Vælg en side

Østjyske gourmetoplevelser

Et kursus om passion og lokale specialiteter

Tirsdag 25. – lørdag 29. maj 2021

TILMELD DIG HER

Særlige oplevelser i Østjylland
I de senere år er det blomstret op med lokale producenter af specialiteter i hele landet -fra mikrobryggerier, danskproduceret vin og whiskey til økologiske produkter af lækre lokale madvarer af høj kvalitet. I denne uge vil vi dykke ned i det østjyske med to ture, hvor vi skal besøge nogle af Østjyllands små producenter. Derudover vil ugen byde på hele to gourmetoplevelser, når vi først skal besøge Restaurant Moment, en af Danmarks førende restauranter indenfor grøntsagsbaseret mad honoreret i Michelinguiden, og slutte ugen af med et besøg på 1-stjernet Michelin-restaurant Ti Trin Ned i Fredericia – en af de smukkest beliggende restauranter i Østjylland.

Lær økokokkens hemmelige tricks
To gange i løbet af ugen vil højskolens økokok, Finn Mørcke, give tips og tricks, når vi skal i køkkenet og lære at lave “det gode brød” og rygning af fisk og kød.

Dejlige foredrag og ture
I løbet af ugen vil der være indlagt dejlige vandreture i lokalområdets smukke natur, vi skal høre foredrag med Bodil Johanne Jørgensen om det gode liv der forandrer sig og Erik LIndsø om Livsglædens nødvendighed, højskolelærer Nikolaj Hygebjerg vil fortælle om bæredygtig livsstil og vi skal (om coronalukningerne vil det) se Danmarks største Arne Jacobsen udstilling, og ikke mindst skal vi nyde højskolens lækre mad fra det øko-sølvmærkede og bæredygtige køkken.

Så kom til en uge, der vil smage og inspirere dig med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger og højskolesang.

 

Kursusleder: Nikolaj Hygebjerg:  Uddannet designer, højskolelærer igennem 18 år og bor i økosamfundet Friland, hvor han er i gang med at bygge sit eget halmhus. Derudover er han børnebogsforfatter og i gang med et projekt, hvor han skriver 17 børnebøger om FN´s 17 verdensmål, og så er han selvfølgelig højskolelærer på Brandbjerg Højskole. Læs mere

 

Medvirkende:

· Karoline Nolsø Aaen: Ekspert i permakultur og indehaver af firmaet Myrrhis, hvor hun er ved at starte Danmarks første permakulturlandbrug og planteskole. Hun afholder kurser i permakultur og har skrevet bogen “Permakulturhaven”.

· Køkkenchef Finn Mørcke: Finn brænder for det gode måltid lavet af gode råvarer og gerne fra vores omkringliggende natur. Gode råvarer der er tilberedt med tanke for kvalitet i det enkelte måltid blandet med lidt skæve ideer.

· Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg: Nikolaj er entusiastisk selvbygger indenfor bæredygtigt byggeri på Friland, hvor han bygger og laver workshops i bæredygtighed. Han udgiver podcasten “Jagten på et bæredygtigt liv,” hvor han fortæller om familiens kontinuerlige arbejde med at leve mere bæredygtigt.

· Bodil Johanne Jørgensen: Er en inspirerende og underholdende foredragsholder. Hun har haft egen foredrags–og undervisningsvirksomhed siden 1992. Hun er en af de mest berejste kvinder i Danmark og har i de seneste 25 år rejst og besøgt 116 lande og 16 territorier. Er forfatter til fire bøger.

 

De steder vi skal besøge:

· Restaurant “Ti Trin Ned”: Ti Trin Ned skaber en særlig gourmetoplevelse i Fredericia … at skabe noget nyt og banebrydende med bæredygtighed, lokale råvarer og den tætte sammenhæng mellem jord og bord som drivkraft og motivation. Restauranten ligger unikt med udsigt direkte til Lillebælt.

· Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”- forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

· Modavi vingård: Den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin) har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine.

· Kunstmuseet Trapholt: Trapholt er et museum for moderne kunst og design beliggende i Kolding og indviet i 1988. Museet kaldes også for det “jyske Louisiana”, hvilket kan skyldes dets beliggenhed ved Kolding Fjord med en kombination af gammel og ny bygningsarkitektur – eller at det ligeledes har fokus på moderne billedkunst.

· Permakulturhaven: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.

· Økosamfundet Friland: Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.

Prisen inkluderer:

 · 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension
· Kaffe/te og vand
· Vand er inkl. – Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
· Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion
· Erik Lindsø: Livsglædens nødvendighed
· Bodil Johanne Jørgensen: Det gode liv forandrer sig. Vi fortjener alle en god fortælling om vores liv

Besøg hos:
· 
Restaurant Moment
· Modavi vingård
· Permakulturhaven
· Økosamfundet Friland
· Trapholt museum
· Restaurant Ti trin ned

 

KURSUSPROGRAM

Tirsdag 25/5
11.00-12.00: Ankomst og indkvartering
12.00: Frokost
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie:
Vi skal møde hinanden, høre om programmet og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30-16.45: Køkkenchef Finn Mørcke: En rejse mod bæredygtig mad: Højskolens dynamiske køkkenchef vil tage os med på Brandbjerg Højskoles køkkens rejse fra almindeligt storkøkken til bæredygtigt og grønt køkken med sølvmærke i økologi. Han fortæller om omlægningen og værdierne bag, men tager os især med på en fortælling om, hvordan køkkenet hver dag arbejder med at skabe spændende og udfordrende mad til over 3000 kursister hvert år, og hvordan de prioriterer at hente lokale krydderurter i skolens egen skov, selv røger alt fra fisk til ost og i det hele taget laver det meste fra bunden. Læs mere
16.45-17.30: “Det gode brød” fra økokokken: Køkkenchef Finn Mørcke vil give os et trick fra kokkens hemmelige kogebog – så du kan lave brød, der kan imponere til den næste gourmetmiddag.
19.30 – 20.30: “Det er forår og alting klippes ned”: En vidunderlig sangaften med fokus på de smukke forårssange i Højskolesangbogen.

