Østjyske gourmetoplevelser

Et kursus om passion og lokale specialiteter

Mandag 17. – fredag 21. april 2023

TILMELD DIG HER

Velkommen til et helt særligt kursus på Brandbjerg Højskole. Med en passion for god mad, små producenter af lækre madvarer og højskolens arbejde med at opbygge en bæredygtig, selvforsyning har vi skabt dette kursus. Vi skal besøge og smage på produkter fra små gourmetproducenter som Surdejskokken i Jelling, mikrobryggeriet Jelling Bryghus samt Fru Møllers Mølleri med eget ismejeri, slagter og bageri. Vi skal også selv lære tricks fra chokoladetroldmanden ”Chokoman” eller Jørgen Gorntizka, som både vil fortælle om chokolade, lade os smage de delikate chokolader og lære os at lave gourmet flødeboller. Ugens to højdepunkter bliver uden tvivl besøg hos to Michelin-restauranter. – ”Restaurant Hærværk” i Aarhus  er en spændende ny restaurant med fokus på det bæredygtige. De vil fortælle om, hvordan de arbejder med maden samtidig med, at vi skal nyde den lækre mad. Den et-stjernede Michelin restaurant ”Ti Trin ned” i Fredericia vil ligeledes fortælle og byde på en helt unik middag med topklasse- mad. Til slut skal vi også underholdes af højskolelærer Kristoffer Korshøj som vil vise rundt i Brandbjergs regenerative køkkenhave og fortælle om ambitionerne for et selvforsynende bæredygtigt køkken. Vi skal besøge økologiens have i Odder, og kursusleder Nikolaj Hygebjerg vil fortælle om sin jagt på en bæredygtig livsstil. Det hele pakkes selvfølgelig ind i en højskoleramme af morgensamlinger, højskolesang og andre dejlige højskoleindslag. 

NB: Alle madvarer er inkl. I kursusprisen, men drikkevarer er på egen regning hele ugen (undtagen vand) 

 

Medvirkende:  

Kursusleder: Nikolaj Hygebjerg: Nikolaj er Brandbjergs ekspert indenfor grafisk design, app-design og webdesign. Han har undervist på højskoler med fokus på design og innovation. Derudover er Nikolaj entusiastisk selvbygger indenfor bæredygtigt byggeri på Friland, hvor han bygger og laver workshops i bæredygtighed. 
 
Jørgen Gornitzka: “Chokoman” er startet af Jørgen Gornitzka, der har en dyb passion for god chokolade. Formålet er at bringe chokoladeglæde ud til danskerne – specielt gennem kurser og en Webshop med alt til fremstilling af fyldt chokolade og flødeboller. Som Danmarks eneste fuldtids underviser i chokolade har han haft fornøjelsen af over 100 kurser hvert år, så det er gennemprøvede populære og produkter, der tilbydes. 

 
Kristoffer Korshøj: Højskolelærer og gartner: Plantenørd med baggrund som selvstændig gartner. Har leveret grønsager til forskellige restauranter blandt andet “Ti Trin Ned.” Kristoffer nørder på Brandbjerg med at omdanne dele af vores store udeareal til regenerativt jordbrug. 
 
Aekvatorkaffe : Siden 2012 har Aekvatorkaffe kørt rundt med en mobil kaffebar i Danmark og lavet god kaffe til forskellige arrangementer. I 2013 begyndte vi at importere vores kvalitetskaffe direkte fra vores kaffe farm, El Quinde, i Ecuador, hvor min bror Michiel dyrker arabica kaffe af den bedste slags. Hvor der før var græsmark (i 2008) med køer, blev der plantet mange træer, og nu bliver der dyrket en kvalitetskaffe på højeste niveau, mest arabica sorter som ‘Caturra Roja’, men også ‘Tipica’ og andre sorter. Vi kunne se, at kolibrien og mange andre fuglearter og -dyr kom tilbage efter 10 års kaffedyrkning, hvor skoven blev genetableret… Efter høsten, som regel i juni, juli og august, bliver bønnerne fragtet til Danmark, hvor de bliver ristet i vores kafferisteri. 

