Østjyske gourmetoplevelser

Et kursus om passion og lokale specialiteter

Mandag 30. maj – fredag 3. juni 2022

TILMELD DIG HER

Særlige oplevelser i Østjylland
I de senere år er det blomstret op med lokale producenter af specialiteter i hele landet – fra mikrobryggerier, danskproduceret vin og whiskey til økologiske produkter af lækre lokale madvarer af høj kvalitet. I denne uge vil vi dykke ned i det specielle og lokale med to ture, hvor vi skal besøge nogle af Østjyllands små producenter. Derudover vil ugen byde på en helt særlig gourmetoplevelse, når vi besøger Restaurant Moment, der er en af Danmarks førende restauranter indenfor grøntsagsbaseret mad og  honoreret i Michelinguiden.

Lær madelskerne hemmelige tricks
Ugen igennem vil vi blive forkælet af Brandbjerg Højskoles øko-sølvmærkede og bæredygtige køkken. Og to gange i løbet af ugen vil dygtige madelskere invitere indenfor i køkkenet og give tips og tricks til at bage “det gode brød” og ryge fisk og kød.

Foredrag og ture om livsglæde og bæredygtighed
I løbet af ugen vil der være indlagt dejlige vandreture i lokalområdets smukke natur, vi skal høre foredrag med Højskolelærer indenfor mad Niels Wilken og Erik Lindsø om Livsglædens nødvendighed. Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg vil fortælle om bæredygtig livsstil.

Så kom til en uge, der vil smage og inspirere dig med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger og højskolesang.

Kursusleder: Nikolaj Hygebjerg:  Uddannet designer, højskolelærer igennem 18 år og bosiddende i økosamfundet Friland, hvor han er i gang med at bygge sit eget halmhus. Derudover er Nikolaj børnebogsforfatter og i gang med et projekt, hvor han skriver 17 børnebøger om FN´s 17 verdensmål – og ja, så er han selvfølgelig højskolelærer på Brandbjerg Højskole. Læs mere

 

Medvirkende:

· Karoline Nolsø Aaen: Ekspert i permakultur og indehaver af firmaet Myrrhis, hvor hun er ved at starte Danmarks første permakulturlandbrug og planteskole. Karoline afholder kurser i permakultur og har skrevet bogen “Permakulturhaven”.

· Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg: Nikolaj er entusiastisk selvbygger indenfor bæredygtigt byggeri på Friland, hvor han bygger og laver workshops i bæredygtighed. Han udgiver podcasten “Jagten på et bæredygtigt liv,” hvor han fortæller om familiens kontinuerlige arbejde med at leve mere bæredygtigt.

· Niels Wilken: Niels er et kæmpe madøre. Han er vokset op på køkkenbordet med en dejskraber i munden. Hans barndomshjem er et lille husmandssted med hindbærbuske, høns og får i baghaven. Så længe han kan huske, har Niels interesseret sig for mad og dyrket denne passion både på hobbybasis, som underviser på diverse sommerhøjskoler, på kokkeskolen og på det hedengangne Alberto K i København. 

· Erik Lindsø: Forfatter, kulturjournalist og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.
Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet. En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag. Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.

 

De steder vi skal besøge:

· Restaurant Moment: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed og Michelin-anerkendelse. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”- et forsøg på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

· Økosamfundet Friland: Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Grundlaget for Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som fx affaldsfrihed og eget spildevandsystem. Men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet – som mange familier i dag føler sig fanget i – med større livsglæde til følge.

· Permakulturhaven: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. Det er en ny måde at dyrke have og drive landbrug uden at grave og gøde. I stedet designer man sin have, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.

· Kongernes Jelling: Tæt ved Jellingstenene finder man Kongernes Jelling, Museum og besøgscenter, der fortæller historien om tiden, hvor Jelling var centrum i den danske historie. Museet viser, hvordan Jellingstenene formentlig så ud op­rin­de­ligt og præsenterer ny viden om vikingetiden. Man kan følge Gorm-slægtens spor fra Gorm den Gamle og Harald Blåtand frem til familien i dag. Og samtidig sættes Jelling ind i en historisk sammenhæng.

· Jelling Bryghus: Bryghuset satser på eksklusivitet og mangfoldighed frem for masseproduktion – og finder inspiration til bryg og navngivning i Jellings rige historie og natur. Her skal vores øjne, næse og mund naturligvis have glæde af bryghusets håndbryggede øl.

· SEJD Café & Boutique: Caféen er formodentlig stedet, hvor Gorm og Harald ville have holdt til, hvis de havde levet i dag. Det er stedet, hvor man skal give sig god tid, for de lægger vægt på grundighed, tid til at beværte deres gæster og til den gode fortælling.

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse ( * mulighed for tilkøb af enkeltværelse – se nederst på siden)
· Fuldpension
· Kaffe/te og vand
· Vand er inkl. (øl, sodavand og vin kan tilkøbes – også på spisestederne)

Foredrag:
· Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion
· Erik Lindsø: Livsglædens nødvendighed
· Niels Wilken: Smag for pokker!

