Østjyske gourmetoplevelser

Et kursus om passion og lokale specialiteter

Mandag 26. – fredag 30. april 2021

TILMELD DIG HER

 

I de senere år er det blomstret op med lokale producenter af specialiteter i hele landet -fra mikrobryggerier, danskproduceret vin og whiskey til økologiske produkter af lækre lokale madvarer af høj kvalitet. I denne uge vil vi dykke ned i det østjyske med to ture, hvor vi skal besøge nogle af Østjyllands lækre producenter. Derudover vil ugen byde på hele to gourmetoplevelser, når vi først skal besøge Restaurant Moment, en af Danmarks førende restauranter indenfor grøntsagsbaseret mad honoreret i Michelinguiden, og slutte ugen af med et besøg på 1-stjernet Michelin-restaurant Ti Trin Ned i Fredericia – en af de smukkest beliggende restauranter i Østjylland.

To gange i løbet af ugen vil højskolens økokok, Finn Mørcke, give tips og tricks, når vi skal i køkkenet og lære at lave “det gode brød” og rygning af fisk og kød.

I løbet af ugen vil der være indlagt dejlige vandreture i lokalområdets smukke natur, vi skal høre foredrag med Mathias Porsmose, som vil fortælle om molekylær madlavning, højskolelærer Nikolaj Hygebjerg vil fortælle om bæredygtig livsstil og lægge op til besøget på Trapholt, hvor vi skal se Danmarks største Arne Jacobsen udstilling, og ikke mindst skal vi nyde højskolens lækre mad fra det øko-sølvmærkede og bæredygtige køkken.

Så kom til en uge, der vil smage og inspirere dig med god mad ud over det sædvanlige, spændende foredrag, ture ud af huset, dejlige morgensamlinger og højskolesang.

 

Kursusleder: Nikolaj Hygebjerg: Uddannet designer, højskolelærer igennem 18 år og bor i økosamfundet Friland, hvor han er i gang med at bygge sit eget halmhus. Derudover er han børnebogsforfatter og i gang med et projekt, hvor han skriver 17 børnebøger om FN´s 17 verdensmål, og så er han selvfølgelig højskolelærer på Brandbjerg Højskole.

Medvirkende:

· Karoline Nolsø Aaen: Ekspert i permakultur og indehaver af firmaet Myrrhis, hvor hun er ved at starte Danmarks første permakulturlandbrug og planteskole. Hun afholder kurser i permakultur og har skrevet bogen “Permakulturhaven”.

· Køkkenchef Finn Mørcke: Finn brænder for det gode måltid lavet af gode råvarer og gerne fra vores omkringliggende natur. Gode råvarer der er tilberedt med tanke for kvalitet i det enkelte måltid blandet med lidt skæve ideer.

· Højskolelærer Nikolaj Hygebjerg: Nikolaj er entusiastisk selvbygger indenfor bæredygtigt byggeri på Friland, hvor han bygger og laver workshops i bæredygtighed. Han udgiver podcasten “Jagten på et bæredygtigt liv,” hvor han fortæller om familiens kontinuerlige arbejde med at leve mere bæredygtigt.

· Mathias P. Clausen: Er lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, SDU. Han har i 2014 – 2018 været deltager i Smag for Livet, hvor han både har bedrevet forskning og formidling i gastrofysik. Mathias P. Clausen er nu smagsambassadør i Smag for Livet.

 

Steder vi skal besøge:
· Restaurant “Ti Trin Ned”: Ti Trin Ned skaber en særlig gourmetoplevelse i Fredericia … at skabe noget nyt og banebrydende med bæredygtighed, lokale råvarer og den tætte sammenhæng mellem jord og bord som drivkraft og motivation. Restauranten ligger unikt med udsigt direkte til Lillebælt.

· Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”- forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

· Modavi vingård: Den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin) har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine.

· Kunstmuseet Trapholt: Trapholt er et museum for moderne kunst og design beliggende i Kolding og indviet i 1988. Museet kaldes også for det “jyske Louisiana”, hvilket kan skyldes dets beliggenhed ved Kolding Fjord med en kombination af gammel og ny bygningsarkitektur – eller at det ligeledes har fokus på moderne billedkunst.

· Permakulturhaven: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.

· Økosamfundet Friland: Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.

· Lø Croq – guldmærke i økologi og egenproduktion af råvarer: Cafè LøCroQ er Djurslands eneste økologiske café med det økologiske spisemærke i guld. Det er Familien Brændbyge, som har åbnet en økologisk café primært med råvarer fra egen gård, Lille Raneladegård. Menukortet er simpelt med fokus på økologi, gedekød, svinekød fra vores besætning af gl. danske landracegrise, som er testet MRSA-fri samt vores egen ”Øer is”, lavet på gedemælk. Desuden har de byens største udvalg af økologiske drikkevarer, bl.a. fadøl fra Thisted Bryghus i Thy, lokal hampeøl fra Møllerup Gods, specialøl fra Brandbygegaard Bryghus, Hornbeer og Ørbæk Bryggeri.Udover at have et anderledes menukort, har cafèen også en unik beliggenhed. LøCroQ ligger nemlig i vandkanten på Ebeltoft havn – ved den grønne bro – med smuk udsigt over Mols Bjerge. Her kan man – sommer som vinter – sidde og nyde udsigten til Mols Bjerge.