 

Steder vi skal besøge:  

Restaurant Ti Trin ned: Historien om “Ti Trin Ned” starter i 2001 med en forelskelse i smukke, gamle bygninger i Norgesgade og et ønske om at give Fredericia en helt ny gastronomisk oplevelse … og fortsætter passioneret i den åbne restaurant på Toldkammeret, hvor vi forener kærligheden til vores by med ambitionerne om at blive helt i toppen af dansk gastronomi. Her mødes vores karakteristiske, enkle linjer med smukke naturmaterialer og en enkel, skandinavisk farveholdning – og den helt unikke udsigt til Lillebælt, som vi altid har drømt om at give vores gæster. Her inviterer vi til åbenhed og gennemsigtighed – og til at mærke energien og perfektionismen i det åbne køkken i en nærværende og varm totaloplevelse. “Ti Trin Ned” er fyldt med erfaring, historik og personlige valg, ønsker og drømme. 

Restaurant Hærværk: Da vi i august 2014 slog dørene op på restaurant “Hærværk”, startede vi en rejse mod et køkken, der kunne håndtere friske sæsonråvarer på de præmisser, som helt naturligt følger dem og de små lokale producenter og leverandører, der dyrker og opdrætter, fanger, jager og sanker for os. Et køkken som hver uge modtager besked om, hvilke råvarer der er høstmodne og allerbedst for dernæst at fastlægge og forberede menuen til de kommende åbningsdage fra onsdag til lørdag. Det skaber et legende og kreativt køkken, hvor viden og håndværk sikrer dig en kompromisløs gourmet oplevelse. 

Jelling Bryghus: Med den store opblomstring i efterspørgsel af special øl, opstod også i Jelling et ønske om et lokalt bryghus. 5 initiativtagere med hang til produktet samt lysten til lokalt iværksætteri, gjorde at Jelling Bryghus blev etableret i foråret og sommeren 2007.
Jelling Bryghus brygger eksklusivt håndbrygget øl af høj kvalitet såvel smagsmæssigt som visuelt. For at efterkomme dette har vi valgt en produktionsmetode, hvor øllet er ufiltreret, og hvor det eftergærer på flasken. Bryghusets øl er et “levende” produkt, der skal behandles med omhu og nydes køligt.

Fru Møllers Mølleri: Drives af Bodil og Kim Møller. De bor på Bjeragerhougård, hvor de foruden Fru Møllers Mølleri også driver et landbrug med 500 søer og opdræt af slagtesvin. Desuden har de 200 ha jord med forskellige kornsorter, græsfrø, græsmarker og raps. Fru Møllers mølleri er Danmarks største gårdbutik med bageri, ismejeri, slagter, restaurant og lækker lille butik. Fru Møllers ærinde er at forarbejde og tilberede vores produkter så skånsomt som muligt, så man kan smage kornet i brødet, smørret i kagen, og at kødet er friskhakket og håndtilvirket. 

Økologiens Have i Odder: Nordens største økologiske besøgs- og demonstrationshave. Gennem de mere end tyve år, haven har eksisteret, er der på grundens ca. 12 ha groet en have frem, som viser kvaliteterne i økologisk jord- og havebrug. De fine haveanlæg har over to tusinde forskellige planter og stor biodiversitet. Haven er opdelt i følgende områder: Urtehave, birkelund, naturhave, frugt- og vinhave, køkkenhave, væksthusdomer, parcelhushave, havelyst, haverummet og skovhave med vandhul. Hvert område er helt unikt både mht. Beplantningen, men også de insekter området tiltrækker. 

