Midsommervandringer

Mandag d. 21. juni til fredag d. 25. juni 2021  (uge 25)
Vi nyder den lune midsommer i det smukke østjyske landskab. Vandreturene er halv- og heldagsture, de varierer i både længde og sværhedsgrad.

TILMELD DIG HER

Vi vandrer i Grejsdalens og Ådalenes skønne istidslandskaber. På vandreture ud i det smukke danske sommerlandskab møder vi nye udsigter og oplever de varierede ruter med stejle skråninger og dybe slugter, med rislende bække, tæt vildnis, væltede, mosbegroede stammer, grønne enge og historiske hedelandskaber og indlandsklitter – kort sagt, noget af den smukkeste og mest særegne danske natur. 

Vi går ad rute og sti og undervejs finder vi bær, rødder, grene og blade og får inspiration til snapse og likører, får fortællinger om landskabet og området og lærer undervejs om naturen som spisekammer.  

Ruterne er på enkelte stræk ganske kuperede (men så er ruten til gengæld lidt kortere, så det passer med vandring i ca. 5-6 timer). Turene ledes af naturvejleder og biolog Peer Høgsberg, som undervejs vil dele af sin viden og begejstringForvent at gå ca. 12-15 km per dag. 

Ugen byder også på midsommerhygge, foredrag, morgensamlinger, sang, musik og en dejlig festaften.  

Medvirkende:
· Peer HøgsbergBiolog og naturvejleder. Peer er Brandbjergs erfarne natur- og vandretursguide 
· Jacob Wendt Jensen: Journalist, anmelder, forfatter, foredragsholder og redaktør 
· Mikael Rothstein: Mag.art. og Ph.d. i sammenlignende religionshistorie, lektor ved Syddansk Universitet.  Gennem de seneste 15 år har Mikael især studeret religion blandt nomadiske jæger-samlere på Borneo, og nu er han optaget af at rekonstruere stenalderens religionshistorie i Danmark. Mikael har skrevet og redigeret en lang række bøger, i 2021 udkommer den seneste: Næsehornsfuglens skrig! Hovedjagt og kraniekult på Borneo (U Press) 
· Kasper Støvring: Forfatter, foredragsholder og debattør 

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Regnskovens sidste jæger-samlere og os selv
· Vind og vejr i det danske sind
· Dansk humor gennem tiderne 

Andre oplevelser:
· 3 vandreture
· Workshop: Lav snapse og likører
· Sangaften
· Festaften
· Morgensamlinger
· Midsommersang og – fejring 


KURSUSPROGRAM

Mandag 21. juni
11.00: Ankomst  – mulighed for kaffe, te og frugt. 
11.30: frokost 
13.00-14.30 Velkomst og rundvisningFælles programgennemgang, velkomst og rundvisning på Brandbjerg Højskole 
15-17.00: Mikael Rothstein: Regnskovens sidste jæger-samlere, og os selv: Vores art, Homo sapiens, er op mod 300.000 år gammel. I al den tid har mennesker levet som jæger-samlere, og først for 10.000 år siden blev landbruget så småt opfundet. Det almindelige for mennesker er altså at leve i små grupper som jæger-samlere, og netop den måde at leve på er uden konkurrence menneskehedens mest succesfulde og holdbare. Mennesker, der lever som os, er et helt nyt og nærmest uprøvet fænomen. Men i disse år bukker de sidste nomadiske jæger-samlere under. Presset fra de moderne industrisamfund, fra de koloniserende nationalstater og fra kristen mission er for stærkt. Det er, som om vi kapper vore allerdybeste historiske rødder. Siden 2005 har aftenens foredragsholder studeret religion blandt Borneos sidste nomadiske jæger-samlere, Penan, på nærmeste hold. I sit foredrag fortæller han om dette arbejde, om hvad han har fundet ud af, men også om hvordan det opleves at se en gammel kultur gå mod solnedgangen. Studiet af mennesker i de fjerneste egne viser sig at have afgørende betydning for, hvordan vi kan tænke om os selv. I 2016 udgav Mikael Rothstein bogen Regnskovens religion (512 sider, U Press), som vil kunne købes til favorabel pris i forbindelse med foredraget. *
19.00: SangaftenVi synger ugen godt i gang med nogle af de bedste i højskolesangbogen og lærer enkelte nye at kende. 

