Nytår på Brandbjerg Højskole

Lørdag d. 28. december 2019 – fredag d. 3. januar 2020
Vi skal fejre 2019 og springe ind i det nye år sammen på Brandbjerg Højskole. Med champagne, lækker økologisk festmiddag, nytårskoncert, nytårsgudstjeneste, slots-gourmetmiddag og meget meget mere er der lagt op til et festligt og forkælende nytårskursus i 2019.

TILMELD DIG HER

Kurset er fuldtegnet og vi har oprettet en venteliste 🙂 

Vi skal fejre 2019 og springe ind i det nye år sammen på Brandbjerg Højskole. Med champagne, lækker økologisk festmiddag, nytårskoncert, nytårsgudstjeneste, slots-gourmetmiddag og meget meget mere er der lagt op til et festligt og forkælende nytårskursus i 2019.

Vi skal sammen synge højskolesange og inspireres med spændende foredrag af både Paula Larrain og Nis Boesdal samt højskolens egen forstander, Simon Lægsgaard, og højskolelærer Morten Lund.

Vi skal nyde den smukke natur omkring Brandbjerg med Grejsdalens stejle klinter. Der vil 2. Nytårsdag være en fantastisk tur til Hindsgavl Slot, hvor der vil være rundvisning, kaffe og ikke mindst 3-retters gourmetmiddag!

Medvirkende:
Medvirkende:
Paula Larrain: Paula Larrain kom som fireårig til Danmark med sine forældre, der var politiske flygtninge fra Chile året efter kuppet mod Salvador Allende i 1973. Har arbejdet som udenrigsjournalist på Radioavisen og Berlingske. Hun vendte tilbage til DR som vært på DR Morgen i 2001 og kom siden på TV Avisens aftenudsendelser, hvor hun i det sidste år var studievært på udsendelsen kl. 21. Hun forlod DR i juni 2007 for at blive selvstændig.I dag er hun fast vært på P1 programmet “De højere magter”.

Simon Lægsgaard: Forstander på Brandbjerg. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Underviser i Mad med Mod og Jagt & Natur samt fællesfagene og på diverse korte kurser. 

Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.

Nis Boesdal: 
Dansk forfatter, journalist og radiovært. Nis Boesdal er en produktiv forfatter med digtsamlinger, børnebøger og historiske fortællinger. I 1981 var Nis Boesdal tilknyttet tv-programmerne i Provinsafdelingen, hvor han stod for udsendelserne “Børn og børn imellem”. I 1985 var han med til at starte børneprogrammet Koks i komakassen i Østjyllands Radio. I den landsdækkende radio har han været vært i Go’Danmark, Giro 413, Kend dit Østjylland, Musikalske eventyr, Hvem, hvad og hvor i Danmark (1996, belønnet med Kryger-prisen) og Danmarksmester. For sidstnævnte program blev han flere gange kåret som årets radiovært af ugebladet Se & Hør.

Prisen inkluderer:

· 6 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl. festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
·Simon Lægsgaard: Poetisk postyr 

·Paula Larrain: Hjælp, jeg er                     assimileret!

·Nis Boesdal: Det poetiske køkken

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Sangaften
· Heldagsudflugt til Kolding
· Nytårsquiz
· Udflugt i herregårdslandskabet med      naturvejleder
· Nytårsfest
· Nytårsgudstjeneste med kransekage
og bobler
· Jazzkoncert
· 
Udflugt til Hindsgavl slot incl. 3 retters gourmet middag

KURSUSPROGRAM

Lørdag den 28. december
15.30-16.15: Ankomst (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 15.30).
16.30: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs historie v/ Kursusvært: Vi starter fælles i foredragssalen til velkomst. Herefter går vi i mindre grupper en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
Kl. 19.30-21.00: Poul Kjær Lauridsen: Sange fra højskolesangbogen: En dejlig aften med hyggelig fællessang og spændende anekdoter.