Prisen inkluderer:

· 4 overnatninger i delt dobbeltværelse ( * mulighed for tilkøb af enkeltværelse – se nederst på siden)
· Fuldpension
· Kaffe/te og vand
· Vand er inkl. (øl, sodavand og vin kan tilkøbes – også på spisestederne)

Foredrag:
· 
Kristoffer Korshøj: Selvforsyning og gode råvarer
· Foredrag og kaffesmagning ved Aekvator kaffe
· Nikolaj Hygebjerg: Et bøgetræ i stuen og andre omveje i livet

Besøg hos:
· Chokoladesmagning: Chokoman (Jørgen Gornitzka)
· Flødebolleworkshop med Chokoman
· Surdejskokken
· Jelling Bryggeri
· Restaurant Hærværk
. Restaurant “Ti trin ned”
· Rundvisning i Fru Møllers Mølleri
. Rundvisning i Økologiens have i Odder

KURSUSPROGRAM

Mandag 17/4 
11.00: Ankomst og indkvartering på højskolen. 
11.30: Frokost 
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs historie: Vi skal møde hinanden og høre om programmet. Bagefter går vi en tur på højskolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. 
15.30-17.30: Kristoffer Korshøj: Selvforsyning og gode råvarer: Foredrag med Brandbjergs egen gartner og tidligere gourmetkok Kristoffer Korshøj. Kristoffer tager os med på en vandring i Brandbjergs fantastiske køkkenhave, hvor to gartnere er ved at opbygge et regenerativt jordbrug, som på sigt skal gøre Brandbjerg Højskole i høj grad selvforsynende med grøntsager og andet grønt. Herefter vil han fortælle, om hvordan de på 1 år har opbygget en velfungerende have og give tips til, hvordan man selv kan arbejde med bæredygtigt jordbrug.  
19.30 – 20.30: Chokoladesmagning: Chokoman (Jørgen Gornitzka) vil føre os ind i chokoladens verden, på en underholdende og let forståelig vis. Undervejs mens der smages på mere end 12 forskellige chokolader, kommes der vidt omkring chokolade set fra forskellige vinkler. Der fortælles i en uhøjtidelig og munter tone, om hvordan man får mest ud af chokoladen i sit liv og køkken. Mange personlige tips og erfaringer bliver overgivet. Også forklaringen på “hvorfor chokolade er så sundt”. 
  

Tirsdag 18/4 
8.30: Morgensamling 
9.30-12.00: Foredrag og kaffesmagning ved Aekvator kaffe: Vi holder et foredrag om kaffedyrkning, og om hvordan man rister kaffe. Prøv, duft og smag på forskellige kaffe fra alle dele af verden og bliv overrasket over alle de nuancer, der kan være i en god kvalitetskaffe. Vi fortæller om hele processen, fra bønnen bliver plantet, til den kop kaffe du drikker her. 
14.00-17.00: Flødebolleworkshop med Chokoman: Forestil dig en lækker cremet flødebolle,med din yndlingssmag og yndlingspynt. Og endnu bedre – du har selv skabt den! Vi arbejder med topkvaliteter:  Valhrona chokolade og marcipan af spanske mandler, dertil masser af lækre smage i skummet. Vi guides på en nem måde ind i chokoladens univers og lærer, hvordan flødeboller fremstilles helt fra bunden. Flødebollerne skal selvfølgelig nydes – men mon ikke vi venter til aftenkaffen? 
19.30: Terningfortællinger og aftenkaffe med flødeboller: Et hyggeligt spil, hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning. Ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genkalde sig oplevelser fra livet og lære sine medkursister bedre at kende. 

Onsdag 19/4 
8.30: Morgensamling 
9.30-15.00: Vandretur til Jelling (6-7 km) for at besøge: 
Surdejskokken: Et helt nyåbnet surdejsbageri i Jelling. Bager Jens viser rundt og fortæller om håndværket bag godt brød og giver tips og tricks til egen bagning derhjemme. Vi skal selvfølgelig også smage de lækre brød. 
Jelling Bryghus: Vi skal have en rundvisning bryggelokalerne samt smage på 4 af de særlige øl. 
Efter besøget hos bryggeriet vandrer vi hjem til højskolen. 
15.00: Efter hjemkomsten er der tid og ro til en kop kaffe og en snak 
 

Onsdag fortsat: 
18.30: Restaurant “Ti trin ned”:
Gourmetrestaurant med Michelinstjerne: Ugens højdepunkt bliver måske denne dejlige middag på en af Jyllands lækreste restauranter. “Ti trin ned” ligger ikke som man skulle tro i kælderen – men i en nybygget restaurant, hvor man næsten sidder med tæerne dyppet i Lillebælt. De beskriver selv deres køkken således: “Ti Trin Ned “ er fusionen mellem et stærkt personligt køkken, bæredygtige grønne tanker – og den uendelige søgen mod det perfekte, enkle, nuancerede og karakteristiske. Urter fra skov, strand og restaurantens egne marker på Himmerig skov bærer de skiftende menuer og blander sig med råvarer fra lokale og bæredygtige producenter. En uudtømmelig inspirationskilde som sætter en gastronomisk dagsorden, der inviterer til at udforske og forfine de uendelige trin til den perfekte gourmetoplevelse – og give den en personlig og unik twist med afsæt i vores historie og passion. 