Tirsdag 22. juni
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Gyttegård Plantage, hede, indlandsklitter og skov (ca. 14 km)Midt i det jyske ligger Gyttegård Plantage, som er midt i en spændende forvandling, som man næsten kan kalde en ”omvendt Dalgas”. Dalgas og Det Danske hedeselskab ønskede at tilplante heden – sådan blev Gyttegård Plantage skabt. Gyttegård er dog på vej tilbage til tidligere tiders mere naturlige natur – Naturstyrelsen har ryddet næsten 1 km² skov for at genskabe et stort hedeområde midt i plantagen. Her ligger også Grene Sande med åbne klitter med flyvesand – en tidslomme fra dengang i 1600- og 1700-tallet, hvor flyvesand begravede landsbyer langt inde i Jylland. Vi vandrer i dette eventyrlige og særlige landskab og spiser frokosten undervejs. 
16.00: Charlotte Zeberg og Peer Høgsberg: Året hældes på flaske: Workshop om at lave snapse og likører. Medbring et par syltetøjsglas eller flasker, vodka eller smagsneutral snaps, hvis du vil have en Brandbjergsnaps med dig hjem. Øvrige ingredienser samles i løbet af ugen.  
19.00- 20.30:Kasper Støvring: Vind og vejr i det danske sind: Naturen har i høj grad formet os til dem, vi er. Det ser vi bl.a. i vores litteratur, sange, billedkunst og musik. Der er lavet kulturkanoner og værdikanoner, der samler vigtige ting om danskerne. Men der mangler en kanon med det, der måske betyder allermest for danskerne, nemlig en naturkanon. “Den danske naturkanon” er et foredrag om naturen og vejret i Danmark. Det handler om alt det, der har været med til at forme det danske sind. Fra den mørke vinter, der stimulerer tålmodighed, til de lyse nætter, der kalder den berømte danske sammenhængskraft frem. Det er et foredrag om blæsten, tågen, søerne, bøgeskovene, sneen, havet, regnen, mørket, lyset og det flade land. Fra det skønne til det gådefulde, fra det sublime til det uhyggelige. 

Onsdag 23. juni  
8.30: Morgensamling 
9.3016.30Fårup sø, Jelling skov og Kongernes Jelling (ca. 12/17 km) Bunden af Grejsdalen er varieret natur med å, eng og moser. Grejs å har sit udspring i de mange kilder i og omkring Fårup sø. Første del af Grejs Ådal er – i modsætning til Grejsdalens meget pludselige opståen – en tunneldal, der er skabt af smeltevandets langsomme erosion under gletsjeren. Denne dag vandrer vi først rundt om Fårup sø, der er en stor dødissø (død-is-sø) på hele på 99 hektar med 11 meter på dybeste sted. Fårup sø er en af områdets dybeste søer, og størstedelen af søens vand kommer fra kilder i og ved søen.  Vi får også mulighed for at nyde synet af det imponerende vikingeskib ”Jelling Orm”. Det 15 meter lange og 3 meter brede skib blev bygget i 1980-erne af en lang række frivillige fra den gamle vikingeby, Jelling.    

