejsdalen bugter den smukke Grejs å sig. Grejs Å er, på det nedre løb mod Vejle, et af de reneste vandløb i landet og kan med et fald på 50 m i løbet af sine 22 km nærmest kaldes en bjergbæk. 15 vandmøller har i tidens løb udnyttet åens kraftige strøm, især på åens nederste 6 km, hvor faldet er på hele 25 m. I dag er kun Hopballe Mølle tilbage.

Jelling skov og Fårup sø (18 km, inkl. palisadevandring i Jelling)
Bunden af Grejsdalen er varieret natur med å, eng og moser. Grejs å har sit udspring i de mange kilder i og omkring Fårup sø. Første del af Grejs Ådal er – i modsætning til Grejsdalens meget pludselige opståen – en tunneldal, der er skabt af smeltevandets langsomme erosion under gletsjeren.
Denne dag vandrer vi først rundt om Fårup sø, der er en stor død-is-sø på hele på 99 hektar med 11 meter på dybeste sted. På turen rundt om søen finder vi på den ene side fantastiske skrænter med små vandrestier, og på den anden side kan vi nyde fladt land, dambrug og måske en is på badebroen, inden turen forsætter i Jelling skov, der er en skov med vidunderlige bakker og mange små stier på kryds og tværs, som giver dejligt autentiske vandreoplevelser. Jelling Skov er oprindeligt en gammel bondeskov, hvor bønderne i Jelling havde hver sine lodder. Det stejle terræn og de mange væld har gjort, at skoven flere steder har fået lov at passe sig selv. Det har skabt en meget varieret skov, der nogle steder er intensivt dyrket, og andre steder ligger hen som urørt naturskov.

Den øvre Grejsdal syd for Jelling med Fårup Sø, talrige kildevæld, vidtstrakte skove og åbne afgræssede enge og overdrev er rammen om et spændende landskab med en stor naturrigdom. Fårup sø er en af områdets dybeste søer, og størstedelen af søens vand kommer fra kilder i og ved søen.
Vi får mulighed for at nyde synet af det imponerende vikingeskib ”Jelling Orm”. Det 15 meter lange og 3 meter brede skib blev bygget i 1980-erne af en lang række frivillige fra den gamle vikingeby, Jelling.
Der er på vejen hjem mulighed for at besøge udstillingen på Kongernes Jelling hvor vi hører sidste nyt om Gorm, Thyra og Harald Blåtand, inden vi tager de sidste kilometer ved at gå rundt i det store monumentområde, som Harald Blåtand lod indhegne med en palisade, der var vikingetidens største bygningsanlæg. Her findes de to runesten, kirken, skibssætningen og de to høje. Disse har siden 1994 været på UNESCOs verdensarvsliste, senest er også palisaden blevet anerkendt som verdensarv.

Rørbæk sø (14 km)
VI vandrer denne dag i den bakkede natur, der omkranser den smukke langsø, Rørbæk Sø, der er omgivet af fredede skove i nærheden af både Gudenåens og Skjern ås udspring. Der er her en chance for at se fiskeørn.
Undervejs møder vi de to store banker, Kælderbanke og Fårebanke, der strækker sig ud fra søens vestende. De er smeltevandsaflejringer afsat gennem sprækker i den store isblok, som har ligget og udfyldt hele søbassinet. Efter isblokkens bortsmeltning lå materialet fra spræk-kerne tilbage som øer i søen. Glæd dig til smukke udsigter, højder og lavninger, rundt om den smukke sø.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Vandreture:
· Brandbjerg Sønderskov
· Jelling skov og Fårup Sø
· Grejsdalen
· Rørbæk Sø

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Foredrag

KURSUSPROGRAM

Mandag d. 1. juli
11-12.00: Ankomst og indkvartering
12.15-13.00: Frokost
13-17.00: Velkomst og rundvisning på Brandbjerg Højskole (8 km)
19.30-21.00: Terningfortællinger v kursusleder. Hyggeligt samtalespil, hvor vi får gode grin og overraskende fortællinger, mens vi lærer hinanden bedre at kende.
21.00: Kaffe & aftenhygge

Tirsdag d. 2. juli
8.30-9.00: Morgensamling
9.15 – ca 16.00: Vandretur Arkitektur på Vejle Havn og Grejsdalsstien(15 km) Vi starter i Vejle, og så vandrer vi hjem til Brandbjerg via den nyligt anlagte Grejsdalsti, der leder os gennem nogle af de smukkeste steder i Grejsdalen og følger Grejs å en god del af vejen.
19.30-21: Sangaften. Vi synger de bedste fra højskolesangbogen i selskab med Brandbjergs livsbekræftende musiklærer Kristoffer.
21.00: Kaffe & aftenhygge

Onsdag d. 3.juli
8.30-9.00: Morgensamling
9.15- ca. 16.30: Fårup sø, Jelling skov og Kongernes Jelling (18 km) Denne dag vandrer vi først rundt om Fårup sø, hvor vi på den ene side finder fantastiske skrænter med små vandrestier og på den anden side kan nyde fladt land, dambrug og måske en is i ishuset, inden vi fortsætter over i Jelling skov med de vidunderlige bakker. Der er på vejen hjem mulighed for at besøge Kongernes Jelling, hvor vi hører sidste nyt om Gorm, Thyra og Harald Blåtand med besøg i det store monumentområde. Der er mulighed for at blive i Jelling, når dagens program slutter.
19.00: Friaften. Tid til afslapning, ild i bålfadet, kroket i herregårdsparken eller uformel snak med de øvrige kursister.
21.00: Kaffe & aftenhygge

Torsdag d. 4. juli
8.30-9.00: Morgensang
9.15- ca 15.00 Rørbæk sø 14 km
Vi vandrer denne dag i den bakkede natur, der omkranser den smukke langsø, Rørbæk Sø, der er omgivet af fredede skove i nærheden af både Gudenåens og Skjern ås udspring.
16-17.00: Festforberedelse – vi ordner borde og pynter fint op til aftenens festmiddag.
Kl. 18.30: Festmiddag
21.00: Kaffe & aftenhygge

Fredag d. 5. juli
8.30-9.00: Udtjekning af værelser
9.15-11.00: En rejse for livet v. Lars Pedersen
Med udgangspunkt i en pilgrimsvandring på den berømte Camino Francés fra Saint Jean Pied de Port i Frankrig til Santiago de Compostela i Spanien, fortæller Lars Pedersen om sin indre rejse fra en opvækst i trygge rammer via en mørk periode med stress og dyb depression og tilbage til lyset og et normalt liv igen..
En historie der bliver fortalt levende, ærligt og med humor – Lars tager os med på en meget personlig rejse og deler ud af tips og inspiration til vandring.
11-11.45: Ugeafslutning og fælles afsked
12.15-13.00: Frokost
13.00: Farvel og tak for denne gang
-Ret til ændringer forbeholdes.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.425 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:  kr. 600 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 1.juli – fredag 5.juli 2019 (uge 27)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 13.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.