 

Torsdag 20/4 
8.30: Morgensamling 
9.30: Heldagstur til Aarhusområdet: 
10.30: Rundvisning i Fru Møllers Mølleri: Vi skal besøge Danmarks største gårdbutik, som består af et landbrug, en gårdbutik, et slagteri, et ismejeri og en restaurant. Vi får en rundvisning i det hele og skal selvfølgelig smage på de lokalproducerede produkter fra pølser til is. 
12.00: Frokost på Fru Møllers restaurant: Her vi skal smage det overdådige smørrebrød lavet af lokale ingredienser. Menuen er inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning. 
14.00: Rundvisning i Økologiens have i Odder: Økologiens Have i Odder er Nordens største økologiske besøgs- og demonstrationshave. Vi skal besøge haven og få en god oplevelse og inspiration. Gennem de 27 år, som Haven har eksisteret, er der på grundens ca. 12 ha groet en have frem, som viser kvaliteterne i økologisk jord- og havebrug. Oplev fine haveanlæg med over to tusinde forskellige planter, stor biodiversitet, sunde råvarer, café, butik m.v. 
16.00: Tid og ro til at slappe lidt af i haven inden vi skal spise om aftenen.  
17.30-21.30: Restaurant Hærværk: Gourmet med Green star fra Michelin: Vi får serveret en fantastisk menu fra den spændende restaurant med fokus på bæredygtighed.  Vi skal møde et legende og kreativt køkken, hvor viden og håndværk sikrer dig en kompromisløs gourmetoplevelse. 

  

Fredag 21/4 
8.30: Udtjekning fra værelser 
9.15-11.00: Nikolaj Hygebjerg: Et bøgetræ i stuen og andre omveje i livet: For 5 år siden tog Nikolaj og hans kone Laila en stor beslutning i livet: De sagde deres job op og flyttede til en anden landsdel – til økosamfundet Friland, hvor de satte sig for at arbejde mindre, bygge deres eget organiske hus (med et træ i stuen) og leve mere bæredygtigt. Oplevelsen har sat gang i en lang række refleksioner om alt fra fornuften i at låne penge, til hvordan man lever mere bæredygtigt og bliver mere lykkelig samtidig. Forvent at møde en ildsjæl, der har valgt at leve et værdibaseret liv med klare prioriteringer. 
11.00-11.30: Evaluering og tilbageblik på ugen der gik 
11.30: Frokost 
12.30: Farvel og tak for denne gang  

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende.  

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.  

Der tages forbehold for ændringer. Vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor. Derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post 2 uger før kursusstart. Hvis du selv vælger at aflyse dit ophold, mister du dit indbetalte indmeldelsesgebyr på 500 kr. Aflyser du mindst 4 uger før opholdets begyndelse refunderes hele kursusgebyret på nær indmeldelsesgebyret. Ved afbud senere end 4 uger før kursets start, mister du det samlede indbetalte kursusgebyr.

Her kan du finde vores generelle betalings- og afbestillingsbetingelser 

Har du diabetes eller allergier i fht. mad - kan du læse mere om Brandbjergs køkken her.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse: kr. 6.450,- kr.
*Tillæg for enkeltværelse:  1.000,- kr.
Obs: Drikkevarer er på egen regning
(undtagen vand) hele ugen.

Kurset foregår i dagene
Mandag 17. – fredag 21. april 2023

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

 

Transport

Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/fle

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 10.00 til 14.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Generic filters
Exact matches only

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.

Brandbjerg Højskole
4.9
Based on 28 reviews
drevet af Facebook