På turen rundt om søen finder vi på den ene side fantastiske skrænter med små vandrestier, og på den anden side kan vi nyde fladt land og dambrug, inden turen forsætter i Jelling skov, som er en skov med vidunderlige bakker og mange små stier på kryds og tværs, der giver dejligt autentiske vandreoplevelser. Jelling Skov er oprindeligt en gammel bondeskov, hvor bønderne i Jelling havde hver deres lodder. Det stejle terræn og de mange væld har gjort, at skoven flere steder har fået lov at passe sig selv. Det har skabt en meget varieret skov, der nogle steder er intensivt dyrket, og andre steder ligger hen som urørt naturskov.  Der er på vejen hjem mulighed for at besøge udstillingen på Kongernes Jelling, hvor vi hører sidste nyt om Gorm, Thyra og Harald Blåtand, inden vi tager de sidste kilometer ved at gå rundt i det store monumentområde, som Harald Blåtand lod indhegne med en palisade, der var vikingetidens største bygningsanlæg. Her findes de to runesten, kirken, skibssætningen og de to høje. Disse har siden 1994 været på UNESCOs verdensarvsliste, senest er også palisaden blevet anerkendt som verdensarv.  
For de friske er der mulighed for at vandre de sidste 5 km hjem (således ca 17 km).  
19.30: Midsommerfejring: Bål i Parken bag herregården og midsommersang.


Torsdag 24. juni 
8.30: Morgensamling
9.30-14.30: Vandretur på Grejsdalsstien: Dramatiske skrænter og urørt naturskov (ca. 11 Km). Kuperet. Denne dag skal vi vandre på Grejsdalstien. Vi starter i Vejle og vandrer til Brandbjerg via den nyligt anlagte Grejsdalsti, der leder os gennem nogle af de smukkeste steder langs stien og følger Grejs å en god del af vejen. Den sidste del af turen er den fineste, for her vandrer vi et par kilometer i Brandbjergs egen skov, Brandbjerg sønderskov – glæd dig til at opleve højskolens baghave! Undervejs passerer vi Højgård skov, som ligger på skrænterne ned mod Fløjstrup bæk mod nord, Fruens Møllested bæk mod øst samt Grejs ådalens enge og Grejs å mod syd. Det kuperede terræn i Højgård skov har ikke været egnet til landbrug, derfor har det meste af området været dækket af skov siden istiden. Skoven er overvejende løvskov, og der er mange væltede træer og meget dødt ved i skoven. Store partier med nåleskov, især på den sandede jord mod øst, er ryddet og genplantet med løvskov, og på markerne omkring Højgård blev der plantet løvskov i 2012.
I Højgård Skov er der en meget rig flora. En række planter i skoven bl.a. tætblomstret hullæbe, tyndakset star, finger-star, hvid hestehov, gul anemone og blå anemone er gammelskovsindikatorer. De spredes langsomt og er derfor kun almindelige i områder, hvor der har været løvskov uafbrudt i flere hundrede år. Den fredede Grejsdal har et enestående idyllisk landskab og et rigt fugleliv. Grejsdalen er skabt på få dage, da der opstod dæmningsbrud på en stor is, hvor kolossale vandmængder eroderede sig dybt ned i landskabet og skabte dalen. Grejsdalen er Danmarks dybeste dal – en kilometerlang sænkning med 50-70 meter høje, skovklædte skrænter, som ligger syd for højskolen i Brandbjerg Sønderskov og strækker sig ind til Vejle fjord. Området regnes for et af de smukkeste steder i Danmark. 
15.30: Festforberedelser: Vi gør klar til festaften! ved kursusvært
18.30: Festaften 

Fredag 25. juni
9.00-11.00: Jacob Wendt: Dansk humor gennem tiderne – en latterorkan af et foredrag: Tag med på en foredragstur gennem næsten 100 års dansk humor. Fra Osvald Helmuth over Victor Borge til nutidens standupkomikere gennem fænomener som Søs og Kirsten, Ørkenens Sønner og historiske satireprogrammer i tv. Med masser af sjældne filmklip og enkelte velkendte eksempler krydret med perspektiveringer og røverhistorier.
11.15-12.00 Ugeafslutning og fælles afsked v. kursusleder
Farvel og tak for denne gang 

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende.

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.  

 

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.500 ,-
Tillæg for enkeltværelse*:  kr. 1000 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 21. juni til fredag d. 25. juni 2021 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
Sydtrafik Flextrafik

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only
Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.