Søndag den 29. december
9.00: Morgensamling
Kl. 10.00-12.00: På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder / Tur på Grejsdals-stien: Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Der vil være mulighed for at vælge en mindre tur i herregårdslandskabet eller en længere vandretur (ca. 5 km) ad Grejsdalsstien i det smukke landskab i Brandbjerg Sønderskov.
Kl. 13.15-15.15: Paula Larrain: Hjælp, jeg er assimileret! “Men jeg spiser stadig ikke leverpostej”:
 Paula Larrain kom til Danmark fra Chile som 4-årig. Selvom hun var den yngste i familien og kun lige var blevet flydende på spansk, blev hun ikke dansker fra den ene dag til den næste. En gribende historie om kampen for at høre til i et nyt land.
Kl. 15.30-17.00: Frieftermiddag, mulighed for højskolehygge. Mulighed for at slappe af med dagens aviser, en god bog eller små hyggelige aktiviteter.
19.30-21.00: Lars Ringholm: Churchill

Mandag den 30. december
9.30-16.00: Heldagsudflugt til Kongernes Jelling og Christiansfeld:
Først besøges Kongernes Jelling – verdensarv siden 1994 – som er fortællingen om det store monument med skibssætning, gravhøje, runesten og kæmpepalisade. I Jelling findes på ét og samme sted et anlæg, hvis enkelte dele markerer såvel overgangen fra hedenskab til kristendom som etableringen af den danske kongemagt i vikingetiden. Vi besøger formidlingscentret ”Kongernes Jelling”, hvor man kan fordybe sig i vikingetiden og historien om Jellingmonumentet – en historie der fortløbende revideres i takt med ny viden fra udgravning og forskning. Oplevelsescentret byder på en unik og supermoderne digital sanseoplevelse, der handler om vikingernes liv og levned. Der kan røres, mærkes og gyses, når vikingernes liv folder sig ud med alt fra bier til drager. Det bliver en rejse fra fortællinger i flammernes skær over livet som viking og kriger til rejsen til Valhal samt overgangen til kristendommen. -Besøget kan krones med en tur på den nye tagterrasse med udsigt over hele monumentområdet. Fra terrassen kan man også gennem avancerede kikkerter se, hvordan Jelling så ud for 1000 år siden.
Turen fortsætter til Christiansfeld, hvor vi starter med at nyde en dejlig traditionel dansk nytårsfrokost på det historiske Brødremenighedens Hotel.  Efter frokost får vi en spændende guidet rundtur i Christiansfeld, hvor arkitekturen og tanken bag byen og kirken står i skærende kontrast til formiddagens oplevelse. Christiansfeld er grundlagt i 1773 af medlemmer af de såkaldte Herrnhutter, der kom dels fra Herrnhut i Sachsen, Tyskland, dels fra andre menighedsbyer i Nordeuropa. Byen er opkaldt efter Christian VII, der gav tilladelse til byggeriet. Byen er speciel ved, at den er bygget efter den model, som Brødremenighederne efterhånden anlagde deres byer efter med kirken i centrum, omkranset af byens vigtigste huse. Christiansfeld har siden 1993 været på UNESCOs liste grundet byens særlige byplan, den særlige arkitektur og selve helheden.
Til eftermiddagskaffen skal vi selvfølgelig smage de autentiske honningkager i forskellige varianter.  Inden afgang er der en lille stund på egen hånd i Christiansfeld, hvor man kan besøge butikkerne, lade sig imponere af arkitekturen eller nyde solen på en bænk på byens berømte torv.
Den guidede rundvisning i Christiansfeld har en længde på ca. 2,5 km. Husk påklædning og sko efter vejret.
Kl. 19.30-21.00: Sangaften v/ Forstander Simon Lægsgaard: Brandbjergs forstander, Simon Lægsgaard, og komponist og korleder, Kristian Enevoldsen, præsenterer nogle af de mange nye sange, de har skrevet, og som er indsendt til bedømmelse i det udvalg, der vælger sange til den nye Højskolesangbog, der udkommer i 2020.  Disse nye sange breder sig over flere musiske genrer og over såvel en række aktuelle emner såsom konkurrencestaten og evigtgyldige temaer som for eksempel kærlighed. I løbet af aftenen vil der også blive sunget velkendte sange fra den nuværende højskolesangbog.

