Østjyske gourmetoplevelser

Mandag 24. – fredag 28. juni 2019
Mød nogle af Danmarks skarpeste hoveder: hør historierne og deltag i debatterne. Ugens indslag er inspireret af tematikker og koncepter fra
P1´s programflade og vi dykker ned i både udenrigspolitiske tematikker, personlige beretninger, debatter, og klassiske foredrag. 

TILMELD DIG HER

– en uge med programværter og tematikker kendt fra P1.

Mandag d.24. juni – fredag d. 28. juni 2019
Vi gentager succesen fra 2018 med tankevækkende højskole. Nogle af ugens indslag er med tema og vært fra programmerne på P1, andre er inspireret af temaer og koncepter fra P1´s programflade.

Glæd dig til at møde altid skarpe Steffen Gram, Forfatter Knud Romer, Kurt Strand, kendt fra mennesker og medier, politiker og P1 vært Paula Larrain, kultur- og debatredaktør på Berlingske samt tidligere radiovært på Radio24Syv Anne Sophia Hermansen, P1 vært Klaus Rothstein, feministen Ekaterina og tidligere formand for etisk råd Jacob Birkler i medrivende og indsigtsfulde foredrag og debatter.

Ugen krydres også med søndagsfrokosten (og så på en torsdag), en gåtur i den smukke Grejsdalen og Brandbjergs smukke Herregårdspark samt klassiske gode højskoleoplevelser som sang, morgensamling og hyggelige stunder med medkursister fra hele landet.

Kursusleder:
Charlotte Zeberg Johnsen

Medvirkende:
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet Verden ifølge Gram på DR P1.
Knud Romer: Knud Romer Jørgensen (f. 1960) er prisvindende reklamemand og forfatter. Han har arbejdet som konceptudvikler for virksomheder som B&O og BODUM – og står for udgivelser som ”Guide til Københavns Offentlige Toiletter” og ”Din Store Idiot”, en antologi om dumhed og intelligens. “Den som blinker er bange for døden” er hans debut som skønlitterær forfatter og blev modtaget med overstrømmende anmeldelser og strøg direkte ind på bestsellerlisten.
Kurt Strand: Er uddannet journalist og arbejdede fra 1985-2010 hos DR. Han brød igennem som studievært i programmet Profilen fra 1997 og blev nok mest kendt som vært på Deadline fra 2004. Arbejder nu som freelance journalist og har fast programmet Mennesker og medier på P1.
Paula Larrain: Paula Larrain kom som fireårig til Danmark med sine forældre, der var politiske flygtninge fra Chile året efter kuppet mod Salvador Allende i 1973. Har arbejdet som udenrigsjournalist på Radioavisen og Berlingske. Hun vendte tilbage til DR som vært på DR Morgen i 2001 og kom siden på TV Avisens aftenudsendelser, hvor hun i det sidste år var studievært på udsendelsen kl. 21. Hun forlod DR i juni 2007 for at blive selvstændig.I dag er hun fast vært på P1 programmet “De højere magter”.

 


Anne Sophia Hermansen:
Kulturredaktør og debatredaktør på Berlingske og tidligere radiovært på Radio24Syv og tv-vært på Danmarks Radio. Hun er flere gange blevet fremhævet som en af de kvinder med størst indflydelse på samfundsdebatten. Hun figurerer på Politikens årlige liste over landets 100 mest markante meningsdannere (var i 2016 nr. 36), og hun er blevet udvalgt af Alt for Damerne som en af 11 kvinder med størst indflydelse i Danmark. ELLE har også fremhævet hende som en af de 10 kvinder, som har været mest markant over de seneste fem år, og Femina har beskrevet hende som den kvinde uden for politik med størst indflydelse på samfundsdebatten.
Jacob Birkler: Dansk filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd siden 2010 samt været formand for rådet fra 2011 til 2016. Jacob Birkler er cand. mag. i filosofi og psykologi og en blændende formidler om etik.
Ekatarina Krarup Andersen: Feministisk forfatter og samfundsdebattør, teolog og studerende af køn og religionsvidenskab ved Lunds universitet. Hun er tidligere medlem af Girl Squad og var hermed en af de første til at hoppe på bølgen af ”nøgen feminisme”. Dette fortryder hun i dag, da hun mener, at den slags retorik kun bidrager til latterliggørelsen af en meget alvorlig og vigtig kamp.
Klaus Rothstein: Litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR‘s litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1. Udover sin anmelder- og debattørvirksomhed har han udgivet otte bøger.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension inkl.  festmiddag
· Kaffe/te og vand
· Øl, sodavand og vin kan tilkøbes.

Foredrag:
· Kurt Strand: Mediernes magt – magten over medierne
· Paula Larrain: Hjælp, jeg er assimileret!
· Ekaterina Krarup Andersen:  Dagens feminisme
·  Jacob Birkler: Fra arbejdet i Det Etiske Råd
· Knud Romer: Tidens aktuelle dilemmaer
· Anne Sophia Hermansen: Om dannelse
· Klaus Rothstein: Hvad trænger sig på?
· Steffen Gram:”Verden ifølge Gram”

Andre oplevelser:
· Morgensamlinger
· Terningefortællinger
· Samtalesalon om magt
· Udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder
· Søndagsfrokosten: Tre gæster.
 Tre madder. 