Prisen inkluderer:

 · 4 overnatninger i delt dobbeltværelse
· Fuldpension 
· Kaffe/te og vand
· Vand er inkl. – Øl, sodavand og vin kan tilkøbes også på spisestederne.

Foredrag:
· Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion
· Nikolaj Hygebjerg: Arne Jakobsen
· Mathias Porsmose Clausen: Molekylær gastronomi


Besøg hos:

· 
Restaurant Moment
· Modavi vingård
· Permakulturhaven
· Økosamfundet Friland
· Café LøCroq
· Trapholt museum
· Restaurant Ti trin ned

 

KURSUSPROGRAM

Mandag den 26/4:
11.00-12.00: Ankomst og indkvartering
12.00: Frokost
13.00: Velkomst og rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie: Vi skal møde hinanden, høre om programmet og bagefter går vi en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
15.30-16.45: En rejse mod bæredygtig mad: Højskolens dynamiske køkkenchef Finn Mørcke vil tage os med på Brandbjerg Højskoles køkkens rejse fra almindeligt storkøkken til bæredygtigt og grønt køkken med sølvmærke i økologi. Han fortæller om omlægningen og værdierne bag, men tager os især med på en fortælling om, hvordan køkkenet hver dag arbejder med at skabe spændende og udfordrende mad til over 3000 kursister hvert år, og hvordan de prioriterer at hente lokale krydderurter i skolens egen skov, selv røger alt fra fisk til ost og i det hele taget laver det meste fra bunden.
16.45-17.30: “Det gode brød” fra økokokken: Køkkenchef Finn Mørcke vil give os et trick fra kokkens hemmelige kogebog – så du kan lave brød, der kan imponere til den næste gourmetmiddag.
19.30 – 21.00: Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion: I 2016 tog Nikolaj og hans kone Laila sammen med deres tre børn en stor beslutning. De sagde to fuldtidsjobs op og købte en grund i økosamfundet Friland på Djursland. På Friland skal de bygge deres eget hus af bæredygtige materialer, men det er selvfølgelig kun en lille del af historien. De gik også ned i arbejdstid og deler i dag én stilling på Brandbjerg Højskole og skal de næste 5 år bo i to ombyggede skurvogne som midlertidig bolig. Hør historien bag beslutningen og drømmen om, hvad det kan/skal føre med sig.

 

Tirsdag 27/4
8.30: Morgensamling
9.15: Heldagstur til Djursland:
11.00: Lø Croq – guldmærke i økologi og egenproduktion af råvarer: Cafè LøCroQ er Djurslands eneste økologiske café med det økologiske spisemærke i guld. Det er Familien Brændbyge, som har åbnet en økologisk café primært med råvarer fra egen gård, Lille Raneladegård. Menukortet er simpelt med fokus på økologi, gedekød, svinekød fra vores besætning af gl. danske landracegrise, som er testet MRSA-fri samt vores egen ”Øer is”, lavet på gedemælk. Desuden har de byens største udvalg af økologiske drikkevarer, bl.a. fadøl fra Thisted Bryghus i Thy, lokal hampeøl fra Møllerup Gods, specialøl fra Brandbygegaard Bryghus, Hornbeer og Ørbæk Bryggeri.Udover at have et anderledes menukort, har cafèen også en unik beliggenhed. LøCroQ ligger nemlig i vandkanten på Ebeltoft havn – ved den grønne bro – med smuk udsigt over Mols Bjerge. Her kan man – sommer som vinter – sidde og nyde udsigten til Mols Bjerge.
14.00: Besøg i økosamfundet Friland: Vi drikker medbragt kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 18-årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.
www.friland.org
14.30: Rundvisning på Friland: Nikolaj viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos:
15.30: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men i stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.
18.30: Gourmetoplevelse ud over det sædvanlige: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en et år gammel restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”- forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Menuen er inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning.

Se: http://syddjurs.lokalavisen.dk/nyheder/2018-04-14/%C3%98stjylland-Restaurant-Moment-stryger-helt-til-tops-2018606.html