Tirsdag den 31. december
9.00: Morgensamling
Kl. 10-11.00: Året der gik: Quiz v. kursusværter: Hvordan er året gået udenlands og indenlands? På det personlige plan og på det universelle plan? Vi hygger os med en fornøjelig quiz om 2019.
Kl. 13.15-15.00:Nytårsmatine: Året der gik med koncertpianist Mats Rudklint. 2019 i ord og toner.
Kl. 15.00: Festforberedelser
NYTÅRSAFTEN
Kl. 18.00: Dronningens nytårstale.

Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning og dans
Kl. 24.00: Champagne og kransekage.

Onsdag den 1. januar
Kl. 10.00-12.00: Fælles nytårsvandring i Brandbjergs smukke naturskov v. kursusvært.
Kl. 13.15-14.30: Fritid – mulighed for højskolehygge. Mulighed for at slappe af med dagens aviser, en god bog eller små hyggelige aktiviteter.
Kl. 15.00: “Nytårsgudstjeneste”
Kl. 18.00: Statsministerens nytårstale.
Kl.18.30: Aftensmad

Kl. 19.30: Vores kulturarv som jazz: Jazzpianisten Martin Schack og kontrabassisten Jesper Hindø har fundet sammen omkring vores danske sangskat og puster med den største respekt nyt liv i arvesølvet. Stilen er nordisk, dvs. melodisk, skønhedssøgende, nysgerrig og legende, men altid loyal mod sit oplæg. Duoformatet giver musikerne maksimal mulighed for sublimt sammenspil og publikum en intim og nærværende oplevelse. Martin Schack tilhører den absolutte elite som pianist, hammondorganist og arrangør og har mange udgivelser i eget navn. Se schackmusic.com og jazzpådansk.dk for yderligere oplysninger.
Kl. 21.00: Hygge og buffet med ost og vin.

Torsdag den 2. januar
9.00: Morgensamling

Kl. 10.00-12.00: Foredrag: Nis Boesdal – DET POETISKE KØKKEN: Kom i underholdende selskab med Nis Boesdal til en aften med både grin, eftertanke og holdninger til madlavning. Må børn være i køkkenet, når der bliver lavet mad? Og hvor lang tid skal vi bruge på at være sammen om at lave aftensmad?  Nis Boesdal tager pulsen på ‘Måltidets time’: Er den druknet i de moderne samtalekøkkener, hvor familien kun undtagelsesvist spiser på samme tid? Foredraget er et provokerende debatoplæg med udgangspunkt i en Italiensrejse, hvor man har et helt anderledes forhold til måltidet.
Kl. 14.00: Hindsgavl Slot: Vi skal besøge et af landets flotteste og mest veldrevne slotte. I løbet af eftermiddagen skal vi have en rundvisning i dyreparken og efterfølgende lækker eftermiddagskaffe og kage -og bagefter er der tid på egen hånd i slotsparken. Hindsgavl Slots historie går tilbage til det 12. århundrede og nævnes første gang i 1231 i det danske register for godser og herregårde af Kong Valdemar II. I dag drives Hindsgavl Slot som moderne hotel og konferencecenter med respekt for historien og autenticiteten, som især ses i det ydre anlæg samt i hovedbygningen.
Kl. 18.00-22.00: 3 retters gourmetmiddag i Restaurant ’Louise i Laden’ på Hindsgavl Slot. inkl. 3 retters vinmenu efter restaurantchefens valg.  En enestående slotsoplevelse med forkælelse og god mad.

Fredag den 3. januar
9.00: Morgensamling og fælles afsked

Derefter afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.00 – det tager ca. 25 min).

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages højskolekursus
Dobbeltværelse*: kr. 5650 ,-
Enkeltværelse*: Tillæg på kr. 600 ,-

Kurset foregår i dagene
Lørdag d. 28. december 2019 – fredag d. 3. januar 2020

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Transport

Ved bestilt transport ved ankomst køres der fra Vejle Banegård kl. 15.30
Ved bestilt transport hjem køres der til Vejle Banegård kl. 10.00

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.