Besøg hos:
· 
Restaurant Moment
· Café Sejd
· Kongernes Jelling
· Permakulturhaven
· Økosamfundet Friland
· Jelling Bryghus

KURSUSPROGRAM

Mandag 30/5
11.00: Ankomst og indkvartering på højskolen.
11.30: Frokost
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs historie:
Vi skal møde hinanden og høre om programmet. Bagefter går vi en tur på højskolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30-17.30: Rygning af Ost, fisk og kød fra økokokken:Brandbjerg Højskole ryger blandt andet selv fisk og kød, og vi får trick fra kokkens hemmelige kogebog – Vi skal lære, hvordan man bygger en simpel rygeovn og selv ryge osten til ostebordet. Kokken har også et par smagsprøver med.  
19.30 – 20.30: “Det er forår og alting klippes ned”: En skøn sangaften med fokus på de smukke forårssange i Højskolesangbogen.

 

Tirsdag 31/5:
8.30: Morgensamling:
Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på Friland
9.15-16.00: Heldagstur: Kongernes Jelling, Café Sejd inkl. Sejdmandens fortællinger og Jelling bryghus med smagsprøver og vikingefortællinger: Vi vandrer 5 km af Grejsdalsstien til Jelling. Her besøger vi Kongernes Jelling og får fortællingen om vikingekongen Harald, der satsede stort, gjorde sig til konge over Danmark, samlede Norden og rejste mange imponerende bygningsværker, som stadig i dag mystificerer arkæologer og arkitekter. Vi får også tid til på egen hånd at opleve den prisvindende og internationalt anerkendte udstilling, spise en dejlig frokost hos Sejdmanden og høre hans medrivende fortællinger. Vi runder dagen af hos Jelling Bryghus med bryggeribesøg og ølsmagning. 
19.00: Terningfortællinger  

 

Onsdag 1/6: 
8.30: Heldagstur til Djursland:
10.00: Besøg ved Institut for (X) med vinsmagning: Under besøget hos Sjask på Institut for (X) i Aarhus, skal vi opleve en af byens mest interessante kultur- og erhvervsplatforme. Her er vinproducenterne Sjask startet side om side med motorcykelvirksomheder, økologiske landmænd, elite sportsudøvere og spindoktorer. Sjask laver vin på alt andet end druer. De bruger fx klitrosehyben, kvæder, hø og pastinakker(!) Sjask, som netop er blevet støttet af Europæisk Gastonomiregion, vil give os en guidet tour blandt nogle af byens mest kreative iværksættere. Og mon ikke også der vil blive en smagsprøve eller to, eller tre, eller fire… Læs mere
14.00: Besøg i økosamfundet Friland: Vi får kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 20-årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Grundlaget for Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed – fx affaldsfrihed og eget spildevandsystem. Men det handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet – som mange familier i dag føler sig fanget i – med større livsglæde til følge. Se mere her Læs mere

14.30: Rundvisning på Friland: Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos:
15.30: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb: 
Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur.
Herefter er der lidt tid til at tilbringe tiden efter eget ønske – fx ved at slappe af i Frilandshaven eller skifte til middagen.
17.30: Gourmetoplevelse ud over det sædvanlige: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Moment er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”– et forsøg på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Menuen inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning. læs anmeldelse her og her
Læs mere

 

 

Torsdag 2/6
 8.30: Morgensamling
9.30-11.15: Niels Wilken: Smag for pokker!: Smag foregår på tungen og i hjernen, det er minder og livretter. Smag er irrationelt og på samme tid hyper-logisk. Vi smager på mad hver dag, og det at smage kan let blive til en vane. Nu skal smagen sættes i føresædet, både for din og for samfundets skyld! Fortællinger om grundsmage og tips og tricks vil blive hjulpet på vej af små kulinariske appetitvækkere og overraskende smagsprøver.
13.00–14.00: Vandretur – Brandbjerg Sønderskov: Brandbjerg Højskoler råder over 50 hektar land, hvoraf cirka 30 hektar er skov. Sammen vandrer vi en tur skoven og den smukke herregårdspark. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Herregårdsparken er velholdt og omkranset af voldgraven.
14.30-16.00: “Det gode brød”: Niels Wilken vil give os et trick fra madelskerens hemmelige kogebog – så du kan lave brød, der kan imponere til den næste gourmetmiddag.
16.30: Festforberedelser
19.00: Festaften med højskolegourmet: På vores sidste aften sammen, disker højskolens dygtige køkken op med en lækker økologisk festmiddag efter alle kunstens regler. Efter middagen skal vi have ostebord med lækre oste og pølser, og så skal vi selvfølgelig smage den hjemmelavede rygeost fra eftermiddagens program. 

 

Fredag 3/6
8.30: Udtjekning fra værelser
9.15-11.00: Erik Lindsø: Livsglædens nødvendighed:Om det der gør livet levende. Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen(!)
11.00-11.30: Evaluering og tilbageblik på ugen der gik
11.30: Frokost
12.30: Farvel og tak for denne gang 

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer. Vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor. Derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.

Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser 

Har du diabetes eller allergier i fht. mad - kan du læse mere om Brandbjergs køkken her.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse: kr. 5.950,- kr.
*Tillæg for enkeltværelse:  1.000,- kr.

Kurset foregår i dagene
Mandag 30. maj – fredag d. 3. juni 2022 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.