 

Onsdag 26/5
8.30: Morgensamling:
9.45: Heldagstur i Trekantsområdet:
10.30-13.30: Modavi vingård med vinsmagning og frokost: Vi skal besøge den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin), som har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine. Vi skal nyde en lækker frokost og bagefter på guidet rundvisning i vinmarkerne og vineriet samt smage på de helt særlige danske vine. Læs mere på hjemmesiden.
Læs mere
14.00-16.00: Kunstmuseet Trapholt: Arne Jakobsen: Den mest omfattende præsentation af Arne Jacobsen nogensinde, hvor besøgende vil kunne gense klassikere, danne sig et overblik og opleve nye sider af Arne Jacobsen. Læs mere på hjemmesiden.
17.30: Michenlinstjernet gourmet på Restaurant Ti trin ned: Ti Trin Ned er fusionen mellem et stærkt personligt køkken, bæredygtige grønne tanker – og den uendelige søgen mod det perfekte, enkle, nuancerede og karakteristiske. Urter fra skov, strand og restaurantens egne marker på Himmerigskov blander sig med råvarer fra lokale og bæredygtige producenter. En uudtømmelig inspirationskilde, som sætter en gastronomisk dagsorden, der inviterer til at udforske og forfine de uendelige trin til den perfekte gourmetoplevelse – og give den et personligt og unikt twist med afsæt i vores historie og passion. Menuen er inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning. Læs mere

 

Torsdag 27/5
8.30: Heldagstur til Djursland:
Besøg i 2 private – men helt særlige haver:
10.30: Cottage stil hos Solveig og Bent: Vi kan byde velkommen til en stor ældre parcelhushave i Cottage-stil med grøntsager, krydderurter, stauder og sommerblomster! Vi sætter pris på en høj grad af æstetik og vægter farver, dufte, frodighed og mangfoldighed. Solveig har arbejdet med krydderurter og brugen af dem i mange år, nu mere med dyrkning af blomster og planlægning af haver. Eftersom besøget ligger sidst i maj vil der være rig mulighed for at hente inspiration til gavn og glæde allerede i dette haveår. Haven bærer præg af Bents arbejde med pil, hvor forskellige typer hegn danner rum i den store have; der vil også blive mulighed for at besøge værkstedet, hvor der flettes kurve. Læs mere
11.30: The Garden Studio: The Garden Studio på Ansegaard er en ny scene for kunst, musik og teater på spidsen af Djursland. Her er galleri, arbejdende værksteder og residencies. En del af haven er køkkenhave, og der er frugttræer og frugtbuske. Haven i The Garden Studio er en smuk og vild have. En have som er et sted, hvor naturen og mennesket har indgået et fredeligt samarbejde om at skabe et poetisk udtryk. Et sted hvor tiden får lov at stå stille og øjeblikket lov at åbne sig.  Vi spiser den medbragte frokost i haven. Se hjemmeside Læs mere
14.00: Besøg i økosamfundet Friland: Vi får kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 20- årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge. Se mere her Læs mere

 

14.30: Rundvisning på Friland: Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos:
15.30: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb: 
Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre. Læs mere
Herefter er der lidt tid til at slappe af i Frilandshaven, skifte til middagen, eller hvad man nu ønsker.
17.30: Gourmetoplevelse ud over det sædvanlige: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”– forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Menuen inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning. læs anmeldelse her og her
Læs mere

 

Fredag 28/5
8.30: Morgensamling
9.30-11.30: Erik Lindsø: Livsglædens nødvendighed: Om det der gør livet levende.
Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen!
14.00-16.00: Rygning af fisk og kød fra økokokken: Højskolen ryger selv fisk og kød, og køkkenchef Finn Mørcke vil give os et trick fra kokkens hemmelige kogebog – så du kan lære at ryge dit eget kød og fisk.
16.00: Festforberedelser
18.30: Festaften

 

Lørdag 29/5
8.30: Udtjekning fra værelser
9.15-11.00: Bodil Johanne Jørgensen: Det gode liv forandrer sig. Vi fortjener alle en god fortælling om vores liv: Her er fortællinger om ganske almindelige danskere, som forfatteren har kendt. Deres liv og forskellighed og at døden er en naturlig del af livet. Og om hvordan det kan gå, hvis man giver op og slipper livsgnisten. Det gode liv ændrer sig hele tiden. Måske kommer nøjsomheden på mode igen. Hør hvorfor? Vi har hørt det før, men kan vi tænke klimaforandringer ind i det gode liv? Bodil Johanne oplevede nogle af personerne som usynlige i livet. Nu har de fået en stemme gennem fortællinger i bogen. Foredraget er krydret med nærværende og tankevækkende historier fra det virkelige liv. Seriøst men også humoristisk. Se hjemmeside her Læs mere
12.00-13.00: Frokost
13.00: Farvel og tak for denne gang

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
Tirsdag 25. – lørdag 29. maj 2021

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.900 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.