https://smagaarhus.dk/restaurant-moment/

Onsdag 28/4:
9.30-11.30: På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder:
Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.
13.30-14.30: Rygning af fisk og kød fra økokokken: Højskolen ryger selv fisk og kød, og køkkenchef Finn Mørcke vil give os et trick fra kokkens hemmelige kogebog – så du kan lære at ryge dit eget kød og fisk.
15.30-17.00: Designer og højskolelærer Nikolaj Hygebjerg: Arne Jakobsen: En introduktion til Arne Jakobsens design og arkitektur. Arne Jacobsen er kendt som en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige arkitekter både inden og uden for Danmarks grænser. Han var meningsdanner og engagerede sig i kunstverdenen, hvor han fandt inspiration og nye metoder til at udvikle arkitekturen. I dag står Arne Jacobsen som et stærkt billede på den danske modernisme, og det vi stadig forbinder med dansk formgivning og æstetik. Anderledes stod det til i Jacobsens samtid, hvor han snarere var billede på en international stil, langt fra det man kendte og forbandt med danskhed. Med velfærdsstatens indtog i 1960’erne blev Jacobsens møbler fast inventar på rådhuse, biblioteker og offentlige bygninger. Sammen med andre fremtrædende danske møbelarkitekter satte han form og æstetik på Danmarks nye velfærdssamfund.
19.30-21.00: “Så syng da Danmark”: Vi vil blive introduceret til nye og gamle sange i højskolesangbogen. Vi skal synge en masse højskolesange og høre om baggrunden for dem.

 

Torsdag 29/4:
8.30: Morgensamling
9.45: Heldagstur i Trekantsområdet:
10.30-13.30: Modavi vingård med vinsmagning og frokost:
Vi skal besøge den lokale vingård Modavi (Moderne dansk vin), som har lavet vin i 20 år i år. Gården bliver kaldt Danmarks smukkeste vingård, og vinen høster hvert år priser for blandt andet Danmarks bedste vin, og i 2019 fik de 7 medaljer for deres 7 vine. Vi skal nyde en lækker frokost og bagefter på guidet rundvisning i vinmarkerne og vineriet samt smage på de helt særlige danske vine.
https://frdb.dk/artikel/lokal-vinbonde-jubler-over-den-t%C3%B8rre-sommer-h%C3%B8ster-perfekte-druer-og-vinder-guld-2018-9-5
14.00-16.00: Kunstmuseet Trapholt: Arne Jakobsen: Den mest omfattende præsentation af Arne Jacobsen nogensinde, hvor besøgende vil kunne gense klassikere, danne sig et overblik og opleve nye sider af Arne Jacobsen.
https://trapholt.dk/arnejacobsendesignerdanmark/
17.30: Michenlinstjernet gourmet på Restaurant Ti trin ned: Ti Trin Ned er fusionen mellem et stærkt personligt køkken, bæredygtige grønne tanker – og den uendelige søgen mod det perfekte, enkle, nuancerede og karakteristiske. Urter fra skov, strand og restaurantens egne marker på Himmerigskov blander sig med råvarer fra lokale og bæredygtige producenter. En uudtømmelig inspirationskilde, som sætter en gastronomisk dagsorden, der inviterer til at udforske og forfine de uendelige trin til den perfekte gourmetoplevelse – og give den et personligt og unikt twist med afsæt i vores historie og passion. Menuen er inkl. vand til maden. Yderligere drikkevarer er på egen regning.

 

Fredag 30/4:
8.30: Udtjekning fra værelser
9.30-11.30: Mathias Porsmose Clausen: Molekylær gastronomi: De senere år har der været en stigende interesse for gastronomi. Særligt har molekylær gastronomi med nye alternative tilberedninger, der tager udgangspunkt i videnskabelige principper, skabt opmærksomhed. Når vi spiser, resulterer madens kemiske sammensætning og fysiske struktur i dufte, smage og mundfølelse, der alle har betydning for vores smagsoplevelse. I foredraget vil vi gennemgå, hvordan køkkenet kan blive et laboratorium, hvor maden karakteriseres ved hjælp af metoder og begreber hentet fra bl.a. biofysik, bløde materialers fysik, fysisk kemi og fødevarevidenskab. Med udgangspunkt i gastronomiske tilberedninger af mad gennemgår vi, hvordan smagsoplevelser og tilberedningsmetoder kan have deres forklaring i grundlæggende naturvidenskabelige fænomener.
12.00-13.00: Frokost
13.00: Farvel og tak for denne gang

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.30-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 11.30, samt dejlig aftensmad kl. 17.30. Hver formiddag, eftermiddag og aften er der kaffe med frugt, kage, brød, boller eller lignende. 

Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. 

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart. 

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Kurset foregår i dagene
Mandag 26. – fredag 30. april 2021

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 5.900 ,-
Tillæg for enkeltværelse:  1000 kr.

Transport
Kommer man med offentlig transport kan der bestilles flextaxa fra Vejle station til og fra højskolen. Læs mere her:
www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/hvordan-bestiller-du

 

BRANDBJERG HØJSKOLE

Brandbjergvej 12
7300 Jelling
Telefon(+45) 75 87 15 00
E-mail: bh@brandbjerg.dk
Mandag til Fredag: 9.00 til 15.00

Brandbjerg er en del af HØJSKOLERNE

Search
Generic filters
Exact matches only

Bestil brochure eller rundvisning om lange kurser

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

OM BRANDBJERG HØJSKOLE

Bliv del af et stærkt fagligt og socialt fællesskab for livet: Kom med os ud i Danmarks smukkeste natur, der omkranser højskolen ved Vejle og rejs med på studietur og oplev verden. Hvad drømmer du om? Tag første skridt på Brandbjerg Højskole i Jylland.