KURSUSPROGRAM

Mandag den 24/6:
10.30-11.30: Ankomst
13.00-14.30: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie:
Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.00-17.00: Kurt Strand: Mediernes magt – magten over medierne
Falske nyheder, alternative fakta og desinformation flyder i en lind strøm især på sociale medier. Samtidig er klassiske nyhedsmedier presset af internationale tech-giganter, økonomisk nedgang og politisk spin. Dermed svinder mediernes magt og rolle som samfundets vagthund ind, og det kan ofte være svært at gennemskue, hvem der egentlig sætter dagsordenen for, hvad vi diskuterer med hinanden. Journalist og vært på DR P1’s ”Mennesker og medier”, Kurt Strand, dykker ned i en række konkrete og aktuelle eksempler og lægger op til debat om mediernes rolle, muligheder og begrænsninger.
19.30: Paula Larrain: Hjælp, jeg er assimileret!
“Men jeg spiser stadig ikke leverpostej.” Paula Larrain kom til Danmark fra Chile som 4-årig. Selvom hun var den yngste i familien og kun lige var blevet flydende på spansk, blev hun ikke dansker fra den ene dag til den næste. En gribende historie om kampen for at høre til i et nyt land.

Tirsdag den 25/6:
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Ekaterina Krarup Andersen:  Dagens feminisme – kampen for ligestilling eller demonstration af egen forfængelighed
Unge feminister i dag er fulde af åbenbare selvmodsigelser.  De fleste vil associere ordet feminist med en kvinde, som kæmper for ligeløn og lige barsel. En kvinde som vælger makeup, slankekure og barbering fra. En kvinde, som kæmper for at blive set som et ligeværdigt menneske i stedet for et udsmykket objekt.

Hvordan kan det så være, at det i løbet af de sidste år er det at være feminist blevet lig med at være selvoptaget, nøgen og seksuelt provokerende? Hvordan kan det være, at dagens feminist foretrækker træningssalen og sminkespejlet frem for barrikaderne? Hvordan skal det at publicere billeder af sin rystende røv eller glatbarberede genitalier gøre op med objektivering af kvindekroppen?
13.30-16.00: Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd:
Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det vi ‘kan’ gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi ‘bør’ gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.
19.30 – 20.30  “Terningfortællinger: ” Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – fra du blev født, til du engang skal bort herfra…! Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Onsdag 26/6:
8.30: Morgensamling
9.30: Knud Romer: Tidens aktuelle dilemmaer? Vi har bedt Knud Romer om at holde et foredrag med udgangspunkt i hvad der optager ham allermest lige nu. Hvilke af tidens aktuelle dilemmaer kan få Knud til atligge vågen om natten?
14.00-16.00: Samtalesalon om magt
Vi skal selv i spil og diskutere magt på mange niveauer.
19.30: Anne Sophia Hermansen: Om dannelse – og hvorfor dansk kultur er vigtig? Hvorfor er dansk kultur vigtig? Efter de mange eksempler på terror i Europa har man i Italien, Tyskland og Frankrig oprustet på kulturen. Men i Danmark mener 33% af befolkningen, at kulturbudgettet godt kan beskæres. Hvorfor? Måske fordi vi har glemt, at kultur ikke bare handler om at se en sjov film eller et pænt maleri.
Kultur handler om værdier, og hvem vi er. Både som mennesker og som folk. Det er ikke ligegyldigt, om vi læser bøger eller ej, men alligevel åbner næsten halvdelen af danskerne enten sjældent eller aldrig en bog. Hvordan kan vi som forældre, skoler og biblioteker gøre dansk kultur og især litteratur relevant, og hvad skal der til for at få ordet dannelse støvet af og gjort levende igen?

Torsdag 27/6:
8.30- 9.30: Extra lang morgensamling med sang
9.45-11.00: På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder.
Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.
11.30-14.00: Søndagsfrokosten – og så på en torsdag!: Tre gæster. Tre emner. Tre madder. (med forstander Simon Lægsgaard som ordstyrer):
Vi indbyder tre spændende gæster til en samtale om tre forskellige emner. Vi sidder ved caféborde og får serveret lækkert smørrebrød, mens vi lytter til den spændende samtale og – ikke mindst – får mulighed for at deltage i snakken.
15.00-17.30: Klaus Rothstein: Hvad trænger sig på, når de danske forfattere ser ud på verden? Hvad betyder klimakrise, flygtningekrise, finanskrise og krigskrise for litteraturen? Klaus Rothstein følger den danske litteratur som kritiker på Weekendavisen og programvært på Skønlitteratur på P1, og i dagens foredrag samler han aktuelle tendenser og politisk engagement i moderne dansk litteratur sammen i et kritisk overblik.
19.00: Festmiddag.

Fredag 28/6:
8.30: Morgensamling
9.30: Foredrag ved Steffen Gram:”Verden ifølge Gram”: Fra  krigstrusler til dialog i Nordkorea. Fra atomaftale til krise i Iran. Fra samhandel til handelskrig med Kina. Og hvad med EU og USA? Med to-et-halvt år i Det hvide Hus, kriser på hjemmebanen og et Midtvejsvalg bag sig har Trump ændret spillets regler hjemme og ude i verden. Så hvordan ser verdens brændpunkter ud i dag? Er der kommet nye til? Og hvad med Trump selv? DR’s Steffen Gram taler om verdens brændpunkter, og hvad de kommer til at betyde.
11.30: Afrunding med billeder fra ugen og evaluering
12.00  Frokost
13.00: Farvel og tak for denne gang

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.100 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  600 kr.

Kurset foregår i dagene
Mandag d.24. juni – fredag d. 28. juni 2019 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.